GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sub soarele Maltei (II) — Malta - arhipelag, insulă și țară
Așadar, am sosit în Malta. Malta cea plină de mister. Malta țara cavalerilor în ”zale lucii” pe care îi amintește Eminescu în Scrisoarea a III-a, Malta țara ”Șoimului maltez”, care a inspirat titlul unui film celebru, Malta, locul unde mai marii lumii au hotărât de mai multe ori soarta unei bune părți a omenirii, și cam de trei ori pe cea a României, Malta o țară plină de istorie și de vestigii ce stau mărturie vremurilor de multe ori glorioase, uneori mai puțin glorioase, care au trecut peste locuitorii acestui loc de pe pământ.
Statul Malta este un arhipelag format din șase insule, situate în Marea mediterană, care pe direcția Nord –Sud, se află la aproximativ o sută de kilometri de Sicilia și la fel de aproximativ, trei sute de kilometri de Tunisia. Insula cea mai mare este Malta, circa. 246 km², urmată în ordinea mărimii de Gozo, circa 67 km² și Comino circa 3 km². Celelalte trei, Cominotto, Filfla (boabă de piper), și St. Paul, toate la un loc, au sub 1 km².
Primii locuitori ai insulelor malteze, se pare că ar fi ajuns acolo în urmă cu 6000-7000 de ani, venind din Sicilia. Zice-se că în acele timpuri, Malta ar fi fost legată de continent, printr-o fâșie îngustă de uscat, care însă ar fi dispărut de-a-lungul timpului fie datorită modificării nivelului Mării Mediterane, fie – și asta pare mai de grabă este posibil – datorită, unor cutremure puternice care au cauzat scufundarea ei.
În următoarele 4-5 milenii de la sosirea primilor săi locuitori, cărora li se atribuie și calitatea de autori și constructori ai celebrelor temple megalilitice din Malta și Gozo, despre care se spune că cel puțin unele dintre ele, ar fi mai vehi decât piramidele din Egipt, Arhipelagul Maltez a devenit un loc de interes pentru unele dintre popoarele biblice, dintre care Canaaniții și Fenicienii, ar fi lăsat urme mai concrete privind trecerea lor prin Malta.
Deși se discută foarte mult despre evoluția istorică a Maltei, primele date sigure apar abia prin secolul IX i. Ch., în perioada în care Fenicienii, care dominau Mediterana, au ocupat Malta. După fenicieni, au ajuns acolo Punicii, aceștia fiind de fapt unrmașii africani ai fenicienilor, care au stăpânit-o până în 218 î. Ch., când aceasta a intrat sub stăpânire romană. Atât în perioada stăpânirii romane, cât și ulterior acesteia, un interes deosebit pentru Malta au manifestat și popoarele din Peninsula Arabă ca și cele din nordul Africii, după care, au urmat normanzii, sicilienii, francezii, aragonezii, castilienii și bineînțeles turcii, care nu puteau să lipsească din listă. În cele din urmă, în anul 1815, Malta a devenit colonie engleză, rămânând cu acest statut, până la eliberare.
Toți cei care într-un fel sau altul au au ajuns și au rămas în Malta, indiferent dacă pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, au lăsat în urma lor, amprenta puternică a specificității fiecăruia dintre aceste popoare. Urmele celor care de-a-lungul timpului au trecut prin Malta, se regăsesc în prezent în limba și în cultura malteză precum și în arhitectonica construcțiilor civile din această țară.
Malta, a devenit stat de sine stătător, sub denumirea de Republica Malta, în anul 1964, când a obținut independența față de Marea Bitanie, rămânând insă membru al Commonwealth-ului încă zece ani, până în până în 1974 când s-a desprins complet și definitiv de Anglia.
Din anul 2004, Republica Malta, a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar trei ani mai târziu, adică în 2007 a trecut și la adoptarea monedei unice a Uniunii Europene.
Capitala statului Malta, este orașul Valletta – nume legat de cel al fostului Mare Maestru al ordinului cavalerilor ioaniți, Jean Parisot de la Valette – a fost construit în partea de nord-est a insulei Malta. Avându-se în vedere importanța istorică a zonei, precum precum și vechimea și stilurile arhitecturale deosebite ale construcțiilor, ca și frumusețea lor, orașul La Valletta, a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Arhipelagul Maltez numără circa 410000 locuitori, cei mai mulți locuind în insula principală Malta, urmată în ordine descrescătoare de Gozo și Comino, celelalte trei insule fiind nelocuite. Este de remarcat faptul că Malta, unul dintre cele mai mici state ale lumii, este țara cu una dintre cele mai mari densități demografice din lume, respectiv 1924 locuitori pe kilometrul pătrat. Conform unor informații statistice furnizate de Wikipedia, în perioada modernă, populația Maltei a cunoscut o creștere constantă cu excepția anului 1967, când natalitatea a înregistrat o ușoră scădere. Creșterea demografică constantă, se întâmplă ca urmare a unor politici demografice atente ale Guvernului maltez, care pe de o parte a încurajat imigrația, în special pentru asigurarea forței de muncă, iar pe de alta prin urmărirea natalității. Este de precizat, că în Malta este interzis avortul.
