GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citatul zilei: "Nu pleca niciodată în vacanțe cu persoane pe care nu le iubești" – Ernest Hemingway, un mare iubitor de Cuba
Tocmai ce m-am întors dintr-o super călatorie în Cuba, o țară unică în lume, o țară absolut fabuloasă. Am reusit să ajung în Cuba, după mai multe încercări, cu ajutorul unei asociații de turism de la noi din țară, care s-a ocupat de tot. Adică de bilete de avion, de transferuri și de cazări în Cuba. În rest la fața locului ne-am descurcat singuri, nu am avut ghid ori însoțitor de grup.
Toată distracția a fost doar 1190 euro de persoană, un preț mai mult decât decent. Am zburat cu Wizz Air de la București la Madrid, iar de acolo la Havana am zburat cu IberoJet tot o companie low cost. Cazările le-am avut în case particulare, au fost decente și foarte curate. Am stat patru zile în Havana, trei în Viniales, trei în Trinidad și una în Madrid pentru că nu mai aveam conexiune bună. Una peste alta a fost o excursie reușită la niște prețuri fără concurență.
Dar cum am găsit Cuba? Ei bine este total diferită față de miile de povești citite ori auzite. Cuba este o țară unică în lumea asta. La ora actuală eu am găsit un mix format din America anilor ’60, comunismul anilor ’80 de pe la noi și o atmosferă tipică zonei Caraibiene.
Mașinile vechi americane super colorate rămase de pe vremea lui Batista, când americanii și în special mafia americană era prezentă în Cuba, îi dau acest farmec unic. Deasemenea clădirile coloniale unele extrem de colorate, dar din păcate rămase într-o stare de degradare te fac să te gândești că te afli actor principal într-un film vechi, într-un film de epocă.
Pe de altă parte anii de comunism și izolarea internațională au făcut ca această țară să se confrunte cu mari lipsuri, care îmi aduc aminte de vreamea împușcatului. Pâinea, zahărul, uleiul și alte alimente de bază se dau doar pe bază de cartelă, după ce stai la o coadă măricică. Prin toată țara, exceptând capitala Havana, curentul electric este oprit zilnic preț de cel puțin patru- cinci ore, la intervale de timp aleatorii. Deasemenea prin provincie se formează cozi mari pe la benzinării și asta nu pentru că ar fi prea multe mașini, ci prea puțină benzină. Traficul este extrem de lejer și este format în principal de mașini vechi de șaizeci-șaptezeci de ani, mari consumatoare de benzină, dar și mari poluatoare. Te și întrebi cum de mai funcționează așa ceva, dat fiind că nu se mai găsesc piese de rezervă. Ei bine mecanicii din această parte de lume se descurcă si ei cum pot cu o mulțime de improvizații, așa cum făceam și noi pe vremea comunismului.
Despre Cuba știam că este o țară săracă, dar foarte veselă unde toată lumea cântă, râde și dansează. Parțial este adevărat, cel puțin partea cu sărăcia. Salariu minim lunar este de numai 25 usd, este foarte foarte mic. Într-adevăr prețurile sunt mai mici ca la noi, dar totuși cei 25 usd sunt insuficienți pentru un trai decent. O să revin mai târziu la asta. Dar faptul că toată lumea cântă, râde și se distrează este doar o părere a unor turiști care văd probabil doar suprafața. Într-adevăr în cluburi sau în multe restaurante sunt trubaduri care te încântă cu muzica locală, dar astea sunt doar pentru turiști. Nu este așa o mare veselie, așa cum am întâlnit de exemplu prin Rio de Janeiro!
Majoritatea familiilor din Cuba au cel puțin o rudă plecată în State, care îi mai ajută cu bani și visul oricărui tânăr de acolo este acela de a-și părăsi țara, asta pentru un trai mai bun. Unii reușesc să fugă, altii nu.
