ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2013
DE SKC
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 28.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 18 MIN

Creta - un taram de vis

TIPĂREȘTE

Am revenit iata acasa, dupa 14 zile superbe in Creta.

Din capul locului, avand la activ bifate deja Zakynthos, Corfu, Kefalonia, Lefkada am mers in Creta cu gandul ca deja stim ce ne poate oferi o insula greceasca, insa am avut doar partial dreptate.

De ce? Intrucat – desi si celelalte insule au atractii deosebite de prima mana – Creta are un atu primordial: DIVERSITATEA! Si e firesc, avand in vedere marimea insulei si bogatia reliefului.

RECOMANDARI

- daca aveti in plan o destinatie indepartata sau de larg interes turistic (a se citi Elafonisi, Balos sau Palm Beach Preveli, etc) atunci plecati devreme de acasa a. i. cel tarziu la ora 9 sa fiti on site. Avantaje imediate: nu platiti parcarea/accesul (Preveli, Balos, etc), gasiti loc parcare bun la umbra, nu veti numara mai mult de 10 turisti asa ca veti fi ca si singuri, putand admira in liniste peisajul, asculta marea si facand poze reusite cu un fundal gol, ca si cand ar fi numa al vostru  Si veti observa spre ora 10.30-11.00 si primii adormiti…cand voi deja v-ati umplut ochii si inima de frumosul natural.

- alimentati de la benzinariile usor in afara zonelor turistice, cand puneti minim 20L se simte cand in loc de 1,8-1,99 eur/l veti achita doar 1,73-1,74 eur/l. Shell au in general cam acelasi pret in aceeasi zi cu mici exceptii, iar numele statiei nu e important pt ca nu am observat diferente la calitate alimentand cam de la toti (Shell, EKO, AVIN, AEGEAN).

Am sa fac cateva precizari generale inainte de povestea in sine:

1. Temperaturile variaza f mult pe insula, asa ca in aceeasi zi poti vedea diferente de pana la 5-7C, fara sa urci pe munte sau sa iei la picior Defileul Samariei…asa ca ideal este sa ai la tine 2 schimburi de haine (cel putin pt partea superioara). Dupa Hania mergand spre vest este un astfel de pol al frigului 

2. Vanturile despre care s-a mai pomenit aici pe topic…sunt in general nordice si vestice. Insa cele nordice aduc cel mai mare prejudiciu, putand face dintr-o plaja la Dhamnoni o repriza de rezistenta la frig cand iesi din apa, nu mai spun ca valurile nu mai sunt deloc, ba chiar se formeaza invers decat in mod firesc. La fel se intampla si in Ierapetra (cea mai ingusta parte a insulei pe directia N-S) !

3. Inca un aspect interesant: dupa Hersonissos-Stalida-Malia urmeaza o zona montana scurta, insa dupa aceasta, mergand spre est, vanturile nordice aduc valuri f mari si o mare zbuciumata pe toate plajele (Ammoudara, Vathi, Istro, etc) asa ca nici nu se poate pune problema sa te asezi pe vreuna. In aceeasi zi, aceleasi vanturi nordice au o influenta mult redusa de la Iraklio spre vest, pe coasta nordica.

4. Coasta nordica este plina de turisti rusi! Pe urmatoarele locuri vin francezii, italienii, englezii si nemtii. In sud insa f rar veti da de rusi, daca va propuneti din start acest lucru. Cat am stat am intalnit doar in 2 randuri romani: la Preveli si Insula Chrissi.

5. In destul de multe locatii in mare exista pesti pt care unii platesc bani la Fish Spa: acestia ciupesc, in cautarea hranei (care este pielea moarta…) asa ca doar la Elafonisi, Balos si Dhamnoni nu am gasit deloc, in Bali si Istro f putini, dar in rest…daca stati putin nemiscati in apa, veti intelege ce va spun...

6. In nord apa este mai calda decat in sud sau vest, aviz celor interesati.

Cateva considerente legate de preturi pe insula:

1. benzina: preturile cele mai mari sunt in est si vest, respective pe autostrada (intre 1,79 si 2 eur/L!), cele mai mici sunt in sud (pornind din Rethymnon spre Spilia si mai departe spre Timbaki/Mires) sau in interiorul insulei. Ca idee, cel mai ieftin am alimentat in loc. Kokkinos Pirgos, cu numa 1,738 eur/L!

