ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 09.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ruinele bisericii Carmo, mărturie dramatică a cutremurului de la 1755

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Adresa: Largo do Carmo 1200, Chiado, Lisabona

Stație metrou: Baixa-Chiado sau Rossio

Autobuze: 36,44,205,207,709,711,732,745,746,759

Program: luni-sambată 10-18

Preț bilet 3,5 euro (gratis pt. cei cu Lisboa Card)

Cum se ajunge:

Biserica Carmo se află în piața Largo do Camo din cartierul Chiado, la ea se poate ajunge fie pe jos urcând treptele de pe Rua de Ouro până în Largo do Carmo, fie urcând cu ascensorul Santa Justa, unul din cele patru ascensoare publice, funcționale încă, pe care le are Lisabona.

Elevador de Santa Justa este ușor de găsit, dacă pleci din Piața Comercio, spre Piața Rossio luând-o pe Rua Augusta, principală arteră pietonală a Lisabonei, la un moment dat pe partea stângă apare o construcție metalică, ușor de observat datorită aspectului dar și a cozilor de turiști destul de mari în sezonul cald.

Și dacă tot am pomenit de Praca do Comercio ca punct de plecare, vreau să le spun celor care urmează să viziteze Lisabona, că statuia lui Dom Jose I din centrul pieței și Arcul de Triumf (Arco da Vittoria) se restaurează și sunt complet acoperite de schele. Mai mult decat atât, la începutul lunii iulie când am fost eu, se pregătea o festă iar piața era plină de masute și bănci din lemn. Aspectul de șantier și mulțimea de muncitori m-au făcut să nu zăbovesc prea mult în zonă, așa că, din păcate nu am putut admira decât clădirile care mărginesc această vastă piață.

Elevador de Santa Justa:

Adresa: Rua de Santa Justa 110-483, Lisabona

Orar: 7-22 (vara programul se prelungește cu o oră)

Bilet: 5 euro (gratis cu biletele de Yellow Bus)

Așa cum spunem și mai sus, liftul nu este singurul de acest fel din Lisabona și a fost construit pentru a ușura deplasarea locuitorilor dintr-un cartier în altul, orașul fiind destul de deluros. Mai exact te sui din cartierul Baixa de pe Rua de Ouro și te cobori în Piața Largo do Carmo din cartierul Chiado.

Liftul a fost construit la 1902 de către Raoul de Mesnier du Ponsard, un inginer din Porto care a studiat în Franța și a fost elevul lui Gustav Eiffel.

Este fabricat din fontă, are 45 de metri înălțime și în primii 5 ani a funcționat cu un motor pe aburi iar din 1907 motorul a devenit electric.

Transportul pasagerilor se face cu două cabine, ambele având o capacitate de 20 de persoane.

Seara de regulă este mai aglomerat, pentru că podul metalic pietonal în care se deschide liftul, oferă o panorama fantastică asupra Castelului Sao Jorge așezat pe una din colinele Lisabonei, a pieței Rossio, a râului Tejo, panoramă care firește este mai spectaculoasă seara.

Igreja do Carmo:

Scurt istoric:

Igreja do Carmo, a fost, până la cutremurul de la 1755 care a transformat-o într-o ruină, cea mai mare biserică gotică din Lisabonei. A fost construită, ca și mănăstirea Batalha, la ordinele lui Nuno Alvarez Pereira, comandantul suprem al armatei în timpul regelui Joao I, ca mulțumire adusă divinității pentru izbânda armatei portugheze împotriva castilienilor în bătălia de la Aljubarrota din anul 1385.

Construcția a durat peste 20 de ani (1389-1421), Alvarez Pereira a fost foarte atașat de acest proiect și urmărea îndeaproape construirea locașului. La câțiva ani de la începerea lucrărilor, când zidurile bisericii erau deja ridicate, în timp ce se afla pe șantier, Pereira îi spune arhitectului (Gomes Martins) că pereții nu sunt suficient de rezistenți. Arhitectul îl asigurără că zidurile construite de el sunt atât de puternice încât nici Dumnezeu nu le poate dărâma. Nu se știe dacă Dumnezeu a vrut să-l contrazică pe arhitect sau Pereira se pricepea la construcții, cert este că în anul 1399, la 10 ani de la începerea lucrărilor, peretele sudic se prăbușește într-o noapte. Acest lucru a întârziat cu mult finalizarea construcției pentru că toată clădirea a fost consolidată construindu-se cinci contraforturi laterale de susținere.

