ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Varosha, oraşul fantomă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a treia din scurta noastră vacanţă de revelion, am vizitat, nordul insulei, oficial Republica turcă a Ciprului de Nord.

Am plecat dimineaţa din Larnaca şi am trecut fără să ne oprim prin eleganta staţiune Aya Napia aflată la o distanţă de 60 km. Degeaba l-am rugat pe ghid să oprim, ne-a spus că avem multe de vizitat şi aşa a şi fost. De la Aya Napia la frontiera cu statul turc independent mai erau doar câţiva kilometri. La graniţă am fost daţi jos din autocar şi ni s-au controlat actele, am străbătut la pas frontiera şi ne-am urcat la cca 100m în autocarul gol. N-am înţeles de ce, pentru că în alte ţări, vameşul urcă în autobuz şi controlează pe loc actele. Nu spun că de cum am intrat în Ciprul de Nord am păşit în altă lume în contrast total cu Ciprul de sud. Străzi murdare şi neasfaltate, case modeste, oameni săraci după îmbrăcăminte. Ne-am îndreptat spre Famagusta aflată foarte aproape de graniţă, la 10-15 km.

Primul obiectiv pe care l-am văzut, -nu vizitat pentru că este interzis -este Varosha, oraşul fantomă în care nu se poate intra.

Problema cipriotă

Ciprul ca insulă cu rol strategic în Marea Mediterană a aparţinut bizantinilor, veneţienilor şi din 1571 otomanilor. După această dată majoritatea populaţiei rămâne ortodoxă dar o mică parte de colonişti turci erau de religie musulmană. Fiecare comunitate era condusă de un lider local religios. După războiul din 1878, imperiul otoman acordă insula britanicilor cu condiţia să fie ajutaţi în cazul unui conflict etnico-religios.

Prin anii 1950 a apărut o mişcarea cipriotă greacă condusă de prim Arhiepiscopul Macarios devenit ulterior preşedinte. S-a numit, Enosis şi milita pentru unirea cu Grecia. În 1955 altă organizaţie EOKA cere independenţa faţă de Marea Britanie. În contrapartidă, turcii organizează mişcara TMT de separare a Ciprului în două state. În 1958-59 conflictele etnice luând amploare, Marea Britanie cedează presiunilor de independenţă, trage o linie de demarcaţie, linia verde şi păstrează ca teritoriu propriu 3% din insulă ca baze militare. În anul 1960 Makarios a afost ales preşedinte şi se elaborează constituţia care consfinţeşte dreptul de autoderminare a celor două regiuni.

La începutul anilor 1970, ideea Enozei de unire cu Grecia a rămas atractivă pentru mulți ciprioți greci care au condamnat sprijinul lui Makarios pentru un stat unitar independent. EOKA a început o serie de atacuri împotriva guvernului Makarios. În 1974, junta militară a coloneilor greci a organizat o lovitură militară cu scopul de a-l îndepărta şi ucide pe Makarios. Makarios a fost silit să fugă. Alegând momentul potrivit de instabilitate politică, Turcia a început invazia părţii de nord a Ciprului .

În iulie 1974 trupe turceşti au debarcat în nordul insulei la Kyrenia, au evacuat grecii şi turiştii din Varosha şi au trasat graniţa unui nou stat care mai târziu a devenit Republica Turcă a Ciprului de Nord. Ocupă 36% din suprafaţa insulei. Este recunoscută internaţional numai de Turcia. În tot acest timp Marea Britanie i-a sprijinit pe turci pentru nu a-şi pierde poziţia strategică în Mediterană. În decembrie 1974 Makarios a revenit la preşidenţia unui stat independent dar ciuntit, Republica Cipru.

