GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lisabona, oraşul care mi-a întrecut toate aşteptările!
In perioada 21.06.2018 – 28.06.2018, am petrecut 7 zile intense, in acest minunat oras, pe care il recomand tuturor sa-l vada macar odata in viata. Am plecat cu Wizair, din Bucuresti, la ora 20 si am ajuns la destinatie la ora 0,50 (ora locala). Nu voi mai lua niciodata zbor de noapte (la mine a fost primul zbor din viata mea si a fost foarte obositor caci nu pot sa dorm in avion, nici macar in tren sau masina) si inapoi tot cu Wizair plecare la 23,35 si sosire in Bucuresti la 5,30, ambele zboruri au fost foarte line fara turbulente, fara probleme la decolare sau aterizare si foarte important doar cu ½ ora intarziere la aterizare la Lisabona, deoarece nu aveam pista de aterizare disponibila asa ca ne-am invartit noaptea ½ ora pe deasupra orasului prilej cu care am facut niste poze foarte frumoase, am survolat orasul destul de jos, efectiv vedeam oamenii pe strada!
Avand in vedere ca am iesit din aeroport cred ca pe la 1,15 ne-am gandit initial sa luam un taxi, dar vazand ce coada mare este la taxi, am luat metroul, deoarece aveam rezervat un apartament cu doua camere la Panoramic Lisbon situat pe Avenida Dom João II, in cartierul Parque das Nacoes, sau Oriente, la cca 700 metri de statia de metrou Moscavide sau tot atat de statia multipla, metrou/bus/tren, Oriente, langa care se afla si Vasco Da Gama Mall.
Am avut ceva emotie referitor la mersul pe jos cu bagajele dupa noi, la o ora asa tarzie, dar cand am iesit din statia de metrou si am vazut ca pe strada era o multime de lume chiar si persoane cu copii mici, m-am linistit. Apartamentul se afla intr-un bloc cu 15 etaje, ultramodern gen beton si sticla, cu portar dar numai ziua, cu cod de intrare in bloc noaptea. Pe noi ne-a asteptat gazda o chinezoaica draguta (Bella) care ne-a dat codurile si ne–a prezentat rapid apartamentul, am dat 14 euro taxa de oras pentru cele 7 zile, taxa care nu era inclusa in pret pe booking, dupa care ne-a spus ca daca avem nevoie de ceva sa o contactam prin sms, dar nu a fost nevoie de nimic. Ne-a contactat ea a treia zi sa ne intrrebe daca e cazul sa schimbe lenjeria sau prosoapele si i-am spus ca nu este cazul, la plecare am lasat cheile in camera si i-am dat un sms prin care i-am spus ca am plecat.
Apartamentul avea 2 camere, un living dotat cu canapea si doua mese, televizor, un player video si char o staie de amplificare audio cu boxe, bucatarie dotata cu de toate, dar noi nu am folosit decat frigiderul si expersorul de cafea. Avea si o baie dotata cu cada si bideu si pe holuri si in dormitor diverse spatii de depozitare, oricum am admirat modul in care au folosit fiecare coltisor din apartament pentru a creea diverse spatii utile.
Nu degeaba se chema Panoramic Lisbon, cand ne-am trezit dimineata vedeam de sus pe geam Podul Vasco da Gama in toata spelndorea lui, Turnul Vasco da Gama, si raul Tejo.
In prima zi ne-am deplasat in cartierul Oriente in care locuiam si dupa o mica aprovizionare la Vasco da Gama Mall, (desi am descoperit dupa ca aveam un supermarket langa noi in parcul Justitiei) ne-am plimbat si am admirat frumoasa faleza a raului Tejo, Podul Vasco da Gama, 17.5 Km, un pod pe care am vrut neaparat sa-l traversez si dupa multe sapaturi pe net am aflat ca pot sa-l traversez luand autobuzul din statia multipla Oriente pana la Freeport Mall situat pe partea opusa a raului. Asta am si facut intr-o dupa amiaza, am luat autobuzul, nu mai stiu ce numar si dupa cca ½ ora ajungi la Freeport Mall, ne-am plimbat prin mall, am mancat inghetata, am cumparat niste tricouri adidas, care pareau sa fie la un pret mai mic ca la noi si am dat fuga in statie ca autobuzul merge din ½ - ½ ora si daca il pierzi mai stai, oricum telul nostru a fost sa vedem aceasta minunata construtie, facuta in cinci ani inainte de Expozitia universala Expo '98, celebrand 500 de ani de la calatoria lui Vasco da Gama in India, moment in care a fost refacut si gandit din punct de vedere arhitectural tot cartierul Oriente si Parque das Nacoes.
