GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nici nu am apucat sa scriu despre vacanta din Lefkada, ca am descoperit la o agentie o oferta incredibila pentru Ciprul de Nord, sau cum isi spun ei, Republica Turca a Ciprului de Nord (KKTC) de altfel recunoscuta oficial doar de Turcia.
Este vorba de o combinatie sejur/circuit care include urmatoarele: transport cu avion, taxe de aeroport, bagaj de cala si de mana, 7 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 si 5 stele, trei excursii de ½ zi si asistenta turistica in limba romana, totul pentru 150 E /persoana. Am stat pe ganduri, zicand ca poate e vreo „teapa” (scuzati expresia). Pe de alta parte incercam sa ne autoconvingem zicandu-ne ca e extrasezon, ca e in partea ocupata a Ciprului, ca n-or fi 4 si 5 stele dar or fi 3 si tot asa. Pana la urma ne-am hotarat si am platit.
Sincer, aveam multe indoieli despre aceasta oferta. Indoieli care s-au amplificat cand am aflat ca nu mai plecam pe 30 noiembrie ci pe 1 decembrie, ca nu mai zburam cu Turkish Airlines ci cu Pegassus, o companie low cost. Nu asta conta, dar mi se parea o chestie de lipsa de organizare. Cand ni s-a comunicat ca numele celor doua hoteluri unde vom sta le vom afla cu o saptamana inaintea plecarii si cand orarul de zbor s-a schimbat de vreo doua ori, eram convinsi ca va fi un mare fiasco!
Fara prea mare entuziasm m-am apucat totusi de documentare, zicandu-mi ca, daca e pacaleala si pierdem banii, macar mai aflu si eu ceva despre istoria si geografia Ciprului!
Cum excursiile optionale mi se pareau cam scumpe (intre 40 si 55 euro/persoana) am hotarat ca vom inchiria pentru 3-4 zile o masina. Dar socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea din Ciprul de Nord.
Pana la urma excursia s-a dovedit inedita si surprinzatoare.
O sa povestec in acest review niste lucruri generale despre aceasta. Sper sa vina cat mai curand si timpul unora mai detailate, dar acum chiar simt nevoia sa impartasesc prietenilor virtuali de pe AFA despre experienta noastra in Ciprul de Nord.
Deci a am primit numele si nr de telefon al insotitorului, biletele de avion, dus-intors si voucerele de cazare, prilej cu care am aflat si numele celor doua hoteluri: Kaia Artemis, de 5 stele si Oscar de 4 stele.
Si am plecat... In aeroprt am reperat-o imediat pe insotitoarea noastra, domnisoara C, o tanara care parea de la inceput amabila si atenta fata de grup. Am aflat ca grupul e mare, 70 persoane din Bucuresti si inca 20 din Cluj.
Orarul de zbor nu era tocmai cel mai bun, cu trei ore de asteptare in Istambul si cu sosire in Ercan, aeroportul local, la ora 1 noaptea. Dar de, la 150 E nu puteam emite pretentii...
Cele 3 ore s-au facut 5, datotita unei intarzieri de 2 ore a avionului spre Ercan. Dar asta nu are legatura cu agentia.
La aterizare ne astepta un ghid local, cu o pancarta cu numele agentiei, asa ca ne-a fost usor sa-l reperam. Drumul pana la hotel a durat cam ora, cazarea s-a facut rapid, dar tot s-a facut ora 5 pana ne-am culcat.
A doua zi, dupa micul dejun, ne-am adunat intr-o sala de conferinte unde am fost tratati cu cate un pahar de suc, pentru „instructaj”.
Ziceam ca socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din Cipru, pentru ca in pliantul primit am gasit diverse oferte, dintre care una ni s-a parut buna: toate excursiile optionale, 6 cine si un pranz pentru 200 E / persoana. Am pus in balanta ce ne convenea si ce nu.
