ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Courmayeur – Arrancabirra (cros și bere)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Spuneam într-un review anterior (vezi impresii) că hotelul în care am fost cazați pe perioada sejurului italo-helveto-francez, era situat destul de aproape de o stațiune turistică, loc de plecare în incursiuni montane, Courmayeur, la cca. 2 km. distanță de aceasta.

    Profitând de faptul că într-una dintre zile a fost pauză, nefiind organizată nici una dintre excursiile opționale, am plecat la Courmayeur pentru o vizită.

    Tot în impresiile amintite anterior, ziceam că pe aici trece șoseaua care face legătura cu Franța prin tunelul Mont Blanc.

    Câteva date despre locul care face obiectul povestirii mele:

    - Courmayeur este situat pe flancul sudic (italian) al masivului Mont Blanc. Prima mențiune despre localitate (Curtis Maior) datează din 1152.

    - altitudinea este de 1224 m, după cum scrie și pe indicatorul amplasat la intrarea în localitate.

    - stațiune de schi cu un afluență foarte mare de amatori de sporturi de iarnă, turiști din toate colțurile lumii (graiurile ce le auzi aici sunt mai multe decât cele ce se vorbesc la UE), de aici ajungându-se prin tunel la stațiunea de schi soră din Franța: Chamonix (dealtfel masivul Mont Blanc este administrat de Italia și Franța). La aproape 2 km. de stațiune se poate lua o telecabină cu care se poate ajunge pe platoul Aiguille des Glaciers (3816 m). Telecabina, foarte modernă, cu pereții din sticlă, se rotește cu 360 grd. până la stația de destinație (prima oprire este la 2286 m), astfel încât orice turist, fără a-și modifica poziția în cabină, poate vedea întreaga panoramă a văii Aosta, a muntelui și a localității Courmayeur.

    Courmayeur este caracterizată ca o perlă a Alpilor, apelativul acesta fiind meritat ca urmare a frumuseții priveliștii ce-o înconjoară și a armoniei arhitecturii sale montane. Dominată de peisajul lanțului Mont Blanc, se spune (în pliantele de prezentare) că este cea mai faimoasă și veche stațiune italiană.

    Și afirmația de mai sus zic eu că nu-i gratuită, mica localitate are un farmec deosebit cu străduțele sale înguste, pavate cu plăci mari de granit, pe care arar apare câte o mașină. Magazine multe și micuțe își etalează mărfuri atrăgătoare și apetisante, casele cu arhitectură specifică zonei, din piatră și lemn, cu acoperișuri din ardezie.

    Stațiune înconjurată de munți, de numeroase pârtii de schi, cu foarte multe trasee turistice pentru amatorii de drumeții, din Courmayeur nu puteau lipsi școlile de schi și nici sediul unei societăți de ghizi alpini. Localitatea este locul în care și-au desfășurat activitatea numeroși alpiniști renumiți, unii dintre ei și participanți la expedițiile din Himalaya pentru cucerirea vârfurilor de peste opt mii de metri.

    În Piazza Abbé Henry se află sediul Societății de ghizi alpini (înființată în 1850), dar și busturile sau efigiile unor renumiți alpiniști: Giuseppe Petigax (instructor de schi și ghid alpin, cu ascensiuni pe cele mai dificile rute de alpinism din lume, inclusive pe Everest, fără oxigen), Emile Rey (supranumit “prințul ghizilor”, unul dintre cei mai renumiți ghizi de la finele sec. XIX) și al alpinistului Mario Puchoz. De asemenea pe peretele din față al acestei clădiri sunt câteva efigii ale unor personalități din lumea alpiniștilor, printre care și Luigino Henry, ghid alpin mort pe Annapurna III în 1977.

    Tot în piața amintită se află un monument închinat lui Felice Ollier, explorator, dispărut în martie 1900 în expediția la Polul Nord, organizată de ducele de Abruzzi, Luigi Amedeo di Savoia, în timp ce se deplasa cu sania trasă de câini, monument ce-l înfățișează pe câinele său, stând culcat pe o sanie și pe echipamentul exploratorului, care nu i-a părăsit trupul după ce acesta a murit.

    Pe peretele clădirii, în fața căreia este monumentul închinat lui Felice Ollier, este plasată o placă ce are reconstituită pe ea opera căpitanului E. A. d’Albertis din anul MCMXX (1920). În partea de sus, la mijloc, este stema Casei de Savoya, iar în dreapta și stânga acesteia un motto dedicat lui Felice Ollier. Sub stemă un ceas solar cu ora Etnei, care marchează timpul Europei Centrale, orele scrise cu cifre romane.

