ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Balerina și iahturile sale

TIPĂREȘTE URM de aici

Romantism, vise și speranțe, așa aș traduce simbolul orașului. Statuia Balerina este o bucată de metal sculptată, reprezintă femeile din Budva care-și așteptau marinarii plecați pe Adriatica cea albastruie. Bine, unii spun că e sculptată o fată care-și aștepta iubitul plecat pe mare, o fată care s-a sinucis de dorul iubitului. Prefer prima „traducere”, e mai... „estivală”, deloc lacrimogenă.

Idiferent de legende, Balerina oferă un senzațional loc pentru făcut fotografii.

Budva e perla Muntenegrului, e perla oligarhilor ruși, locul cu cei mai mulți milionari ca procent de populație din Europa. Nu o spun eu, ci tabloidele, n-am de unde să știu dacă informația e reală dar mi s-a părut interesantă.

Din motive lesne de înțeles, nu aveam cum să aleg o destinație rurală estivală, așa că am căutat și găsit cea mai aglomerată și tinerească stațiune din MNE.

Spre deosebire de păpușica Makarska - vezi impresii, Budva nu e nici completă și nici complexă. E o doamnă bătrânică dar frumoasă, are și ea farmec dar parcă păpușile sunt mai atrăgătoare, părerea mea. Nu neg, găina bătrână face ciorba bună dar...

Localizare

Cel mai apropiat aeroport este Tivat, 10 km, Podgorica e la 66 km distanță, vechea capitală Cetinje la doar 31 km – drumul e spectaculos, iar fermecătorul Kotor la doar 21 km. Din București până la Budva sunt 980 km, pe traseul ales de mine, prin Canionul Moraca - vezi impresii

Costuri și drumuri

Pentru MNE aveți nevoie de cărțile de identitate, chiar dacă nu e țară UE, ei ne primesc cu drag. Subliniez acest aspect pentru că pașaportul implică niște costuri suplimentare, deci la muntenegreni, sârbi și bosniaci nu aveți nevoie de pașaport.

MNE nu are autostrăzi, e o țară muntoasă, am plătit doar 2,5 euro pentru trecerea prin tunelul Sozina, la dus, de la Podgorica către Budva.

Moneda țării este euro, un litru de motorină costa 1,20 euro în iulie 2019, indiferent de firma/satul/orașul în care alimentați, prețul e identic. Benzina era cu vreo 10 eurocenți mai scumpă.

Șoselele sunt bune, au limite de viteză, uneori exagerate, polițiști n-am văzut. Prin sate sunt și „morți” pe șosele, deranjante dar utile aceste dâmburi înalte, de pe drumuri.

Drumul de coastă e de senzație, în weekend și în plin sezon e mai aglomerat dar merită fiecare minut „pierdut” acolo.

Sunt multe stații de autobuze, eu n-am văzut decât oameni așteptând, autobuzele le-am ratat, nu știu cum circulă și nici cum arată.

N-am văzut trenulețul orașului, nu cred să existe, poate mă înșel.

Nefiind țară UE, datele mobile sunt scumpe dar există posibilitatea de conectare la wi-fi la toate terasele, în centru am văzut și băncuțe luminate care aveau net, o super idee, poză n-am făcut pentru că erau ocupate. Dar se poate achiziționa și cartelă pentru turiști, o cartelă pentru internet costa 5 euro 500 GB sau 10 euro 1000 GB.

Parcarea în Budva costă 1euro/zi la periferie și 3 euro/zi în buricul târgului, parcări păzite, cu barieră și casier. Sunt și locuri de parcare gratuite, lângă trotuare, în fața magazinelor, asta dacă ai noroc să prinzi vreunul.

Cazarea în orașul Balerinei

La fel ca și în Makarska, NU există cazare la malul mării, între hotelurile luxoase din prima linie a promenadei există o faleză superbă, apoi plaja.

Vorbim despre o țară muntoasă, cazarea cea mai ieftină e cocoțată pe munte, cea mai scumpă e pe promenadă. Așadar, când citiți „aproape de plajă” sau „la mică distanță față de plajă, de port, de centru”, să vă asigurați că nu aveți de urcat/coborât mult, oamenii „uită” acest „amănunt” care pe unii îi deranjează teribil.

