ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Începe aventura, ajungem in inima tribului Dorze

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Gata de aici începe aventura adevărată în această fascinantă țară. Venise timpul să părăsim capitala țării Addis Ababa și să mergem în sud vest spre granița cu Kenya și Sudan, să descoperim triburi cu tradiții milenare, Aici în această zonă te întorci fară să vrei la originea umanității și vezi pe viu modul de trai al oamenilor de acum 2-3000 de ani! Extrem de interesant!

In această parte, pe diverse zone găsim membri ai triburilor hamer, dasenach, mursi, dorze, ari, afar ori conso. Unele triburi sunt mai evoluate altele trăiesc în condiții greu de imaginat pentru un orășean din Europa, de exemplu.

Fiecare trib în parte are particularitățile lui unii trăiesc în colibe mai sofisticate, alții au doar niște paie deasupra capului. Copiii de regulă umblă goi, iar la unele triburi adulti sunt pe jumătate dezbrăcați. În aceastăzonă din Etiopia simți cumva că te-ai întors în timp. Este efectiv o lectie de istorie pentru noi toți. Și mai realizezi ceva, căt de binecuvântat ești că te-ai născut în România, o țară din Europa, chiar așa cum e țara noastră cu bune, cu rele. Când revii în țară nu mai vezi cu ochi atât de critici toate nerealizările de la noi. Africa nu are cum sa nu te schimbe.

Dar să începem povestirea! Aveam avion la ora 10 spre Arba Minh o mică localitate din sudul țării. Am plecat de la hotel la ora 8,30 cu mașinile puse la dispozitie de conducerea acestuia. Fiind o cursă locală nu trebuia să fim din timp la aeroport. Ne-am luat biletele și ne-am îndreptat spre gates de unde pleca avionul.

La un control de securitate unde ne verifica biletele de avion, pe cine credeți că a reținut ofițerul de securitate? Hai că nu vă țin în suspans. Firește pe mine! M-a luat la interogatoriu: de unde sunt, unde merg, cu ce scop, ce ocupatie am? Cerberul de la securitate era de neînduplecat. I-am dat toate detaliile cerute, i-am spus că suntem un grup ce vrem doar să vizităm țara el nu și nu. Mi-a mai cerut un alt act de identitate, bine că aveam buletinul la mine. Într-un final fără nicio explicatie mi-a permis accesul. Nu pot sa spun că m-au luat transpirațiile, dar mă gândeam eu așa de ce peste tot sunt luat de suspect? Am așa o față fioroasă? Probabil că da! =))

Zborul până la Arba Minch l-am efectuat cu o companie locală Ethiopian și a decurs fără incidente. Spre deosebire de Austrian care nu ne-a servit cu nimic aici am primit un sandwich vegetal și câte un pahar de suc, asta cu toate că zborul a fost foarte scurt, a durat doar o oră.

Am aterizat cu bine pe mini aeroportul din Arba Minch. Era singurul avion de pe pistă, iar bagajele ne-au fost aduse cu căruciorul si ne-am ales fiecare bagajul personal. Unul din cele mai exotice aeroporturi pe care am fost, întrecut doar de următorul aeroport de pe care am decolat spre capitală.

Aici deja era Africa adevarată. Am trecut rapid cu toții la tricou si pantaloni scurti. La ieșirea din aeroport eram așteptați de un sofer plus un ghid pentru următoarea parte a călătoriei noastre. Ne-am urcat bagajele pe acoperișul microbuzului si am purces la drum. Prima oprire am făcut-o chiar în orasul Arba Minch pentru alimentare cu bere. Era extrem de cald afară și trebuia musai să ne hidratăm.

Apoi am mers preț de cateva zeci de kilometri pe niște drumuri grele pentru rinichii noștri, până la malul lacului Chamo. Aici ne aștepta un nene cu Kalashnikovul pe umăr plus câțiva barcagii. În copaci am văzut prima familie de maimuțe din acest sejur.

