GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat dimineata de la hotel luand-o la pas pana la statia de metro El Capricho de unde am luat linia verde cu directia Opera. Aveam la dispozitie o zi foarte calduroasa de octombrie pentru a admira Madridul regal.
Dupa aproximativ 20-25 de minute am ajuns si am iesit din statia de metrou. Primul obiectiv pe care l-am admirat in imediata apropiiere a statiei de metrou este Teatrul Regal. Acesta adaposteste Opera orasului ce s-a redeschis in 1998, dupa o lunga si foarte costisitoare restaurare. Lucrarile de constructie la cladirea initiala au fost amantae de multe ori, incat a murit si arhitectul Antonio Lopez Aguado pana cand s-a facut deschidere oficiala in 1850, cand s-a comemorat ziua de nastere a Reginei Isabel II. Verdi a compus opera Forta Destinului pentru Teatrul Regal in 1863. Acesta a locuit chiar aici, langa opera, in Plaza de Oriente la nr 6. Opera este imensa iar planurile au fost facute in asa fel incat in zona sa incapa cladirea Telefonica de pe Gran Via. Vis a vis de opera se afla Cinema Real, cinematograful regal.
Ocolind Teatrul Regal, traversam si ajungem la Plaza de Oriente-Piata Orientului. Piesa de rezistenta a acestei frumoase piete este statuia din bronz a regelui Filip IV, mutata aici din Palatul Buen Retiro, in 1842. Statuia este pazita de 4 lei de piatra, iar in partea de jos are doua fantani arteziene: una in fata si alta in spate. Se spune ca sculptorul pietro Tacca a fost sfatuit de insusi Galileo in privinta modelarii calului cambrat. Poretul regelui a fost facut dupa schitele lui Velazquez. Statuile domnitorilor spanioli trebuiau sa decoreze balustrada de la Palatul Regal, dar nu au primit aprobarea. In jurul pietei am putut admira cladiri foarte frumoase pentru locuit construite in stil neoclasic.
In spatele pietei se afla Palatul Regal, fosta resedinta a regilor Bourboni ai Spaniei ce are mai multe incaperi decat oricare palat din Europa. El a fost contruit dupa schitele lui Bernini pentru Muzeul Luvru din Paris si reprezinta unul din marile monumente arhitectonice ale Europei. Mai mult de jumatate din salile sale oficiale sunt deschise publicului. Peretii interiori sunt tapetati cu matase, fiind decorati cu fresce si stucaturi aurite. Obiectele de arta expuse sunt nepretuite. Palatul se afla pe locul castelului musulman Alcazar din sec IX. In 1734, structura din lemn a ars pana in temelii si regele Filip V l-a insarcinat pe Filippo Juvara, si apoi pe alti arhitecti, sa realizeze proiectul pentru o noua constructie. Lucrarile au inceput in 1738 si au durat pana in 1764. Actualul monarh prefera sa locuiasca in Palacio de Zarzuela, care este in afara orasului. Fatada palatului este realizata de Sacchetti, alternand cu coloane ionice si pilastri toscani.
Palatul Regal este inconjurat de Gradinile Campo del Moro- Campul maurului. Desi pare greu de crezut, gradinile din jurul palatului nu au fost amenajate pana in sec XIX. Denumirea de Campul maurului aminteste de generalul arab Ali Ben Yusuf, care si-ar di asezat tabara aici, in vreme ce asediaorasul ce intrase sub stapaniere crestina. Cand vremea este frumoasa, atat palatul cat si Casa de Campo se vad perfect. Gradinile Campo del Moro sunt unite cu micul parc Jardines del Sabatini pe aleile caruia ne-am plimbat admirand multitudinea de arbusti frumos tunsi. Aici si afla un lac imprejmuit cu statui si cu o fantana arteziana in centru side aici se poate admira spatele Palatului Regal. Daca tot am pomenit de statui, tot langa palat puteti admira statuile umane ce stau la pozat doar pentru 1 euro.
