ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    Mânăstirea San Benedetto din Catania, una din surprizele frumoase ale vacanței noastre!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dacă vine vorba de Catania nu poți să nu vorbești și despre bisericile ei. Sunt ceva aparte, ca mai peste tot în Sicilia, dar aici în Catania este aproape un fenomen. Mai ales în centro storico, pentru că în orice parte te-ai uita găsești cel puțin una, dacă nu două alăturate sau peste drum.

    Și firește, mai toate sunt construite în stil baroc, nu degeaba și orașul Catania face parte din Patrimoniul Mondial Unesco pentru Val di Noto, curentul baroc sicilian.

    Aș putea spune că una este mai frumoasă ca cealaltă, dar toate sunt grandioase, iar la prima vedere ai zice despre fiecare că este o catedrală. Printre acestea sunt și mânăstiri, sau foste mânăstiri, astăzi sedii pentru universitate.

    Atunci când credeam că le-am văzut pe toate, sau mă rog, aproape pe toate, în ultima zi a șederii noastre, trecând din nou, a nu știu câta oară deja, pe Via dei Crociferi, am zărit pe geamul unei clădiri o săgeată, ce indica intrarea spre mânăstire din strada laterală. Poftim? Ce mânăstire aici, la doi pași de casa noastră-Casa Desirè? Cum de nu am aflat despre ea?

    Am dat ocol clădirii, trecând pe sub Arcada San Benedetto și într-adevăr am găsit intrarea. Este la doi pași de Piazza San Francesco d' Assisi, pe lângă care am trecut zi de zi, cel puțin de patru ori.

    Nici n-am stat pe gânduri, deoarece pe afișe erau niște poze cu interiorul magnific al bisericii, așa că am pășit înăuntru pentru vizită.

    Adresa:

    Via Teatro Greco 2,95124, Catania

    tel +39 349 5023822

    Orar:

    de vară: 10.00-13.30

    14.30-18.30

    de iarnă: 09.30-13.30

    14.30-18.00

    Program:

    doar în zilele de marți, vineri și sâmbătă

    www.monasterosanbenedettocatania. it

    Tarife:

    adult -6 euro

    studenți și tineri 14-18 ani - 4 euro

    copii între 6-14 ani -3 euro

    Istorie:

    Biserica este închinată sfântului Benedict de Nursia-Benedetto da Norcia, denumit așa după locul de naștere. El a trăit între anii 480-548 d. Hr și este venerat ca un sfânt patron al Europei, atât de biserica catolică, cât și de cea ortodoxă răsăriteană, orientală și cea anglicană.

    Amplasamentul primei mânăstiri San Benedetto, construită în 1334 a fost puțin diferit, spre Teatro Greco și Odeon, la o distanță relativ mică totuși. Câțiva ani mai târziu, în 1355 s-a luat decizia reconstrucției ei în locul în care o găsim și azi. Pe de altă parte, în acest loc a mai existat o biserică, San Stefano, ridicată în anul 679 d. Hr, la ordinul episcopului bizantin Arcadio.

    Astăzi mai sunt doar câteva rămășițe din mânăstirea medievală, distrus la cutremurul din 1693. În 1704, s-a reînceput construcția mânăstirii, în stil baroc, curentul în vogă la aceea vreme. Ocazie care a dus și la unirea celor două clădiri, mânăstirea mică de călugărițe benedictine, situată la dreapta, de abația mare. Sau cum ar veni, Badia Minore de Badia Maggiore, prin Arcada Benedictină-Arco delle Monache Benedettinne, pe care o admirăm și astăzi.

    Badia Minore era pe vremuri Monastery of Santa Maddalena, care ușor s-a integrat în ansamblul monahal al Mânăstirii San Benedetto, iar astăzi la parter, cu intrare de pe Via San Francesco d' Assisi, găzduiește Muzeul de Artă Contemporană.

    De aceste lucrări s-a ocupat arhitectul Gian Battista Vacarini, unul dintre cei mai mari arhitecți ai renașterii baroce din Catania și din Sicilia în general.

    După al doilea război mondial, biserica a mai suferit ceva deteriorări datorită bombardamentelor, iar de restaurări s-a ocupat atunci arhitectul Armand Dillon.