Pe scurt, avem cazări de la 19 euro la înălțime/noapte/camera cu bucătărie și baie privată dar și sute de euro/noapte o cazare fără urcuș. Cele mai avantajoase sunt apartamentele pentru familiile mai numeroase, cele cu pitici, la fel ca și în Croația. De menționat că nu toate oferă parcare gratuită, atenție când rezervați, străzile sunt în pantă, unele sunt săbiuțe, adică foarte înguste.

Magazinele sunt numeroase, în cele micuțe prețurile cresc ușor iar în supermarket sunt prietenoase, sub Grecia sau Cipru, de exemplu. O bere costa 0,90 euro, era acceptabil.

Există și-un Mall în oraș, nu l-am vizitat, nu sunt pasionată de acest fel de șopingăreală.

Restaurantele sunt înșirate pe faleză, în port și cam pe toate străzile în care-au putut oamenii deschide o cârciumioară. Acestea au prețuri bune, porțiile sunt uriașe, indiferent de amplasament, veți constata că în MNE totul costă mai puțin ca prin UE. Sunt numeroase pariserii, n-am cumpărat nimic de pe-acolo, dar cozile erau mereu mari, produsele arătau excelent. Citisem pe net că sunt destule măcelarii, se poate alege carnea din vitrină, ei o prepară la grătar și mergi frumușel în cameră și te hrănești acolo. Nu e cazul meu, nici nu îndrăznesc să gândesc la așa „zgârcenie”, dar mie mi se pare o super idee.

Piața de pește e de fapt un loc de pe faleză unde în fiecare dimineață și seară pescarii și balerinele lor își etalează peștii și moluștele capturate în ziua respectivă.

Cluburile de noapte sunt înșirate pe faleză, își încep activitatea după ora 23, au și promoții pentru cei doritori de alcool și distracție abramburită.

Pentru cei mici, Budva are câteva locuri de joacă, cu leagăne, topogane și Luna Park, terenuri de tenis de masă, piste de karting. Parcul Acvatic este construit în vârf de munte, sunt 3 km de mers de la drumul principal din oraș, am văzut indicator, n-am avut motiv să merg acolo, e doar o sugestie pentru distracția turiștilor pitici.

Portul din Budva găzduiește numeroase ambarcațiuni, bogații Europei ancorează pe latura din centrul vechi, ceilalți pe unde se nimerește.

Taxiurile pe apă sunt la dispoziția turiștilor pentru excursii la plajele din apropierea orașului, sunt particulari, prețuri ușor ridicate față de excursiile organizare de firmele de turism care oferă exact aceleași distracții dar la prețuri modice, gen 10 euro/persoană până la plaja Ploce, Jaz sau Becici, sau 4 euro/persoană/dus-întors până la Insula Sv. Nikola care este la doar o aruncătură de băț în fața Budvei.

Paradoxală este imaginea pe care mi-a oferit-o aleea cu bănci și palmieri, vis-a-vis de iahturile luxoase. Pe apă, pe banii plutitori, indivizi și individe îmbrăcați la patru ace sorb băuturi scumpe și discută despre bogății și afaceri, pe băncile de pe mal turiștii admiră ambarcațiunile și-și savurează cina, o pizza și-o cola costă doar 2,5 euro, așa-i oferta în centrul vechi. Deci, cu doar 5 euro rezolvi cina și opțional poți admira și adulmeca mirosul banilor. Cine o fi pus băncile alea acolo, habar nu am.

Excursiile pe apă sunt reduse ca și oferte, nimic interesant, nimic pe gustul meu, spre deosebire de cele din Makarska - vezi impresii. Agențiile de turism organizează excursii cu autocarul, un fel de circuit care cuprinde biserici, canioane și orașul Kotor, prețul era măricel, 30 euro/persoană. Submarinul era prezent în port și la ceas de seară, avea lumini subacvatice, el era „granița” dintre lux și normal, la dreapta lui erau bogații cu iahturile lor superbe, la stânga bărcuțele oamenilor obișnuiți.