Dar sa revin al prima zi, dupa ce am obosit sa vedem faleza, am ajuns pana la Oceanarium, am vizitat tot ce inseamana Parque das Nacoes (Parcul Natiunilor), ma mers in zona de food din mall unde am mancat un muschi de vita cu legume foarte bine facut, la mall sunt si restaurante cu chelneri dar m-au cam enervat caci incercau sa ne bage pe gat acele aperitive care se platesc desi am refuzat caci stiam de aici acest lucru. Am mancat de la niste ghisee, unde ca si la noi in mall-uri se comanda ce doresti dupa care te duci si iei loc la masa dar iti da un pager care vibra si se aprindeau niste leduri in momentul in care era gata comanda.
Interesant si te scapa de stat la coada.
Am mancat de mai multe ori acolo am incercat si mancaruri locale gen, bacalhau’’ peste cod, la garatar, am mancat si sardine la gratar la St. Luiza Miradouros, dar mancarea locala nu m-a dat peste cap, am mancat si la o terasa in Piata Rosio, pana la urma tot porc, snitel, cu legume si salata. In schimb inghetata si diversele feluri de vin roze au fost foarte bune, chiar si berea lor Super Boch, nu este foarte rea.
Ziua a doua, in statia de metrou Moscavide, am incarcat cu cate 6,5 euro, cartelele luate de la aeroport, pentru 24 ore (asta am facut in fiecare zi) valabil pentru toate mijloacele de transport mai putin cele pe apa, a fost varianta cea mai ieftina de transport si am folosit-o din plin cand mai ales ne lasau picioarele de atata mers pe piatra cubica, oricum aici am avut un record in ceea ce priveste pasii facuti si contorizati de Samsung Gear 3, am facut intr-o zi nu mai putin de 28 km!!! pe jos evident. Aceste cartele l-am folosit si la funicularul Gloria si la liftul Santa Justa si la tramvaiul 28 si 14, dar cel mai mult la metrou.
Deci am luat mertoul si am ajuns in Piata Comertului, unde am dat peste marea nebunie:(eu nu sunt microbist si avand in vedere ca noi nu ne-am calificat la Campionatul Mondial de Fotbal, nu am dat atentie acestor evenimente cand am planificat vizita la Lisabona), o mare de lume care tipa, ba plangea, ba sareau in sus de bucurie, toti cu paharele pline si care se uitau la un ecran de cca 30 metri unde se vedea meciul dintre Brazilia si alta tara nu mai retin care, ei fiind fani atat Portugalia cat si Brazilia pe care o considera tot tara lor. Nebunie a fost in fiecare zi, in fiecare piata cum se apropia ora unui meci vedeai cum si la cel mai mic restaurant cu doua trei mese puse in strada, patronal imediat agata un tv led de 2 metri diagonala sa atraga clientii, evident si imediat mesele se ocupau.
Dupa ce am vizitat putin Piata Comertului, am incercat sa ne urcam in Arcul de Triumph dar din motive de aglomeratie si meciuri era inchis. Apoi am mers spre Piata Rosio pe Rue de Augusta, iar dupa Piata Rosio ne-am dus spre Cais do Sodre unde am vizitat si am mancat in celebra piata Mercado da Ribeira, sau Time Out. Aici nebunia era la fel de mare tot din cauza meciurilor cu greu am gasit loc la o masa unde am incercat celebrul bacalhau dar asa cum am mai spus nu ma dat peste cap si preturile sunt destul de mari aici, poate daca nu era acea aglomeratie gaseam ceva mai bun si imi schimbam parerea de spre Time Out.
De aici am luat-o pe jos inapoi spre Piata Comertului unde am zabovit la o inghetata si apoi am mers din nou spre Oriente unde eram cazati.
De ce spun despre acest oras, ca mi-a intercut toate asteptarile, in primul rand pe langa frumusetea orasului din punct de vedere architectural, prietenia locuitorilor lui, care marea majoritate vorbesc engleza si iti raspund cu placere la toate intrebarile, am gasit aici un oras surprinzator de curat (ramasesem cu impresia ca voi gasi un fel de Bucuresti la capitolul curatenie, dupa cele citite pe diverse forumuri).