Prin toată această penurie de produse, în special produse alimentare există și ceva abundență la două produse, care se găsesc în orice magazin, dar și pe marginea drumurilor și aici mă refer firește la trabucuri și la rom Havana. Se bea și se fumează la greu în Cuba și probabil asta le dă o anumită stare de euforie.
A venit momentul să ajung la partea care m-a agasat cel mai mult când am citit despre Cuba și anume că poporul cubanez este un popor de hoți, care doar încearcă să fure turiștii. Să o iau cu începutul. Până acum vreo doi ani existau două monede în Cuba, CUP pentru popor cu care puteai cumpăra produse mai ieftine si CUC doar pentru turiști unde aveai prețuri mai ridicate. Intre timp s-a scos CUC-ul, dar a rămas această impresie că turiștii sunt jecmăniți. Eu am întâlnit în multe tări sărace din Asia și în special în Africa, unde se practicau prețuri diferențiate pentru turiști față de localnici, în defavoarea primilor, dar oricum prețul pentru turiști este mai micuț ca-n Europa. Dat fiind sărăcia din zonă, parcă nu-ți pare rău să plătești mai mult ca un localnic. Cel puțin eu nu mă simt jecmănit.
Se spunea că stau oamenii pe străzi și trag de tine să te păcălească, ba cu un schimb valutar, ba cu niște țigări sau mai știu eu ce. Într-adevăr sunt mulți comercianți sau așa numiți bișnițari care încearcă să-ți vândă anumite produse ori servicii, dar nu mi s-au părut deloc agasanți sau insistenți, cum am întânit de exemplu prin Maroc ori Egipt. Îi refuzai frumos sau nu îi băgai în seamă și nu aveai nicio problemă. Nimeni nu trăgea de tine, nimeni cu te atingea. Iar dacă vroiai să cumperi ceva negociai liber și dacă-ți convenea prețul cumpărai, dacă nu, nu. Nu mi s-au parut insistenți ori agasanți, mulți erau chiar simpatici.
Este drept am avut și un incident unic, pe care o să vi-l povestesc aici. Taxi-ul în zonă ne costa la la cazare pâna în centru 10 usd, un preț mare pentru Cuba, dar ok pentru noi. Într-o seară am ieșit de la un club și afară ploua torențial. Eram 16 persoane așa că aveam nevoie de patru taxiuri. Am negociat pe acolo cu un combinator și nu m-am lăsat până nu ne-a dat prețul corect de 10 usd /mașină. Inițial cerea 15 usd. În fine i-am urcat pe toți în masini și eu cu Laura am rămas ultimii. Ne-a găsit în sfârșit și nouă o mașină și ne-am dus la pensiune. Când i-am dat banii șoferului acesta mi-a spus că nu vrea 10 usd, ci 15 usd și mi i-a lăsat într-un ghiveci pe stradă. Eu m-am enervat și i-am zis că nu așa ne-am înteles și i-am aruncat înapoi banii pe geam în mașină. Apoi ne-am întors cu spatele și am plecat. Laura mi-a spus că șoferul i-a aruncat iar pe jos. I-am spus să fie sănătos noi ne vedem de drum. I-a fost un pic frică că acesta o să vină după noi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În afară de acest incident nu am mai avut absolut nicio problemă în cele 10 zile, cât am stat în Cuba, ba chiar din contră am întâlnit mulți oameni deosebiți.