    Chiar și azi, frumoasa mânăstire este un important punct de referință pentru spiritualitate și creștinism. Este sediul unei comunități monahale feminine, cu o particularitate, aceea de adorare perpetuă a Sfântului Sacrament. Asta înseamnă că în orice moment al zilei, există cel puțin o măicuță a Ordinului Sfântului Benedict, care se roagă Celui Prea Înalt.

    În general, viața măicuțelor urmează cursul „Ora et labora” , regula benedictină foarte cunoscută, ce înseamnă să-ți alternezi firesc- munca cu rugăciunile.

    Trebuie să vă spun că fațada bisericii este pe Via dei Crociferi, una din cele mai frumoase străzi din centro storico. Biserica este aproape paralelă cu Chiesa San Giuliano, iar alături este nu mai puțin frumoasa Chiesa de San Francesco di Borgia. Pe străduța dintre ele se ajunge în Piazza Asmundo, de unde se poate intra la mânăstire, pentru că da, acolo încă sunt măicuțe și evident la Palazzo Asmundo. Fațada bisericii San Benedetto este înconjurată de un gard de fier, până la marginea trotuarului, flancând treptele ce duc la intrare.

    Fațada înaltă este flancată de pilaștrii, decorată cu mai multe statui. Frontonul rupt la mijloc al timpanului are două statui feminine, înclinate, două statui care reprezintă Forța și Cumpătarea.

    Mai sus în centru, chiar deasupra portalului, este o statuie ce o reprezintă pe Fecioara Maria. Ușa impresionantă, din lemn, are sculptate scene din viața Sfântului Benedict. De fațadă s-a ocupat arhitectul Alonzo di Benedetto.

    Vizita noastră:

    După ce am achitat biletele, am primit o mică broșură cu informații utile și am scanat codul QR pentru a putea avea și informații în timp real, la momentul vizitei. Pentru tururile ghidate trebuie o programare în prealabil.

    Am pornit în tur și primul lucru ce trebuia să-l facem era să trecem printr-o încăpere ce avea scări din sticlă, totul fiind luminat, iar jos, sub trepte sunt ruine ale unei foste case romane-domus romana.

    Primul instinct a fost să mă opresc... eu am o mică frică de înălțime, nu de orișicare, ci de așa ceva. Inițial am zis că nu voi intra. În cele din urmă, cu ochii pe sus, am urcat, însă e dificil puțin pentru că totuși trebuie să știi unde să calci. Pozele sunt făcute de soț, eu n-am putut.

    Odată acest obstacol trecut, am intrat în ceea ce se cheamă salon.

    Salonul era folosit pe vremuri pentru vizitarea călugărițelor de către familie sau de către cei apropiați. Dacă ne uităm în jur, salonul văruit în culori pale, bleu-verzui, cu frumoase decorații albe-stucuri dantelate pe tavan și un candelabru superb, are de jur-împrejur șapte geamuri, dublate de niște gratii de fier. Aici aveau loc vizitele, dincolo de ele era familia, totul pentru a nu exista deloc contact fizic. Aspru, nu?

    De remarcat este că frumoasa pardoseală din salon este cea originală, din evul mediu, din teracotă și inserțiuni de calcar, un maroniu cu alb, forme geometrice.

    „Cum m-am simțit când l-am văzut pe tatăl meu iubit așteptându-mă în salon! … Ce am simțit când mi-am pus mâinile tremurătoare pe grătarul acela! Am vrut să mă arunc în brațele lui, iar acel grilaj tare și rece era acolo, între noi, între tatăl și fiica care s-au revăzut după ce au fost la un pas de a nu se mai vedea niciodată” -spunea Giovanni Verga în cartea sa „Storia di una capinera” care descrie exact un astfel de salon medieval al unei mânăstiri.

    Cartea sa a fost mai târziu ecranizată de Franco Zeffirelli, celebrul regizor italian, folosind exact acest salon-cadru pentru scene din filmul său. Filmul se numește Sparow, a fost realizat în 1993, a fost un succes și a fost premiat.

    Pasul următor a fost trecerea printr-un fel de vestibul, în care stăteau frumos niște pianine, o frumoasă masă stil Ludovic XIV, apoi câteva dulapuri cu vitrine, cu mai multe obiecte bisericești.