Orașul vechi mustește de istorie, zidurile bătrâne ascund străduțe săbiuțe adorabile, înguste de juma’ de metru, geamurile cu obloane colorate zâmbesc turiștilor curioși, labirintul pitit în cetatea orașului te poartă către cele trei biserici: Sf Ioan, Santa Maria din Punta și Sfânta Treime. Se poate vizita și Citadela, acolo se află biserica Sf Maria.

Muzeul orașului se găsește tot în interiorul zidurilor vechi, se poate vizita zilnic de la 8-21, sâmbăta și duminica de la 14-21, lunea e închis. Prețul unui bilet este modic, 3 euro/adult, 1,5 euro/copil și 2,5 euro/persoană pentru grupuri organizate.

Nu lipsesc nici scenele amenajate pentru concerte, acestea atrag ca un magnet tinerii. Ruinele romane luminate foarte frumos la ceas de seară nu erau interesante pentru nimeni, turiștii admirau luminițele de la distanță și plecau spre locuri mai noi, mai vesele, mai atrăgătoare.

Piațetele din orașul vechi sunt deosebit de frumoase, terasele, restaurantele, cafenelele și barurile sunt numeroase, magazinele cu suveniruri și nu numai te-ndeamnă să le treci pragul.

De pe zidurile vechii fortărețe se deschide în fața ochilor panorama superbă a golfului ce formează plaja Budvei.

Cetatea Mogren se află la marginea orașului, ruinele privesc de la înălțime marea, drumul până acolo este unul modest, arată ca o uliță care se desprinde din șoseaua de coastă de la intrarea în Budva, dinspre Kotor.

Plaja Budvei este lungă, nu foarte lată, Slovenska pe numele ei, oferă nisip pe alocuri dar și multe porțiuni cu pietre mari și mici, apa este curată, Adriatica este mai rece față de Mediterană, părerea mea.

Pe frumoasa și întinsa faleză sunt numeroase restaurante, plăcintării și gelaterii, o cupă cu înghețată costa 1 euro, o bere 2 euro, o ciorbă 3 euro, o pizza 8-9.5 euro, nimic de speriat.

Centrele pentru sporturi nautice sunt prezente pe plajă, iar cele pentru închiriat biciclete, scutere și mașini se găsesc din loc în loc, prin oraș.

Ce mi-a lipsit, cu toate că am fost foarte încântată de destinație, a fost varietatea de excursii pe apă, speram la ceva mai măreț, cu toate că știam unde merg, citisem că din Budva nu se organizează nimic deosebit pe apă, plimbările sunt scurte, de la o plajă la alta, deloc pe placul meu, aveam mașina la dispoziție pentru așa ceva. Mi-au mai lipsit pinii din Makarska, acolo verdele asigura umbra naturală de pe plajă, umbră de care aveam atât de multă nevoie.

Dar m-am descurcat, am văzut ceea ce am vrut să văd, m-am informat de pe net, o să vă povestesc și vouă, poate vă inspir pentru o vacanță viitoare.

Muntenegru este o destinație încântătoare, deloc monotonă, muntele și marea se îmbină armonios, între ele sunt o sumedenie de sate, orășele și stațiuni, fiecare poate oferi ceva atrăgător, în funcție de ceea ce căutați în vacanța estivală.

Muntenegrenii sunt oameni ospitalieri, n-am întâlnim ciufuți sau ciudați, erau sociabili. Când auzeau de unde suntem li se lumina fața, erau tare zâmbăreți. Într-o seară am coborât cu mașina în oraș, era sâmbătă, super aglomerație. Un polițist dirija circulația în centru, s-a apropiat de noi, a văzut număr de România, noi nu aveam centurile de siguranță, a zâmbit și ne-a îndrumat către o parcare la marginea orașului, în fața falezei, centrul era blocat și parcările pline.

Păcat că informațiile de pe net despre MNE sunt schiloade, am săpat mult pentru a găsi ceva interesant, m-au mai ajutat și câțiva prieteni de pe AFA, mulțumesc @Nasshu, Admin si @ Silvia Tudoran, mulțumesc @zlatna pentru articolul tău despre Budva.

