GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corfu: Kumquat, fructul emblemă al insulei şi shopping de produse locale
Kumquat-ul (cumquat, kum quat) este un grup de mici pomi fructiferi din familia Rutaceae (plante cu flori), genul Fortunella şi încadrate în în grupul citricelor (sens larg). Are fructe comestibile, foarte aromate, care se aseamănă cu portocalele, numai că sunt mult mai mici, având forma şi mărimea unei măsline mari. Pomii apar sub forma unor arbuşti de talie mică (2,5 - 4,5 metri înălţime), cu ramuri dense, uneori cu spini mici (foto). Frunzele sunt lucuioase, de culoare verde închis lucios, iar florile albe, asemănătoare cu alte flori de citrice, singulare sau grupate. În funcţie de mărimea, pomii kumquat pot produce sute sau chiar mii de fructe în fiecare an. Kumquat este originar din sudul Japoniei şi China, iar sensul cuvântului este "fructul de aur" sau "mandarina de aur". A fost adus în Corfu în 1860 de către agronomul englez Merlyn. Plantaţiile de kumquat se găsesc mai ales în partea nord-vestică a insulei, fiind unul din principalele produse agricole din Corfu. Fructele de kumquat sunt o sursă bogată în vitaminele A, B, C, fibre, antioxidanţi, calciu, cupru, potasiu, mangan, fier, seleniu, zinc, fiind foarte indicate pentru sănătate.
Vara, în sezonul turistic, nu vom găsi fructe proaspete, ci doar prelucrate: confiate, băuturi, dulceţuri. Sunt un simbol al Insulei Corfu şi le vom găsi în toate magazinele de suveniruri, aranjate în pachete în diverse combinaţii.
Una din firmele de pe insulă care are ca principal obiect de activitate prelucrarea şi comercializarea produselor de kumquat este «Vassilakis şi fiii», înfiinţată în anul 1960. Magazinul firmei, situat în satul Agios Ioannis (din Corfu Town în drum spre Aqualand), este una din opririle din cadrul excursiilor organizate de tipul "Marele tur al Insulei Corfu" (foto, video). La magazinul-expoziţie suntem aşteptaţi cu amabilitate pentru prezentarea produselor, pentru multe şi felurite degustări gratuite (fructe confiate, lichioruri de kumquat şi multe alte băuturi, pâine înmuiată în ulei de măsline ±aromatizat etc.) şi, mai ales, pentru cumpărături (foto, video).
Pe un ecran mare sunt proiectate imagini din producţie, de la culegerea fructelor până la prelucrarea finală a acestora. Ghizii ne oferă explicaţii detaliate. Din pulpa de kumquat se obţine un lichior incolor, cu gust mai aspru, preferat de către bărbaţi (27% alcool). Variantele populare, îndrăgite, cu culoare specifică portocalie, conţin extract de coajă de kumquat care dă băuturii culoare, dulceaţă şi aromă. Are 25% alcool şi e îmbuteliază în sticle de diverse mărimi, mari sau mai mici, frecvent în pachete în diverse combinaţii, potrivite pentru cadouri. Acelaşi lichior este produs şi la o concentraţie de 35%. Posibil ca doamnele să prefere ceva mai puţin tare şi pentru ele există varianta ”light”, un lichior desert de tipul berii, cu lapte şi miere şi care trebuie ţinut la rece. Un sortiment foarte apreciat de lichior conţine extract cristalizat de kumquat, cu aspect asemănător zahărului candel, depus pe crenguţe. Băutura este incoloră. După consumarea conţiunutului original, sticla se poate umple de câteva ori cu alcool neutru, iar după o lună băutura va avea aromă de kumquat. În magazin sunt expuse şi comercializate şi alte produse pe bază de kumquat: rahat (diferit de cel turcesc), articole cosmetice de toaletă, extracte, sosuri etc.
