EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu toate că la prima vedere nu ar părea, totuși sunt un om activ. Îmi place foarte tare să călătoresc, să văd locuri noi, să cunosc diverși oameni, să admir diverse culturi. Nu am răbdare să stau la plajă, înnebunesc între pereții unui resort all inclusive. Trebuie să explorez, altfel mai bine stau acasă. Deasemenea nu-mi place să mă reîntorc prea des în locurile în care am mai fost. Lumea e prea mare și viața atât de scurtă.
Așa cum mi-au spus unii si pe-aici, recunosc spășit: sunt norocos că-mi pot trăi visele. Am avut privilegiul să pot explora câte ceva din lumea asta. Ultimul mare continent pe care nu l-am vizitat era Africa. Egiptul în care am fost de mai multe ori, nu se pune. Africa de nord este foarte diferită de Africa neagră, Africa pe care doream să o descopăr.
Abia la a cincea tentativă am reușit să ajung în Africa. Am avut bilet în iulie pentru Kenya, dar lumea se închisese. Am avut bilet în octombrie pentru Namibia-Botswana-Zambia, dar granițele în Botswana erau încă ferecate. Am avut bilet pentru Etiopia în noiembrie, dar am fost depistat pozitiv cu Covid. Am avut bilet în februarie anul curent în Kenya, dar s-a anulat cursa. Ei bine doar din a cincea încercare am ajuns în Etiopia în luna martie 2021.
Dintre toate continentele vizitate până acuma la favorite aveam doar America de Sud. Cu această primă vizită în Africa acest continent a devenit unul favorit.
Africa este despre gusturi exotice, despre mirosuri, despre inocența copiilor sau a oamenilor din anumite triburi rămase undeva în trecut. Este despre culori, despre frumusețea naturii este și despre sărăcie, lipsuri de tot felul, începând cu indispensabila apă.
M-am îndrăgotit iremediabil de acest continent. Am plecat la drum cu mari temeri. Cum o fi acolo? Este sigur? Pot avea ceva incidente neplăcute să fiu furat, tâlhărit ori răpit? Cum o fi mâncarea? Din punct de vedere fito sanitar nu există cumva ceva riscuri? Cum or fi oamenii? Sunt prietenoși cu turiștii ori ba?
E cam greu pe-acolo să te pierzi în mulțime. În două săptămâni de Etiopia abia dacă am văzut albi să număr pe degetele de la două mâini. Evident în afară de cei din grupul nostru.
Evident toate aceste temeri mi-au fost spulberate la fața locului. Etiopia, prima țară din Africa neagră ce mi-a ales-o providența să o vizitez este una dintre cele mai complexe și diverse țări de pe acest continent.
Aici poți vedea triburi ce trăiesc în sălbăticie după reguli de acum 2-3 mii de ani, cum ar fi Mursi, Dorze, Hamer ori Dasenach, poți admira biserici vechi ortodoxe în Lalibela si nu numai. Apropo stiați că Etiopia este a doua mare țară ortodoxă din lume după Rusia? Eu sincer nu știam. Iar Lalibela este un mare centru religios comparabil cu Ierusalemul.
În zona Tigray sunt anumite biserici săpate în piatră la care accesul e foarte dificil unde se află câte un calugăr. Din pricină de război intern nu am putut ajunge în această zonă. De altfel acesta este singurul mare regret legat de vizita în Etiopia.
Deasemenea am urcat până pe buza unui vulcan activ, Erta Ale unde am avut o experiența unică în viață. Cu multe peripeții firește, dar despre astea o să vorbesc în articolele următoare.
Alt obiectiv de neratat în zonă era Dalol. Dalol se află în regiunea Afar deținută de tribul cu același nume. Oamenii din acest trib sunt musulmani și sunt foarte arțăgoși. Nu prea suporta turiștii și nu o dată au aruncat cu pietre după noi. Zona Dalol este zona de pe glob cu cea mai mare temperatură medie anuală, respectiv 34 grade celsius. Noi când am fost acolo am prins o temperatură maximă de 44 grade Celsius, la umbră firește. Dalol situat în depresiunea Danakil este situată la 125 de metri sub nivelul mării. Aici este o zonă nepământeană unde dai de niște culori ireale, unde țâșnesc izvoare de sulf pe lângă mari cuburi de sare. Este o zonă unică pe pământ.
Evident în incursiunea în Ethiopia am observat si ceva animale sălbatice în mediul lor natural. Nu așa multe ca-n alte locuri din Africa dar totuși am admirat câteva familii de maimuțe, am văzut vreo doi crocodili imenși, câteva capete de hipopotam și multe păsări multicolore.
Alte puncte de atracție atins în această excursie au fost izvorul Nilului albastru și deasemenea cascada Nilului un loc de o frumusețe aparte.