    Și, ca să încheiem incursiunea în Piazza Abbé Henry, să amintesc de Biserica (Parrocchia) Sant-Pantaleone care datează din secolul al XVIII-lea.

    Întâmplarea a făcut ca în ziua vizitei noastre să se desfășoare întrecerea anuală de cros, ARRANCABIRRA, un eveniment festiv, care are loc în Courmayeur - Valea Aosta în timpul toamnei. Specificul acestei curse nu constă neapărat în lungimea traseului (18 km.) sau în diferența de nivel dintre start și sosire (cca. 1400 m. – în coborâre), ci în faptul că sunt 6 opriri (stații de realimentare), la fiecare oprire participanții fiind serviți cu o bere.

    Poate participa la cursă oricine crede că va parcurge cei 18 km. și că va putea bea berea servită la realimentare.

    Startul se dă pe ritmurile unei melodii specifice locului, fiecare concurent, îmbrăcat cu ceea ce-i place, pleacă în cursă în ritmul propriu.

    Așa se face că această cursă pare mai mult un bal mascat decât o cursă sportivă (sau aproape sportivă având în vedere că se bea bere). Pentru cei care concurează cu măști, tema din acest an a fost: Lord of the Rings (a se vedea costumele cu care sunt echipați unii dintre ei) !

    La încheierea cursei toți participanții s-au adunat într-un loc special amenajat, în aer liber, unde petrec cu bere și preparate de grătar diverse (așternut pentru bere). Am dat și noi târcoale locului cu pricina, dar nefiind mascați n-am îndrăznit, cu toate că dacă am fi încercat bănuiesc că nu ne-ar fi alungat nimeni.

    Cu trei dintre acești participanți, extrem de veseli și simpatici, ce țineau în mâini halbele goale cu care băuseră bere, ne-am fotografiat și noi.

    Am mai colindat câtva timp pe ulicioarele fermecătoare, am căscat ochii pe la vitrine, am intrat prin câteva buticuri, ne-am fotografiat la intrarea în localitate și am plecat spre casă (hotel) pentru binemeritata odihnă, având în vedere că urma o nouă zi cu o altă excursie.

    Drumuri bune și excursii frumoase!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Mitica49 in 29.10.18 10:21:28
    Validat / Publicat: 29.10.18 11:13:26
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 4295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Muzeul alpin și sediul Societății ghizilor alpini din Courmayeur și turistă admirând munții
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45400 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.10.18 11:12:35]
    »

    Excelntă recomandarea

    Mutat în rubrica "Vacanța în Courmayeur, COURMAYEUR" (nou-creată pe sait)

    Dan&Ema
    [29.10.18 14:16:24]
    »

    @Mitica49:

    De ce nu traiesc si locuiesc eu aici? Sa va invit la mine sa nu mai cheltuiti la hoteluri si sa va prezint frumusetile zonei, Alpilor.

    Sa va invit la crosuri si alte alea?

    Foarte fain! Felicitari!

    Mi-au placut mult pozele!

    Cabina aia arata super si Valea Aosta idem!

    Daca ma mut aici, promit ca va invit la noi! ????

    Numai de bine! ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [29.10.18 19:15:47]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    ===

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [29.10.18 19:30:48]
    »

    @Dan&Ema: Este o localitate așa cum îmi place și mie: mică, liniștită, curată, aproape de munte, etc. Și eu m-aș muta acolo. Dar, vorba ceea "mai e mult până departe".

    Mulțumesc pentru comentariu și vot!

    Toate bune!

    Zoazore
    [30.10.18 11:42:30]
    »

    @Mitica49: Si-aici e frumos, aerisit si curat.

    Interesanta chestia cu ghizii, dar si cursa pare interesanta!

    la fiecare oprire participanții fiind serviți cu o bere. Poate participa la cursă oricine crede că va parcurge cei 18 km. și că va putea bea berea servită la realimentare.

    Totul bine pana aici, dar ce facem cu participantii din P18?

    Hai, ca poate 18 km or face ei in cam doua zile, dar cu berea cum fac? Lor li se da fara alcool?

    Din Curtea Mare ce v-ati cumparat?

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [30.10.18 15:04:23]
    »

    @Zoazore: Copilașii din P18 erau un fel de "paznici" ca nici un concurent să nu fure startul. De aici nu ne-am cumpărat nimic, cu excepția faptului că nu puteam lăsa fără să vizităm (pentru ceva cumpărături mărunte, printre care și bere, că prea-mi făcuseră poftă) marketul Carrefour. În rest plimbare.

    Mulțumesc pentru comentariu și vot!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, Mitica49, Zoazore

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12451314926147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1