GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca vreti sa vedeti Egiptul trebuie sa vedeti Cairo si tot ceea ce se afla pe linge el. Lumea antica vorbea despre cele sapte minuni ale lumii iar piramidele egiptene sunt una dintre minuni. Piramidele exista si astazi iar dimensiunile lor colosale le-au ajutat sa reziste asaltului timpului. Nici natura nici mana omului n-a reusit sa le distruga. Stiati ca grecii au fost cei care au folosit sintagma „minunile lumi”, si asta pentru ca erau admiratori ai marilor monumente culturale ale timpului datorita importantei acordate, in cultura lor, deopotriva viziunii artistice cit si tehnicii arhitectonice, amble necesare pentru crea unor asemenea uriase edificii.
Daca vreti sa calatoriti spre Cairo din statiunile intinse pe malul Mari Rosii incercati sa o faceti intr-o excursie de cel putin 2 zile pentru ca drumul e lung si obositor, mai ales pentru o excursie de o zi. Drumul dureasza c-am 6-7 ore depinde de autocar.
Am optat pentru excursia de 2 zile si am plecat la drum spre una dintre minunile lumii antichitatii. Eram curios sa descopar ceea ce m-a fascinat de mic copil, piramidele si cultul egiptean al mortilor, cel care a condus la ridicarea unei constructii de proportii gigantice: un munte in plin desert de catre oameni, prin puterea credintei. Supusii lui Kheops au inaltat un edificiu din 2.4 milioane de blocuri de piatra, cantarind in medie 2.5 tone fiecare, avand convingerea ca, astfel conducatorul lor va deveni nemuritor si ca ei il vor urma.
Am urmat acelasi drum pe care mii de turisti se inghesuie sa-l urmeze in fiecare zi, mai intai la muzeul de egiptologie unde la intrare se regasesc intr-un bazin cu apa, plantele care au dus legendele Egiptului mai departe, papirusul si lotusul. In interior veti descoperi istoria egiptului cu mumiile si sarcofagele in care au fost ingropate. In unele mumii chiar au fost descoperite dupa o analiza a tesutului osos tetraciclina ceea ce ma face sa ma intreb ce alte minuni ale lumi au mai fost descoperite acum mai bine de 2000 de ani. Trec repede peste muzeu pentru ca mintea imi statea doar la intilnirea cu istoria si cu piramidele. Intr-un final ajungem la Gizeh la 10 km de Cairo si dupa o infruntare cu soarele dogoritor ne hotaram sa intram in piramida lui Kheops, faraon apartinand celei de a patra dinastii, acum mai bine de 4500 de ani. Daca atingi pereti incaperi boltite in care veti ajunge la finalul calatoriei subterane, vei simti cum mii de ani de istorie ti se strecoara pe sub piele si incepi sa devi un mic graunte de nisip in marea clepsidra a timpului, mai ales cind te gandesti ca din mijlocul incaperi, din locul sau de veci, puternicul conducator Kheops, mumificat dupa moarte, asteapta sa se ridice din nou.
De afara piramida e impresionanta si ar fi fost de-a dreptul magnifica daca o puteai vedea la inceputurile ei cind avea varful placat cu aur, varf cu care strapungea cerul albastru al desertului pentru ca Zeul soarelui sa se contopeasca zilnic cu conducatorul pamantean. Initial piramida era acoperita cu placi albe de calcar minutios finisate, insa de-a lungul timpului acestea au fost dislocate si folosite ca material de constructie. In apropierea piramidei lui Kheops, se afla piramida fiului sau Khephren, care a construit si el una asemanatoare, adaugand insa si el drept paznic al orasului mortilor un sfinx, al carui trasaturi ii semanau. Ochii lui sfredelitori sunt atintiti catre est, acolo de unde rasare soarele. Mykerinos fiul si mostenitorul lui Khephren a ridicat si el o piramida, a treia, mai la vest si cea mai mica dintre ele. Astazi cele trei piramide arata intacte de la distanta dar apropiindu-te poti abserva urmele lasate de sutele de ani asupra lor. Timpul si mai ales hotii au facut ca tot ce se afla in camerele regale sa dispara.
Singura mumie descoperita a fost a faraonului Mykerinos, de catre ofiterul britanic Howard Vyse care a gasit sarcofagul regal sigilat. Infrangandu-si curiozitatea, el l-a expediat in Anglia pentru a fi studiat, dar vasul a esuat pe coastele Spaniei si sarcofagul s-a pierdut pentru totdeauna.