Ne-am îmbarcat cu toții in bărcuțe și am purces la navigatie pe lac. Bărcile nu erau rele, doar că băncuțele nu aveau spătar și mai erau și încărcate la capacitate maximă. Așa am mers preț de vreo trei ore, cât a durat drumul dus întors. Am admirat ceva păsări, incomparabil mai putine ca la noi in deltă. Am stat la soare, ne-am bronzat, am râs, am glumit. După vreo oră și jumătate de navigat am tras la mal unde am văzut doi crocodili imenși. A început o adevărată sesiune de fotografie. Eu am stat cuminte la locul meu, de crocodili sunt sătul de câți am văzut pe Amazon, in Goa, dar mai ales la Malaga.

După ce s-au liniștit fotografii amatori, am luat-o pe drum înapoi. Chiar în apropierea locului în care ne îmbarcasem, am dat de o familie de hipopotami, care îsi mai scoteau din când în când capul la suprafață. Ei da, asta era ceva foarte interesant. Este vorba de animalul care face anual cele mai multe victime omenești in Africa peste leu ori leopard. Am făcut și io poze, da mai mult de jumătate de cap de hipopotam nu am reusit să prind. Experiența traită este neprețuită. Se stie că este un animal masiv, foarte puternic, care are capacitatea să se ridice din apă și să răstoarne barca. Adevărat e că a noastră era destul de mare, poate nu putea să o răstoarne, dar o putea lesne avaria. Asta-i Africa adevărată, asta-i pohta ce-am pohtit.

Dupa aceste experiențe ne-am întors în orasul Arba Minch unde am mâncat de prânz la o terasă foarte faină cu multă verdeață. S-a mâncat foarte bine la acest restaurant, asta cu toate că ne-au mai incurcat comenzile. Poate o să scriu si de acest local.

Drumul a contrinuat prin sate tradiționale, pe cărări de munte. Nu mai erau mulți kilometri de parcurs, dar drumul arata ca după război așa că abia când se însera am ajuns în zona tribului Dorze. Ghidul ne-a întrebat dacă vrem întâi să ne cazăm si apoi merem in sat. Toți am răspuns la unison merem in sat cât mai este lumină.

Aici am dat de o casă dorze tradițională pregatită special pentru turisti. Se vedea clar acest lucru. Dorze este de departe cel mai evoluat trib din câte am vizitat in Etiopia. Casele dorze au forma de stup de albine și sunt înalte de șapte metri. Am întrebat de ce sunt atât de înalte? Ei bine se pare că onor casele dorze scad cu câțiva centimetri in fiecare an din pricina termitelor. Deci într-o viață de om termitele îti pot hali două sau mai multe case. Interesant, nu?

În interior este un spatiu de luat masa în jurul focului. Focul se aprinde într-o vatră chiar în mijlocul colibei. Nu au coșuri de fum, acesta iese pe unde poate prin acoperisul de paie. Evident la u moment dat este foarte posibil să se facă un fum sa-l tai cu cuțitul. În partea dreaptă este patul unde doarme toată familia, iar vis a vis în partea stângă este un țarc unde dorm animalele, caprele sau văcuțele. Explicația lor pentru acest lucru este că ajută la încălzirea căsuței. Ceva corect! Decât să dai banii la gaze...

După ce am vizitat casa a venit o fată ce ne-a aratat procedeul prin care gătesc injer pâinea-clătită-lipie sau ceo fi făcută din făină de teff, plantă ce se găsește doar pe aceste plaiuri. Apoi cei mai bătrâni din grup, am fost îmbrăcați în haine tradiționale dorze. Niște șalvari croșetati plus o piele de leopard și o suliță. Ne-au înarmat! Cei din tribul Dorze sunt recunoscuți ca țesătorii Etiopiei și au niște modele foarte colorate. O să vedeți în poze. Nu am scăpat până nu mi-am cumpărat și eu o asemenea pălărie multicoloră.

Dar să revenim. Ghidul nostru era chiar fiul șefului tribului, iar după moartea bătrânului va deveni șeful tribului. Era un om educat, deținător de licență în inginerie, dar în loc să profeseze a ales să rămână în continuare alături de trib. Veti vedea mai departe că acest lucru este și foarte profitabil.

