GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Charlottenburg cel mai frumos cartier din Berlin
Charlottenburg este un cartier select dar dinamic in vestul Berlinului si care pana la inceputul secolului trecut nici nu facea parte din oras. Aici se afla principala strada comerciala a orasului Ku’damm, revigorata dupa 1990; Zoologischer Garten- cea mai mare gradina zoologica din Germania cu peste 1400 de specii, respectiv 13000 exemplare; citadela Spandau aflata la confluenta raurilor Spree si Havel cu fortificatii din sec. XV; enormul stadion olimpic construit de Hitler in 1936; Deutsche Oper deschisa in 1960 si specializata pe spectacole cu muzica clasica; Technische Universitat, constructie moderna dupa ce vechea Scoala de Poduri si Sosele (1880) la care au invatat multi studenti romani bursieri a fost bombardata, centrele comerciale Ka-De-We si Europa Center de care am mai scris, memorialul Kaiser Wilhelm a carui turla a fost bombardata si nu a fost refacuta pentru a ramane marturie a distrugerilor razboiului; Schloss Charlottenburg, palatul dinastiei Hohenzollern; muzeul Berggruen continand o mare colectie Picasso si cate si mai cate. Am avut norocul ca am locuit intr-un hotel pe o strada paralela cu Ku’damm asa incat zilnic spre sau de la obiectivele vizitate, treceam prin cartier si-i vedeam constructiile. In acest review ma voi opri la ultimile doua obiective enumerate mai sus.
Schloss Charlottenburg este un palat-muzeu de o exceptionala valoare artistica. Este singura resedinta a dinastiei Hohenzollern care s-a pastrat si desi avariata grav in timpul razboiului, a putut fi refacuta conform originalului. Pentru a-i reda imginea fidela a fost mobilat cu mobilier adus din diverse palate de epoca. A fost construit in stil baroc in 1690 ca resedinta de vara pentru Charlotte, sotia lui Friederich cel Mare. Initial palatul a avut un singur corp dar pe parcursul timpului cu ocazia diverselor incoronari i s-au adaugat noi cladiri. Inca de la intrare esti impresionat de portile masive ale palatului si de statuia ecvestra a imparatului. In cel de al doilea razboi mondial statuia a fost demontata pentru a fi salvata de la distrugere. S-a pierdut dar a fost gasita in 1949 pe fundul lacului Tegel in care se scufundase barja care o transporta. Cladirea are un etaj si fiecare sala si exponat degaja multa eleganta si rafinament. In palat in Eichengalerie sunt expuse portretele familei Hohenzollern (care in traducere inseamna taxe inalte) din care ca ramura colaterala au facut parte si regii nostri, Hohenzollern de Sigmaringen. Radacinile familiei coboara spre anii 1100. Ea a dat duci de Brandenburg, duci si regi ai Prusiei si dupa unificarea landurilor din 1871 in 1918 imparati germani. Veti vedea in fotografii multe sali cu splendide tapiserii din care unele sunt vechi de 3-400 de ani, celebrul Portzelannkabinett- cabinetul albastru in care sunt sute de vase japoneze si chineze, camera japoneza cu scrinuri si mese lacuite, dormitorul care e o replica a decoratiunilor din palatele lui Ludovic XIV. Capela infrumusetata cu mobilier de stejar, decorate in stil rococo, este in acelas timp sala de concerte. In palat este o pinacoteca cu pictori francezi, Frederic cel Mare preferandu-l pe Watteau. Sala de bal sau Golden Galerie, lunga de 40 m. este deasemeni conceputa in stil rococo, avand peretii de marmura alba si tavanul aurit. Inafara de palatul principal mai exista o serie de cladiri: orangeria, pavilioane, muzee dar in special parcuri superbe care din pacate erau acoperite de zapada. Prin frumusetea sa palatul Charlottenberg pur si simplu iti taie rasuflarea.
Muzeul colectionarului berlinez Berggruen este amplasat vis-à-vis de palatul Charlottenburg si contine o colectie intitulata “ Picasso si timpul sau”. Sunt expuse zeci de lucrari de Picasso atat picturi cat si sculpturi incepand din studentie cand picta in maniera clasica, continuand cu perioadele roz si bleu cat si alte lucrari moderniste de Matisse, Klee, Cezanne, Van Gogh si Braque.Si aici mi s-a taiat rasuflarea dar din neintelegere.
Trimis de Michi in 17.01.11 20:02:25
- A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am atasat aceasta coloana sonora, sper sa fie potrivita pentru aceste impresii!
Multumesc WEB, parca si vad ducesele in crinolina coborand din tablouri si intrand in sala de bal. Se pare ca Charlotte era deosbit de frumoasa, o Sisi in varianta prusaca.
Interesante cele doua obiective, iar pozele sunt foarte frumoase! Cat e intrarea la fiecare din ele?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 O croazieră pe apele Spreeului — scris în 14.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Dincolo de kilometrul zero — scris în 05.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 În inima capitalei Germaniei — scris în 04.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Berlin: între amintiri dureroase și viitorul prosper — scris în 02.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Berlin – cum l-am regăsit după 34 de ani — scris în 05.08.19 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Un santier numit BERLIN — scris în 13.01.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vizita in Berlin — scris în 08.10.18 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