2. mancarea: exista alternative in orice locatie asa ca o regula generala ar fi sa cautati o taverna traditionala (se observa usor dupa design, mobilier, decoratiuni) si usor mai in afara traficului sporit de turisti. Veti fi bine serviti, mancarea este ca de obicei buna si gustoasa, iar nota de plata va fi mai mica cu destui euro. Recomandarile noastre: taverna din Geropotamous, taverna din mijloc din fata plajei Dhamnoni, tavernele retrase din Chania sau Retyhmnon, taverna de vizavi de intrarea la plaja Agios Panteleimon (Istro), taverna Petrino (prima de pe plaja Livadia din Bali).

3. excursii: nu am ales sa facem excursie organizata decat in insula Chrissi (detalii mai tarziu) si chiar si acolo am gasit la pret mai mic decat cei 20eur/pers ceruti de agentiile locale, in rest am folosit masina inchiriata pt a ajunge la destinatia dorita, inclusiv pe insula Spinalonga (detalii mai tarziu) !

Plan de bataie: am exclus din start vizite in orasul Iraklio (din cauza aglomeratiei), plaja de la Vai (prea lung drumul pt ce urma sa vedem), excursia de o zi la Santorini chiar si cu Flying Cat (putem merge in alt an cu 6-700 eur/pers pt 7 zile, nu merita sa dam aprox 220 eur pt o zi din care numa 7 ore maxim pe Santorini, fara mancare), Creta Aquarium (am vazut in Lisabona cel mai mare acvariu din Europa...), Knossos (prea comercial) si zona extrem estica si sud-estica, la fel si Defileul Samaria (efort mare, cheltuiala mare, in conditiile in care aveam masina inchiriata zilnic). In rest, am ales sa vedem ceva obiective turistice neamintite pe forum dar pe care le-am descoperit pe hartile puse la dispozitie in Bali.

Iata programul concediului pe zile, cu destinatii alese si detalii despre traseu, km, atractii turistice (am avut masina inchiriata 13 din 14 zile):

Ziua 1 (212km): Kournas Lake & Argiropouli Springfalls, respectiv Melidoni & Sfendonis Caves

Lacul este usor de gasit si aproape de New National Road, exista doua drumuri spre el, ce duc catre cele doua capete ale sale sa spun asa, noi am ales pe primul. Probabil primavera este mai fain, insa la final de august culorile sunt mai sterse…dar este liniste si pace, merita un scurt popas.

Satul Argiropouli este cunoscut pe plan local pt micile caderi de apa (mini-cascade) pe care le face, fiecare din ele in apropierea sau chiar in interiorul unei taverne. Se poate urca pe o poteca abrupta pana sus in sat, de unde aveti o priveliste faina asupra tinutului. Daca ajungeti acolo, jos la inceputul scarilor un taran vinde un cascaval de capra minunat la un pret mult mai convenabil decat veti gasi in supermarketuri.

Melidoni Cave (orar vizitare 9-19,3 eur/pers) este usor de accesat, primiti un pliant si o vizitati singuri, este luminata fain si nu aveti nevoie de hanorac, in interior fiind 16-18C. Merita un ocol, este frumoasa!

Sfendonis Cave (orar vizitare 10-17,4 eur/pers) este mai greu accesibila si nu pt ca nu este drum asfaltat pana acolo, ci pt ca nu prea sunt placute cu localitatile prin care treceti iar drumul este cam sinuos! Dar daca ati ajuns in Zoniana, inseamna ca ati trecut greul. Aceeasi temperatura in interior, luminata deosebit, cu ghid f bine pregatit, pestera este si mai frumoasa si mai mare ca Melidoni, cand am ajuns noi se intra si dupa ora 17, fiind turisti interesati, dureaza aprox 45-50min vizita. Nu o ratati!

Ziua 2 (148km): Grotele de la Panormos, orasul vechi Rethymno, Arkadia Monastery si statiunea Sissi

Grotele de la Panormos se viziteaza NU din Panormo, cum ar fi logic, ci din Skaleta, intrebati la pct informare turistica si va va indruma spre drumul catre plaja, unde veti gasi o masa plianta sub un cort si 2 barci cu motor la tarm. Plecarile sunt la ora 10,11,12, respectiv 15,16,17 numa daca sunt mai mult de 4 doritori. Cost 10 eur/pers si dureaza 50-60min. Noi am mers de 2 ori la rand si abia a 3-a oara am si pornit sa le vedem, singuri cu barcagiul pana la urma, pt ca grecul a inteles ca suntem interesati si daca i-am si spus cateva cuvinte in greaca, s-a simtit bine sa faca o fapta buna. Merita cu prisosinta aceasta excursie!