Nu trebuie uitate nici orașele vizitate în special capitala Addis Ababa, așa cum o denumesc ei, un pic diferit de cum o știm noi Addis Abeba și orașul Bahir Dar. Sunt multe lucruri interesante de văzut acolo.
Să mai menționez în acest articol introductiv că am ajuns în Ethiopia după un război intern. Prin toate satele și orașele prin care am trecut am văzut oameni înarmați cu Kalashnikov, celebra armă rusească. Aici nu mă refer la soldați ori polițiști, ci mai degrabă la un fel de gărzi patriotice. Înconjurați de atâtea arme nu ne-am simțit nicio clipă în pericol.
Dar ce mi-a plăcut cel mai mult la Etiopia? Ei bine factorul uman este absolut deoasebit. M-am îndrăgostit pur si simplu de această fărâmă de Africa!
Apropo stiați că-n Etiopia sunt mai bine de 100 de milioane de locuitori? Sau că media de viață este de 49 de ani? Sau că o femeie are în medie 5 copii? Sau că ei merg pe un alt calendar și că ajungând în Etiopia m-am întors în timp, respectiv eram în anul 2014! Anul Etiopiei se bazează pe calendarul coptic străvechi, care presupune că nașterea lui Hristos s-a produs cu șapte ani mai târziu decât ceea ce a calculat calendarul gregorian. Calendarul etiopian are deasemenea, 13 luni la pe an, iar fiecare zi începe la răsăritul soarelui și nu la miezul nopții. Astfel la ei ora 0 este ora când răsare soarele, un lucru perfect logic din punctul meu de vedere. La ei, fiind aproape de Ecuator, ziua este aproape egală cu noaptea tot anul și acest lucru este fezabil. De aceea când stabilești o oră de întâlnire cu etiopienii trebuie să-i întrebi după care orar!!!
Este că v-am captat atenția!? Dacă da urmăriți aventurile mele prin această extrem de interesantă țară. Mulțumesc anticipat.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
fără a scoate în evidență lipsurile și inconvenientele unei asemenea călatorii pot spune că am vizitat niste locații incredibile.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
a fost o tură bazată mai mult pe aventură si mult mai puțin pe condiții. Am avut aventură, am avut adrenalină am avut de toate. M-am întors în țară super încântat. Nici acum nu mi-am revenit.
Trimis de robert in 11.04.21 11:09:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]
34 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
34 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=dXUSAHTazxI
mersi!
Excelent!
-
Mutat în rubrica "Vacanța în Etiopia, EXCURSII și CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Ce să zic! Ești tare! Bravo! Abia aștept să te urmăresc prin Etiopia.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@robert: Foarte interesant, captivant și cum mai vrei tu...
Felicitări pentru curajul de a "ataca" o țară măcinată de mulți ani de războaie interne (apropo care mai e treaba cu Eriteea acum? ) dar cu o istorie și o moștenire cultural-religioasa fabuloasă. Din câte știu eu, adică foarte puțin, despre partea asta de lume... Motiv pentru care te voi "da in urmărire "!
Îmi amintesc că ți-am sugerat la un moment dat, la o mini-intalnire AFA, când mi-ai mărturisit de intenția ta de a ajunge pe continentul negru, să mergi in Africa de Sud, care pe mine mă fascinează prin amestecul de cultură autohtonă și civilizație occidentală, de frumuseți naturale și de zone urbane elitiste. Văd că ai ales Etiopia, e cu totul altceva, mai exotic, mai ciudat, poate mai periculos... ? In fine, voi trage concluziile după lecturarea reviewurilor tale.
Întrebare: cum ai convins atâta lume să-ti pozeze?
Ce chipuri frumoase au copiii și fetele tinere! Și cât de marcat era cel de vârstă dvs! Ce viata au...
Etiopia nu e pe lista mea de călătorii dar tocmai de aceea abia aștept restul povestirii.
Felicitări pentru perseverenta de a va realiza visul cu Africa!
@Aurici: mulțumesc mult! Urmează povestea! Nu stiu de ce, da încă sunt amețit, nu-mi găsesc cuvintele!
@Carmen Ion: am mers aproape de granița cu Eritreea. Se pare că si ei au sustinut conflictul intern care a avut loc la sfârșitul anului trecut! Momentan era liniște, dar foarte mulți oameni înarmați. Mai multe detalii chiar nu stiu.
Africa de Sud e o țară fascinantă pe care o am de mult pe listă. Momentan am vrut să vizitez o țară africană mai autentică, mai aproape de ceea ce știm noi de continentul negru. Ethiopia nu a fost în capul listei, dar așa s-a nimerit si nu regret nimic. Mi-a plăcut maxim.