Rom, salsa, sex ori trabucuri dacă nu-ți place nicuna din astea atunci Cuba nu este pentru tine. Cuba nu este despre vizitat, Cuba trebuie să o simți, să o trăiești. Experimentezi perioada anilor ’60 din America mergând cu o mașină decapotabilă viu colorată, retrăiești perioada neagră a comunismului, dar mai ales trăiești în stil cubanez cu mult rom Havana, cu salsa și cu trabucuri. Prin toate cluburile există o atmosferă veselă, dar și printr-o mulțime de restaurante. Sunt diverse trupe care cântă muzică live, rom se găsește la toate colțurile, dar și trabucuri. Turiștii chiar se distrează pe acolo. Nu am mai băut atât de mult într-un concediu de foarte mulți ani. Exista șapte tipuri de rom Havana, de diverse calităti. Cel mai ieftin este cel care se găsește și pe la noi și este de o calitate slabă. Am mai încercat romul Havana de șapte ani și pe cel de cinsprezece ani. Cel mai mult ne-a plăcut cel de șapte ani, așa că cu acesta ne-am delectat. Îl găseai peste tot la doar 10 USD. Cel mai scump costa 3000 usd, dar acela nu era de noi. În afară de rom, ne-am delectat cu berea locală care costa doar 1.5 usd sau cu diverse cockteiluri care erau la 3 usd. Cuba Libre, Mojito, Daiquiri ori Pina Colada ne-au făcut să trăim o viața caraibiană chiar și doar pentru câteva zile. Trabucuri se găseau la prețuri începând de la 30 de cenți până la zeci de dolari, depindea foarte mult ambalajul si de unde le achiziționai.
Mâncarea la restaurant era gustoasă. Aveai de ales între pui, porc, vită, pește sau fructe de mare adică foarte variat. O porție era cam 7-8 usd. Peștele era vreo 10 usd, iar fructele de mare cam 15 usd. Fructe exotice mâncam la micul dejun pe săturate si erau extrem de ieftine pe stradă. Cu echivalentul a 30 de bani am luat de exemplu un mănuchi de mini banane.
Cu netul era mult mai complicat. Puteai să-ți iei o cartelă națională, dar trebuia să o achiziționezi online și să o ridici de la unul din puținele magazine de specialitate din zonă. Costa 15-20 usd. Mai exista o variantă să cumperi cartele răzuibile, care îți dădeau acces preț de o oră la net dacă găseai vreun router disponibil pe la hotel ori restaurant. O cartelă de genul acesta costa 20 cenți și asta a fost și varianta pe care am folosit-o si noi.
Cam asta este povestea mea introductivă despre Cuba. Cuba este despre distracție, nu este o tară cu obiective turistice și nici cu plaje paradisiace, ca altele din zona Caraibe. Trebuie să simți vibe-ul locului și totul este perfect.
Trimis de robert in 08.10.23 11:36:14
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Rog https://youtu. be/8zK7qhPO6YE? si=mcyoT8gcCvjaMrVI
Mersi frumos!
@robert: Am inserat videoclipul respectiv, însă, după cum se vede,
”Playback on other websites has been disabled by the video owner
Rog alege un altul
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert: felicitari! Urmarind videoclip-urile (mai ales cel cu tuc-tuc) intreb si eu :
-a fost o vacanta Ca la 20 de ani, fara griji si cu... ?!
Pretul
”Toată distracția a fost doar 1190 euro, un preț mai mult decât decent.
inclin sa cred ca a fost per/persoana, chiar si in aceste conditii un chilipir comparativ cu sejururile de prin Turcia (sau alte destinatii All-IN) de unde te intorci doar cu KG in plus, fara a beneficia de
”Rom, salsa, sex și trabucuri
p. s.
partea lipsa din primul review ar trebui postata dupa 12 noaptea si usor ''blurata'' . Glumesc, tu scrie ca noi stam ''goga'' pina la final!
@Nasshu: Mulțumesc frumos! Da a fost o vacanță pe cinste, nu chiar ca la douăzeci de ani, da pe-acolo.
Prețul într-adevăr era de persoană. Avioanele au costat 600 euro, cazările 12,5 euro/noapte,în Madrid 40 euro/noapte, iar transferurile 100 euro de persoană toate, restul a fost profitul organizatorului. Dat fiind că au plătit 27, din care au ajuns 25 rezultă ceva semnificativ...