Retyhmno este un oras vechi f frumos: merita sa va plimbati nu numai in port, ci si pe stradutele sale, puteti admira biserci albe si Rimondi Foutain. Si de ce nu, Fortezza. Iar magazinele din zona te imbie la cascat ochii. Cateva recomandari: folositi parcarea de dupa Fortezza, este fara plata si de obicei, gasiti loc.

Apoi intrati pe jos in 10min in orasul vechi, pe Str. Melisinou si Salaminos. Iar daca tot sunteti la bariera pe Str. Paleologou, opriti la Gelateria Piacere Dolce, veti savura o inghetata, cafe frappe sau fresh portocale la preturi f bune si un gust delicios! Asa mult ne-o placut orasul vechi ca am ajuns de 4 ori in el, asa ca ne-am oprit de tot atatea ori si acolo. Pt cumparaturi nu ratati Str. Souliou, prima la stanga cum intrati pe langa bariera. Veti gasi si lucruri mai altfel decat pe restul stradutelor. Inclusiv o taverna cu gradina.

Arkadia Monastery este deosebita, si drumul pana acolo la fel, merita sa va abateti de la New National Road s-o vizitati (cost 2,5eur/pers). Atat curtea interioara cat si biserica sunt tare faine, am zabovit o ora tot facand poze.

Sissi este la aprox 15km de Bali, directia vest. Este la malul marii si destul de micuta, farmecul sau consta in linistea zonei si locatia retrasa.

Ziua 3 (280km): platoul Lassithi, Grota lui Zeus (Diktiana Cave), Skotino Cave si Kato Gouves

Ei bine, a fost prima zi in care ne-a parut rau de alegerea facuta. Sa explic pe scurt de ce: platoul Lassithi este greu accesibil ca timp de parcurs, noi am urcat prin Neapoli si am coborat prin Potames. In afara de morile de vant, zau daca ai ce vedea... din pacate. Asadar o cheltuiala de benzina si de timp ce pot fi usor anulate alegand altceva! Diktiana Cave... cine a vazut Ghetarul Scarisoara, sa afle ca Diktiana este numai ceva mai adanca si mai mare, in rest seamana izbitor dupa mine... ce e bine sa stiti este ca in jurul amiezii se formeaza coada de sute de pers la intrare, care intrare o aflati dupa ce urcati serios pe munte. Recomand ruta de coborare si la urcare (cea pietruita) pt ca este mai rapid si mai usor. Dupa ora 13.30 coada se evapora... si puteti plati cei 4 eur/pers fara oboseala suplimentara in soare. Pt parcare... folositi drumul ce urca spre grota, pt ca parcarea organizata este micuta si f probabil veti face cale intoarsa.

Este necesar un hanorac pt vizitarea grotei, dar nu e deloc obligatoriu s-o vedeti, alegerea va apartine.

In schimb, Skotino Cave este intr-un peisaj superb, intrarea libera, si noua ni s-o parut mai faina decat Diktiana. Doar cativa turisti se incumeta sa o vada, cu toate ca nu e dificil de accesat deloc.

Kato Gouves este o statiune pt cei care nu doresc decat mare si liniste. Dar fara plaja de nisip, caci sunt numa bolovani si atat, asa ca daca aveti probleme de spate... mai bine nu.

Ziua 4 (144km): Preveli Monastery, Palm Beach, Lefkogia si Dhamnoni Beach

Veti admira intai Kourtaliotiko Canyon, unde drumul taie muntii in doua... cu priveliste superba. Veti opri fara doar si poate pt poze... La ora 9 insa noi deja vizitam Mon. Preveli (intrare 2,5eur/pers) care este frumoasa, avand o vedere superba spre mare si (pt cine a vizitat Hanul Danes de langa Sighisoara) o curte ingradita cu diverse animale (de la cele domestice de curte la caprioare sau cerbi). Apoi am coborat spre Palm Beach, parcarea era ca si goala si nici macar grecul ce taxeaza intrarea nu era trezit. Drumul pana jos este anevoios in ideea ca realizezi ca trebuie sa-l parcurgi in sens invers cand devine mai cald afara, asa ca luati in considerare acest aspect la modul serios. 30 min dureaza coborarea, cateva pauze pt poze caci vi se arata un peisaj fain cu un rau verde ce curge printre palmieri si strabate plaja pt a se varsa in mare... Peisajul aceste merita mai mult decat plaja in sine. Puteti sa faceti o scurta plimbare printre palmieri, langa un rau linistit, insotit de trilul pasarilor... merita.