Un accident demografic însă, după cum ne spunea ghidul, s-ar fi produs în urmă cu doi ani, când în insula Comino, s-a înregistrat o scădere bruscă cu 25%, a populației insulei, ca urmare a decesului a unuia dintre cei doar patru locuitori ai ei, la vârsta de 98 de ani.
Limba națională oficială
Limba națională a statului Malta, este Limba Malteză alături de limba engleză, care datorită numărului mare de vorbitori, ca și a numărului mare de rezidenți englezi, a devenit o limbă semioficială.
Limba malteză, este înrudită și seamănă foarte mult cu limba arabă, însă de-a lungul timpului a suferit influențe din italiană, siciliană și engleză.
Economia malteză, se bazează pe industria electronică, industria construcțiilor și a reparațiilor de nave, a construcțiilor urbane civile, precum și pe industria alimentară și a băuturilor, pe industria produselor farmaceutice, a îmbrăcămintei și încălțămintei și de asemenea pe cea a tutunului. Totodată, se bazează pe servicii de aviație și de tehnologie informațională, iar mai recent, pe servicii financiare internaționale, care au început să ocupe un loc foarte important în economia malteză.
Un loc deosebit de important în economia malteză îl ocupă însă turismul. Trebuie subliniat faptul că Malta este vizitată anual în mod constant, de 1,6 milioane de turiști, ceea ce înseamnă că numărul lor, îl depășește de trei ori și ceva, pe cel al locuitorilor Maltei. Este deci lesne de înțeles, de ce pentru Malta turismul a devenit o adevărată industrie.
Turiștii care vizitează Malta vin aici din absolut toate părțile lumii. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că maltezii au reușit să promoveze foarte mult și mai ales foarte bine, tot ce este atractiv, frumos și miraculos în țara lor.
O listă a obiectivelor și punctelor de interes turistic ce ar trebui sau care pot fi vizitate pe timpul șederii în Malta, se referă în mod obligatoriu, la următoarele: La Valletta, capitala statului maltez, unul dintre cele mai interesante locuri din Malta, care trebuie văzută. Aici se află, Catedtrala Sf. Ioan și o mulțime de biserici și capele, fiecare dintre ele, un loc de un interes turistic aparte. alături de Muzeul Armelor, Grădinile Barakka, Biblioteca Națională, Palatul Prezidențial, care de asemenea nu pot scăpa atenției oricărui vizitator în acest oraș.
În restul insulei alte locuri de interes turistic sunt Templele Megalitice, orașul Mdina fosta capitală a Maltei, Sliema orașul Miliardarilor, orașul Mosta cu Domul Bisericii Sf. Maria și Popaye Village - satul lui lui Popaye Marinarul, așezare care a fost construită în 1980, în mod special ca decor, pentru realizarea filmului cu același titlu. Legat de acest lucru, este de menționat că și cinematografia, constituie una dintre resursele economice de venituri ale statului maltez. Asta, pentru că datorită frumuseții locurilor pe care le oferă întregul arhipelag, ele au fost alese ca decoruri pentru o mulțime de filme realizate de marii producători cinematografici.
De asemenea insula Gozo nu poate rămâne nevizitată pe timpul unui sejur în Malta. La fel de interesantă este și o vizită în satul pescăresc Marsaxlokk precum și Croaziera în jurul Insulei Malta, și de asemenea o mulțime de alte locuri care acum, la câteva luni după vizită deja îmi încep să îmi scape.
Voi încerca să fac într-un articol separat o descriere mai amănunțită a acestor obiective de interesc turisic în Malta, pentru a nu lungi prea mult și mai ales pentru a nu amesteca lucrurile în acesta.
 
În încheiere, aș face o precizare, în legătură cu pronunția în limba malteză, a literelor ”q”, ”w” și ”x”. Excelentul nostru ghid, care ne-a însoțit pe tot parcursul celor șapte zile petrecute în Malta ne-a explicat acest lucru chiar din momentul în care ne-am urcat în autocar la aeroport pentru a ajunge la Hotelul Bella Vista unde ne-am cazat și cred că este util să fac cunoscută această informație și celor care vizitează, sau vor vizita Malta pe cont propriu fiind lipsiți astfel de beneficiile pe care le oferă serviciile ghidului. În acest conext, e bine să știm că litera ”q” indiferent de locul unde este așezată în interiorul unui cuvât scris, nu se citește. Litera ”w” se pronunță ”u”, iar litera ”x” se pronunță ”ș”. Astfel, zona Qawra Bugibba în care se află Hotelul Bella Vista, se citește ”Aura Bugibba”, Aeroportul ”Luqa” se citește ”Aeroportul L՝ua” iar localitatea ”Marsaxlokk”, ”Marsașlokk”.
Trimis de Ioan Raita in 12.09.17 19:23:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Malta, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
@Ioan Raita:
Fain articol dar cu literele alea merge greu tare ????!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Vacanta 2023 in Malta: Cea mai mica capitala din lume si imprejurimile sale — scris în 13.12.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Malta 2022 — scris în 15.10.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2022 Msida, Malta — scris în 23.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Malta cea verde văzută în decembrie — scris în 13.01.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Grota albastra a Maltei si barcile luzzu din Marsaxlokk — scris în 18.11.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Incantatoarele gradini San Anton din centrul Maltei — scris în 24.10.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Palatul Parisio din Naxar — „truly magnificent”! — scris în 12.09.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