În momentul în care a fost gata, biserica eclipsa prin grandoare și eleganță toate celelalte biserici din oraș. Mănăstirea avea ordinul carmeliților de Moura, ordin în care se călugărește si Pereira după ce își împarte averea săracilor se retrage să trăiască ultima parte a vieții în mănăstirea pe care a ctitorit-o.

Cutremurul de la 1755:

Trei sute de ani sau bucurat portughezii de acestă frumoasă biserică, până în dimineața zilei de 1 noiembrie 1755, când a avut loc unul dintre cele mai groaznice dezastre naturale ale lumii. La ora 9.40 am, pământul a început să se zguduie, construcțiile mai vechi au fost primele care au cedat, cratere imense au apărut în pământ, oceanul s-a retras zeci de metri de la tărm pentru ca mai apoi să revină cu valuri uriașe. Cutremurul a fost urmat de o serie devastatoare de tsunami, primul val a depășit 30 metri, apoi au mai fost ale 2 mai mici. Ce nu a fost distrus de cutremur si tsunami a fost mistuit de foc, incendiile care s-au produs au mistuit timp de 5 zile Lisabona.

Cutremurul de la Lisabona a fost cel care a pus bazele seismologiei moderne fiind primul cutremur studiat. Cercetătorii moderni care au studiat cataclismul au ajuns la concluzii impresionante: intensitate 8,6 grade pe scara Richter, peste 60.000 de morți (cifră estimativă, am găsit surse care vorbesc de un nr. mult mai mare 80.000 chiar100.000) dar dacă luăm în considerare ca populația Lisabonei atunci era de 250.000 de oameni asta înseamnă că și dacă calculăm pierderile umane la cea mai mică cifră estimată rezultă că au murit o pătrime din populație numai în capitală. Și pagubele continuă, peste 20.000 de locuințe sau transformat în ruine, Palatul Ribeira, Cladirea Operei (Phoenix Opera, un nume parcă predestinat să se transforme în cenușă), Spitalul Ragal, Bazilica Sao Paolo, Santa Catarina, Sao Vicente de For și multe alte clădiri, orașul fiind distrus 80%.

Lisabona nu a fost singurul oraș afectatat, în sudul tării în zona Algarve distrugerile au fost semnificative. Undele seismului sau simțit și în Spania, Maroc, Finlanda, Suedia.

Mulți oameni au murit în bisericile din oraș pentru că în ziua cutremurului, 1 noiembrie este o sărbătoare importantă pentru credincioșii catolici Ziua Tuturor Sfinților și oamenii se aflau la slujbă.

În Biserica Carmo acoperișul s-a prăbușit peste credinciosi și doar zidurile si arcadele gotice au rămas întregi. În interior a fost totul distrus, chiar și mormântul ctitorului ei s-a pierdut, doar o mică parte din altar a rămas acoperită și adăpostește astăzi Muzeul de Arheologie Carmo.

Muzeul de arheologie:

A fost înfiinţat în sec. IX, pentru a păstra obiectele de artă de la mănăstire după 1834 cand s-au abolit ordinele religioase. Este destul de mic, împărțit în 5 săli în care se găsesc desoperiri arheologice dintr-o fortăreață de lângă Azubaja care datează din anul 1500 ÎH, colecții de sculpturi în piatră din perioada romană până în sec XIX, sculturi funerare, arme din piatră, artefacte preistorice, statuete din ceramică, o colecție de azulejo (ceramică pictată) ilustrând scene cu patimile lui Hristos, un sarcofag egiptean, două mumii peruviene, o statuie a regelui Afonso Henrigue, mormântul reginei Maria Anna de Austria, o copie a pietrei funerare a lui Nuno Alvarez Pereira, o machetă a bisericii.