A doua zi a fost ziua in care am facut cei mai multi pasi, am coborat din metrou la statia cea mai inalta in varful dealului ca sa spun asa, adica statia Marques de Pombal si dupa ce am vizitat parcul Eduardo VII si imprejurimile, tot aici am vazut cat de aglomerat poate fi aeroportul din Lisabona findca pe deasupra parcului treceau la fiecare 5 minute un avion la aterizare.
De aici am luat-o pe jos pe Avenida da Liberdade bulevardul central al orasului, o strada plina de comercianti stradali si cu zone de relaxare foarte frumos amenajate, am cumparat magneti si alte fleacuri, dupa care am ajuns in Piata Restauradores iar de aici am luat funicularul Gloria, un vagon de tramvai foarte inclinat care te duce in cartierul Bario Alto, unde am vazut Lisabona de sus de la unul din nenumaratele Miradouros pe care le-am vizitat si anume Miradouros Sao Pedro de Alcantara, tot aici am mancat si sardine la gratar, da rasa cum am spus nu mi-au placut in mod deosebit.
De aici am mers in Piata Rosio si dupa o mica pauza la un Starbucks din zona am mers la liftul Santa Justa, de unde am vazut din nou de pe terasa superioara frumusetea din alt unghi a orasului Lisabona. Daca pentru urcare am folosit cartela de 24 ore, pentru a avea acces la terasa superioara a trebuit sa achitam o taxa modica de 2 euro.
Dupa ce am coborat, am prins pe strada in imediata apropiere a liftului un adevarat concert de Fado, sustinut de elevii unui liceu de muzica. Dupa concert am mers si am vizitat Convento do Carmo, o biserica cu acoperisul prabusit la cutremurul din 1755 si care are si un mic muzeu. Impresionante coloanele si arcadele acesei biserici care stau parca in aer.
Dupa ce am coborat de la biserica am luat masa la o terasa de langa Piata Rosio, de data asta pe baza de porc ca sa nu mai avem surprize si am luat tramvaiul 12 din Piata Figueira aflata in apropiere si ne-am deplasat pana la castelul Sao Jorge, care ne-a placut foarte mult, mai ales plimbarea pe ziduri si privelistea orasului vazut de pe Miradouros Sao Jorge.
Dupa vizitarea castelului, am coborat pana la biserica Sao Miguel, iar de aici am luat celebrul tramvai galben 28, merge pe acelasi traseu ca si tramvaiul 12 (care nu este atat de aglomerat) am incercat sa luam acest tramvai de la capat de linie dar aici cozile erau uriase deci cel mai usor este de luat de la castel sau de la biserica aflat la o statie mai jos.
Lisabona este un oras care trebuie vazut mergand pe jos, chiar daca este dificil, fiind un oras construit pe coline si pavat peste tot cu piatra cubica, recomand sa mergeti cu un mijloc de transport pana la punctul cel mai inalt al zonei pe care uremeaza sa o vizitati dupa care sa coborati pe jos, peste tot pe fiecare straduta este ceva frumos de vazut, de admirat, incepand cu celebrele azulee si terminand cu bisericile foarte frumoase.
A treia zi am inceput vizita in cartierul Alfama in care am mers contrar celor spuse mai sus, am urcat pe scari pana la Panteonul National, in care nu am intrat deoarece era interzis fotografiatul si filmatul si apoi am vizitat doua bisrici si ne-am plimbat pe stradutele colorate ale cartierului.
Dupa aceasta ne-am dus sa luam masa la Time Out, despre care am relatat deja, nu ne-a placut mai ales datorita aglomeratiei. De aici am mersa la statia de transport fluvial Cais do Sodre de unde am luat alte doua cartele (verzi de data asa) pentru transport cu vaporul si am mers in cartierul Almanda, iar in imediata apropiere a portului Cacihilas, am vizitat Fregata Fernando, foarte frumoasa, nu am mai fost pana acum pe un vas cu panze, foarte bine restaurata si intretinuta. Pacat ca submarinul aflat langa ea nu se viziteaza. De langa fregata am luat autobuzul pana la monumentul Cristo Rei, de unde se vede foarte frumos podul 25 Aprilie si raul Tejo.
Aici in statia de autobuz, unde autobuzul cu care urma sa plecam inapoi stationa, sotia il intreaba pe un sofer, mai stati’’ iar el raspunde linistit, mai stau’’, asa am aflat ca 50% din soferii de autobuz din Lisabona sunt moldoveni din Moldova de peste Prut, i-am intalnit si la statia de plecare spre Cabo da Roca, unde mi-au raspuns pe romaneste.
