ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Aventura indoneziana-partea VI ,excursii Bali-Ziua 1

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanta in insula Bali a fost structurata in aventura-explorare centru de pornire Ubud si relaxare la ocean- Sanur!

Bali e inzestrata cu tot ce vrei -este înconjurată de recifuri de corali, plaje albe (mai ales în partea sudică) și plaje cu nisip negru (în nord și vest). are munti de peste 1000m inaltime (cei mai vizitati sunt Batur (1717 m) si Agung (3142 m), superbe lacuri (Bratan, Batur) vulcani, vulcani, cascade, minunatele terase de orez care iti taie rasuflarea, multe multe flori, palmieri, are traditii, istorie, e un loc in care m-as intoarce fara a sta pe ganduri!

DIntre aceste comori ale insulei, am ales si noi cateva pentru cele trei zile de excursii -planul nostru a fost cam asa:

Ziua 1 - direct de la aeroport, impreuna cu soferul nostru -ghid inchiriat am revizuit putin planul nostru de acasa (am venit cu un plan prestabilit) si am plecat catre Ubud, prima noastra cazare in Bali.

Primul loc vizitat a fost o cascada, un loc nevizitat de turisti, mai mult de localnici -aici am avut parte de o experienta unicat, pt ca am aflat pe o cale 'directa' cum fac baie localnicii))

Se coboara multe trepte pana ajungi la cascada, nu e greu deloc, ce a fost un pic mai greu de tolerat a fost la urcare umiditatea pe care am simtit-o si care aproape m-a lasat fara rasuflare (noroc cu apa pe care a avem tot timpul cu noi in rucsac). Din fericire, in zilele urmatoare nu a mai fost asa, si toata vacanta a fost minunata!

Senzatia pe care o ai cand te apropii de o cascada, de la sunet la simtire, este minunata oriunde, dar mai ales intr-o tara 'calda'-ne-am inviorat pe loc, zborul, drumul, toate s-au sters imediat, eram gata de explorare!

La un moment dat, de-alungul treptelor este un fel de zid, si nu stiu de ce am vrut eu sa vad ce este dincolo de zid (nu sunt curioasa din fire) -noroc ca aud bine, ca pana sa vad totul, am auzit ghidul strigand la mine si razand in acelasi timp- acolo se spalau localnicii, oamenii faceau baie linistiti. cu o apa rece ca gheata, dar se spalau! De altfel, am mai spus ca sunt extrem de curati, ca totul este foarte curat in Bali!

Viteza pe care am prins-o coborand nu vreti sa stiti cat a fost -la cascada ne-am relaxat, am explorat putin pietrele din jur, ne-am incarcat cu energie si am plecat mai departe!

Urmatoare oprire a fost la un muzeu al mastilor, avand in vedere importanta lor in cultura balineza, nefiind lipsite din spectacolele de teatru si dans. Dansurile sunt de foarte multe feluri, dansate în fiecare zi, acesta fiind una dintre cele mai frumoase atracții, dar specifice sunt acele dansuri în care actorii dansează în stare de transă.

Kecak este cel mai cunoscut dans în Bali, dar mai sunt multe alte dansuri ca Barong și Rangda, Ramayana, Topeng, Pendet.

La fel și teatrul wayang are o însemnătate spirituală, arătând lupta binelui cu răul. Muzica gamelan în Bali este diferită de cea din celelalte regiuni ale Indoneziei, și acompaniază teatrele și dansurile balineze.

Muzeul este amplasat intr-un cadru minunat natural, extrem de curat, ingrijit, te poti plimba pe aleile lui si te relaxezi maxim

Exista mai multe case de lemn in care sunt amplasate diferite masti, din diferite perioade, iar casele in sine sunt un muzeu pentru ca sunt foarte vechi, au sute de ani si au fost aduse cu mare grija din toata tara!

Peste tot gasesti explicatii in limba engleza si exista gratis un ghid (noi ama vut o d-ra foarte draguta, care ne-a povestit despre case, istoria lor, masti, spectacole, etc)

Un mic amanunt legat de probleme omenesti este acela ca peste tot au toalete extrem de curate si gratis, si apa de baut, deci isi trateaza turistii cu mult respect!

Urmatoarea oprire a primei zile a fost complexul religios Goa Gajah (Pestera Elefantului) … Punctul forte al complexului este o mica pestera in care intri prin gura unui monstru, inauntru fiind un simbolul falic al lui Shiva, dar si cel feminin, yoni, precum si statui ale celor trei zei importanti din religia hindusa Brahma, Vishnu si Shiva, precum si o statuie a zeului cu cap de elefant, Ganesha, fiul lui Shiva, distrugatorul

Dar poate cea mai spectaculoasa panorama pe care o ai sunt fantanile alimentate cu apa din niste statui reprezentand femei bine dotate cu niste vase in mana di care curge apa -se spune ca daca atingi apa cu mana si iti pui o dorinta, se va implini!