    Abia apoi trecem în spațiul destinat scărilor, care corespunde și intrării din Via Dei Crociferi. Fără îndoială superba scară de marmură cu o balustradă de fier forjat, împodobită cu 8 sculpturi ale unor îngeri, este magnifică. Nu degeaba se numește Scara Îngerilor-Scalinata dell' Angelo.

    Îngerii sunt realizați din marmură în 1763, de Nicolò Mignemi. Recunoaștem între îngeri pe Arhanghelul Mihail datorită inscripției de pe scut „Quis ut Deus” , pe Arhanghelul Rafael, sau pe îngerul monahismului benedictin.

    Portalul este din lemn aurit, care deși realizat abia în 1950, pare desprins din aceeași poveste, din același decor. A fost realizat de Carmelo Abate și în partea inferioară are reprezentate mai multe simboluri-euharistic printr-o lebădă și biblic printr-un toiag și un șarpe.

    În partea superioară sunt două vitralii ce-i reprezintă pe Sfântul Benedict și sora sa, Sora Scolastica.

    După ce urcăm pe scara îngerilor, intrăm propriu-zis în biserică. Primul cuvânt este uau! Nici nu știi unde să te uiți mai întâi...

    Nu întâmplător se spune despre ea că este poate cea mai frumoasă biserică din Catania! Totul reprezintă un triumf al barocului, al frescelor și al arhitecturii baroce.

    Interiorul are o singură navă și este decorată cu stucuri și fresce, multe fiind lucrări ale lui Matteo Desiderato în timp ce întreaga boltă, absolut fenomenală este opera lui Giovanni Tuccari, realizată între 1726-1729. Cu toate astea, un secol mai târziu, bolta a fost acoperită cu tencuială albă la ordinul arhitectului Antonino Battaglia, pentru o crea atmosferă mai sobră, probabil mai potrivită vremurilor respective.

    Poate și datorită evenimentelor nefericite după al doilea război mondial, când biserica a fost lovită de bombe și tavanul a fost fisurat, s-a început restaurarea bolții. Pentru început s-a înlăturat tencuiala albă, iar arhitectul Armand Dillon, și-a propus să restaureze în totalitate frescele descoperite, dar destul de bine conservate de dedesubt. Asta se întâmpla prin 1948 și așa au ieșit din nou la lumină absolut senzaționalele lucrări.

    Frescele reprezintă scene din viața sfântului Benedict și șase alegorii care înconjoară Triumful Sfântului Benedict.

    Altarul principal este din marmură policromă și inserțiuni de jasc și pietre semiprețioase. Deasemenea sunt folosite obiecte aurite și de bronz, multe sfeșnice înalte, obișnuite în stilul imperial.

    Absolut magnific este corul din spate, realizat din lemn aurit, în 1712, pe două niveluri, iar prin forma sa amintește de pupa unui galion spaniol al vremii. Aici cântau și mai cântă corul de călugărițe.

    Deasupra lucrăturii delicate cu arabescuri și ajururi, este chiar stema abației benedictine.

    Fresca de sub cor este cea care reprezintă ascensiunea sfântului Benedict spre cer. Îngerii care-l însoțesc, luminile puternice, culorile calde, toate sunt menite pentru a arăta glorie și eternitate.

    Central, pe boltă este fresca cu Trionfo di San Benedetto, reprezentat bătrân, pe tron, alături de sora sa, Sora Scolastica și de primul lui biograf, Pope Gregorio Magno.

    În ultima secțiune, în fața altarului este fresca Il Viatico di San Benedetto, scena în care el moare, primind euharistia. Dacă în celelalte fresce hainele lui sunt gri, aici sunt negre, iar capul este alb, subliniind parcă și mai tare moartea iminentă. În contrast cu toate astea este covorul roșu de pe trepte.

    Presbiteriul, este cu coloane acoperite cu marmură gri, realizate de Giuseppe Orlando în 1763.

    Domul este acoperit cu o frescă realizată tot de Tuccari, L' Incoronazione Della Vergine.

    În centrul frescei este sfântul duh, iar lângă este Tatăl Ceresc. Cu mâna stângă sprijină lumea, reprezentat de globul ceresc, iar cu dreapta susține vălul ce acoperă capul Madonei. Isus Cristos este cu crucea în mâna dreaptă și coroana în stânga.