În afară de lichiorurile de kumquat, firma produce şi alte băuturi cu aromă de cafea, căpşuni, ananas, banane şi lămâie. Familia Vassilakis, pe lângă livezile de kumquat şi măslini, are şi livezi de lămâi din care produce «Limoncello». De asemenea, sub brandul Vassilakis sunt produse coniac «Metaxa» şi «Ouzo» (40% alcool), care ar fi al treilea renumit lichid al Greciei, după apa mării şi uleiul de măsline. De asemenea, compania (mai produce şi) comercializează vinuri roşii şi albe, bitter, dulcicuri tradiţionale (migdale caramelizate, susan cu miere, pastă de smochine, nuga etc.)
Tot ce v-am povestit despre firma/magazinul Vassiliakis poate fi văzut în videoclipul realizat de mine: youtube
Continuăm periplul nostru în căutarea produselor locale cu un alt magazin/firmă, destul de diferit faţă de ceea ce am văzut până acum. Acesta este situat într-un loc izolat din vârful munţilor din partea nordică a insulei şi ajungem de regulă aici tot în cadrul excursiilor de tipul "Marele tur al insulei Corfu" şi anume după ce am trecut prin Lakones, satul cu un singur drum și acela cu sens unic: vezi impresii și după ce ne-am recreat la taverna Golden Fox de unde am admirat minunata panoramă Bella Vista: vezi impresii
Prăvălia cu produse locale se găseşte pe creasta montană din partea de nord a Insulei Corfu, lângă drumul Troumpetas - Lakones, la est de satul Vistonas şi la circa 1 km vest de satul Agia Anna. În magazin sunt expuse pentru testare şi vânzare diverse sortimente de măsline ±aromatizate, pastă de măsline, fructe de kumquat confiate, diverse sortimente de ulei de măsline făcute local din ceea ce zona oferă în mod natural. Materia primă de bază din care sunt făcute aceste produse este reprezentată de măsline, ierburi aromatice şi fructe de kumquat. Principalele produse locale care fac parte din oferta magazinului sunt: măsline, măsline aromatizate, ulei de măsline (3 l = 18 euro), ulei de măsline cu diverse arome (cimbru, rozmarin, usturoi), lichior de kumquat, Ouzo (40-45% acool, aromatizat cu anason şi alte mirodenii), limoncello, fructe confiate de kumquat şi dulceaţă, săpun din ulei de măline şi alte produse cosmetice cu ingrediente naturale. dintre dulciurile cu specific local remarcăm prăjiturile din smochine (ingrediente: smochine, ouzo, piper, anason şi vanilie).
De aici, din creasta muntelui, se deschide jur-împrejur o largă şi frumoasă panoramă (foto, video). Spre nord se vede coasta nordică a insulei, iar spre sud, de la vest la est, golful Liapades (cu stânca reprezentând corabia lui Ulise pietrificată de către zeul Poseidon), satul Liapades, Corfu Town (capitala insulei, împreună cu portul), Muntele Pantokrator (Atotputernicul, 906 m).
Înregistrări video cu acest inedit magazin situat în vârful muntelui pot fi văzute în următorul videoclip realizat de mine: youtube
Trimis de Lucien in 02.09.16 08:24:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Corfu, CORFU" (deja existentă pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Lucien - Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare. Corfu a fost prima insula greceasca pe care am vizitat/o si de unde am amintiri minunate. Alegeri inspirate si vacante frumoase la mare!
@Lucien:
Am luat doua feluri de lichior de kumqat dar si rahat si dulceata. Am salvat ceva lichior pentru Craciun - probabil voi face multe matanii pentru minciunile "s-a terminat, nu-l cautati prin camara". Foarte bune dar si scumpe au fost prajiturile cu kumqat luate de la o dugheana din centru, deja parca le-am visat pe toate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Grecia, pentru mine a doua casă — scris în 22.02.24 de Bogdani97 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Corfu, între munte și mare — scris în 02.09.21 de glc.alexandra din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Punct și de la capăt! Vacanță în insula Corfu! — scris în 12.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kerkyra - gradina cu măslini a Mediteranei — scris în 30.06.21 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O experienta neplacuta — scris în 16.06.21 de ux120201 din RAMNICU SARAT - nu recomandă
- Jun.2019 Corfu dupa trei ani la rand — scris în 01.10.19 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Paște în Insula Corfu — scris în 06.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