Din cei 25, jumătate eram cu consoartele ori consorții, iar restul erau pe distracție maximă. Unii dintre ei au profitat prea mult, alții mai puțin ori deloc, după buget firește! ; -)
La ce lipsuri sunt pe acolo nici nu e greu să nu găsești ceea ce cauți!
P. S. După acest ecou am verificat dacă în titlu am gresit cumva ordinea, dar se pare că le-am pus corect! ; -)
Rom nu beau, salsa asa si asa, sex in plus fata de cat fac nu vreau, trabucuri nu fumez! Deci, Cuba nu e de mine! ????
Sau, ca sa fiu anosta, pot sa merg la Cayo Coco sau Varadero! ????♀️
”Citatul zilei: "Nu pleca niciodată în vacanțe cu persoane pe care nu le iubești" – Ernest Hemingway, un mare iubitor de Cuba
Să înțeleg că au fost în grupul vostru și persoane mai puțin agreate de tine?!
Dacă ar fi fost așa, cel mai bine ar fi fost să le ignori! Nu poți să fii în acord cu toți, mai ales dacă grupul este mare!
Mi-a plăcut articolul, le aștept pe următoarele! Laura dansează foarte bine! (în videoclipul al doilea! ???????????? La început am crezut că este o localnică, abia mai spre final am observat că este ea! Ai o nevastă și frumoasă și o bună dansatoare! Felicitări!)
@Andox: Corect! Asa-i cand te duci cu familia sau iubita in concediu. Pozezi doar strazi, biserici, monumente si distractia altora si vorbesti despre sex doar la modul teoretic. E de inteles.
Daca vreti totusi sa stiti cum e "sex"-ul "live" prin Europa, cititi review-ul "Turismul de intimitate: vezi impresii, scris in 2016. Acuma e ceva logic, ca-n tarile astea ceva mai subdezvoltate, cu o oferta atat de mare de fete frumoase, bronzate, cu soarele mereu deasupra capului, cu marea la picioare si cu mult timp liber si ceva bani de cheltuiala, tu, ca turist, sa nu-ti fiarba nitel si tie, sangele prin vene. Si fara rom sau salsa.
A propos, nu se mai dau premii pe AFA? Un concediu in Cuba (macar zborul), mi-ar surade de minune. Mai ales ca vine iarna. Merg singur!! Un rucsac in spate, (plin cu pastile albastre) si multi bani in buzunar. Atat. Si veti afla si voi cum e sa te infrupti plenar din olinclusivul cubanez numit Rom + Salsa + Sex.????
Dar pana una-alta, v-am ramas dator cu inca un reviu din aprilie, despre Hurghada-Egipt (in care acest fel de olinclusiv este interzis), (despre Grand Resort Hurghada) si de ce trebuie sa va feriti pe-acolo.
@valentinag: drumuri bune! Varadero e un fel de Bulgaria, multe resorturi...
@doinafil: in primul rand citatul e bun si adevarat e spus de Hemingway un mare iubitor de Cuba pomenit acolo peste tot si da au fost persoane pe care le-am dus de mana pana in Cuba pentru ca nu se descurcau si chiar nu meritau sa-mi bat capul cu ele. Dar asta este deja ceva personal.
Multumesc frumos pentru aprcieri si pentru Laura! Toate bune!
@Andox: despre partea cu sexul am lasat-o la imaginatia fiecaruia! Uite mai jos a lui Dorgo e foarte bogata!
@dorgo:
”Corect! Asa-i cand te duci cu familia sau iubita in concediu. Pozezi doar strazi, biserici, monumente si distractia altora si vorbesti despre sex doar la modul teoretic. E de inteles.
- touche, că bine le zici măi doctore!!!
Salutare
În sfârșit am găsit (întâmplător) acest articol. Trebuie să mă uit neapărat la setări, nu am primit nimic pe mail nici articolul nici ecourile. Dar e bine mai târziu decît niciodată te felicit pentru alegera făcută și știam sigur că pregătești o altă excursie într-un alt loc deosebit de pe planeta noastră. Iar setările le reverific în seara asta, ecoul are prioritate acum.