Varosha - oraşul fantomă (35.06.39 N; 33.57.13 E)

Autocarul a oprit pe o şosea destul de puţin circulată, la marginea trotoarului. De partea cealălaltă era un gard continuu deasupra căruia era alt gard cu ochiuri de sârmă. În spatele lui erau două pancarte ruginite de timp pe care scria ˝No photo˝şi ˝Zone interdite˝. Mergând mai departe pe trotoar, dealungul gardului am întâlnit alte panouri din care reţin˝No man´s land˝şi altul în limbile greacă şi turcă. Urma o zonă de plajă pustie şi în depărtare un cartier de blocuri înalte care, din cauza distanţei nu-ţi dădeai seama cum arată. Am aflat că în zonă pot intra numai militari turci, personal Naţinile Unite şi cu aprobare specială, rar, fotografi.

Astăzi tot cartierul de 6.2kmp şi sute de blocuri şi locuinţe este păzit de 228 militari turci care locuiesc în el. Cum în august 1974 pe străzile Famagustei luptele dintre greci şi turci se înteţeau şi victoria era clară de partea turcilor, întreaga populaţie greacă din Varosha inclusiv turişti a fugit cu câteva ore înainte de a fi cucerit cartierul. Evacuarea a fost ajutată de baza militară britanică din Dhekalia aflată în apropierea Zonei de Demarcaţie a Naţiunilor Unite în Cipru. Locuitorii au plecat spre sud, spre Larnaca locuită de ciprioţi greci, doar cu hainele de pe ei şi ce a încăput într-o maşină. Armata turcă a izgonit ultimul grec cipriot, a îngrădit zona şi de atunci n-a mai fost locuită.

Varosha a fost construită în anii 1960 şi în curând a ajuns una din cele mai în vogă staţiuni din Marea Mediterană. Celebrităţile vremii cum au fost Liz Taylor şi Richard Burton, Raquel Welsh şi Brigitte Bardot îşi făceau aici vacanţele. Pentru stimularea turismului au fost construite zeci de blocuri, hoteluri şi vile şi cartierul ajunsese la 40000 locuitori, cred că majoritatea lucrând în Horeca. Liz Taylor prefera hotelul Argo de pe selectul bulevard J. F. Kennedy cu o splendidă vedere spre mare. Plajele, barurile şi restaurantele nu aveau egal în tot Ciprul.

După abandonarea cartierului de ciprioţii greci în iulie 1974, în următorii ani, hotelurile şi locuinţele au fost jefuite de militarii turci, bunurile transportate în Turcia si vândute sau alocate populaţiei colonizate aduse din Turcia în insulă. După peste 40 de ani de abandonare, întregul oraş arată ca o epavă dezolantă: geamuri sparte, maşini ruginite în garaje, iarbă crescută pe străzi în asfaltul crăpat, plante în ziduri, mese răsturnate în restaurante, perdele în fâşii, firme de buticuri decolorate de soare, haine în vitrine moda anilor 70- niciun câine sau pisică pe străzi. Pe fostele plaje ale Varoşhei s-au instalat colonii de broaşte ţestoase. Într-adevăr un oraş fantomatic.

Paşi spre încheierea crizei cipriote:

-Timp de 30 de ani cetăţenii ambelor state nu au trecut linia de graniţă dintr-o parte în alta. În 2003, liderul nord cipriot a deschis graniţa către Ciprul de Sud. Mii de turci săraci din nord văzând bogăţia sudului, ţară UE, au rămas acolo pentru o viaţă mai bună iar alţii trec zilnic graniţa mergâd la muncă

-În 2019, guvernul Ciprului de Nord a anunțat că va deschide Varosha până la sfârșitul anului 2020

-În februarie 2020, Cipru a declarat că va vota fondurile Uniunii Europene ciprioților turci dacă problema Varosha se va soluţiona

-Există 281 de cazuri de ciprioți greci care au depus cereri de despăgubire pentru casele din care au fost alungaţi în 1974. S-au acordat deja despăgubiri unui fost proprietar de 8 mil eu.

-Partea greacă se dezvoltă beneficiind de recunoaşterea internaţională şi de turism. Partea turcă, nerecunoscută internaţional şi supusă embargoului comercial stagnează, mulţi turci ciprioţi alegând să emigreze.