Am luat inapoi vaporul (am incercat sa iau un autobuz cu care sa treversez podul 25 aprilie dar nu am gasit unul, de parca Almanda este legata de Lisabona doar cu vaporul) si apoi ne-am indreptat cu metroul spre cartierul Oriente.
A patra zi a fost dedicata cartierului Belem, unde am ajuns luand un autobuz pe care l-am asteptat foarte mult, 15E parca era, iar ajunsi aici am dat peste imensa coada de la Manastirea Jeronimos, nu am stat la acea coada, am stat la una mai mica si am intrat doar in biserica manastirii. Dupa aceasta ne-am dus sa degustam celebrele Pasteis de Belem, unde am intrat in una din salile din spate unde te servesc chelnerii la masa ca sa nu stam la coada imensa care era afara la servirea de la ghiseu. Nu sunt un fan al dulciurilor dar intradevar aceste prajturele sunt cele mai bune, aici, am mancat si altele luate din comert sau la Mall dar nu se compara.
Dupa aceasta am mers pe faleza si am filmat si admirat monumentul descoperirilor si apoi Tore de Belem, nu am intrat in nici unul deoarece erau cozi imense. Apoi am mers la o terasa aflata in apropiere de Tore de Belem si am mancat.
Am mers din nou in zona patiseriei unde se fac celebrele Pasteis de Belem si am asteptat destul de mult autobuzul, spre Cais do Sodre.
A cincea zi am mers la Sintra cu trenul luat din gara Rosio, dar despre aceasta calatorie voi scrie un review separat, ca si asa m-am lungit prea mult cu Lisabona.
A sasea zi am mers cu trenul la Cascais si de aici cu autobuzul la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale, voi scrie deasemeni un review separat.
A saptea zi am dus bagajele dimineata la aeroport, la casa de bagaje, puteam sa le lasam si la statiile de metrou Rosio sau Oriente, dar am preferat sa nu avem batai de cap inainte de imbarcare, aveam avionul la 23,30. Si cum am stat la 4 statii de metrou de aeroport ne-am intors in statia Oriente si am vazut Oceanarium-ul, care merita din plin vazut chiar daca nu ai copii cu tine, este imens, vezi o multime de animale marine, rechini de trei-patru metri, pisici de mare la fel, etc., cel mai mult mi-a placut un pui de rechin ciocan, care il tot impingea cu botul din spate pe un ingrijitor – scafandru care curata bazinul pe interior, ca sa-I dea cate un peste, pe care il scotea dintr-o punga care o aeva legata la centura. Probabil era un show regizat pentru turisti dar erau amandoi foarte simpatici.
Dupa Oceanarium ne-am mai plimbat pe frumoasa faleza a raului Tejo si apoi am luat metroul pana la statia Marques de Pombal, am vrut sa vedem cum arata Lisabona seara si arata minunat mai ales ca din Parcul Eduardo VII se vede tot orasul si apoi fuga la aeroport si la ora 24 decolam spre Romania, unde am ajuns la 5,30 si am trecut de la 27-30 grade la 20 grade si ploaie torentiala si apoi asa a fost toata luna.
Sper ca cele relatate de mine sa inspire si pe altii sa viziteze acest frumos oras asa cum cele scrise pe acest forum m-au ajutat si inspirat si pe mine.
Calatorii placute si destinatii de vis pe viitor!
Trimis de scoty in 27.12.18 21:41:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (scoty); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@scoty:
”... deoarece aveam rezervat un apartament cu doua camere la Panoramic Lisbon
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca pentru vizitarea muzeelor sau a locurilor de interes turistic in Lisabona se pot rezerva bilete on-line?
Multumesc.
lacatusa
Buna seara, deci despre Sintra cand ne povestiti? Si despre Cabo de Roca? Votat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Weekend prelungit in Lisabona — scris în 25.01.24 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Lisabona şi ȋmprejurimi - informatii practice 2023 — scris în 08.03.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Fado Boema Lisabona, la început de an 2023 — scris în 10.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Monumento Christo Rei. Dios es Amor — scris în 21.06.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Fado Boema Lisabona, la sfârșit de an 2022 — scris în 04.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Portugalia: Lisabona si imprejurimi — scris în 05.12.22 de florentina02 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lisabona in Aprilie, 2022 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