Ce nu merita la fel de mult este plaja, pt ca la umbra copacilor te vor ataca nesatioase muste care chiar ciupesc. Asa ca veti alerga in marea de cristal, sperand sa scapati de ele... dar veti da de aceeasi pesti Spa care ciupesc. Cand v-ati saturat si de ei, odata iesiti din apa veti gasi un nisip fierbinte tare inca de la ora 10 asa ca veti alerga la propriu spre umbra copacilor unde... ati ghicit, va asteapta rabdatoare mustele.

Desigur, pe langa scenariul umoristic ati inteleg si micile neajunsuri ale acestei plaje. Punctul de rezistenta il repezinta drumul de urcare spre parcare: 30 min va veti gandi la multe lucruri frumoase, insa va recomand sa aveti apa rece cu voi, altfel ramaneti numa cu gandurile... este ceva efort de facut pana sus.

Lefkogia este o localitate micuta si linistita, ce preceda drumul spre Dhamnoni Beach. Ei bine, aceasta plaja ne-a placut mult, venind aici de 2 ori! Exista si un rau care se varsa in mare, nu la fel de spectaculos ca la Preveli, dar totusi fain. Apa este imbietoare dupa o baie la Preveli, fara doar si poate. Si fara pesti Spa... si aveti si dus, avand Blue Flag... si dupa innot si dus, exista o taverna traditionala, cea din mijloc cum te uiti de pe plaja, unde menu-ul este demential. Am mancat de 2 ori aici niste bunataturi prima clasa, si destul de ieftin ca pret. Recomandam!

youtube

si

youtube

Ziua 5 (274km): Hania si Souda, Mon. Ag. Triada & Gouvernetou, plajele Stavros si Kalates

Am vizitat Hania cu gandul ca ne va impresiona mai tare ca Rethymno, dar nu a fost asa. Portul este dragut, insa stradutele din orasul vechi sunt mult mai aglomerate si se vand mai multe kitch-uri decat in Rethymno. Apoi, am gasit o taverna retrasa mai greu, insa chiar si asa a venit cineva sa cante la mese... Poza cu taverna retrasa o veti regasi mai jos, atasata.

Desi am parcat la umbra si gratuit pe Str. Palama, cu iesire directa la Str. Venizelou cu directia aeroport, drumul pe jos ne-a obosit mai mult decat cel facut in umbrosul si racorosul Rethymno.

In Souda in port gasiti 3 benzinarii mai ieftine (BP, Shell si EKO) cu pret de 1,755 in general ceea ce e f bine prin comparatie cu cele de pe New National Road.

Drumul catre Ag. Triada este pitoresc, la fel si pana la Gouvernetou. La prima intrarea este 2,5eur/pers.

La o doua este gratis, insa aveti grija ca si daca ajungeti miercuri ca noi, cand este deschisa, in intervalul orar 13-17 tot inchisa este asa ca veti vizita numa curtea interioara si imprejurimile, tot ca noi. Insa este splendid si liniste, iar catre mare se deschide un drumulet de pamant catre alta manastire abandonata, descrisa de cineva aici cu ceva pagini in urma.

Spre Stavros puteti opri cu 1 km mai devreme la un vanzator de legume/fructe de unde puteti lua rosii/pepeni/struguri/portocale, etc deosebit de gustoase si la un pret imbatabil de mic, prin comparatie cu ce puteti gasi in alte locuri. Noi am mancat rosii/struguri/portocale/pepeni la greu si stim ce spunem.

Mai ales strugurii si portocalele din culturile lor proprii sunt dementiale, incercati si veti vedea... ne-am facut pana si suc proaspat portocale singuri in camera.

Revenind, Stavros este intr-un golf linistit, numa nisip fin, apa limpede si calda, dus pe plaja. Innoti cu marea intr-o parte si muntele in fata... frumos.

Kalates este si ea draguta, mai ales ca are o insulita in apropiere unde se poate ajunge innot... puteti face un popas si aici.

Ziua 6 (295km): Istro (Ag. Panteleimon Beach), Ag. Nikolaos, Elounda si Insula Spinalonga

Istro este o statiune extrem de linistita, care pe langa plaja Voulissma, mai are o surpriza: plaja Ag. Panteleimon, retrasa dar maricica, cu dus pe plaja si care aduce a plaja Vadu din nordul Navodari-ului... O veti recunoaste usor in poze (2 la numar) pt ca este mai... salbateca si mai aerisita.