Ne convenea comoditatea deplasarii, fara a mai fi stresati de condusul pe stanga, informatiile oferite de ghizi, placerea de a cunoaste mai multi oameni. Nu ne convenea renuntarea la masa de seara in oras, unde puteam sa incercam diverse preparate. Cum plusurile erau mai multe, am decis sa platim acest pachet complet. Si nu am regretat alegerea facuta (cu exceptia faptului ca ne-am intors cu cate 1,5 kg in plus)
Dupa instructaj am plecat cu cele doua autocare in turul orasului Famagusta iar apoi in una din excursiile optionale, la situl arheologic Salamina si manastirea Sf. Barnabas,
La plecare a fost un mic motiv de iritare pentru o parte a grupului, autocarele nu au fost la ora stabilita la hotel si s-a plecat cu o mica intarziere.
A doua zi urma transferul in Kyrenia, unde aveam sa stam 5 nopti, la hotelul Oscar de 4 stele.
Ne-am mirat cand am fost informati ca pe bordul autocarelor se afla o lista cu numele turistilor si ca trebuie sa ne urcam acolo unde ne gasim numele. Imediat dupa plecare ni s-a explicat ca la Oscar nu sunt locuri pentru tot grupul si ca o parte dintre noi vom fi cazati la alt hotel, Acapulco. Vociferari, nervi, din partea unora.
Dar faptul era deja stabilit.
In drum spre Kyrenia am vazut si acest hotel, de fapt un ditamai resortul de 5 stele, aflat insa la 10 km de oras. Iarasi discutii, unele pe tonuri nu prea prietenoase, gen „mie sa-mi gasesti alta cazare ca eu nu stau in pustietate”. Ghida saraca era in corzi, partenerul nord-cipriot nu o informase despre pozitia hotelului. In fine, am trecut pe langa hotel, am vizitat castelul Sf Hilarion si manastirea Bellapais, ajungand pe la ora 18 la hotel. Cazarea s-a facut de asemenea repede si am avut surpriza sa descoperim ca am avut noroc, resortul era deosebit de frumos si plin de viata. Am profitat, atat cat ne-a permis timpul, de piscina, jacuzi, sala de fitnes, aleile deosebite printre care ne-am ratacit de-a binelea intr-una din seri!
Carcotasii din grup au tacut malc, mai ales cand, a doua zi, am discutat cu cei cazati la Oscar. Nici acolo nu era rau, dar era incomparabil mai bine la Acapulco. In plus, exista un autobuz care circula din ora in ora spre centrul orasului, costul fiind de 2,5 lire turcesti. (cam 3 lei). Au fost voci care au cerut sa ne plateasca agentia transportul, pentru ca in contract scria ca hotelul este in oras.
Urmatoarea zi a fost dedicata Nicosiei, capitala Ciprului de Nord dar si al celui de Sud. Este singura capitala din lume impartita intre doua tari. Ghidul ne-a insotit in turul orasului si ne-a prezentat obiectivele importante, dupa care am avut timp liber si am trecut in partea libera a orasului. Aici ne-a frapat diferenta uluitoare dintre cele doua zone, efectiv dupa cativa pasi erai intr-o alta lume!
Ziua a cincea a fost libera, am profitat pentru a vizita orasul Kyrenia, castelul de aici si pentru a face mici cumparaturi.
