Malta, o vacanta culturala
Visul nostru a fost sa vizitam Malta si insfarsit s-a implinit. Am rezervat Early, early booking la sfarsit de noiembrie anul trecut, si cu ajutorul domnului Cristi am gasit un hotel foarte bun in Quawra - St. Pawl Bay, Hotel Best Western Premier.
Initial trebuia sa plecam din Timisoara, dar in martie cand am vazut ca ma suna domnul Cristi am crezut ca vestile vor fi rele fiind problema petrolului in golf, dar spre bucuria mea avea o veste “proasta” – trebuia sa alegem intre alte 2 aeroporturi: Bucuresti si … Cluj (noi fiind din Cluj), si am primit si 50 euro inapoi petru “inconvenient” .
Si a venit si 15 iunie, ziua plecarii. Zborul a fost tarziu, am decolat la 19,45 din Cluj si am aterizat 21,55 ora Maltei. Dupa preluarea bagajelor am cautat biroul de turism afiliat Karpaten si de acolo am primit un plic cu numarul autocarului in care trebuia sa ne imbarcam spre hotel si instructiuni in vederea intalnirii cu ghida locala, plus un pliant cu oferte de excursii. Totul a decurs perfect, soferul ne-a lasat in fata hotelului. Era tarziu, stiam ca am pierdut masa de seara, dar spre surprinderea noastra de la receptie ni s-a dat un voucher pentru o masa de amiaza (un fel principal + 1 desert). Deja ne erau pregatite cardurile de acces intr-un plic cu numele nostru asa ca foarte repede am ajuns in camera. Camera mare, exact ca in pozele de pe site-ul hotelului, cu o zona de living cu o canapea, fotoliu si o masuta. Un balcon frantuzesc la dormitor, si un bacon cu 2 scaune si o masuta la living. Baia mare cu o cabina de dus generoasa, si aveam la chiuveta sapun lichid si hand &body lotion, iar in cabina de dus: gel de dus, sampon si conditioner pentru par, toate cu un parfum incredibil de placut. Oglinda din baie era cu un mic cerc cu lupa pentru machiaj. Barul din camera era plin cu produse pentru noi gratis din partea lor, doar reumplerea era la cerere contra cost. Au fost 2 beri meci Bavaria, 1 sticla de apa de 1l, 2 sucuri cu pai, 1 doza Coca-Cola, 1 sticla de 200ml vin alb si una cu vin rosu lasata la temperatura camerei, pliculete de ceai cafea, zahar, lapte condensat. Si bineinteles un fierbator de apa, cani, pahare. Pe birou o mapa cu instructiuni si 2 vouchere de 3 euro pt acvariu. Patul cred ca avea 2m latime, iar in fata lui pe perete un televizor cu diagonala de 140cm, pe care cand l-am pornit a aparut scris “Welcome Mihai C.”
Restaurantul pentru mic dejun si cina era situat la etajul 9, iar la etajul 10 era piscina si un bar. Micul dejun era generos si aveai senzatia ca esti primul care se serveste de pe platou, asa repede le reumpleau. Puteai sa alegi intre mic dejun englezesc (iahnie fasole, carnati, bacon, oua coapte), ochiuri sau omlete facute pe loc, salamuri, sunca, branzeturi diverse, salate, oua fierte. Iaurturi, gemuri, fagure cu miere, croisante, checuri, mici prajiturele, fructe, cafea, ceai, sucuri la dozator, sau din portocale stoarse pe loc. Cina era cu aperitive reci (salate diverse si diferite zilnic), aperitive calde (o ciorba, sau supa, paste, risotto) si un fel principal care il alegeai din meniu (zilnic altceva) dintre 4 optiuni (vegetal, pui, miel, vita, porc, peste). Aveau si deserturi cam 4 feluri de tarte sau torturi, creme, salata fructe. Un adevarat rasfat culinar.
Prima zi am pornit la explorat zona din jurul hotelului, reperat statii autobuz si magazine alimentare pentru apa minerala in primul rand. Pe la 12,30 trebuia sa ne intanim cu ghida locala in holul hotelului. A fost foarte punctuala, dar din pacate pentru ea noi nu am ales nimic din excursiile oferite deoarece aveam rezervata de acasa prin Get Your Guide excursia in Gozo. Ne-a comunicat sa intrebam la receptie cu 2 zile inainte daca nu am primit plicul cu instructiunile de intoarcere. Dupa discutia cu ea am pornit spre acvariu care era cam la 15-20 minute de mers pe jos de la hotel. A fost placut si linistitor, asa cum e in general efectul acvariilor. Nu este foarte mare dar e frumos.