    Fecioara este smerită în slava ei, are o față luminoasă, radiază frumusețe și iubire, mâinile ei sunt unite în rugăciune, iar rochia ei alb-bleu este foarte vaporoasă.

    Culoarea albastră a rochiei dă un sentiment de maiestuoasă mișcare, de parcă ar fi un cer, un decor perfect pentru grupurile de îngeri și heruvimi ce împrăștie flori asupra celor de față.

    Pe luneta frontală este fresca L' Adorazione dell' Agnelo- Adoration of the Lamb, în care una din figurile importante este cea a Sfintei Agatha, care ține într-o mână cleștele cu care au fost tăiați sânii ei, iar cu cealaltă se acoperă peste bust. Se pare că această frescă îi este atribuită lui Giovanni Marino-1763.

    Pe spațiile triangulare sunt alte două fresce-Castità în dreapta și Obedienzza în stânga.

    Pereții laterali ai bisericii sunt deasemenea acoperiți cu fresce minunate, le-am admirat și vi le spun, Imaculata Concepție-L' Immacolata, realizată de Sebastiano Lo Monaco și San Benedetto de Michele Rapisardi (1822-1886), sau Crocifiso , opera lui Giulio Gallo din 1685. Lucrarea lui Matteo Desiderato- San Michele, l' Arcangelo Raffaele e Tobiolo-este din 1780. Celelalte două sunt Il Martirio di Sant' Agata și chiar deasupra ușii de acces, în dreapta este Il Martirio di San Placido.

    Excepționale sunt toate lucrările, culorile folosite sunt în tonuri puternice, contrastante. Minute bune am admirat cu capul pe sus, citind și informațiile ca să știm la ce ne uităm. Nu erau turiști mulți, doar vreo trei persoane. Am avut timp berechet.

    Cu adevărat grandios, da, cred că acesta ar fi cuvântul potrivit. După ce am „acoperit” tot ce se putea vedea, am stat preț de câteva clipe în liniștea desăvârșită, rostind câte o rugăciune în gând, fericiți că am putut vedea toate acestea.

    Dacă veți ajunge cândva în Catania, nu ratați această minunăție, noi ne bucurăm că nu am trecut pe lângă ea, fie chiar și în ultima zi. Așadar vă recomand cu drag!

     

    Webmaster, o rugăminte: youtu.be/-gh6iygBUyE

    mulțumesc frumos!


    [fb]
    ---
    Trimis de maryka in 27.11.22 16:40:07
    Validat / Publicat: 27.11.22 18:01:35
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 7679 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 Corul superb. Și fresca L'Ascesa al Cielo di San Benedetto.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [27.11.22 17:52:25]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    marykaAUTOR REVIEW
    [27.11.22 18:00:53]
    »

    @webmasterX:

    Mulțumesc frumos!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [27.11.22 18:57:39]
    »

    @maryka: Nu am știut de această mănăstire, dar merită cu siguranță vizitată.

    Felicitări pentru idee, pentru review și pentru fotografiile extrem de elocvente.

    marykaAUTOR REVIEW
    [27.11.22 19:08:18]
    »

    @Carmen Ion:

    Mulțumesc frumos!

    Adevărul este că și noi am descoperit-o întâmplător în ultima după-amiază și s-a nimerit să fie într-o zi de marți, deci era deschis. Și nu regret deloc, m-a fascinat! Doar eram uimiți că nu auzisem de ea, ba mai mult mă gândeam la fosta Mânăstire dei Benedettini di San Nicolò, acolo unde acum este o parte a universității din Catania.

    Da, cu siguranță merită să fie văzută!

    mishu
    [28.11.22 08:34:24]
    »

    @maryka: Minunat! Ce mai poti spune, ai identificat niste locuri superbe si cred ca acolo fiecare casa poate fi un muzeu special. In timp ce citeam articolul, ascultam insa un concert de Vivaldi - Gloria, tocmai trimis de o prietena, si pergea la fel de bine ca si coloana pusa de tine.

    Cat despre scarile buclucase, sunt de acord cu tine, nu stiu cum ar fi fost live pentru mine, insa stiu ca am simtit un nod in stomac doar privindu-le .

    Minunat, felicitari, votat cu mare drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadPHONE
    [28.11.22 13:55:30]
    »

    @maryka: Am citit articolul și l-am apreciat de ieri, am vrut să scriu câteva cuvinte, dar abia acum reușesc.