Cea de-a sasea zi a fost rezervata unei excursii lungi in partea sudica a insulei, respectiv Larnaca, Limasol si Paphos. Ziua aceasta a fost singura la care agentia locala nu a excelat in organizare. S-a plecat tarziu, la noi plecarea a fost anuntata pentru 9,15. Aceeasi ora si pentru cei de la Oscar, drumul facandu-se cu un singur autocar. In conditiile in care distanta dintre cele doua hoteluri se parcurge in 30 minute, am pornit la drum dupa ora 10! Asa ca totul a fost pe fuga, nu am vazut mare lucru. In Phapos am ajuns la ora 17, incat am vizitat rapid manastirea Sf. Pavel, care chiar se inchisese dar a fost redeschisa pentru noi. Am mai apucat sa vedem portul, caci intre timp se intunecase. Pana la hotel aveam aproape 200 km. Era clar ca nu vom mai prinde masa de seara, pentru ca stiam de la venire ca formalitatile la granita durau destul de mult, pentru 50 persoane,
O parte dintre noi am luat pranzul pe drum, intr-un loc fixat de ghida locala. Mancarea a fost buna, preturile rezonabile: Kleftico, bun, bine gatit la 11 E, caracatita sau peste la 13 E, cu cartofi si salate incluse si bere de 630 ml la 3 E. Timpul de asteptare a fost mic, cam 20 minute. Unora li s-a parut un pic deplasat sa aleaga ea locul. E drept ca a fost foarte frumos, pe malul marii, intr-un peisaj de vis. In apropiere erau stancile de unde Afrodita s-ar fi nascut din spuma marii! Legenda spune ca orice femeie care inoata de trei ori in jurul acelei stanci va iesi di apa la fel de frumoasa ca Afrodita. Femeile din grup am decis sa nu facem aceasta incercare pentru a nu ne pune in inferioritate!
Deci pentru cei care am mancat nu era o problema pierderea cinei, pentru cei care nu mancasera cam era.
Cea mai mare parte dintre noi ne amuzam si ne imaginam cum dispare rata sau mielul, cum aduna sarailiile si torturile, cum strang budincile si fructele si cum in sfarsit spala podeaua si inchid usile restaurantului! Doua ore am tinut-o intr-un ras nebun.
La coborarea din autocar a fost un cuplu care a si-a exprimat vehement nemultumirea pentru aceasta situatie. Nu-i condamn, era un serviciu platit de care nu am beneficiat. Majoritatea am zis ca a meritat sa pierdem o cina pentru cat ne-am distrat pe drum. Si poate mai evitam un surplus la cantar! ne-am consolat la cazino, distrandu-ne cu cate 5 E si rugandu-ne de aparatul ala sa ne ia mai repede banii, sa plecam la culcare.
Eram vreo 6 persoane, toti incepatori. Tarziu am descoperit ca puteam seta aparatul incat sa ia mai multi bani la o apasare, contra unor sanse mai mari de castig.
Cand eram aproape de a pierde toti banii, ne mai trezeam cu un mic castig, tot cat sa mai stam acolo. Cand, in sfarsit, am scapat cu totii de banii investiti, ne-am dus la barul din corpul nostru de hotel, unde ne-am delectat cu cate o bautura. Asfel, seara s-a incheiat intr-o atmosfera deosebit de placuta.
Dimineata urmatoare am avut o surpriza: ghida noastra ne-a dat fiecaruia cate 15 E, contravaloarea cinei pierdute. Gestul ne-a bucurat, nu atat pentru bani, cat pentru faptul ca agentia a dovedit respect pentru noi. Toti am fost placut impresionati.
Ultima zi a fost dedicata unei vizite in peninsula Karpaz, unde am vazut sate uitate de lume, sarace, dar si plantatii de lamai si mandarini.
Din pacate a venit si ziua plecarii. Cei din Cluj au plecat la ora 2 noapte si au primit pachete pentru micul dejun. Pentru cei din Bucuresti plecarea era la ora 6 si restaurantul s-a deschis special pentru noi de la ora 5. Ne asteptam sa gasim doua- trei chestii de mancat, dar ne-au surprins cand am gasit bufetul plin ca de obicei, inclusiv chifle calde.
Am povestit toate astea pentru a sublinia faptul ca agentia si-a respectat in totalitate oferta din contract, desi suma platita a fost extrem de mica.
