GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
„Farmecul, culoarea si caracterul insulei Bali, numită si Insula Zeilor si a demonilor sau Insula celor o Mie de temple, cu greu poate fi redat în cuvinte. Originalitatea ei îi izbeste pe toți cei care ajung aici, pentru prima dată și deșlușesc tainele acesti culturi aparte. Bogăția meșteșugarilor și a disciplinelor artistice practicate pe insulă, ne determină să ne întrebăm dacă toți balinezii sunt artiști. Urmărindu-le stilul, actul de creație pare să reprezinte modalitatea de exprimare a unor convingeri si trăiri profunde.
Înclinația spre frumusețe își are izvorul în trecutul insulei. Încă din cele mai vechi timpuri, Bali s-a aflat sub influența Javei și a constituit o parte a regatelor Java, dintre care cel mai putenic a fost Majapahit. În timpul dominației sale între sec XIII-XVI, pe insulă s-a instalat Curtea Javaiană și s-a dezvoltat tradiția de curte. Când regatul Majapahit a decăzut în urma expansiunii arabe, Bali și-a recăpatat independența si a devenit azil pentru refugiații din Java, prelați, aristocrați și mesteșugari. Ei au contribuit la dezvoltarea culturii premoderne din Bali. Muzica, dansul, pictura, sculptura, literatura, artele in general, au înflorit în secolele urmatoare atingând apogeul spre sfârșitul sec XVI. Acu și-au făcut aparitia coloniștii olandezi.
Prima descriere a acestui paradis a ajuns in Europa în anul 1597, în urma expeditiei lui Cornelis de Houtman. Totuși în urmatoarele secole, occidentalii care au ajuns aici nu i-au speriat pe locuitorii insulei obisnuiți deja cu apariția și prăbușirea multor regate. În sec XIX, când olandezii au hotărât să cucerească insula Bali, balinezii divizați nu au reușit să opună rezistență. Perioada colonizării a ținut până în 1908, iar dominația olandeză a durat până în a doua jumatate a sec al XX-lea. Începând din anul 1949 insula celor o mie de temple face parte din Indonezia. În pofida istoriei furtunoase, si-a păstrat frumusețea, iar locuitorii săi nu au abandonat credințele și tradiția bogată. Merită să vedem cum se desfăsoară aici viața adevarată. Nu doar în Denpasar sau în Sinqaraiul cosmopolit, ci acolo unde, pe terase pitorești se întind culturile de orez, unde Barong luptă cu Rangda, iar de strajă stau zeitătile care populează Gunung Agung, muntele sacru al lumii balineze. ” Ghid turistic
Ei bine citind toate aceste lucruri curiozitatea mi-a fost deschisă și am decis că trebuie să ajung și eu pe-aici. E foarte adevărat că o vizită de câteva zile nu este suficientă, pentru a descifra tainele acestui tărâm exotic. Dar pentru o primă cunoaștere a fost ok!
În această vacanță am plecat cu inima strânsă. Tocmai citisem un articol unde se reliefau numai lucrurile negative. Nu spun că nu există, ba din contră. Dar consider că fiecare dintre noi trebuie să aibă puterea să treacă peste acestea și să vadă lucrurile cu adevărat frumoase și importante, cele care-ți bucură sufletul.
Si pentru a arăta că nici mie nu-mi sunt indiferente aspectele negative, o să încep chiar cu ele. În Bali se circulă pe parte stângă. Majoritatea șoselelor sunt foarte înguste și în multe locuri nu există trotuare. Având în vedere că există o mare densitate de populație e foarte clar că traficul este absolut infernal. Majoritatea folosesc scutere, motorete si mai rar motociclete. Cei cu un automobil sunt o minoritate. Ca și sofer acolo, te simți ca un elefant într-un magazin de bibelouri, printre atâția motocicliști, care te înconjoară din toate părțile. Să vă dau un exemplu: pe insulă nu există transport în comun si de aceea inevitabil trebuie să apelezi la un șofer. Prin peregrinările noastre am observat că șoferul nostru nu folosea decât 3 viteze. Sincer nu avea cum să bage în a 4-a. Săraca mașină!!!
Să mai spun ca pe străzi este mizerie, în raport cu standardele noastre europene. Am citit că ești abordat agresiv de diverși vânzători. Nici vorbă de așa ceva. E drept că la fiecare pas e câte unul care-și oferă serviciile sau încearcă să vândă ceva, dar nici vorbă să fie agresivi prin insistența lor. Din contră toți sunt zâmbitori si binevoitori. Aici am învățat că înainte de a deschide gura să spui ceva, chiar înainte de a te gândi la ceva, trebuie să zâmbești. Așa bine te simți când toată lumea îți zâmbește, că trebuie neapărat să o faci și tu. Aici la noi e o vorba să nu zâmbești ca prostul. O consider total greșită. Dar să revenim. Aoleu am început cu lucrurile pozitive, întâi să termin cu cele negative.