Vis a vis de portile palatului se afla Catedral de la Almudena, cea mai frumoasa catedrala din oras. Inca din sec XVII se dorea construirea unei catedrale in varful acestui deal, dar abia in 1879 Marques de Cubas a primit unda verde pentru ambitiosul sau proiect. Atunci a fost construita in stil romanic cripta catedralei. Toata constructia in sine a fost terminata in 1980, fiind ianugurata de Papa Ioan Paul II in 1993. Exteriorul catredralei este construit in stil neoclasic pentru a fi in armonie cu Palatul Regal, iar interiorul acesteia este in stil gotic. Catedrala este decorata cu doua usi uriase din bronz ce au fost montate in anul 2000. De la balconul catedralei se poate admira Palatul Regal in toata splendoarea lui. Am urcat pe terasa catedralei decorata foarte frumos cu statui ale apostolilor sub diferite infatisari si tot de aici am admirat o frumoasa panorama a orasului regal. Pasind in catedrala, am fost placut surprinsi de luminozitatea acesteia, catedralele in stil gotic fiind de obicei intunecate in interior, dar aceasta este foarte luminata datorita vitraliilor imense. Aici am putut admira un set de vitralii foarte originale ce m-au dus cu gandul la cubismul lui Picasso. Ne-am bucurat pentru 15 minute de acompaniamentul la orga interpretat de o tanara domnisoara.
Pretul biletului pentru intrare in catedrala este de 6 euro/adult iar programul este zilnic intre 9-21.
Iesind din catedrala, am trecut pe langa Senat si am ajuns Plaza de Espana-Piata Spaniei, piata dominata de primii zgarie nori ai Madridului. Edifio Espana a fost proiectat de fratii Julien si Joaquin Otamendi in 1953. Patru ani mai tarziu tot ei au construit Torre de Madrid. Cel mai indragit monument din piata se afla chiar in centrul acesteia si ii intruchipeaza pe Don Quijote si Sancho Panza, eroii marelui Cervantes Saavedra. In spatele statuii se afla fantani arteziene si gradina cu flori colorate.
Mai departe am luat o statie metroul de la Opera catre Sol si am iesit la Puerta del Sol. Pentru madrileni aceasta piata este adevaratul centru al Madridului. Numele ei inseamnaPoarta Soarelui, desi poarta ca atare a fost demolata in 1570. Dintre numeroasele evenimente care au avut loc aici, cel mai dramatic s-a petrecut in timpul insurectiei din 1808, cand lunestistii au tras intr-unul dintre soldatii lui Napoleon, provocand un masacru. Partea sudica a pietei este dominata de Casa de Correos din secolul XVIII, un oficiu postal care mai tarziu a devenit Ministerul de Interne si sediul central al politiei secrete franchiste. Marcajul din fata acestei cladiri indica kilometro cero, punctul fata de care sunt calculate toate distantele din Spania. In centrul acestei piete se afla statuia lui Carlos III. Pe Calle del Carmen se afla o statuie de bronz ce infatiseaza un urs ce se catara pe un arbore de erica, simbolul orasului si unul din cele mai fotografiate monumente.
De jur imprejurul pietii am admirat numeroase statui vii si florile rosii din centrul pietei cu a sa fantana arteziana.
Mergand mai departe pe strada Alcala am putut admira cladirea Bancii BBVA si a Bancii Spaniole de Credit, o cladire impunatoare ce are pe acoperis statui reprezentand doua calesti trase de cai.
Din Plaza de Espana traversam strada si intram pe o straduta ingusta foarte boema plina de magazine cu suveniruri si terase cochete si ajungem la Plaza Mayor. Aceasta este cea mai vestita piata a orasului si a fost planificata special pentru a impresiona. Ea poate cuprinde pana la 50000 de oameni. Astazi piata constituie o atractie turistica si un loc de relaxare unde poti savura o bautura privind trecatorii. De-a lungul timpului Plaza Mayor a fost teatru in aer liber, arena pentru coride, loc de executie si scena de desfasurare a turnirurilor cavaleresti Toate cladirile amplasate aici adaposteste birouri ale municipalitatii. In centrul pietei se afla statuia regelui Filip III ce a fost adusa aici in sec XIX. Ea a fost oferita regelui Filip III de catre guvernatorul Florentei, Cosimo de Medici, si a fost initial expusa in Casa de Campo.
O cladire foarte apreciata din piata este Casa de la Panaderia, ce initial a fost sediul central al brutarilor. Cladirea originala a ars in 1672, ramand doar portalul. In anii 80 a fost anuntat un concurs de renovare a fatadei inestetice a cladirii, iar castigatorul concursului, Carlos Franco, a pictat fatada casei cu alegorii ale semnelor zodiacale.
