ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Situl arheologic Kourion şi stâncile Afroditei

TIPĂREȘTE

Revelionul în Limasol şi încă trei zile de excursii opţionale a fost o hotărâre luată rapid când am văzut oferta last minute a unei agenţii de turism la un preţ acceptabil. Cred că ne-am înscris la excursie a treia zi de Crăciun când s-a reluat lucrul după sărbători. Despre revelion nu vă povestesc, a fost unul obişnuit. Ne-am retras pe la ora două pentru că a doua zi voiam să mergem să vizităm ceva.

Ne-am înscris la o excursie opţională care se încropise pentru ziua de 1 ianuarie cu puţini amatori, restul grupului dormind încă. S-a plecat din hotel destul de târziu, pe la 11. Urma să vizităm situl arheologic de la Kourion la o distanţă de 90 km de Larnaca unde eram cazaţi şi stâncile Afroditei situate puţin mai departe, la 25 km spre Paphos. Cam pe repede- înainte dar nu ne puteam permite să pierdem o zi.

Situl arheologic Kourion este situat pe un promotoriu stancos la cca 100m deasupra Mării Mediterane, cu o vedere splendidă asupra acesteia. Face parte din cei 3% din suprafaţa insulei care aparţine Marei Britanii, unde se găsesc bazele militare Akrotiri şi Dhekelia. În calitate de turişti, situl fiind administrat de Departamentul de Antichităţi din Cipru, nu a fost problemă de viză sau verificare a actelor. Cordonatele sitului sunt 34.6642 ° N 32.8877 ° E. Datorită importanţei sale arheologice a fost înscris în patrimonial UNESCO.

Câteva date istorice. Primele urme de aşezări înglobate în comunitati stabile datează din neolitic, cu cca 4500-5000 ani î. Hr. Au fost găsite mai multe urme de sate dealungul râului Kouris. Kourion a fost înfiinţat în intervalul (1050–750 î. Hr.) ca oraş-stat prosper cu o activitate comercială dezvoltată. Se exporta pe mare cuprul adus din munţii Troodos. Herodot a scis că oraşul a fost înfiinţat de Argos. La fel ca întreaga insulă, regatul Kourion a trecut dealungul secolelor prin stăpânirea egiptenilor, persanilor, argonauţilor, ptolomeilor. Este consemnat că regatul Kourion l-a ajutat pe Alexandru cel Mare la asediul Tirului în 332 î. Hr. Cultul Afroditei (la romani Venus) a apărut în acea perioadă.

În anul 58 î. Hr. întregul Cipru a intrat sub stăpânire romană. Au fost găsite inscripţii privind organizarea Kourionului cu guvern condus de un proconsul roman, funcţionari superiori şi preoţi care-l slujeau pe Apollo Hylates dar şi alţii pentru zeii romani. Perioada romană a fost cea mai înfloritoare din istoria Kourionului, majoritatea artefactelor descoperite datând din acea epocă. În sec. IV-V d. Hr. Kourionul a fost lovit de cinci cutremure iar reconstrucţia oraşului nu a mai atins nivelul de dinaintea lor. Ce n-a distrus cutremurele a fost ras de arabi.

Situl Kourion a fost descoperit de Carlo Vidua care a început săpăturile în perioada 1839-1849. A urmat o perioadă de jafuri şi săpături neautorizate care a distrus multe vestigii. Abia în 1887 guvernatorul britanic a aprobat o legislaţie de protecţie a sitului. Decopertarea sistematică a fost făcută de arheologii britanici abia după 1935.

Ce se poate vizita. Situl este enorm şi ar trebui o zi plină, poate două şi un ghid bun sau documentare serioasă ca să-l vizitezi cu totul. Majoritatea rămășițelor arheologice din zona arheologică Kourion datează din perioadele romană și romană târzie / bizantină timpurie. Cele mai importante sunt: Acropola, sanctuarul lui Apollo Hylates, teatrul greco-roman, băile și casa Eustolios, casa Gladiatorilor cu celebrele mozaicuri, casa lui Achile, cimitirul, basilicile creştine din sec. V d. Hr., forumul cu băile publice, agora. Noi am zăbovit mai mult la Teatrul din Kourion, casa Eustolios, restul din lipsă de timp văzându-le parţial şi fugitiv. De remarcat că toate clădirile decopertate sunt protejate de acoperişuri şi chiar construcţii de lemn care chiar dacă le scad farmecul, le protejează de deteriorarea timpului.

Teatrul a fost construit în sec. II î. Hr. pe panta unui deal, pentru ca spectatorii din ultimele rânduri să poată vedea scena. Ca şi toate teatrele romano-elenistice avea o orhestră semicirculară şi o scenă cu deschidere de 180 grade. Acustica era perfectă pentru că un turist aşezat sus în ultimul rând l-a auzit pe cel care vorbea din mijlocul scenei. A fost renovat şi mărit la o capacitate de 3000 spectatori în timpul împăratului Traian ajungând la dimensiunile pe care le putem vedea astăzi. A fost abandonat în sec IV în urma cutremurelor care l-au distrus. A fost excavat de o echipă de cercetători din Pennsylvania între 1935-1950. A fost restaurant şi a recăpătat forma şi capacitatea din antichitate şi găzduieşte anual Festivalul Internaţional de Dramă Antică.

Calea sacră este încă bine conservată, pietruită şi este suficient de lată pentru a trece două care unul lângă altul în sens opus La capătul ei am zărit câteva coloane, urme ale unor temple dedicate zeităţilor din apropierea sanctuarului Apollo Hylates

Bazilica proto creştină de nord-vest este o a treia biserică construită în situl Kourion în sec. V. Ruinele ei se găsesc în apropierea acropolei pe Calea Sacră spre sanctuarul Apollo Hylates. Avea trei abside şi trei culoare şi folosise ca material de construcţie rămăşiţele unui templu închinat zeiţei Demetra amplasat pe acel loc. A fost distrusă de invaziile arabe din sec. VII în Cipru.

