ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2008
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 28.02.08
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Agia Galini, Creta. So Far So Good :)

TIPĂREȘTE

Agia Galini este o statiune micuta si linistita, retrasa, cu doar cativa cretani localnici iar in rest turisti relaxati. Locatie: sudul Cretei, la Marea Libiei.

Fost satuc de pescari cretani, acesta si-a pastrat atmosfera specifica. Cladirile vechi, desi poate unele nelocuite, sunt foarte curate si bine intretinute. Lucrate in piatra, sunt racoroase si placute, si ca interior, si ca refugiu de dogoarea pranzului.

Ajungeti la Agia Galini pe drumul dinspre Rethimno, aflat in stare foarte buna. Dupa circa 40 de minute de serpuit agale printre munti vi se va deschide in fata ochilor Marea Libiei. Dupa care veti face dreapta si veti intra direct in oraselul cocotat in parte pe o faleza destul de inalta.

In Agia Galini, dimineata cretanului incepe in jurul dupa-amiezii. :) Asta nu inseamna ca in statiune este viata de noapte a la Mamaia. Si chiar daca restaurantele si tavernele sunt deschise pana tarziu in noapte, ele sunt linistite. Mai degraba, cretanul din Agia Galini isi traieste viata la un ritm atat de relaxant ca iti vine sa adormi.

Uneori tinzi sa adormi si tu din cauza caldurii, dar avantajul Cretei este ca, desi caldura este dogoritoare, nu te vei sufoca ca-ntr-o metropola, pentru ca este muntoasa. E un deliciu sa te poti bucura de soare fara sa te sufoci. Acest lucru este valabil si in cazul Agia Galini.

Statiunea este in sudul Cretei, deci amatorii de distractii si discoteci nu prea au ce cauta aici. Spunem asta pentru ca zona de sud se adreseaza strict familiilor cu copii sau celor fara, care vor doar relaxare ori plimbare. Si mai ales celor care vor sa descopere Creta la pas. Nu este deloc amenajata cu parcuri pentru distractii, barci cu motor sau skijeturi, si nici cu discoteci si restaurante zgomotoase. In general oraselele din sud sunt preferate de nemti, francezi si englezi, care vin aici pentru a savura Creta reala, profunda.

Plajele sunt tapisate cu taverne frumoase si ingrijite, iar noi am fost de-a dreptul cuceriti de o taverna hippie (So Far So Good), cu o muzica in surdina exceptionala (de la Bob Marley si Eric Clapton la Santana si Sting), servicii atente, prompte, relaxante si relaxate. De exemplu, desi noi ne asezasem comozi pe sezlonguri, responsabilul cu taxa a venit dupa mai bine de doua ore. Unii vin sa le platesti de-abia inainte de plecare. Foarte discret, fara sa se sinchiseasca de faptul ca si-ar pierde banii.

De altfel, in toate statiunile din sudul Cretei, inclusiv Agia Galini, nu vei fi deloc asaltat de ‘ospatarii’ cretani ca sa le intri la taverna, asa cum se intampla in nordul insulei, ci pur si simplu te poti uita cat vrei pe meniu fara ca cineva sa te sufoce cu insistente.

Plajele in schimb nu exceleaza prin calitatea lor. Cu exceptia statiunii Matala (care are o plaja superba, preferata de familiile cu copii, si inca una mult mai lunga alaturi), plajele din sud sunt pietroase. Nici in apa nu poti intra fara sandale care sa te protejeze. Uitandu-te uneori in jur te infiori gandindu-te ca plajele noastre de nisip sunt pline de coji de seminte, coceni de porumb ce miros a acru, mucuri de tigara si rapandule maneliste umblatoare… of…

Inutil sa vorbim de curatenia de acolo. Totul este luna. De altfel, desi nu poti face o baie pe cinste decat calcand cu atentie pe bolovanii de la mal, te poti relaxa pe sezlongurile de pe plaja, sirotand un cockteil ori un Baccardi, ascultand marea fara sa fi deranjat de voci certarete sau strigatele vanzatorilor ambulanti. Poate din cand in cand, (foarte rar, din fericire), blagosloviri romanesti ale unor ardeleni care se incapataneaza sa-si aseze cearceaful pe plaja de bolovani, sa fie langa mare, draga, ce-mi trebuie mie sezlonguri la 4 euro pe zi? !

Hotelurile sunt, in marea lor majoritate, de trei stele (doua stele la noi), insa curate si ingrijite. Prosoapele sunt schimbate zilnic, iar lenjeria la 2-3 zile, sau tot zilnic, daca soliciti expres lucrul acesta. Camerele au strictul necesar, si mai ales aer conditionat. Pentru cele care nu au inclus pretul aerului conditionat, il poti solicita contra unei taxe de 5E pe zi. Aceste exceptii sunt pentru super-ofertele din extrasezon. Daca (indrazniti) insa sa mergeti in Creta in plin sezon, este neaparat necesar aerul conditionat. Sezonul incepe cu sfarsitul lui iunie si se termina la sfarsitul lui septembrie. Cu privire la cazare si micul dejun inclus, exista un mic inconvenient pentru cei gurmanzi: nu toate hotelurile asigura un mic dejun consistent. Micul dejun tip ‘bufet suedez’ este oferit, in general, de hotelurile mai marginale, se pare, care nu ofera o cazare ‘centrala’. Puteti discuta aspectul acesta de la inceput cu agentia de turism pentru a va da detalii.