Apa buna, nisip si in apa, valuri ca la Marea Neagra, ideal daca nu este o zi cu vant puternic din nord.

Se poate parca sub copaci la umbra si se poate sta pe plaja la umbra altor copaci, deci o idee buna pt cei care doresc liniste si pace. La iesirea in Old National Road cum pleci de la plaja, aprox vizavi se afla o taverna unde ne-am delectat cu bunatati de calitate la un pret decent, o recomandam asadar celor care vor ajunge la aceasta plaja.

Ag. Nikolaos este un oras f aglomerat, abia am reusit sa scapam din el, in directia Elounda. Numa din centrul sau poti gasi drumul spre Elounda, altfel nu! In apropierea Insulei Spinalonga se deschide un peisaj deosebit, asa ca probabil veti simti nevoia sa opriti pt poze, ca noi.

Intrucat eram cu masina si pe harta am vazut ca este ceva drum ce ajunge pe insula, am ocolit drumul spre port si am cautat ruta spre acest istm... pe care il gasiti numa daca intr-o curba la stanga bagati de sama un indicator pe care scrie „Hotel with Sea View” sau ceva de genul, iar la dreapta, la 180grd, se deschide un drum ingust ce coboara accentuat pana la tarm. De acolo tineti tot inainte si veti trece frumos peste un podulet pe sub care se afla un mic canal navigabil pt barci si salupe... si gata, sunteti pe insula! Daca mai mergeti 1 km macar, veti ajunge la o panorama faina a partii din spate a insulei, unde veti face poze fara indoiala. Nu stiu cat de interesanta este Leproseria ce o poti vizita cu vaporasul, insa noua ne-o placut partea naturala si salbateca a insulei si nu am mai simtit nevoia acelei mici excursii pe apa.

Ziua 7 (280km): Festos, Matala & Komos Beach, Sivas & Mon. Odigitria, a 2-a vizita la Dhamnoni Beach

Ei bine, a fost a 2-a zi in care ne-a parut rau de alegerea facuta. Cu exceptia sitului Festos (intrare 4 eur/pers). Plaja de la Matala cu celebrele grote este draguta, in schimb drumul pana acolo nu justifica premiul final. In plus, parcarea se plateste (noi am evitat, ocupand ultimul loc gratuit pe strada spre camping), vizitarea grotelor din stanca se plateste iar Carrefour-ul de langa parcare e mai scump decat un supermarket privat. Aglomeratia... ne-a facut sa incercam plaja Komos, de la intrarea in Matala. Muult mai aerisita, tot nisip insa la intrarea in apa sunt multe placi de piatra, deoarece la maginea ei se afla si un sit arheologic... mai spre vestul plajei gasiti nudisti din tari diferite.

Agiofarago ar fi fost o destinatie faina, nimic de zis, de aceea am zis sa cochetam putin cu zona si sa vedem cat de usor se ajunge. Am trecut prin Sivas de unde se deschide drum spre Mon. Odigitria, insa gasesti semn doar daca vii din partea stanga, daca vii din dreapta, treci mai departe si iesi din localitate.

In fine, drumul pana la manastire este f bun, larg si nou turnat, o placere. Si manastirea este frumoasa.

Ceea ce este mai putin frumos este drumul de 7km pana la Kali Limenes, un drum prafuit si cu pietre ascutite, ca spre Balos. Iar de acolo mergi pe jos 20-30min pana la o plaja deloc urata, insa... e de munca.

Doar daca aveti o masina cu garda mai maricica si tineti mortis sa ajungeti acolo, doar asa merita sa va treziti devreme si sa porniti la drum: cretanbeaches.com/Beaches ... giofarago-beach

Ziua 8 (95km): zi de relaxare si leneveala, a 2-a vizita in Retyhmno si prima la Geropotamous Beach

Geropotamous Beach o gasiti sub viaductul cu acelasi nume, in drum spre Rethymno. Este o plaja pitoreasca, deloc aglomerata, linistita, cu o singura taverna dar care are preturile cele mai mici din ce-am gasit noi pe insula. Mancarea este f gustoasa iar portiile sunt indestulatoare! Si aici se afla un rausor ce se varsa in mare, dar oarecum pe sub plaja. Sunt pietre in apa, dar daca nu sunt valuri, este placut sa intri in ea. Cel cu taverna are si sunbeds + umbrele stuf in posesie, pt numa 5eur/zi, dupa ora 16-16.30 sunt gratuite.