Sanctuarul lui Apollo Hylates este situat la cca 1.5 km de acropole şi a fost al treilea de mare importanţă în Cipru după cel din Salamina şi Paphos. Cele mai vechi dovezi datează ridicarea lui în sec. VIII î. Hr. În apropiere sunt ruinele reşedinţelor preoţilor şi tezaurul templului. A fost restaurant sub împăratul Traian după cutremurul devastator din anul 79 d. Hr. care a distrus Pompei aflat la o distanţă de cca 2000 km

Casa Eustolios şi băile romane. Din cele trei case decopertate, - casa Gladiatorului, casa lui Achile şi casa Euustolios -, fiind presaţi de timp nu am văzut-o decât pe ultima. Se află în apropierea teatrului şi a fost construită în sec. IV pe rămăşiţele unei case mai vechi distrusă de cutremur. Aparţinea unor nobili pentru că avea cca 30 încăperi şi era dotată cu băi private. Casa a fost construită în jurul unuei curţi. Pe un perete are o inscripţie ˝Intraţi pentru norocul casei˝; pe o alta este înscris numele proprietarului Eustolios menţionându-se că era creştin˝această casă este îmbrăcată de semnele venerate ale lui Hristos ˝ alături fiind figurate semnele creştine: peştii. Pe pardoseală în unele locuri se mai păstrează bucăţi de mozaic. Cea mai reprezentativă figură este mozaicul în medalion a lui lui Ktisis, o tânără femeie care ţine în mână o linie de lungimea unităţii de măsură din antichitate: piciorul roman. S-a dedus că ea este emblema construcţiilor şi a actelor de donaţie.

Băile romane erau reci, medii sau fierbinţi în bazine de marmoră decorate cu mozaicuri cu peşti, flori şi păsări. Mai există tubulatura subterană a sistemului de încălzire. Pentru conservare, întreaga casă este protejată de un acoperiş convex de lemn montat pe piloni metalici. Pentru vizitarea diversele niveluri ale casei sunt scări şi platforme de lemn. Grăbiţi de timp pentru că mai aveam de vizitat în acea zi stâncile Afroditei pe care întregul grup voia să le vadă, am părăsit Kourion cu regretul că n-am vizitat nici jumătate din imensul şi excepţionalul sit arheologic şi excursia nu a cuprins şi Paphos cu celebrele sale mozaicuri.

Stâncile Afroditei se află la o distanţă de 25 km de situl Kourion în direcţia Paphos. Se mai numeşte Petra tou Ramiou şi este cel mai vizitat loc din Cipru, numit şi insula Afroditei. Sunt două stânci mari foarte apropiate de ţărm, de multe ori escaladate de turişti şi marchează locul und ar fi ieşit din marea înspumată Afrodita, zeiţa iubirii.

Nu ştim dacă oamenii au luat obiceiurile zeilor sau zeii ale oamenilor dar în Olimp erau aceleaşi moravuri ca pe pământ. Strabon, istoric şi geograf grec din sec. I d, Hr. şi Pausiasis au descris legenda naşterii şi vieţii Afroditei, numită Venus de latini.

În locul în care a apărut din spuma mării Afrodita, Cronos a amputat organul genital al tatălui său zeul Uranus în urma unui conflict de familie, în care Cronos şi-a apărat mama pe zeiţa Gaia a pământului. Afrodita s-a căsătorit cu Hefaistos un zeu fierar, urât şi şchiop. A avut o serie de amanţi ca Ares- zeul războiului, (echivalent la romani cu Marte), Dyonisos- zeul vinului, (Bacchus la romani), Hermes- zeul comerţului, (Mercur la romani) şi Posseidon- zeul mărilor, (echivalent Neptun) cât şi pământeanul Adonis. Din mulţii copii pe care i-a avut, mai importanţi sunt Eros – zeul iubirii şi Aeneas, personajul principal din Eneida lui Virgiliu.

Afrodita stă la originea războiului troian pentru că Paris i-a dat ei mărul discordiei, la concurenţă fiind trei zeiţe rivale: Hera, Atena şi Afrodita. Paris i-a cerut ajutorul s-o ia de soţie pe frumoasa Elena, soţia lui Menelaus şi astfel a izbucnit războiul troian în care Afrodita l-a sprijinit pe Paris iar celelalte două zeiţe pe Menelaus.

Micul nostru grup s-a răspândit pe ţărm în apropierea imenselor stânci ale Afroditei şi doi-trei bărbaţi tineri au avut curaj să se caţere sus iar alţii au înconjurat stânca de trei ori pentru că se spune că cine face aşa, va avea toată viaţa noroc în dragoste. Bineînţeles că soţul m-a pozat şi pe mine în faţa stâncii Afroditei.

Frumuseţea Afroditei a inspirat mulţi sculptori şi pictori. Am văzut la Luvru în 2008 statuia de marmoră a lui Venus din Milo (numele roman al zeiţei) pe care am fotografiat-o şi la galeriile Uffizi din Florenta în prima mea călătorie în Italia în anii 90, capodopera lui Botticelli din 1484, Venus ieşind din spuma mării într-o scoică.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Kourion este cel mai mare sit arheologic din Cipru pe locul anticului oraş-stat construit de argonauţi


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Am avut doar câteva ore la dispoziţie dar ne-am putut forma părerea despre acest grandios sit arheologic

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 21.09.20 19:12:46
Validat / Publicat: 21.09.20 19:55:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1112 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Perimetrele camerelor de locuit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cipru:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05987286567688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1