Hotelul Andromeda la care am fost cazati a fost satisfacator, curat, frumusel, cu minim de conditii, suficiente insa pentru cineva care ajunge in camera la ora 22,00 si pleaca la 8,30 dimineata. Punctul de atractie este piscina de pe acoperis, unde poti face baie la miezul noptii si admira in acelasi timp luna… Foarte romantic… Micul dejun a fost modest, constand din cafea si suc, doua felii de cascaval, ou fiert, unt si gem. Noi ne-am jurat ca ou fiert vom mai manca doar cand vom mai face o iesire in Creta :). Insa ne-am completat micul dejun cumparandu-ne tot ce aveam nevoie, de la un micut magazin cu de toate aflat in imediata apropiere. Sunt cam doua-trei magazine universale in Agia Galini, si cu preturi foarte bune.

Recomandam mai ales iarutul grecesc si apa, la bax, pentru ca pe drumurile din interiorul insulei nu prea exista magazine. Din fericire. Gasiti in Agia Galini de toate: paine, fructe, mezeluri, bere, tsikoudia, tot ce-i trebuie omului sa traiasca.

Pentru a va face o idee de preturi, le gasiti mentionate aici.

Majoritatea tavernelor din Agia Galini se gasesc in zona portuara si sunt foarte placute. Diferentele de preturi nu sunt observabile. De altfel, pentru ca intotdeauna cretanul te face sa te simti bine la el, iti va fi destul de dificil sa le incerci pe toate. Noua, de exemplu, ne-a fost foarte greu sa ne schimbam taverna de pe plaja, de la So Far So Good. Totusi, musai sa va opriti la gelateria din port, si sa va luati cea mai monstruoasa inghetata drept premiu de incheiere a sejurului.

Ideea este ca te simti bine oriunde te opresti. Iar daca prin buzunare iti sufla vantul, ai suficiente locuri de unde sa iti umpli burta cu un gyros ieftin si gustos.

Alegeti Agia Galini daca doriti sa aveti un punct de plecare bine situat pentru excursiile in intreaga insula, dar si daca doriti sa va simtiti departe de orice fel de zgomot, haos si stress. Probabil insa ca veti zabovi foarte putin in Agia Galini, doar atat cat sa va reveniti intre doua expeditii pe insula. Daca plaja nu va spune mare lucru, mergeti 20 de km cu masinuta pana la Matala. Nu veti regreta.

Apropo de masini, puteti inchiria chiar din localitate, la un pret extrem de mic. Intrati pe rand in cele trei magazine de inchiriat masini, negociati, si veti iesi de acolo cu superoferte. Cum ar fi… 250 euro pentru un Hyundai Getz cu aer conditionat, pentru 14 zile… :)

Am uitat sa spunem ca zona sudica mai este remarcabila prin ceva: drumurile si potecile nu sunt ticsite doar cu flori, ca si in nord, ci si cu livezi de maslini. Si poate intr-o viata imaginile innebunitoare ale insulei ti se mai estompeaza, dar parfumul de maslini, niciodata. Si acum, cand vorbim de Creta, ne amintim de serpentine, albastrul marii si mai ales, dar mai ales, de parfumul de maslini.

Recomandam Agia Galini la inceputul lui iunie, cand este extrasezon, dar suficient de cald ca sa simti ca turbezi daca stai prea mult la soare. MERITA!

Situl oficial al Agia Galini: click aici de unde puteti afla ce restaurante exista, cafe-baruri, agentii de inchiriat masini, precum si o prezentare generala a statiunii.

HARTA INTERACTIVA A CRETEI: click aici

---

preluat de pe Xplorio.ro, cu acordul proprietarului.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de voyager in 17.04.08 01:55:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4553 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (voyager); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

dianabzs
[07.01.11 18:46:12]
»

buna!

sunt in tatonarea locatiilor pentru creta si m-ai convins cu Agia Galini. dar si agios nikolaos ma tenteaza foarte tare, poate ar fi o idee buna sa le combin...

felicitari pentru impresiile postate si pentru vacanta reusita pe care ati avut-o!

ti-am citit cu sufletul la gura toate impresiile de vacanta despre creta si am luat o multime de notite - despre croaziera la Santorini, insula despre care cred si eu ca merita mai mult de 4 ore fugarite, despre samaria care a trecut pe lista de prioritati, samd. fotografiile sunt superbe! felicitari!

am gasit o oferta pt. agia galini, dar agentia nu asigura transportul de la aeroport decat pana la heraklion. imi poti spune pe privat cu ce agentie ati colaborat?

multumesc mult!

numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[04.08.11 20:38:20]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Descopera vestul Cretei - Chania/Rhetimno" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dianabzs
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053804874420166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1