Ziua 9 (380km): Elafonisi Beach, apoi a 2-a vizita la Geropotamous Beach

Secretul succesului este „Cine se scoala de dimineata, departe ajunge”. Ceea ce am facut si noi, la 5 a. m. trezirea, putin dupa 6 a. m. plecarea... si pt ca vorbim de un drum 2 ore 30 min atunci merita ca atunci cand ajungi sa iti incanti ochiul cu o natura cat mai libera de semnele prezentei omului. Putin dupa ora 9 eram deja in apa limpede si minunata din Elafonisi. Da, exista vant din vest, apa putin mai rece, insa coloristica si salbaticia locului, vazute in liniste, iti pot incarca sufletul de amintiri frumoase si trairi intense.

Am zabovit putin in partea din fata a plajei si in apele mici si cu nisip roz... apoi, ceea ce va recomand si voua, mergeti mai departe de dunele de nisip din fata, 800-1000m si nu veti fi dezamagiti! O priveliste superba, liniste, apa cristalina, fluturi, un taram de vis! Am stat 3 ore in acest taram minunat, am innotat, am pozat, ne-am incarcat de frumos... si la amiaza ne-am retras, dupa ce-am traversat o mare de oameni inghesuiti in prima plaja gasita si imediat langa dune. Asa ne vom aminti doar Elafonisi, trezita de o dimineata insorita...

La ducere am ales ruta mai rapida la prima vedere: Kaloudiana – Topolia – Elos, insa aveam sa intalnim o surpriza pe traseu... ”Road Tunnel Closed”. Ati ghicit, abia la iesirea din Topolia, drumul era blocat! Si daca nu gaseam un sofer grec treaz sa ne indrume, ar fi trebuit sa facem cale intoarsa. Exista un drum criminal prin munte, de 10km, lat cat o masina, fara vizibilitate si fara protectii, care a facut din traseul nostru ceva iesit din comun. Si daca ar fi fost numa drumul tot era bine, dar la ora aceea numa mosi cretani la volanul unor pick-up-uri vechi veneau din sens opus si – ce sa vezi – toti circulau pe mijlocul drumului sau pe banda noastra de mers! Cel putin 3 coliziuni am evitat, uluit de nonsalanta cu care se plimbau pe drum ca pe ulita lor... Insa odata ajunsi la Elos, am continuat pe drumul propus si la destinatie am decis ca a meritat emotia. La intoarcere am ales, nevoiti fiind, ruta prin Sfinari – Platanos – Kastelli si desi este cu serpentine, l-am gasit parfum prin comparatie cu cei 10 km prin munti pe drumul ocolitor. Ca distanta nu e mare diferenta, dar ca timp, da.

youtube

youtube

Ziua 10 (285km): Laguna Balos si Insula Gramvousa

Am aplicat acelasi proverb si am fost din nou in avantaj. Putin dupa ora 6 a. m. plecam spre Balos...

La Kaliviani am ajuns la ora 8, am trecut fara plata de pct control, ca la ora aceea grecii dorm adanc si am mers cu grija pe drumul de capre de 7km pana la parcarea finala. Inca 30min a durat drumul, unde numa primul si ultimul km sunt mai umani, ceilalti 5km sunt plini de pietre ascutite ce ies din drum... Am pozat ce a mai ramas din mica oaza de leandri, caprele ce dormeau pe drum... si odata parcati, am notat ca suntem a 3-a masina de acolo  Inca 30min la pas si ne incantam privirea cu o laguna partial umbrita, partial in soare, era numa ora 9 a. m. si muntele acoperea o parte din lumina... o atmosfera netulburata, pasnica, unde parca timpul sta in loc. Fiind vreo 10 oameni cu tot cu angajatii de pe plaja, ne-am zbenguit in apa minunata, am facut poze, am traversat in lung si-n lat laguna... am fost ca la noi acasa. Abia catre ora 10.30-11.00 or aparut ca un sir de furnici si alti turisti... si or continuat sa coboare in sir indian pana dupa ora 13! Noi pe la 12.20 ne-am retras... urcand cu mici pauze pt alte poze... si va pot spune ca la intoarcere, cu soarele ridicat pe cer, culorile lagunei sunt mult mai vii decat la 9 dimineata. Insa si mai pline de furnicarul uman... si cateva vase cu turisti... deja e ca pe autostrada... insa si aici am pastrat bucuria unui loc neprihanit, cel putin nu in acel debut de zi...

Parcarea la intoarcere (ora 13) era plina si erau zeci de masini si pe drumul de piatra... si o buna bucata de drum ne-am tot intalnit cu turisti intarziati...