Problema Ciprului afectează candidatura Turciei la UE. În ultimii ani situaţia s-a mai detensionat prin venirea la putere atât în sud cât şi în nord a unor lideri concilianţi

 

WEB, pozele sunt nevotabile fiind luate de pe internet dar te rog postează un clip de două minute care arată Varosha - oraşul fantomă, aşa cum este astăzi youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un remember a ceeace poate face ura etnică


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu a fost distracţie sau relaxare ci o mărturie de cum poate fi sistată viaţa normală

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 26.09.20 19:54:09
Validat / Publicat: 26.09.20 20:28:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2259 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Nevotabil, preluare net, Varosha după 45 de ani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [26.09.20 20:27:48] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Michiscris / TELEFON [26.09.20 20:35:05] »

@webmasterX:  Multumesc 

mihaelavoicu [26.09.20 21:35:16] »

Foarte concis ați expus interesanta problemă cipriotă! Chiar nu știan atâtea amănunte pe care le-ați redat.

Mulțumesc pentru asta! ​

ilinca591 [27.09.20 14:50:24] »

Pentru mine este deja o lectie invatata! A fost un mare gol, acum se va umple! Va pup!

Nicuscris / TELEFON [29.09.20 11:43:42] »

Am vizitat și eu zona aia dar mai mult pe cont propriu, grupul a plecat mai departe și așa mi-am făcut o părere proprie despre zona aia.

​Ciprul trebuie pus pe lista de vizitat dar trebuie mers în ambele zone. Practic sunt două țări total diferite, una e Sudul și alta e Nordul. Una e în UE alta în Orient.

​Prima dată am fost în zona turcă Nord, circuit 7 nopți, pe urmă de două ori în zona Sud UE dar aici pe cont propriu.

​Ciprul a rămas pe listă dar deocamdată nu se poate, poate în viitor dar viitorul ăsta e cam în ceață.

​Cred că cine vrea undeva la mare Larnaca este locul unde se poate ajunge cel mai ușor din România, ajungi în aeroport și cu 1,5 euro autobuz în 20 minute ești direct pe faleză în centrul orașului. Asta înseamnă că oricine indiferent de vârstă ajunge ușor la mare. Majoritatea cazărilor sunt chiar acolo.      

​ Ciprul de Sud nu e Grecia, la fel Ciprul de Nord nu e Turcia.

​Anul ăsta am fost în Sud mai mult în zona Ayia Napa - Protaras.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [29.09.20 13:01:49] »

@Nicu: Te felicit că ai fost şi anul ăsta şi te-au impresionat contrastele celor două civilizaţii, separate printr-o linie verde. Noi am făcut acolo un revelion în 2007 şi am profitat patru zile de opţionale dar am văzut totul pe fugă. De ex. prin Famagusta doar am trecut dar am oprit la Salamis şi măn. Barnabas. Am mai văzut  să zic Kyrenia şi mrea Bellapais. În sud regret că n-am vizitat Paphos pentru mozaicurile sale. Una peste alta, am mai fi vrut să mergem odată dar am avut şi alte priorităţi că deja timpul şi vârsta ne presau din urmă.

Nicu [29.09.20 20:42:24] »

@ Michi

In zona aia nu exista nici Famagusta nici Kyrenia, asa se numesc... doar... in sudul Ciprului.

In zona aia turceasca  in loc de Famagusta denumirea este  Gazimagusa si in multe cazuri se spune Magusa.

In loc de Kyrenia se foloseste denumirea Girne.

Nu o sa auziti un turc cipriot sa spuna Famagusta sau Kyrenia.

Zona Girne e mai turistica si cu multe hoteluri in oras si pe faleza pe cand hotelurile alea mai renumite sunt in Gazimagusa  (Famagusta) dar mult in afara orasului in zone izolate, in zonele alei sunt dusi turistii din vestul europei si cei din Romania multi luand doar micul dejun (asa e oferta) si cand ajung acolo vrei nu vrei mananci la 5* dar la pret de 5* sau rabzi de foame si vi acasa si faci scandal agentiei de turism asa ca mare atentie la ofertele astea cu mic dejun. Noi am avut oferta cu mic dejun si la fata locului am achizitionat  pachetul  cu toate mesele de seara  dar in unele cazuri nu se poate asa.