La pozat aș vrea să spun că prin farmecul meu personal, dar aș minți. Toți pozează cu drag cu turiștii în schimbul unei sume modice 10 birr, aproximativ 1 leu.
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
@monaca: multumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! Intr-adevăr atât fetele tinere, cât și copiii erau tare frumoși și aveau în ochi o inocență absolut superbă. Si au o piele fină catifelată și niște dinți atât de albi. Nu, nu se spală pe dinți, dar mestecă toată ziua un anumit lemnișor ce se pare că are un anumit rol în albirea dinților.
Într-adevăr am perseverat ceva. Niciodată nu am avut atâtea opreliști, dar până la urmă mi-a reușit!
Felicitări. O experienta unica și incredibila. Ma bucur ca votul meu a adus și superbonusul. Wow.
nu stiu cum faci, pe oriunde te duci te inconjori de fete!
asteptam cu nerabdare sa incepi povestea, acum doar ne-ai starnit.
@robert: Îmi zice soțul: “cuscru e la africani”
Wow: “a reușit să ajungă? Mă bucur pentru el, își dorea mult”
Cam așa am aflat eu pe ce coclauri “negre” umblă domnul cuscru
Întâi de toate te felicit pentru aventură și îți doresc să ai parte de multe asemenea vacanțe interesante!
Acum vin cu întrebările mele izvorâte din curiozitate:
-ai făcut vreun vaccin sau ai luat ceva pastile pe parcursul vacantei?
-ăia au auzit de Covid?
-din ce câștigă bani și ce fac cu ei in cazul in are au ceva bănuți?
-au curent electric in coșmelii?
-ce gust avea cafeaua din cafeneaua aia sărăcăcioasă?
-când sunt bolnavi apelează la vreun medic sau doar la vraci?
-cum și-a deformat fata aia urechea?
-ce aveau ăia in gălețile verzi de la târg?
-ce căra măgărușul?
-acum trebuie să stai in izolare?
Negresa din poza 55, cea îmbrăcată in alb, e frumușică
Biserica avea paie și o draperie in loc de ușă, franjuri la acoperiș, deci se pot ruga oamenii și in locuri simple, nu numai in catedrale care sug banii statului și ale enoriașilor
Localul din Afar seamănă cu un grajd, inedit loc
Popa părea cam trist, primise și el bani pentru poză?
Eu nu prea îmi dau seama care-s băieți și care-s fete, toți copiii seamănă izbitor, au figuri blajine și ochii calzi.
In poza 17, fata cu mărgele are parul haios, șuvițele seamănă cu niște râme.
Adorabilă căsuța Dorze, e ca din povesti
Aștept și articole despre cazare și haleală, totul e interesant și inedit, sunt tare curioasă
@robert: Asteptam povestea, stiam ca ai forst plecat asa ca o voi savura cat mai fresh. Stilul de a povesti transmite bucuria pe care o resimti in calatoriile tele, surprinzi frumusetea in simplitatea ei, treci cu delicatete peste lucrurile mai sensibile si subliniezi frumosu.
Vacante minunate, astea sunt vremurile cu incercari de tot felul.
@robert: Etiopia, o tara saraca, macinata de razboi pe care nu multi se încumeta sa o viziteze. Ai avut curaj! Cum te-ai descurcat cu mâncarea, a fost asigurata la vreun hotel mai rezonabil? apa, presupun, doar îmbuteliata, folosesc multe condimente în alimente, o mie una de întrebari pe care le vom lamuri pe parcursul rw-urilor.
Surpriza mare a fost ca sunt multi ortodocsi, a doua tara dupa Rusia ca numar de credinciosi ortodocsi! se cunoaste cine a fost misionarul ce a dus credinta sa pâna acolo?
Astept rw-urile despre iadul din Dalol, despre aventura la vulcanul activ! Erta Ale... e mult de scris.
@krisstinna: wow cuscro câte întrebări! O să încerc să răspund la câteva aici, restul pe parcursul poveștii.
Nu, nu am făcut niciun vaccin special. Am făcut acu 2 ani vaccinul de febră galbenă, dar aici nu era cerut nefiind o zonă de risc. Mai am făcut vaccinul anti covid, dar din alte motive.
Evident că stiau de covid. în aeroport e obligatorie masca, dar si pe stradă. Unii o poartă alții nu. Chiar am fost atenționat într-o zi de un polițist cu un baston în mână să purtăm masca. Prin provincie se schimba treaba!
Curent electric era peste tot prin orice cosmelie mai ouțin în zona tribală unde era imposibil așa ceva!
Cafeaua se servea la ibric de alamă si era bestială peste tot!
nu este in zona galbenă așa că nu a trebuit izolare!
medici doar prin orașele mari restul la vraci.
femeile extrem de frumoase prin toate zonele țării.
biserica din paie este una dintre cele mai frumoase văzute de mine.