Ziua 11 (90km): zi de relaxare si leneveala, a 3-a vizita in Retyhmno si o plimbare pe inaltimile din Bali

Ziua 12 (300km): Ierapetra si Insula Chrissi

Cea mai mare dezamagire, sincer va spun. Ne-am propus sa o vedem dar regretam alegerea. Am fi putut face orice altceva in acea zi si am fi fost mai castigati. Desi am gasit bilete cu 15 eur/pers si am fi putut lua si cu 10 eur/pers (la un vas mai lent), nu ne-a suparat decat faptul ca am prins o zi cu vant din nord criminal, cu rafale puternice, valuri mari si furioase, nisipul de pe Golden Beach era prin aer spre fetele noastre, iar asa-zisa plaja a la Maldive arata jalnic de goala si ravasita de vantul turbat. Asa ca ne-am adapostit pe partea unde andocheaza vaporul si am pierdut vremea pana la ora cand se intorcea prima cursa.

Cateva precizari:

-primul vapor, si cel mai vechi si mai lent, pleaca la 10.30.

-celelalte, in ordine Balos Express, Zanadu si Efigenia, pleaca la 10.35,10.55 si 11.30, insa desi Balos Express (cu care am mers noi la ducere) este cel mai nou si mai rapid, acesta nu-l depaseste pe primul ce pleaca mai devreme si mai stai minim 15 min pana ce acesta debarca pasagerii, asa ca degeaba ajungi in 45min daca pui piciorul pe insula dupa o ora! De aceea recomand sa platiti cei 10 eur/pers la primul vapor ca tot primii ajungeti.

-daca prindeti o zi cu vant puternic din nord, nu mai bateti drumul pana in port la Ierapetra, asteptati o zi mai blanda.

-daca totusi tineti mortis sa ajungeti no matter what, atunci aveti 2 alternative la Golden Beach: plaja de langa ponton si cea de la 5-10 min de mers pe jos spre vest, unde puteti face snorkelling sau sa fiti singuri printre melci si pietre... ambele mai ferite de vant.

Ziua 13 (80km): zi de relaxare si leneveala, a 4-a vizita in Retyhmno si a 3-a la Geropotamous Beach

Ziua 14 (fara masina): zi de relaxare si leneveala la piscina si pe sezlonguri

Dupa peste 2700km facuti in Creta, as trage o singura concluzie: cine poate sta 2 sapt acolo, va vedea destule lucruri frumoase cat sa nu mai fie necesar sa mai viziteze multe alte insule grecesti apoi... si daca va inchiria o masina si va incerca sa fie cat mai independent, va putea descoperi si locuri mai putin prezente in ghidurile turistice clasice. Va putea descoperi locuri cu traditie, privelisti fermecatoare, taverne boeme si in final, va descoperi o Grecie autentica, pe un pamant unde acum 5500 ani exista o civilizatie avansata – cea minoica.

Orice ati spune, Grecia este un taram binecuvantat de Dumnezeu, iar asta o simti cu fiecare clipa traita acolo. Luati la pas frumusetile ei si umpleti-va sufletul cu ele... sunt singurele lucruri cu care plecam de aici.

Sper ca review-ul meu sa fi raspuns unor intrebari ale voastre, iar daca mai sunt totusi si altele, voi incerca sa le raspund si pe viitor.

Creta este singura insula de pana acum in care m-as reintoarce... asa ca daca stati pe ganduri, nu mai pierdeti timpul: Creta va va incanta!


[fb]
---
Trimis de SKC in 18.09.13 14:27:38
Validat / Publicat: 18.09.13 17:55:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: In toate insulele Ionice.

VIZUALIZĂRI: 10020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (SKC); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P60 Chrissi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.09.13 14:48:37]
»

Excelent review!

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster15
[18.09.13 17:55:45]
»

Mutat la rubrica "Vacanța în Creta" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

DB-01-VIN
[29.01.14 16:47:45]
»

Felicitari pt aceste impresi detaliate. Daca puteam acordam de 10 ori pc. maxim. O zi minunata!

SKCAUTOR REVIEW
[29.01.14 20:12:01]
»

@DB-01-VIN:

Multumesc din suflet pentru aprecieri, va dorim o vacanta pt suflet daca veti ajunge acolo... merita!

DB-01-VIN
[30.01.14 08:57:03]
»

@SKC: Cu placere. Vreau sa va cer cateva sfaturi:

1: Care ar fi principalele atractii de vizitat tinand cont ca voi avea maxim 7-10 nopti la dispozitie?