Deci ne-am pus la masă cu fiul șefului tribului. Noi cei trei bătrâni din grup eram ajutoarele șefului tribului și ne-am pus la sfatul bătrânilor. Întâi ne-au omenit cu niste injera și cu niște sosuri locale. Am gustat, dar doar așa de complezență, nu ne-au dat pe spate. Apoi am fost serviți cu țuică locală făcută din 7 ingrediente. N-am reținut din ce, am reținut doar că era nașpa și a trebuit să bem mai multe pahare. Eram inițiati de șeful tribului cu un strigăt războinic ioioiioiiiii și noi trebuia să răspundem în cor ioioioioioiiiiiiiiiii! Apoi luam o dușcă de țuică. Ei bine asta s-a repetat de mai multe ori, până ne-am ametit.

Afară se întunecase de-a binelea și am fost conduși în fața casei. Aici ne așteptau într-o liniște deplină vreo două sute de persoane îmbrăcate în alb, marea majoritate femei. În mijloc era un imens foc de tabară. Cum ne-au văzut a început distracția.

Femeile mai învârstă stăteau pe scaune și cântau și aplaudau, iar cele mai tinere la dans. Și am dansat și am chiuit. Poze nu prea am, pentru că eram cu treabă în mijlocul petrecerii. Mai făceam câte o poză cu o fată căreia îi dădeam 10 birr. Acestea încercau să-i ascundă, dar erau niște babe vigilente, care le urmăreau și le luau banii. Toți banii trebuiau să ajungă la șeful de trib.

La sfârșitul spectacolului ne-a cerut și nouă bani pentru comunitate. Asta cu toate că-i făcusem vânzare bună la prețurile lor ridicate, nenegociate. A dat fiecare după posibilități, pentru comunitate. Apoi șeful de trib a făcut un adevărat circ, a numărat banii în fața tuturor și le-a spun sătenilor suma colectată și ce urmează să facă cu ei pentru comunitate. Mi s-a părut un pic dictatura, dar poate ei se guvernează după alte reguli.

Afară se înnoptase, se făcuse frig eram la peste 3000 de metri altitudine așa că era timpul să mergem spre spațiul de cazare. Doar că acesta era sus pe munte, iar mașina nu mai putea urca. A trebuit să urcăm pe jos preț de vreo jumătate de oră. Problema era că eram destul de obosiți, da și de băuți.

Aici sus era un lodge dorze construit special pentru turiști. Dar despre cazare o să vorbesc în articolul următor! A urmat un somn odihnitor în niște condiții spartane.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

satul Dorze este situat sus pe munte, într-un cadru natural de excepție!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Dans, tuică, cântece, veselie, cum să nu fie bine?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 16.04.21 14:18:02
Validat / Publicat: 16.04.21 15:25:18
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 1017 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Sat Dorze
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38001 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[16.04.21 14:53:45]
»

rog video: https://www.youtube.com/watch?v=dD-ymFgwzDk

mersi frumos! ​​

webmasterX
[16.04.21 15:24:55]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

krisstinnaPHONE
[16.04.21 17:27:59]
»

@robert:  Fascinant, totul! ​​

Și eu mă bucur că m-am născut in România, intr-o lume cât de cât normală. Dar, cine definește normalitatea? Pentru fiecare om înseamnă altceva

Nu prea ai față de terorist

Cum adică sandvis vegetal? Ce conținea?  

Unde v-ati schimbat de pantaloni?

Poze cu microbuzul nu ai? O fi ca cel din filme, cu bagaje pe acoperiș?

Nu “poate o sa scriu despre acest local” , musai scrii, locul cu verdeață trebuie descris, nu merg mulți oameni acolo și totuși rolul descrierii restaurantelor nu este doar de florile-mărului (cum cred unii), este important și interesant cum arată localul, mâncarea, mobilierul, care e prețul, totul e inedit, spre disperarea celor care nu suporta carciumile

Casele Dorze au ochi și gură, eu așa le văd. Termitele alea nu se urcau și pe oameni?