Așa cum le-am înșirat așa sunt și expuse, de-avalma, după părerea mea muzeu nu prea merită vizitat, singurul lucru care mi-a atras atenția a fost macheta care arată cât de frumoasă era biserica Carmo.

După devastatorul cutremur, marchizul Pombal este cel care a gândit și a coordonat reconstruirea orașului, mai ales Baixa, care a fost cea mai efectată. A refăcut orașul într-un timp record, a construit bulevarde largi, a refacut complet Praca do Comercio, a construit biserici si spitale. Noua arhitectura i-a purtat numele, arhitectura pombaline. Noile clădiri din zona Baixa au un aspect modern și sunt considerate primele construcții din lume rezistente la cutremur.

Am citit undeva o frază care nu știu cui îi aparține: “Lisabonei nu i-au plăcut niciodată ruinele, Biserica Carmo este o excepție”. Chiar dacă astăzi orașul a renăscut din cenușă și are o imagine arhitecturală armonioasă, acoperișul bisericii Carmo nu a fost niciodată refăcut, a rămas mărturie a celei mai negre zile din istoria Portugaliei.


[fb]
---
Trimis de gettutza in 04.08.13 11:12:35
Validat / Publicat: 04.08.13 12:33:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Batalha, Mafra, Tomar, Fatima, Sintra, Cascai, Estoril, Braga, Porto.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4264 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Așa arata Piața Comercio la începutul lunii iulie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.08.13 12:33:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

gettutzaAUTOR REVIEW
[04.08.13 12:40:49]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos. Aș vrea daca se poate si o coloana sonora, mai exact cancao do mar interpretată de Dulce Pontes.


rezolvat

amero
[04.08.13 15:43:01]
»

frumos articol despre un oras drag mie. astept si alte rew. si multumesc

mireille
[04.08.13 21:51:08]
»

Referitor la poza unu, din Piata Comercio, pe 29 iunie aici a avut loc un eveniment de proportii-numit MEGA-PICNIC continente -in cadrul festei populare la care au participat 600 000 de oameni -am fost acolo si am facut 100 de poze cu animale expuse in zeci de tarcuri ca cel care-l arata poza ta, o lectie pe viu despre modul cum sunt crescute animalele; si au avut de aemenea loc concerte populare, dansuri si tot felul de atelere educative, sub sigla unui supermarket -continente... a fost o distractie atipica pe cinste

gettutzaAUTOR REVIEW
[04.08.13 22:25:08]
»

@amero: Obrigado. Eh, nu e chiar o postarea bună, în primul rând pentru că nu prea mă pricep la scris și în al doilea rând pentru că nu prea am inspirație.

Sunt useri care scriu așa de bine că imi e rușine să mai scriu, dar asta este, fiecare cu talentul lui.

Despre Lisabona nu cred că voi mai posta ceva pentru că sunt multe rew bune și detaliate despre toate obiectivele importante și consider că dacă nu am nimic de completat nu are rost să mă repet.

Chiar m-am mirat că despre Carmo nu s-a scris mai nimic, există un user care a postat ceva, dar au fost puține date și mi-am permis să completez.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gettutzaAUTOR REVIEW
[04.08.13 22:36:58]
»

@mireille: Nu am stiut de eveniment deși pe 29 iunie eram în Portugalia, dar nu în capitală. Cred că atunci cand am vizitat eu piața, acele băncuțe și căsuțe din lemn se dezasamblau. Aspectul de șantier mi-a displăcut și am fost tare dezamagită că nu am văzut Piața Comercio în adevarata ei splendoare, dar poate merg la Lisabona și altădată.

Sunt convisă că vei scrie un review pe cinste despre Mega Picnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille
[05.08.13 07:43:58]
»

@gettutza: DA, eu am ajuns in Piata istorica, in momentul cand erau inaltate scena si se instalau tarcurile... era o nebunie de politisti... am prins festivalul si a doua zi, am vazut din tramvai ca se facuse curat luna dupa megaevenimentul din 29... m-am amuzat ca mai ramasesera doar paiele... evident voi scrie articolul pe viitor... pozele sunt incredibile... nu am participat in viata mea la o astfel de manifestare culturala si agricola...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, gettutza, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064761161804199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1