Plecand de la piramide am ajuns la un magazin de papirusuri unde ni s-a aratat cum se prelucreaza papirusul. Cei care aveau doar o zi au plecat spre statiune iar noi ceilalti am ramas sa mirosim in continuare „orasul vestic„ care se afla in Orient.
Doar aerul dogoritor iti aminteste ca te afli nu departe de desert, in rest orasul Cairo pare a fi un oras contemporan din Occident. Zgarie nori cu mari suprafete vitrate sunt aliniati pe malurile Nilului, inconjurati de vegetatie luxurianta. O multime de strazi, autostrazi, poduri si sosele suspendate traverseaza orasul (am vazut foarte multe Dacii vechi prin oras). Dar in afara de pietele strajuite de cladiri moderne din beton si sticla se ridica nenumarate minarete, cupole de moschei si turle de biserici, iar parcurile si largile bulevarde delimiteaza marea de case.
Orasul are intre 15 - 18 milioane de locuitori avand piatra de temelie pusa in anul 641, cind arabii care au adus Islamul pe malurile Nilului au ridicat un mic fort Al Fustat (Corturile) iar in anul 969 adeptii Fatimizilor invadeaza Egiptul iar conducatorul lor Jawhar construieste o noua asezare Misr al Kahira.
In timpul cruciadelor pentru ai impiedica pe cruciati sa avanseze, orasul al Fustat este incendiat de musulmani, iar o oaste sunnita condusa de celebrul Saladin ii alunga pe cruciati infintand astfel dinastia Ayyubizilor. In anul 1340 in orasul Cairo locuiau deja peste 500000 de oameni orasul fiind cel mai mare din Europa, Africa si Asia Mica.
In anul 1517 turci sosesc in Cairo si transforma orasul dintr-o capitala de provincie intr-o infloritoare metropola.
Apoi in anul 1801 dupa retragerea trupelor napoleoniene care stapanise orasul timp de trei ani, otomani il instaleaza ca pasa pe Muhammad Ali a carui dinastie se termina in 1952, la abdicarea lui Faruk I. Trebuie neaparat sa mergeti in partea moderna a orasului unde Ismael Pasa, a ridicat in ani 1830 un cartier modern in stil european, apoi sa va avantati in orasul vechi care este de departe cel mai interesant.
Am vizitat Moscheea Muhammad Ali unde are mormantul chiar intemeietorul noului Egipt. Moschea este placata cu alabastru fiind construita la inceputul secolului XIX in stil turcesc si este una din cele mai marete cladiri din Cairo, chiar si interiorul este acoperit cu alabastru alb si auriu pus in evidenta de mozaicuri si ornamente din aur. Fiind construita pe o colina poti vedea intregul oras care se asterne la picioare.
Un alt loc de vizitat este in amonte fata de centrul orasului, ascuns intre zidurile vechi si unde se afla cartierul crestin copt, un Babilon pastrat in mare masura. Ceea ce impresioneaza si socheaza aici sunt multitudinea de biserici, dintre care cea mai impresionanta mi s-a parut „biserica suspendata” al Muallaq cu bogate decoratii interioare din abanos si fildes.
Am vizitat la sfarsit un magazin de parfumuri si un magazin de covoare. In interior covoarele de matase sunt lucrate de copii pentru ca au mainile mici iar patratelele de matase au peste 100 de noduri pe cm patrat iar daca te joci cu ele si le invarti vei descoperi cum isi schimba culoare pe masura ce se rotesc.
Sper ca va placut incursiunea in lumea faraonilor si a piramidelor.
Trimis de artistul_18 in 13.11.10 19:14:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca se poate melodia We 3'alawtak a lui Amr Diab
”Daca se poate melodia We 3'alawtak a lui Amr Diab
Regret, dar n-am fost capabil sa gasesc melodia solicitata. Daca ne poti da un link, ar fi de mare ajutor.
Dar, ca sa nu stam pe... uscat, am atasat o alta melodie excelenta a lui Amr Diab. Auditie placuta.
o am pe calculator melodia dar nu stiu cum o pot trimite
De fapt, nu se poate trimite. Trebuie urcata pe trilulilu si pe urma ne dai link-ul. Sau, vezi, poate o gasesti tu acolo, eu nu am gasit-o. Daca nu, poate ramane melodia asta?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Trei zile în Cairo (1) — scris în 16.03.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Experiența numită Cairo! — scris în 27.04.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Cairo dupa programul nostru — scris în 07.12.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (6) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (1) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Moscheea de Alabastru din Citadela Salah al Din — scris în 17.12.18 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Piramidele si Vechiul Cairo (Coptic) — scris în 26.11.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