O alta cladire celebra din piata este Casa de la Carniceria ce a fost initial piata de carne. La amrginea ei se afla un esafod unde erau executati criminalii. Acum, aici se gaseste sediul central al agentiei de turism. Tot aici am vazut un roman costumat in capra noastra traditionala ce canta de zor tza tza tza capritza tza desi nu era perioada sarbatorilor de iarna.
De la statia Sol am luat din nou metroul dou statii pana la Banco de Espana. Aici se afla cladirea Metropolis si adaposteste o companie de asigurari, fiind poreclita Ave Fenix deoarece infatiseaza pasarea Phoenix ce arde pe rug, renascand din propria-i cenusa.
Banco de Espana se afla vis a vis de Metropolis si a fost fondata in 1856. Cea mai impresionanta parte a cladirii este sectorul din colt decorat cu cariatide si medalioane, tipice stilului neobaroc, un ceas de marmura si un glob aurit. Rezervele de aur ale Spaniei sunt depozitate mai departe, in criptele de sub Plaza de Cibeles. Pe langa aur, principalul tezaur al bancii il constituie colectia sa de arta, cu lucrari apartinand artistilor Goya si tapies. Aceasta poate fi vizitata numai prin cerere scrisa adresata bancii.
In imediata apropiere se afla Plaza de Cibeles, una din cele mai glomerate intersectii ale orasului, ce se mandreste cu un cunoscut simbol al orasului, Fantana Cibelei. Proiectata de Ventura Rodriguez, o intruchipeaza pe Zeita Pamantului, supranumita mama a zeilor conducand un car tras de lei. Heruvimii cu jeturi de apa au fost adaugati la sfarsitul secolului XIX. Cel mai proeminet monument arhitectural din piata este cladirea ce adaposteste Palacio de Comunicaciones, cunoscut ca si Oficiul Postal central. Peste drum se afla Palacio de Linares, in stil neobaroc, ce adaposteste azi casa de America, un centru cultural dedicat artelor americane, unde se vizioneaza filme, au loc expozitii si concerte.
Trecem de Fantana Cibelei si ajungem imediat la Puerta de Alcala, o impozanta poarta a orasului ce a fost proiectata in 1769 de Francisco Sabatini.
Parcul Retiro isi deschide portile sale mari incepand de aici de la Puerta de Alcala. Retiro este refugiul preferat al madrilenilor in zilele de odihna. Initial, era o zona interzisa. In 1767, numai aristocratia a fost admisa pe fostele teritorii regale. Peste un secol portile sale s-au deschis marelui public. Vizitatorii pot admira nu numai statuile si sculpturile, gradinile franceze, lacurile si helesteele, dar si numeroasele accesorii care fac din Retiro o zona atat de apreciata. Puteti inchiria barci cu vasle aici. Duminica atmosfera devine ca de carnaval. Atunci va puteti bucura de numere de circ, artisti ambulanti sau concursuri de desene.
Mergand pe langa Parcul Retiro ajungem la Muzeul Prado ce adaposteste una din cele mai selecte colectii de arta. In cladire sunt expuse 140 de lucrari ale lui Goya si 50 ale lui Velazquez, dar si artisti de seama italieni cum ar fi: Rafael, Fra Angelico, Botticelli, Tizian si Tintoretto. Prado mai detine 100 de lucrari ale lui Rubens precum si a altor artisti flamanzi. In prezent se lucreaza la extinderea cladirii. Noi nu am putut vizita muzeul din pacate, fiind inchis, dar ramane pentru data viitoare.
In imediata apropiere a Muzeului Prado se ridica semet Iglesia de San Jeronimo el Real, unde s-a reunit pentru prima data parlamentul castilian in 1510.
Asa s-a incheiat o zi fierbinte de octombrie in capitala Spaniei, un loc unde imi doresc sa revin pentru mai multe zile pentru a putea admira in tihna fiecare coltisor al acestui oras regal.
Vacante insorite!
Trimis de Muffin2009 in 05.12.13 04:14:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona, Valencia, Tenerife
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Shopping de primăvară în Madrid — scris în 12.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2024 City break la Madrid — scris în 05.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Vizita in Madrid - Spania — scris în 28.02.24 de delinyka din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Acestea sunt doar impresii ale mele, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2023 In minunatul Madrid!!! — scris în 25.05.23 de Catalina E din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Parque del Retiro – plămânul verde din Madrid — scris în 21.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Madrid - Inima Spaniei — scris în 07.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