GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citatul zilei- Excursiile au imprevizibilul lor. Să pleci e o provocare, un curaj. Curajul unui alt început- autor anonim.
Ultimul trib vizitat în Coasta de Fildeș a fost Goli. Acest trib m-a impresionat faorte tare, dar asta in sens negativ, de data asta. Dar ca de obicei să începem cu începutul!
După ce am luat un mic dejun destul de slăbuț la hotelul administrat de o franțuzoaică destul de acră, cel puțin cu noi românii, ne-am continuat deplasarea prin Coasta de Fideș.
Prima oprire am avut-o la un atelier meșteșugăresc de artă africană. Aici am admirat operele scoase din mâinile lor fie că era vorba de diverse statuete ori de oale și ulcele. Cert este că multe erau foarte frumoase și chiar am regretat că nu aveam cum să le transportăm cu avionul până la noi în țară. Se știe foarte bine că obiectele de artă africană au prețuri foarte ridicate prin Europa ori prin lume. Dacă am găsi o modalitate de a le transporta în siguranță cred că s-ar putea face bani buni!
Următoare noastră oprire a fost la tribul Goli, pentru a le admira dansurile tradiționale, dar și măștile lor specifice. De la intrarea în sat am fost întâmpinați cu mare bucurie, de o droaie de copii. Primul lucru remarcat au fost războaiele de cusut arhaice, întinse pe zeci de metri, legate de diverși copaci. Acesta era un semn că sunt oameni muncitori, dar și foarte inventivi. Al doilea lucru remarcat a fost absența aproape totală a fetelor și a femeilor din trib, semn că le-au ascuns de noi și nu sunt o societate prea deschisă, prea tolerantă.
După ce am admirat aceste războaie de cusut arhaice și am urmărit la lucru câțiva meșteri locali, am fost preluați de șeful satului și conduși pe o scenă de beton, unde am fost rugați să ne așezăm pe scaunele de plastic aranjate, pentru a urmări spectacolul pregătit de ei. Sincer nu sunt un mare fan al betoanelor, preferam pe pământ sau în praf. Cert este că afară era foarte cald, iar aici era un pic de umbră.
Goli este un dans și o mascaradă tradițională africană, a poporului Baoulé, din Coasta de Fildeș. O singură reprezentație a unui goli durează o zi întreagă. Nu a fost cazul la noi, o să vă spun ulterior de ce.
Goli-ul își are originea printre oamenii Wan, vecini ai tribului Baoulé. A fost adoptat de baoulé între 1900 și 1910, poate și ca răspuns la perturbarea cauzată de colonialismul european. Astăzi este forma de dans tradițională dominantă, înlocuind treptat pe toate celelalte. Poate fi efectuat la ocazii importante, cum ar fi înmormântări sau pentru divertisment.
Cei doi dansatori dintr-un goli poartă patru tipuri diferite de măști tradiționale într-o ordine pre scrisă: mai întâi kple kple în formă de disc, apoi goli glen inspirat de antilopă și crocodil, apoi kpan cu coarne de berbec pre și în cele din urmă kpanul cu chip uman cu păr crestat. Măștile au un simbolism complex. La fiecare etapă, o mască este „bărbat” și alta „feminină” , deși diferențele dintre ele sunt subtile, deoarece reprezintă aspecte ale unui individ. De exemplu, masculul kple kple este roșu, iar femela este neagră. Kple kple și goli glen împreună constituie jumătatea „feminină” a dansului, în timp ce măștile ulterioare sunt masculine. Fiecare mască este, concepută pentru a avea aspecte masculine ori aspecte feminine.
Nici nu a început bine dansul, că mi s-a făcut foarte rău. Cu toate că stăteam pe scaun am simțit că pur și simplu pic jos. Cu părere de rău am anunțat o colegă că nu mă simt bine și mă retrag la mașină. Zis și făcut, doar că după mine s-au luat o droaie de copii spre nemulțumirea evidentă a șefului de trib, pe care nu l-am plăcut de la prima impresie.
E drept, că odată cu plecarea mea și în special a copiilor, le-am perturbat întreaga manifestare, dar chiar nu aveam ce face, mă simțeam incredibil de rău. Ulterior după terminarea ceremoniei mai mulți colegi de-ai mei au declarat că nu s-au simțit prea bine, e drept nu toți, așa că din acest motiv am declarat acest trib a fi un trib malefic.
Starea mea de rău a continuat tot drumul lung până la hotel, semn că nu era doar ceva trecător, ci din contră. O să detailez un pic la articolul despre hotel.
Cam asta a fost experința mea cu tribul goli din Coasta de Fildeș, o experiență nu foarte plăcută pe care parcă nu aș mai repeta-o! Călătoria mea prin această țară africană se apropie de sfârșit cu pași repezi.
Trimis de robert in 08.05.24 10:56:28
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@robert: am o problema cu validarea video -urilor incarcate care ma depaseste tehnic.
Am pus o sesizare catre admin, cand are timp o sa-i dea el de cap.
Multumesc pentru intelegere!
Ce experiență ciudată ai avut!
Bine că ai plecat de acolo!
Cine știe cu ce energii ai intrat în contact!
Cred că în astfel de situații, e bine să ai activat un program te protecție energetică!
Aceste triburi primesc ceva banii pentru prestatia lor în fata turistilor?
Probabil sunt nemultumiti ca agentia locala da bani putini acestor triburi si grosul banilor ii pastreaza ei...
Credinte, obiceiuri, contacte neprietenoase si mai cine stie ce i-au facut pe bastinasi sa-si ascunda femeile si fetele...
@Yolanda: evident există o taxă de acces la triburi pe care o primește șeful de trib!
Draga Robert, nu-ti fa probleme, asa e Africa, frumoasa, ieftina, calda si periculoasa. Daca tribul acela malefic nu era expert in tehnica wodoo hipnotica sau practicant de canibalism, 'c'est pas grave'. Bine c-ati plecat in masina la timp. Acuma, cred ca stii de micul incident din 2016, de pe plaja statiunii in care ati stat voi. Citez: 'Preşedintele ţării a anunţat că teroriştii Al-Qaida au ucis 14 civili şi doi militari. Potrivit TF1, mai mulţi bărbaţi cu feţele acoperite, care vizau occidentali, au început să tragă asupra turiştilor aflaţi pe plajă'. Saptamana aceasta am sa descriu si eu o intamplare din Hurghada africana, unde am fost luna trecuta cu un grup de 6 mureseni'.
.
@dorgo: salutare domn doctor! Cu majoritatea afirmațiilor tale sunt de acord, mai puțin cu partea de ieftin. Mulți cred asta, dar nu este așa. Africa, cel puțin Africa neagră de care vorbesc eu, este un continent foarte scump. Cazările sunt scumpe, toate transferurile, dar și avioanle. Poate părea cumva paradoxal, dar ăsta-i adevărul gol goluț!
Atentate teroriste au fost prin multe locuri, inclusiv prin Europa! Acum sincer punctual de cel care-mi spui tu chiar nu știam! Din punctul meu nu există țări periculoase, ci doar anumite locuri mai fierbinți pe care e bine să le eviți. Știi vorba dacă e să te ia draqul te ia și din fața casei!!!
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
P.S. france24.com/en/tv-shows/ ... y-deadly-attack de curiozitate am citit și io acuma! Stai pe recepție că am fost într-o țară africană mult mai periculoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Sărbătorim românește — scris în 23.04.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Dansuri, măști, tradiții africane alături de comunitatea Dan — scris în 19.04.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