In  Gazimagusa  (Famagusta) am stat si vizitat zona vreo  7 ore, in Girne (Kyrenia)   4 nopti cazare si vizitat zona pe cont propriu fara agentie si grup.

In Gazimagusa am vazut cele mai multe biserici  distruse si la toate lipsea crucea de sus, asa ceva rar se poate vedea, daca mergeam mai departe in excursia organizata ratam vizita din zona aia pe care cei plecati in excursie pot spune ca au ratato, greu de povestit si eventual explicat imaginea aia cu bisericile alea ortodoxe  foarte multe  distruse. In zona aia categoric nu e loc de intelegere sau de convietuire impreuna, ma refer la Sud (grecesc) si Nord (turcesc)

Girne  (Kyrenia) e ultraturistic plin de turisti din vest si o faleza superba pe cand  Gazimagusa (Famagusta) e foarte diferita si turistul e dus afara mult din oras in zona cu all inclusive.

Multa lume vine in zonele alea  Girne si Gazimagusa in vacanta sa piarda... banii... la cazinouri, e plina zona de cazinouri in hotelurile de 4 si 5*

Cazarea am avuto la hoteluri de 4 si 5* in fiecare era cazinou si plin de lume multi trecuti bine de 80 de ani si barbati si femei cu tigara si bautura langa aparat sau ruleta, se fuma peste tot in cazinou.  E voie sa fumezi in interior doar.. la cazinou, la puscarie si in aeroport, asa stiu eu.

La turci nu e voie la cazinou asa ca hai in Ciprul de Nord ala turcesc, la fel turistii gramada hai in vacanta la cazinou si la all inclusive in o tara care teoretic nu exista dar e plina de turisti din vest, mai nou mai timid au inceput si turistii de la noi dar majoritar organizat.

In zona se poate intra si cu buletinul nu numai cu pasaport dar doar daca intrarea se face prin vama din Ciprul de Sud ala grecesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [29.09.20 21:05:25] »

@Nicu:  ˝ In zona aia nu exista nici Famagusta nici Kyrenia, asa se numesc... doar... in sudul Ciprului. In zona aia turceasca  in loc de Famagusta denumirea este  Gazimagusa si in multe cazuri se spune Magusa. In loc de Kyrenia se foloseste denumirea Girne.˝

Tu ai stat 7 nopţi în Ciprul de Nord şi ai putut să te familiarizezi cu denumirile turceşti. Eu am utilizat denumirile internaţionale folosite în Wikipedia şi sub care sunt îndeobşte cunoscute în reviewuri, reportaje, ghiduri turistice şi hărţi( să nu uităm că Republica turcă a Ciprului de Nord nu este recunoscută decât de Turcia) 

-Famagusta https://ro. wikipedia.org/wiki/Famagusta

-Kyrenia https://en. wikipedia.org/wiki/Kyrenia

În cele trei reviewuri scrise până acum am repetat că am făcut un revelion în Larnaca şi în celelalte trei zile în care am stat în Cipru am făcut excursii opţionale. Am văzut  munţii Troodos, mănăstirea  Kykkos, situl arheologic Kourion şi stâncile Afroditei, oraşul fantomă Varosha şi urmează să mai scriu despre  mănăstirea Barnabas, situl arheologic Salamis, mănăstirea Belpais- nimic despre cazare, hotel, atmosferă- cam ăsta a fost modul nostru general de a face excursii, respectiv pietroaie, mănăstiri, relicve. Fiind zile de revelion muzeele erau închise.