Pot ieși scântei din focul acela, e foarte riscant având in vedere că acoperișul e din paie.  

Cum făceau amor oamenii? Cu pruncii lăngă ei?

Nu vreau sa îmi imaginez cum miroase intr-o casută. Unde făceau pp și kk? Unde ați făcut voi pp și kk, unde v-ați spălat pe mâini?  

Ei au apă și săpun sau folosesc plante? Ce folosesc fetele in loc de tampoane? (Sa nu îmi spui ca nu știi, era ceva important de aflat!)

Frumoasa pălărie!

Deci, ești bătrân, domnul cuscru ajutor de trib

Poze cu oamenii îmbrăcați in alb nu ai? Normal, erai prea ocupat cu țuica

Afurisite babe! Bine, cred că babele erau de-o seama cu mine

Nu înțeleg dictatorul tribal, ce naiba făcea cu banii dacă trăia in mizerie

Avea neveste șeful? La ăștia cum e cu insuratoarea? Câte neveste au? Mărită fetele cu animale cu tot?

Dacă știam că ajungi in Etiopia îți dădeam o listă cu întrebări

Ai dormit mai rău ca in hamacul din jungla?

Am și eu o rochița ca cea din poza 34, e din Zanzibar, de la prietena mea

Aștept detaliile, răspunsul, in ecou. Mai am o groaza de întrebări despre lumea aceea dar mă abțin momentan

Spor la povestit!

Bravo, felicitări!

krisstinnaPHONE
[16.04.21 17:35:12]
»

@robert:  Am uitat sa îți scriu că am văzut filmulețul de la începutul articolului, mă întrebam (iar), unde spălau și cu ce spălau rufele? Preșurile alea de pe sârmă par curate.

Data viitoare când mai pleci in Africa, să îți notezi întrebările mele

robertAUTOR REVIEW
[16.04.21 17:44:58]
»

@krisstinna:  hai că m-ai terorizat cu intrebările! Mă tin cu mâinile de burtă! De râs firește. Cuscră de coșmar! Hhahahha!

încerc să răspund in limita posibilitaților:

-- unii au lta parere;

-nu știu ce continea, doar legume, făra fir de carne;

-în spatele masinii;

-am o să pun, e ca-n filme;

-o să scriu da e dea valma in capul meu;

-termitele au treaba doar cu lemnul;

-amor evident;

-nu am văzut toalete;

-la noi la lodge aveam in cameră;

- pauză;

- proastă tuica da trebuia musai să beau, pt integrare în absolut;

-el traia bine, restul mai greu;

- aici doar o nevastă fiind ortodoxi, dar la alte triburi pot mai multe neveste, dar fiecăreia trebuie să-i faca o casă si in fiecare zi doarme cu alta;

- de rufe nu stiu;

-te anunț data viitoare,

Mersi frumos! ​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​

moglyPHONE
[16.04.21 18:42:37]
»

@robert:  Eu am o singura intrebare, acum ca m-ai lamurit de ce sunt casele asa inalte! De unde incepeau termitele sa o manance, de sus sau de jos? ????????????

robertPHONEAUTOR REVIEW
[16.04.21 19:00:13]
»

@mogly:  offff m-ai inchis! Chiar nu stiu!

moglyPHONE
[16.04.21 19:03:17]
»

@robert:  ????????????

krisstinnaPHONE
[16.04.21 19:45:50]
»

@mogly

krisstinnaPHONE
[16.04.21 19:48:40]
»

@robert:  Of, nu ai fost atent la detalii, nu te-ai gândit că ai o cuscră curioasă? Mulțumesc!

krisstinnaPHONE
[16.04.21 19:50:59]
»

@robert:  Auzi, cuscre drag, oamenii ăia miroseau a ceva?  Asta am uitat să te întreb

moglyPHONE
[16.04.21 20:17:34]
»

@krisstinna:  ❤

robertPHONEAUTOR REVIEW
[16.04.21 20:19:58]
»

@krisstinna:  sincer nu am simtit niciun miros suspect. Si eu mă intrebam!