Mai citisem că toți vor să te păcălească. E adevărat doar parțial. Există cazuri în care vor să te ardă, dar eu le consider izolate. Am pățit-o si eu, chiar de două ori, prima dată fără să-mi dau seama și a doua oară m-am lăsat eu singur păcălit . O să povestesc întâmplările la timpul lor.
Această vacanță am decis pe ultima sută de metri, să o împart în două secțiuni. Prima de cunoaștere a insulei și a tradițiilor și obiceiurilor locuitorilor ei și a doua de relaxare la plajă. Astfel am stat 4 nopți în Ubud, centrul lor cultural si 5 nopți în Nusa Dua stațiunea lor de lux ideală, pentru liniște și relaxare. Amatorii de distracție pot alege Kuta cu plajele Legian și Seminyak, care sunt pline de australieni ce fac surf și deasemenea petreceri monstruase.
Ce-am făcut în Ubud? În primul rând ne-am jucat cu maimuțe, atât la hotelul nostru, cât și vis a vis în Pădurea destinată lor. Am vizitat temple hinduse. Am făcut două excursii cu ghidul nostru. Aveam mai multe în plan, dar din cauza traficului infernal am renunțat la două dintre ele. Am făcut celebrul masaj balinez, foarte revigorant după o zi de excursii. Am vizitat plantațiile de orez, de un verde incredibil de frumos. Am degustat celebra Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, făcută din... caca de zibetă!!! O să detailez despre toate acestea în articolele viitoare. Am aflat câteva lucruri despre tradițiile lor. Am degustat mâncarea lor tradițională, care nouă ne-a plăcut foarte mult. Câte să faci în 4 zile?
În partea a doua a călătoriei noastre, ne-am relaxat la plaja din Nusa Dua, am înotat, am facut un pic de snorkeling, am admirat rasăritul, am admirat o nuntă pe plajă și ne-am plimbat cu barca. Am fost deasemenea să vizităm celebra Turtle Island. Seara mergeam în centru, să mâncăm și să ascultăm muzică tradițională sau internațională, cântată de artiști locali.
Cert e un lucru. Timpul a trecut foarte repede. Ne-am simțit foarte bine, printre acești oameni deschiși și zâmbitori și dacă vom avea posibilitatea, ne vom reîntoarce aici.
Să mai spun că am întâlnit câteva cupluri de români, veniți în vacanță tocmai aici, la multe mii de kilometri de casă. Mai mult am întâlnit și o veche clientă de-a mea care s-a stabilit în Bali!!!
Momentan mă opresc aici. Închei cu urarea mea tradițională : vacanțe frumoase tuturor! ;)
Trimis de robert in 11.02.16 13:26:22
- A fost prima sa vizită/vacanță în INDONEZIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos totul, si am fost inspirata si m-am uitat intai la poze si mai apoi am citit textul. Eu una cand plec undeva ma gandesc sa ma acomodez si sa trec peste eventualele nemultumiri deoarece doar eu am de suferit (normal ca exista si exceptii dar incerc sa vad partea buna). iar in ceea ce priveste minunantiile naturii se pare ca totul a fost de vis. Felicitari si asteptam continuarea.
Felicitari pt vacanta si review!
Ma bucur ca mi-a revenit placerea superbonusului :-)
Astept continuarile!
@cristina65 - Mersi Cristina pentru aprecieri! O să continui cu siguranță!
Toate bune și ție!
@mishu - Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! Și în China pe unde ai fost sunt multe lucruri negative. E bine să ne aducem aminte doar de părțile frumoase.
Robert, cum a fost cu vremea? E plin sezon ploios in perioada in care ai fost, nu? Din poze nu prea reiese ca a plouat asa rau
@rentea: O zi a plouat non stop, două zile nu a plouat deloc și restul zilelor a plouat sporadic! În tarile astea exotice, cu temperaturi foarte ridicate înveți sa te bucuri și sa iubești și ploaia!
Exotic, excelent. Cateva fotografii am crezut ca sunt din "Cartile junglei". Ma asteptam sa vina Baloo sa danseze cu Varu' Louis
@Radu Tudoran - Mersi frumos! Cred că nu ai citit articolul despre cazare, ca să vezi că exact așa ne-am simțit. Firește în povestea asta eu eram Baloo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Bali — vacanta perfecta — scris în 19.04.24 de roxana198 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Mayong Cultural Walk: exact așa trebuie să arate un tur cultural — scris în 26.02.23 de garcia din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Bali cea mai vizitata insula din Asia — scris în 31.01.20 de dan39 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 My Bali dream - cum am descoperit raiul verde — scris în 15.05.19 de malli_alisar din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Despre plajele din Bali — scris în 26.03.19 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balangan Beach — scris în 09.09.18 de Alexandra_26 din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Honeymoon, fabulos — scris în 09.08.17 de Isabela93 din CRAIOVA - RECOMANDĂ