Dar hai să revenim la articolul tău. În primul rând ai avut un preț bun, iar în rest din punct de vedere local lumea în general se descurcă și mai ales românul care este descurcăreț din naștere ????
Am citit și savurat articolul, pozele și filmele. Străzile sînt chiar la fel de rupte ca pe vremea lui Ceașcă, în altă ordine de idei cel mai fain film a fost cu mașina veche (crezi că nu am observat că ai acoprit-o pe doamna? ????Iar cu filmarea de la restaurant m-ai dat gata????????????)
Prin articolul tău am regăsit țara lui Ceaușescu, cozile, cozile la benzină, cartela la mâncare și altele care nu îmi aduc amintiri chiar plăcute. Iar salariul de 25 dolari este brutal la pătrat chiar dacă o fi totul de 10 ori mai ieftin tot brutalitatea de pe lume se numește. Unii de pe lumea se șterg pe f... cu suma aia. Și ei trebuie să trăiască... o lună... pfi????
Acum adevărat cum scrii că au ceva rude în SUA dar nici acolo nu e totul lapte și miere, trimite cine poate, în rest cubanezii se descurcă cum pot.
O nepoată de a mea a fost în excursie în 2020 ianuarie (înainte să se instaleze pandemia) mi-a povestit fix aceleași lucruri ca tine, s-a plimbat cu aceleași mașini vechi, mi-a povestit despre atmosferă și altele de asemenea. Mi-a mai povestit că de și stătea la un hotel foarte bun paharele sau farfuriile erau vizibil nespălate sau spălate mai așa de mântuială. I-am văzut atunci pozele.
Ce să zic, aștept restul de articole, o zi faină îți doresc
@AZE: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
Evident sunt multe probleme în Cuba și fiecare le vede cu ochii proprii! Mie mi-a fost imposibil să nu fac o paralelă cu situația de la noi din țară de pe vremea împușcatului.
La ei sunt două mari diferențe față de perioada comunistă de la noi, în primul rând nu au ierni grele să sufere de frig și în al doilea rând au mai mare acces la informații din toată lumea cu ajutorul internetului.
Soarta este în mâinile lor! Ei decid! Sunt independenți, dar săraci. Peste tot sunt afișe care celebrează marea revoluție agrară de la ei din țară, aia cu trestia de zahăr dacă o știi, care până la urmă s-a dovedit falimentară!!!
În fine! Pentru turiști este foarte bine în Cuba, cum era pentru nemți la mare la noi prin anii '80!
Toate bune și ție!
Buna seara,
daca se poate, imi puteti recomanda agentia cu care ati colaborat pentru achizitionarea de bilete de avion, transferuri și cazări în Cuba?
Daca nu se accepta aici, v as fi recunoscatoare sa mi-ati scrie ca mesaj!
va multumesc!
Bună ziua.
Cum ați procedat cu viza? De unde ați luat viza pentru Cuba?
@hlli: de la compania cu care am zburat, am primit tarjeta turistico de pe aeroportul din Madrid! A fost un pic mai scump, dar nu am avut bătăi de cap!
@robert: mulțumesc.
Eu intenționez să zbor din Toronto. Sper sa fie la fel de simplu ca și la tine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 CUBA… sau, retraind frânturi din propria copilărie — scris în 29.06.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Cuba — scris în 15.08.19 de Richard din GERMANIA - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cu rucsacul in spate — scris în 13.01.18 de carmen maria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 The real CUBA, cu 1000 Euro/15 zile — scris în 01.04.13 de gosabucur din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Despre cubanezi (partea a II-a) — scris în 21.03.15 de cian din MONTREAL - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Despre cubanezi (partea I) — scris în 20.03.15 de cian din MONTREAL - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Hoteluri prin Cuba — scris în 12.03.15 de cian din MONTREAL - RECOMANDĂ