Am aflat de la ghizii locali multe amanunte pe care nu le stiam, despre istorie, cultura, obiceiuri. Am in minte multe lucruri de povestit, sper ca timpul sa-mi permita sa o fac cat mai curand.
Cei care nu ales sa participe la toate excursiile s-au relaxat la piscina, au facut plaje, unii chiar baie. Unii au inchiriar cate o masina, altii au mers cu taxiul.
In concluzie, am avut parte de o vacanta incredibila la un pret mic.
Trimis de adrianaglogo in 10.12.16 22:24:51
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianaglogo:
”... o parte dintre noi vom fi cazati la alt hotel, Acapulco.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Kyrenia - Girne, GIRNE [KYRENIA]" (deja existentă pe sait)
@adrianaglogo: Felicitări pentru excursie, mă bucur că ai venit mulţumită, mai cu seamă că ştiam că ai plecat cu inima îndoită din cauza preţului mic al acesteia. Aştept şi detalierea în articolele următoare! Ai văzut că Ciprul este atât de ofertant, că e greu să-l cuprinzi într-un sejur. Şi eu m-am uitat cu jind la fotogragiile tale din Kyrenia, căci noi n-am ajuns acolo. Aşa mi s-a făcut aşa de dor de acele plaiuri când am citit...
A fost vremea frumoasă, plajă, baie, ce mai încolo-încoace, o adevărată încântare, din câte am citit. M-am convins că abordarea Ciprului e destul de bună şi în acest sezon.
Toate cele bune!
@adrianaglogo:
Frumos articol. M-am distrat putin cu carcotelile grupului.
@elviramvio: Noi nu am mai fost demult in excursii cu ghid si cu grup mare. Ma asteptam la asa ceva. Au fost chiar mai putine carcoteli decat as fi crezut. Desi au mai fost cateva mici stangacii pe care nu le-am mai povestit. Dar nimic care sa deranjeze cu adevarat. Si toate sunt scuzabile, pentru ca grupul nostru a fost deschizator de drum. Noi am fi fost primul grup organizat di Romania in Ciprul de Nord.
Mai multe nereguli au fost din partea noastra: unul nu gasea pasaportul la plecarea in Nicosia, altul nu bause cafeaua, altul avea o urgenta fiziologica, altul a dat fuga sa isi schimbe tricoul... Dar nici acestea nu ne-au deranjat, chiar ne amuzam. mai ales atunci vand grupul e imposibil sa nu apara probleme mai mici sau mari.
@Rodel: Vremea a fost buna. Am ajuns acolo dupa doua zile de ploaie, asteptate de mult de localnici. In prima zi a fost vant si mai racoare, apoi temperatura a fost intre 15 si 21 grade. Am stat in tricou cu maneca scurta. Unii, mai curajosi, au facut si baie!
seara era racoare. Cum apunea soarele trebuia ceva mai grosut. In vreo doua nopti a si plouat si auzeam mare tare furioasa. Dar ziua era bine.
@adrianaglogo: Mulțumesc pentru răspuns. Eu am vizitat Cipru în luna mai, când acolo era deja vară, cu temperaturi de 30- 34 grade. Îmi surde un sejur când la noi e frig, iar acolo ești mângâiat de razele blânde ale soarelui, perioadă numai potrivită să vizitezi insula.
@Rodel: Merita, chiar a fost placuta vremea. In excursia din peninsula Karpaz am luat pranzul la un restaurant. Doamna care ne servea ne-a intrebat de unde suntem si, fara sa stepte raspunsul, a zis ca probabil de undeva unde acum e frig, pentru ca suntem in tricouri!
@adrianaglogo: Așteptam articolul tău și le așteptăm și pe celelalte. Pentru că și mie mi-a plăcut Cipru iar tu ai fost exact pe unde mie nu mi-au călcat picioarele și am sorbit fiecare cuvințel. Mă bucur că n-ai făcut tragedii din micile inconveniente care se întâmplă inevitabil în cadrul grupurilor. Mi se pare foarte important să nu ne otrăvim viața cu tot felul de nimicuri și să alegem din orice doar lucrurile plăcute.