A treia zi a fost rezervata vizitarii Valettei. De acasa stiam deja ce autobuz sa luam si ce sa facem dupa sfatuirea cu AI-ul. Mi-a sugerat sa mergem cu linia 45 sa facem o oprire in Mosta ca sa vedem domul de acolo, si apoi sa ne continuam drumul spre Valetta. Iar la intoarcere sa luam 48 fiindca este mai frumos drumul venind mai mult pe coasta. L-am ascultat si n-am regretat. Transportul public este foarte bine pus la punct, un drum costa 2,50 euro/persoana si daca te opresti cum am facut noi in Mosta mai putin de 2 ore iti poti continua drumul cu acelasi bilet, doar aratandu-i-l soferului. Valetta are farmecul ei, cu vestitele balcoane venetiene, strazi inguste si multa istorie si arta in biserici, catedrale si muzee. Simti ca esti in alta lume, in alta cultura. Se simte istoria si vibratia cetatii. Noi am mers cu un fel de camioneta cu bancute si baldachin care ne-a plimbat pe stradutele inguste, ne-a aratat principalele obiective turistice si culturale oferindu-ne explicatii in timpul plimbarii. A fost mai usor dupa ce am coborat sa stim pe unde sa o luam ca sa vizitam catedralele si obiectivele turistice pe langa care trecusem. Sunt foarte multi turisti si vezi toate natiile, este un turn Babel, si nu numai Valetta, ci toata Malta.
In urmatoarea zi am plecat in Gozo. Autocarul ne astepta la 5 minute de mers de la hotel, ne-a preluat ghida si am pornit catre feriboat. Ne-am imbarcat cam in 10 minute dupa ae am ajuns, am intrat pe alta poarta fiind grup organizat (afara era coada mare). Traversarea a fost lina si placuta, iar la debarcare ne astepta un alt autocar. Prima oprire a fost la Templele megalitice Ggantija, apoi golful Dwerja, masa luata in Xlendi si apoi in Victoria cetatea si stadutele inguste. A fost frumos, placut, ghida ne-a oferit multe informatii. Singura mea parere de rau a fost ca in Victoria n-am avut suficient timp sa exploram orasul. Am reusit sa fugim sa vedem in catedrala copia in miniature a baldachinului lui Bernini din Vatican (de care ne-a spus ghida cand am trecut pe langa). Ca amuzament stiti cum se spune in malteza la verdeturi? “Hasis” . O alta zi reusita. Am admirat maiestria soferilor de autocar care se strecoara pe stradute inguste trecand la milimetru de masini parcate.
In penultima zi am ales sa vizitam Mdina si Rabat, cele 2 cetati despartite de un parc. Am ales tot transportul in comun si ne-am plimbat intai in cetatea Mdinei. Sincer noua ne-a placut cel mai mult din Malta. Are un farmec aparte, stradute inguste, linistite. O sobrietate care i se potriveste. In Rabat erau toate stradutele impodobite cu steaguri si pancarde, din pacate catedrala inchisa, deoarece a doua zi serbau 300 de ani de la inaugurarea acesteia. Frumos, dar tot eleganta Mdinei ne-a ramas in suflet.
Si a venit si ziua plecarii. De la receptie ne-au dat plicul cu instructiuni cu 2 zile inainte. Urma sa fim preluati la ora 18,15 din fata hotelului. La ora 11 trebuia sa eliberam camera, am intrebat la receptive daca ne mai pot lasa cateva ore, dar din pacate nu se putea fiindca hotelul era deja plin si asteptau noii turisti. Dar ne-au lasat sa punem in camera de bagaje lucrurile si sa stam in holul hotelului. Vreo 2 ore le-am petrecut vizitand un muzeu al masinilor vechi, apoi inca vreo ora am fost sa mancam la un restaurant corean. A fost greu dar a trecut cumva timpul. Vis-à-vis de camera de bagaje era o baie amenajata cu toaleta, dus si chiuveta, prosoape curate. Asa ca am putut inainte de plecare sa ne impospatam.
Per ansamblu a fost frumos si ne-am umplut sufletele, dar este destul de greu de suportat caldura si mai ales umezeala. Erau cam 32 de grade ziua, resimtit 35-36 dar umezeala te facea sa te simti parca lipicios. Si o alta bulina neagra: trebuia sa fi atent pe unde calci fiindca erau multe excremente de caini sau pisici (si n-am vazut vagabonzi), si nu gaseai cosuri de gunoi pe strazi (intr-o zi ne-am luat inghetata si am ajuns cu paharul in care a fost in camera la hotel negasind unde sa aruncam). Se simte influenta si faptul ca sunt multi din partea de nord a Africii, semana cu Tunisia in unele zone. Si vegetatia era cam la fel, leandrii, agave, cactusi, si multa piatra.
Zborul inapoi a fost placut, la timp, fara probleme, am aterizat chiar mai repede cu 15 minute de ora anuntata.
Multumesc Malta!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de AMC in 25.07.26 18:15:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA
- Alte destinații turistice prin care a fost: Tunisia, Grecia
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AMC); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- May.2025 O săptămână prin Malta – Partea I-a — scris în 07.06.25 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ziua 1 - Bucuresti — Malta Int. Airport — St. Paul's Bay — scris în 27.09.25 de Dracula63 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Vacanta 2023 in Malta: Cea mai mica capitala din lume si imprejurimile sale — scris în 13.12.23 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Malta 2022 — scris în 15.10.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2022 Msida, Malta — scris în 23.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Malta cea verde văzută în decembrie — scris în 13.01.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Grota albastra a Maltei si barcile luzzu din Marsaxlokk — scris în 18.11.21 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...