Vacanțe reușite vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 03.08.19 23:40:57
Validat / Publicat: 04.08.19 00:35:42

VIZUALIZĂRI: 3347 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Balerina Budvei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68300 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.08.19 08:15:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanu
[04.08.19 11:02:34]
»

@krisstinna: Frumoasă Budva, de fapt tot litoralul muntenegrean de la Petrovac spre Croația mi-a plăcut mult!

Am fost acolo la Petrovac în vara anului 2011 și pentru mine atunci dar și acum când revăd pozele tale totul a fost ceva deosebit.

Atunci am văzut Budva, fiordul Cotor și orășele lui, ...

În Budva am avut și o întâmplare cam nefericită, am parcat bine merci dar nu am pus biletul în geam, eram cam novici atunci, ... și după ce am vizitat încântați Cetatea am revenit, dar ioc mașina, ... Un domn vigilent sau poate pus special acolo ne-a spus să mergem s-o luăm dintr-un anumit loc, se mergea pe jos, fusese dusă acolo cu echipament special, cost nu mai țin minte cred că vreo 30$, degeaba am arătat biletul, am plătit și așa am scăpat...

Mulțumesc pentru aducere aminte despre litoralul muntenegrean!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[04.08.19 12:30:07]
»

@webmaster:

krisstinnaAUTOR REVIEW
[04.08.19 12:34:05]
»

@mprofeanu: Da, ai dreptate, e frumos litoralul lor

Nu știu cum era atunci cu parcările, acum sunt cu bariera și casier, iei tichet la intrare, e păzită parcarea, când ieși arați biletul și plătești. Lângă orașul vechi e 3 euro/zi și la periferie 1 euro/zi.

Mulțumesc de vizită

alinafulg
[04.08.19 20:15:19]
»

@krisstinna: Budva este frumoasa, insa am avut o experienta foarte neplacuta acolo cu gazdele de la care rezervasem cazarea pe booking com. Eu avand cu putin timp in urma o fractura la picior am solicitat gazdei informatii anterior calatoriei iar acesta m-a asigurat in repetate randuri ca nu sunt foarte multe scari. In realitate apartamentul era la etajul doi, asta nu ar fi fost o problema daca se urca normal ca intr-o scara de bloc, insa pentru a ajunge in apartament trebuia sa urci doua etaje pe o scara exterioara fara balustrada. Cand am refuzat sa ne cazam acolo, gazdele au devenit violente, ne-au barat drumul cu masina lor, au tras de portierele masinii noastre si am scapat doar dupa ce i-am amenintat cu politia. Am dormit o noapte in Bar si ne-am intors acasa. A fost o vacanta ratata.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[05.08.19 07:42:36]
»

@alinafulg: Urâtă experiență, am pățit-o și eu in Zabljak, am refuzat o camera in pod, soțul meu nu încăpea pe scările care asigura accesul in acea “camera”

Dar nu au fost violenti oamenii, s-au supărat și cam atât. Nimic nu corespundea cu descrierea și pozele de pe Booking, eu alesesem altceva, conform descrierii lor dar totul era fals.

Dar nu mi-a stricat concediul, am găsit altceva și mi-am văzut de vacanță in continuare.

Cam așa sunt cazările in MNE și Croatia, “la înălțime”, de-aia tot repet acest “amănunt”, foarte important pentru unii oameni.

Mulțumesc frumos pentru vizita și amănuntele oferite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[05.08.19 09:07:31]
»

@krisstinna: Bună.

Multe amintiri frumoase ne-ai stârnit cu articolele despre Muntenegru.

Budva este una dintre cele mai frumoase stațiuni din MNE, și dorim să revenim acolo, dar așteptăm să se rezolve odată cu drumurile că văd că sunt cam multe ocolișuri.

Cetatea Mogren nu am vizitat-o, încă un motiv să revenim.

Mă bucur că articolul meu ți-a fost de ajutor.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[05.08.19 21:35:03]
»

@zlatna: Cu drag am scris despre Budva, mie chiar mi-a plăcut.

Însă cel mai spectaculos loc din MNE e Peninsula Lustica. Apoi urmează Ada Bojana dar și peștera Lipa, o să va povestesc și despre ele Deci ai mai multe motive sa te întorci cândva, acolo

Vacante frumoase vă doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Budva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054708003997803 sec
    ecranul dvs: 1 x 1