Nu te supăra dar îţi sugerez  ca şi cunoscător, să scrii un review despre atmosfera de acolo, atât de bine descrisă în ecoul de mai sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nicu [30.09.20 11:46:50] »

@ Michi

Am scris câte ceva despre zona aia un review separat cum am văzut eu zona   Famagusta in prezent denumită altfel.   De ce e denumită altfel?   Fiinca acum în prezent acolo locuiesc și trăiesc... doar... ciprioti turci care in marea lor majoritate nu sunt ciprioti ci turci. ​​  

​​Când am fost eu acolo in Nord am fost cu avion turcesc cu schimb la Istambul și sosire în zona turcă pe aeroportul Ercan.   Nu se putea direct că țara aia teoretic nu există.   Aici teoria cu practica se bat cap în cap. Până acolo transportul a fost pe cont propriu adică fiecare  de capul lui fara agenție.

Cum se procedează azi?

Se pleacă din București cu avion turcesc, in general se merge cu Pegasus, se face escala undeva pe teritoriul turcesc  (Istambul sau Antalia) fiinca doar Turcia a recunoscut Ciprul de Nord. ​​​​  Pasagerii nu coboara din avion si hai mai departe spre aeroportul  Ercan.

Se poate spune și în felul următor... au fentat legislatia internațională. ​​

Cine spune că se incalcă legislația in domeniul aviatic?  

Cine se duce acolo?   In general turistul din vestul europei să meargă la cazinou si la all inclusive.

Cam încâlcită treaba cu țara asta  denumită Ciprul de Nord și pe care cei din vestul europei spun în gura mare că nu o recunosc.

Nici România nu recunoaște țara asta dar trimite turiști acolo cu avioane turcești. ​​​​​​

Despre  cuvântului... religie... nu comentez că discuția nu se va termina niciodată. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tm67bru [30.09.20 12:02:51] »

@Nicu

Cine se duce acolo?   In general turistul din vestul europei să meargă la cazinou si la all inclusive.

În fapt, peste 90% dintre aceștia sunt de fapt... turci​ // merg să joace la cazinouri (nu-i intersează AI), pentru că în Turcia acestea sunt complet și categoric interzise.   

Nicu [30.09.20 14:51:40] »

@  tm67bru

Poate mai demult proportia turistilor din Turcia in Ciprul de Nord era peste 90% dar in perioada cand am fost eu acolo 2017 perceptia mea a fost mult diferita, era extrasezon. In hotelul din Girne (Kyrenia) unde am avut cazare mai multe zile era plin de nemti si nordici, venea un grup pe la 2 noaptea carand trolerul (aveam camera spre strada) statea 2 noapti  si era automat inlocuit de alt grup de nordici tot noaptea tarziu  si tot asa.  

 La masa la restaurant la fel ca am avut si demipensiune majoritari erau nemtii si nordicii.   La celalalt hotel mult afara din hai sa zic denumirea folosita de turisti nu de localnici Famagusta la fel majoritari erau nemtii si nordicii si  hotelurile alea erau pline in extrasezon. Acolo am vazut cat pun nemtii in farfurie si cat lasa pe masa, varianta aia ca... numai...romani fac risipa si pun mult in farfurie si lasa acolo mancarea nu e adevarata.

Pe faleza aia  din Girne la terase majoritar limba engleza, germana si limbile alea nordice prea putin limba turca si era plin de terase.

Aia a fost perceptia mea pentru perioada cand am fost in zona aia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi [30.09.20 16:22:10] »

@Nicu: Noi am plecat în 2007 printr-o agenţie din Buc. să facem revelionul în Larnaca. Probabil că am mers cu Blue Air sau altă cursă low cost dar fiind în stat UE nu am avut probleme. În Republica Cipru de Nord a Turciei am ajuns înscriindu-ne într-o excursie opţională pe care am plătit-o la ghid. Am trecut graniţa cu piciorul pentru controlul paşapoartelor. Ca obiective nu au fost cele două oraşe despre care ai vorbit şi autocarul a trecut fulger, ci siturI arheologice, mănăstiri, port. Nci nu se putea cuprinde mai mult într-o singur zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ilinca591, Michi, mihaelavoicu, Nicu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Ciprul de Nord:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044315099716187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1