Dar să știi că la Petra tou Romiou, locul de naștere al Afroditei, eu știam că trebuie să îi dai roată de zece ori, ca să întinerești cu 10 ani, nu de trei. Nu de alta, dar eu am încercat și cred că de 3 ori am reușit dar nu s-a întâmplat nimic, sunt tot aia. Ideea e că am simțit în jurul stâncii niște curenți pe care nu-i simțeam și în restul zonelor pe unde m-am mai bălăcit, care nu m-au lăsat să continui. Ceea ce demonstrează ce era de demonstrat și anume că nu este așa simplu să întinerești...
@Aurici: De asta nu am incercat eu! Oi fi realizat ca de trei ori e prea simplu.
Multumesc pentru aprecieri.
Am mai scris azi noapte despre Famagusta. Va urma
@adrianaglogo: Am văzut și eu reclama pentru acest program turistic (era pe un pliant cu ofertele unui supermarket). Am citit cu atenție programul și am înțeles că este ceva foarte nou. Încă nu auzisem de program turistic pentru grup organizat în Ciprul de Nord. M-am bucurat că a apărut și așa ceva, mai ales pentru că eu reușisem într-un foarte favorabil complex de împrejurări (pentru care îi sunt recunoscătoare unui om deosebit), să vizitez câte ceva și din partea nordică a Ciprului și să mă conving de faptul că într-adevăr are ce arăta.
”Noi am fi fost primul grup organizat din România în Ciprul de Nord.
Tocmai pentru că grupul vostru a fost deschizator de drum au existat și micile (poate pentru unii mai mari) probleme de organizare. Un program făcut de n ori, dacă are noroc și de un grup bun, merge ca uns.
Mă bucur că escapada voastră în Ciprul de Nord a fost un succes și că v-ați întors acasă cu amintiri frumoase!
@adrianaglogo: Foarte interesant şi bine punctat. Chiar nu ştiam că au început să fie organizate şi la noi excursii în Ciprul de nord. Aflasem în schimb că în ultimii ani în zonă s-au făcut investiţii masive în infrastructură şi în construirea de resorturi de 4-5 stele, după modelul deja "clasic" turcesc. În afara hotelului unde ai fost cazată, ai văzut şi alte resorturi dintr-acestea? Sunt curioasă cum arată.
@adrianaglogo: Felicitari pentru alegerea facuta, astfel si tu ai fost o deschizatoare de drumuri. Cat despre cele intamplate exista 2 posibilitati, sa te imbufnezi pentru fiecare chestie minora si sa vezi obiectivele deja cu capsa pusa, fie sa iei totul cu zambetul pe buze si vei vedea fix acelasi lucru insa cu o alta deschidere. In care dintre situatii castigi?
Cred ca este important sa ne simtim bine pe unde ne poarta pasii si vom reveni acasa cu parerea de rau ca s-a terminat.
Pozele (asa puse mai din zgarcenie) foarte frumoase si ele. Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Pozele le+am pus cu zgarcenie pentru ca nu le consider grozave. Nu suntem artisti si nici aparatul nostru nu e unul de top.
Cat despre micile inconveniente, chiar am remarcat ca acel cuplu despre care am scris, avea mereu ceva de obiectat, stateau mereu singuri, raspundeau cu un mormait la salutul celorlalti, cand ne intalneam la masa sau prin hotel.
Li se potriveste expresia pe care ai folosi+to, erau mereu cu capsa pusa!
A fost un alt cuplu care a intarziat doua zile la rand. Si+au cerut scuze la urcarea in autocar, nimeni nu i-a apostrofat. In zilele urmatoare, multi dintre noi strigau: fam X este? Si toti ne amuzam. Daca nu striga cineva numele lor, ei ziceau ca sunt prezenti, putem pleca!!!