2: Am studiat harta insulei, si m-am orientat de principiu la 2 locatii (pentru cazare): la Retyhmno (pentru zona de promenada, port, atmosfera, etc) sau Kissamos (pentru apropierea de Balos si pitorescul plajelor de acolo (Kissamos este intre Retyhmno si laguna Balos, tot in partea de nord a insulei). E ok. sa caut aici un hotel (poate poti sa-mi recomnazi ceva) sau sa reorientez spre alta zona a insulei) poate in sud, sau est, etc) ?

Mersi anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
SKCAUTOR REVIEW
[30.01.14 19:09:35]
»

@DB-01-VIN:

1: aceleasi obiective facute de noi, mai putin I-la Chrissy, Platoul Lassithi si obiectivele din ziua a7-a. Va puteti incadra f bine in 10 zile, in 7 zile e cam strans... si merita sa stati macar 10.

2: recomand cazare langa Rethymno, apropierea de oras si de alte obiective intersante este de dorit, pt plimbari seara si start bun dimineata catre obiectivele mai indepartate.

Nu pot recomanda un hotel la periferia Rethymno dar sugerez o cautare pe net... am vazut destule din masina.

Multumesc si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DB-01-VIN
[31.01.14 08:50:32]
»

@SKC: Ok, am inteles, sper sa fac un sejur macar de 10 zile - desi depind si de alte persoane ca dac-ar fi dupa mine, as sta 1 luna pe insula (sau mai mult). Ori in Rethimno ori in Chaina (sau mai spre vest in Kissamos) voi sta. Astept raspunsuri de la anumite hoteluri. Partea proasta e ca hotelurile care-mi plac ofera pachete de HB sau AI, iar eu as vrea cazare cu cel mult MD ca sa am ziua intreaga libertate de miscare.

O zi faina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
SKCAUTOR REVIEW
[31.01.14 18:37:00]
»

@DB-01-VIN:

Daca imi permiti o parere, nu-ti lua daca ai de ales nici un fel de masa la hotel... ai atatea locuri in care sa mergi si sa mananci... ar fi pacat. Grecii nu sunt renumiti pt mancarea din hoteluri, dar la tavernele traditionale... sunt vestiti!

Numa bine.

DB-01-VIN
[01.02.14 10:45:08]
»

@SKC: Stiu bine asta, insa hotelurile care-mi plac mie din Rethimnon, Chaina, Kissamos nu ofera doar cazare. De fapt ofera HB sau AI, eu sper sa iau 2 camere -cazare doar cu MD. In Thassos am luat doar cazare (am mancat pe insula toate mesele) pt ca am gasit un hotel bun, de 4 stele declasificat voit de proprietari la 3 stele ca sa plateasca mai putine taxe, etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.05.15 15:50:04]
»

@SKC - super informatii, peste cateva zile o sa ajung si eu in Bali si te-as ruga sa-mi recomanzi ceva taverne mai traditionale prin zona. Deasemenea cum ai procedat cu inchirierea masinii? Ai rezervat online din tara sau ai gasit la fata locului?

SKCAUTOR REVIEW
[07.05.15 10:06:15]
»

@Andox - Sper ca veti petrece destule zile sa ajungeti sa vedeti fata usor ascunsa a insulei...

Am mancat doar la Taverna Petrino (prima de pe plaja Livadia din Bali), langa parcare.

Masina am inchiriat din tara exact de la cei care ne-or oferit si cazare. Oferta a fost buna! Dar se pot inchiria si acolo, exista cateva Rent-A-Car la dispozitie... la pret mai mare totusi.

Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[07.05.15 16:15:43]
»

@SKC - Multumesc, am gasit si eu masina la un grec din Agia Pelagia care mi-a promis ca o aduce la hotel, cred ca o sa o rezerv, ca e mai sigur.

Mai am o intrebare, tunelul de la Topolia era inchis ca ati ajuns prea de dimineata si il deschideau mai tarziu sau era inchis pe termen mai lung? Ca tot pe acolo vreau sa merg si eu spre Elafonisi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
SKCAUTOR REVIEW
[07.05.15 17:20:08]
»

@Andox -

Din pacate era inchis de ceva timp datorita unor alunecari de teren si se lucra in interior.

Nu stiu cum e azi, poate ca ar fi trebuit sa-l fi dat deja in folosinta, dar e mai bine sa intrebati la derivatia din autostrada sa nu bateti drumul degeaba.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DB-01-VIN, SKC
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061081886291504 sec
    ecranul dvs: 1 x 1