Mika
[17.04.21 12:44:59]
»

@robert:  Eu nu stiu de ce te miri ca te-au retinut la intrebari?!   Asa cum arati in P01, pe aeroport; și eu te-as fi luat la intrebari . Frumoasa experiență, mi-a plăcut. Superb arăta peisajul văzut dimineața, de la locul de cazare.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.21 13:14:09]
»

@Mika: tu aveai tot dreptul să mă iei la întrebări!

Deci până la urmă am față fioroasă, cu tot cu masca cu zâmbet din dotare! Știam eu că draga de cuscră-i subiectivă! Priveliștea de la Dorze Lodge face toți banii. Chiar mi-a părut rău că nu am stat mai mult pe-acolo. Merita cu prisosință!

Mulțumesc mult pentru vizită și pentru comentariu! ​​

roth
[17.05.21 22:27:52]
»

@robert:

La un control de securitate unde ne verifica biletele de avion, pe cine credeți că a reținut ofițerul de securitate? ...

E si tu, da esti asa usor de ratacit in multime, tu blond cu plete si minion, nici nu stiu cum de te vad? mmmm las glumele si spun ca ai scapat ieftin, daca te dezbracau si vedeau spatele mai stateai acolo o tura de avion. Asa ceva era de dezbatut, pamantul e palt sau nu?

O experienta ce vine cu o treapta mai sus decat toate celelalte, eu asa o resimt din povestile spuse de tine, o experienta traita si savurata la maxim. Minunat.

PS

Casele lor parca rad la tine, te privesc si astepti sa spuna ceva, iar poza 15 e de muzeu, asa mobilierrrr.

P24, esti de acolo, cemai. Cred ca de la tine sau inspirat cand au facut Guliver in tara piticilor!!!

robertAUTOR REVIEW
[18.05.21 08:41:56]
»

@roth: tare asta cu spatele, pământul e plat sau rotund!

Într-adevăr a fost o exeperiență fabuloasă, care mă ajută mai bine să înțeleg lumea în care trăim. Sunt foarte bucuros că am ajuns aici și sper să o mai fac de cât mai multe ori. Nu știu dacă am trecut la alt nivel ori ba, știu doar că această experință africană a venit la momentul oportun, când eram pregătit pentru ea!

Să știi că și eu m-am gândit la case că sunt foarte vesele, parcă-s desenate de un umorist! Gulliver să fie, dacă zici tu!

Mersi frumos pentru multitudinea de ecouri! Chiar te-ai apucat de citit! Ești cam în urmă, da te stiu că recuperezi rapid!

Yolanda
[26.07.21 12:17:21]
»

@robert: si eu sunt în urma cu cititul dar mi-am notat pe unde am ramas, musai trebuie sa citesc toata aventura etiopiana... haioasa palarie dar nu ai ramas si cu salvarii crosetati aia haiosi? Pielea de leopard nu o vindeau?

Seful de trib a fost multumit de suma colectata? Din fotografiile aratate nu prea se vede beneficiul banilor colectati în confortul comunitatii, dar cum restul tribului e analfabeta nu-si dau seama de valoarea banilor si ce anume poti face cu ei...

Sa stai sub acelasi acoperis cu animalele, asta arata un grad de înapoiere... mirosuri grele, lipsa curateniei, si cu toate astea ei nu miros urât, dar hainele de pe ei nu sunt împregnate cu acest "parfum"?

Trec la urmatorul rw!

robertAUTOR REVIEW
[26.07.21 13:29:37]
»

@Yolanda:

haioasa palarie dar nu ai ramas si cu salvarii crosetati aia haiosi? Pielea de leopard nu o vindeau?

- nu i-am dat repede jos era foarte cald la foc! De pielea de leopard am întrebat si io, dar nu o vindeau sub niciun preț.

Faptul ca dorm cu animalele este doar un lucru prectic pentru încalzire, noaptea fiind foarte frig! Și eu m-am mirat cum de nu miroseau ori era un sat turistic ori se spală f bine la râu.

Multumesc mult ca-mi urmărești cu interes aventura africană!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mogly, robert, roth, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Etiopia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081617832183838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1