Pe noi chiar nu ne-a deranjat nimic, a fost foarte bine
@iulianic: Sunt convinsa ca pentru grupul care se afla acum acolo (au plecat cu avionul cu care am venit noi) va fi mai bine. De exemplu, ghida noastra a comunicat deja in aceeasi zi partenerului local ca excursia in sud trebuie sa inceapa mult mai devreme.
Pentru noi a fost perfect, am vazut multe locuri, am relationat cu multi din grup. Cu o familie din Cluj am fost nedespartiti aproape, toti credeau ca ne cunoastem de mult, ca suntem prieteni.
@Carmen Ion: Da, am vazut multe resorturi de 5 stele care aratau grozav. Am retinut vreo cateva nume, Roks, Meritparc, Pasha. Toate au cazinouri si turcii vin acolo in numar mare. Asa ne-au zis ghizii.
Am achizitionat si noi aceeasi excursie, in februarie. Sunt foarte bine venite aceste informatii! Multumesc!
@crib: ma bucur. O sa va placa. Pretul e acelasi, adica 150 E / persoana? .
Sa ne povestesi cum a fost
Da, acelasi pret! M-a ingrijorat un pic cand ai spus ca e un grup asa de mare, ma asteptam la un autocar, dar nu la doua!
Pana acum seamana identic... si la noi s-a decalat ziua de plecare cu o zi
In Istambul ati stat in aerport sau ati iesit? ma intrebam daca ai avea ce face prin zona.
@crib: am stat in aeroport. Ne_am plimbat de colo- colo, am mancat ceva, am fumat (!!), am citit. Nu exista internet free. Dar cum necum a trecut timpul.
Sfat: sa pleci cu ceva lire turcesti. Paritatea cu euro o fac la magazine in favoarea lor. Se poate schimba si acolo.
@adrianaglogo: Buna seara! Foarte interesante infomatiile si impresiile pe care le-ati postat! Intentionez sa merg si eu intr-o excursie similara in luna februarie. Va rog sa-mi spuneti daca merita sa-mi achizitionez si cina in pachetul turistic? Iar pentru excursii, pentru care sa optez? Eu ma duc acolo ca sa vizitez, in nici un caz sa stau la hotel si piscina. Va multumesc mult! Mihaela
@micaela123: Noi am optat pentru cina si toate excursiile si nu am regretat. Toate excursiile au fost interesante si am vazut si aflat locuri si lucruri inedite.
Excursia in sudul Ciprului a fost cam pe fuga, pt ca am plecat foarte tarziu de la hotel. dar ghida a spus ca a invatat lectia si grupurile urmatoare vor pleca mai devreme.
Cina este si ea necesara, pentru ca cele doua hoteluri erau in afara oraselor si era complicat cu masa. Cred ca preturile la restaurantele din resort erau mari (5 stele, de).
una peste alta, merita din plin pachetul complet.
Daca ai mic dejun, cina si excursii, nu prea mai ai pe ce sa cheltui. Noi la pranz nici nu mai puteam manca, ne ajungea micul dejun.
Daca mai ai intrebari, raspund cu drag.
O sa scriu curand despre o alta excursie si despre hoteluri.
Vacanta placuta
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanţa în Ciprul de Nord, #CĂLĂTORII" (nou creată, între timp, pe sait)
@adrianaglogo: Poti sa-mi spui cu ce agentie de turism ai fost?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Decembrie, vacanță la soare — scris în 15.12.18 de Cristina ank din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Ciprul - surpriză în toiul iernii — scris în 18.02.18 de eklor din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Peninsula Karpaz - un alt loc inedit din nordul Ciprului — scris în 16.01.17 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Deep Purple in Ciprul de Nord 24 Mai 2014 — scris în 25.05.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Jan.2007 Varosha, oraşul fantomă — scris în 26.09.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