Mersi pt vizită si comentariu!
@roth: ai foarte mare dreptate! Mi-a plăcut mult această tură, care a fost intensă și foarte obositoare. O să încerc să redau cât mai fidel trăirile mele de pe-acolo. Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Am văzut că si tu ai fost prin Egipt si ai detailat foarte bine totul! Așa e , e foarte greu cu turismul în zilele noastre, dar poți prinde și niste oportunități fantastice.
Sincere felicitări!
@Yolanda: mâncarea foarte bună! Am mqncat în locuri foarte diverse, cu atenție sporită nu am avut niciun disconfort alimentar! Apa clar doar îmbuteliată, alfel nu m-aș risca. Acum nu mai stiu dacă apa de la cafea din ce sursă era, dar nici nu mi-am pus această problemă.
Se pare că întemeietorul bisericii ortodoxe a fost apostolul Filip, iar un rol principal in unitatea bisericii il are Chivotul LEGII situat într-un loc ascuns stiut de un nr restrâns de călugări din Axum.
Am ceva de scris! Mersi pt vizită și comentariu!
@robert: Asteptam primul tau review despre Etiopia, l-am văzut de cand l-ai publicat dar am asteptat sa il citesc pe indelete. Frumoase locuri ai vazut, si eu imi doresc sa ajung in Africa, dar deocamdata nu stiu cand imi voi implini acest vis. Fotografiile cu personaje sunt superbe. Astept continuarea!
@Mika: multumesc frumos! Și mie îmi plac tare mult pozele cu chipuri de oameni! Imi place să-i pozez când nu se așteaptă, dar e greu doar cu telefonul. Chiar nu mai am starea necesară să car după mine aparate foto perfomante cu teleobiective pe măsură.
Sper din tot sufletul să-ți împlinești visele! Toate bune!
@robert: Mă bucur că în sfârșit ți-ai văzut visul cu ochii!!!
Bineînțeles că îți voi citi toate articolele, aștept cu mare, mare interes continuarea acestuia dar... știi ce se întâmplă? Când îți place ceva foarte mult, scrii al naibii de bine!
Ți-ai așternut tot sufletul aici pe hârtie... se simte asta... Câtă emoție mi-ai transmis... !
Mă bucur mult pentru tine că ai reușit să trăiești o asemenea experiență! Chiar esti un norocos si... un tip cu totul si cu totul special! ????
Articolul este extraordinar iar pozele... demențiale!!!
Felicitări pentru tot! ????
@gettyy: mulțumesc mult dragă Gettyy! Mă cam copleșești cu laudele și nu este prea bine. Pot să mi se urce la cap! Sincer chiar vreau să rămân cu picioarele pe pământ! Oricum mulțumesc încă o dată!
Într-adevăr a fost o tură grea, care mi-a răscolit toate simțurile, o tură în care de două ori am fentat moartea.
Adevărat este faptul că în momentul în care îți place un lucu foarte tare este mult mai ușor să-l transpui în cuvinte! Mă bucur tare mult că acest lucru a reușit să te emoționeze si pe tine!
Toate bune! Am ceva de povestit! O să urmeze o mâncătorie la cel mai vechi hotel din Addis Ababa!
@robert: Exotica si fascinanta excursie ai avut! Asteptam impresiile despre aceste locuri putin vizitate de romani... Uite cum am eu noroc si aflu gratis citindu-te pe tine despre aceasta tara despre care stiam destul de putin... Felicitari!
@robert: superbe poze, astept cu interes echivalentul pozei/explicatiei cand vei vizita Botswoana, e tot o tara africana. Videoclipul de inceput este fantastic.
@mprofeanu: mulțumesc frumos pentru vizită și comentarii! Sper să mă citiți și să vă inspir să-mi călcați pe urme!
@roth: mersi frumos! Uite că s-a uitat cineva si la videoclipul interzis minorilor, da si majorilor!
Botswana chiar o am pe listă, dar cine stie când si cum!
Ferice de tine că ai călătorit atât de mult! Etiopia este într-adevăr o experiență deosebită, o altă lume pe care nu mulți se încumetă s-o cunoască.
Felicitări pentru excursie, impresii, poze!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2021 Un sfârșit e un nou început — scris în 08.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Impresionanta cascadă a Nilului Albastru — scris în 25.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Comorile lacului Tana — scris în 21.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Drumu-i lung, lung, lung... — scris în 11.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Pe buza vulcanului activ, Erta Ale — scris în 01.06.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Dallol, o experiență extraterestră — scris în 28.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Drumul extrem de lung de la Lalibela la lacul Afrera — scris în 24.05.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