    Din ce-mi aduc aminte, acest minunat lăcaș de cult este situat relativ aproape de cazarea pe care am avut-o în Catania, din ce văd pe hartă, în proximitatea Teatrului Antic Grec. Exteriorul l-am recunoscut, fiindcă nu-i ușor să-l uiți, dar știu sigur că interiorul nu l-am văzut. De fapt, în Catania am vizitat Catedrala Sant' Agata și Badia di Sant' Agata în al cărei turn am urcat pentru imaginile de sus asupra orașului, care sunt realmente splendide. Acum pot spune că am fost cu tine și în Mănăstirea San Benedetto, grație articolului tău.

    Felicitări! Te îmbrățișez cu drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Rodel
    [28.11.22 17:11:50]
    »

    Atâta frumusețe te copleșește! Barocul a fost încurajat de papalitate, nu e de mirare că se întâlnește în arhitecura și decorurile bisericilor din Italia. Extraordinare pozele!

    Felicitări, Marika!

    marykaAUTOR REVIEW
    [28.11.22 17:33:11]
    »

    @mishu:

    Mulțumesc mult!

    cred ca acolo fiecare casa poate fi un muzeu special.

    Foarte adevărat, am căscat ochii la toate casele și porțile să văd ce palazzo era. Multe dintre ele sunt acum locuințe, altele sunt sedii pentru diferite instituții, dar clar se vede ce au fost. Le-am admirat cu drag.

    Dacă mă gândesc bine, lectura merge și cu Vivaldi!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    marykaAUTOR REVIEW
    [28.11.22 17:40:53]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc Nadina!

    Pentru că pomeneai de cazarea voastră, m-am uitat din nou pe hartă și ce crezi? La capătul străzii noastre, înspre Via Garibaldi, o casă mai spre centru, era cazarea voastră. La 2 minute. Ce coincidență! Da, e foarte aproape Teatrul Grec și deasemenea această mânăstire. Și cât mă bucur că n-am ratat-o!

    În cele aproape patru zile cât am hoinărit prin Catania, am văzut foarte multe locuri, am intrat în multe biserici, așa că am ceva termeni de comparație. Am încercat să alcătuiesc articolele cumva altfel despre Catania, cu obiective despre care nu s-a mai scris, mai aveam câte ceva în plan, dar cred că mă opresc aici.

    Acum, departe de acolo și atunci, parcă mi se pare totul mai altfel, parcă apreciez și mai bine tot ce am văzut!

    Să ai o săptămână reușită și frumoasă! te pup cu drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marykaAUTOR REVIEW
    [28.11.22 17:43:32]
    »

    @Rodel:

    Mulțumesc frumos!

    Treptat, am învățat acolo să apreciez și să iubesc acest stil. Și pe mine m-a copleșit și mă bucur că am ales această vacanță, cunoscând locuri minunate! Poate ajungeți și dumneavoastră! Vă doresc din inimă!

    irinad
    [28.11.22 18:15:53]
    »

    @maryka: Da, se pare că am avut locurile de cazare cam în aceeaşi zonă!

    Am încercat să alcătuiesc articolele cumva altfel despre Catania, cu obiective despre care nu s-a mai scris, mai aveam câte ceva în plan, dar cred că mă opresc aici.

    Eu ţi-aş sugera să continui, fiindcă este bine să scrii despre obiective mai puţin atinse de alţi auttori, cu siguranţă vor fi de folos celor ce se vor informa înainte să plece în Catania, măcar orientativ. E păcat să renunţi.

    Acum, departe de acolo și atunci, parcă mi se pare totul mai altfel, parcă apreciez și mai bine tot ce am văzut!

    Întotdeauna mi se întâmplă acest lucru: acolo, la faţa locurilor, nu mi se pare nimic aşa de grozav din ce trăiesc, după ce mă întorc acasă şi se aşează, se sedimentează toate cele văzute şi simţite, altfel percep lucruruile şi încep să apreciez şi să devin chiar nostalgică uneori.

    Seară bună!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marykaPHONEAUTOR REVIEW
    [28.11.22 18:19:55]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc pentru încurajare, voi vedea! ????

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    irinad, maryka, mishu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060391902923584 sec
    ecranul dvs: 1 x 1