Aici are loc o ceremonie o data la 6 luni si cand este luna plina, iar apa din bazine e sfintita si daruita comunitatii!

Templul este in mijlocul junglei la propriu, peisajul iti taie respiratia-extrem de multe trepte te duc in mijlocul naturii perfecte-copaci uriasi cu radacini ca in filmele SF, flori, palmieri, iar in spatele complexului exista campuri de orez cultivate de oamenii care locuiesc si ingrijesc templul, printre care te poti plimba in liniste si in armonie cu natura!

Pentru turisti mana omului a desenat in iarba fragmente din templu, dar arata bine!

A fost singurul complex in care am putut intra fara sarong -in toate celelalte a trebuit sa purtam sarong, dar in 99% din cazuri el a fost gratuit oferit in costul biletului (intr-un singur templu se inchiria sarongul, dar ghidul nostru ne-a adus de la el de acasa 2 saronguri-un gest dragut din partea lui, chiar daca preturile sunt foarte mici pt acest lucru!)

Înainte de a fi descoperită de turiști, arta balineză nu era apreciată ca fiind un lucru aparte. Aceștia sculptau sau pictau doar pentru a-și petrece timpul, sau pentru că ei considerau aceste lucruri ca făcând parte din viața de zi cu zi. Dar în zilele noastre acest lucru nu mai este valabil, dovada fiind abundența de magazine și galerii de arta care se găsesc acum în Bali. in special in zona Ubud.

Unele păreri spun ca arta balineză are un nivel de finețe și complexitate unica in lume, mai ales batikul și ikatul -tesaturi care sunt facute manual în culori vii și forme unice, sau sculpturile în lemn de tec de la statuete până la porți mari de temple, arhitectura templelor hinduse sau a statuetelor idolilor venerați, piramidele de fructe sau de legume pe care le confencționează balinezii. Toate aceste lucruri au un mai mare farmec atunci cand sunt insoțite de ritualuri. Specifice sunt ritualurile de înmormântare care sunt făcute cu cel mai mare fast, munca pentru construirea imenselor sarcofage funerare sculptate în lemn și împodobite cu flori și care apoi sunt aprinse, fiind impresionantă.

Se mai găsesc și alte lucruri care sunt semnificative mai mult prin tradiție si credință, ca de exemplu keris, un pumnal cu mare valoare spirituală, și care se spune că are forțe magice. Confecționarea lui cere multă atenție, și apoi în fiecare an se curăță și se îmbălsămează într-un ritual specific.

Dupa Goa Gajah ne-am oprit putin la o fabrica de batik-este o pânză care se face în mod tradițional, manual cu ajutorul unei tehnici stravechi folosind ceara rezista la vopsire. Culorile tradiționale includ indigo, maro închis, și alb, care reprezintă cele trei mari zei hinduse (Brahma, Vishnu, și Siva). Acest lucru este legat de faptul că, de regula, coloranții naturali sunt cel mai frecvent disponibili în indigo și maro. Anumite modele pot fi purtate doar de nobilime; în mod tradițional, dungi largi sau linii ondulate de o mai mare lățime indica un rang superior!

UNESCO a desemnat batik indonezian drept o capodoperă a patrimoniului umanității pe 02 octombrie 2009!

Acum batik-ul este folosit in multe multe moduri, nu doar acela de imbracaminte pt oameni- se fac draperii, cuverturi, se foloseste in ceremonii, se imbraca statuile, etc

Urmatorul punct al excursiei a fost o vizita scurta in satele din jurul Ubudului, fiecare fiind unic prin specificul artei sale

Celuk-pentru bijuteriile in argint si aur

Mas-pentru tamplarie (lemnul de tec este unul din cel mai scump din lume si mai frumos)

Batubulan -pentru sculpturile in piatra in special

Ubud-pentru artistii pictori

Vizita a fost scurta, pentru ca nici nu suntem mari cunoscatori de arta (doar admiratori de frumos) si nici cumparatori de obiecte (pt ca apartamentul nostru e mic si vrem sa avem loc sa ne miscam in el))

Le-am admirat, si am treut mai departe catre destinatia finala a zilei nr 1 in Bali-Ubud!

Ne-am despartit de soferul nostru Kardika, urmand a ne vedea a doua zi dimineata la ora 8, si am trecut la detalii tehnice-cazare, masa, putina relaxare la piscina si plecarea in oras pt a-l descoperi si pe el!

Seara s-a incheiat cu o cina relaxanta, o plimbare pe jos si un somn bun intr-un pat minunat))

Va urma!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreea72 in 05.04.14 11:41:21
Validat / Publicat: 05.04.14 13:18:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în INDONEZIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4220 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o oaza de aer curat in inima padurii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.04.14 12:08:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianS
[05.04.14 19:46:06]
»

Foarte interesant. Felicitari. Multumim ca-ti faci timp sa ne povestesti pe indelete.

andreea72AUTOR REVIEW
[06.04.14 11:14:33]
»

@TraianS: Cu mare placere si multumesc fumos

le_maitre
[06.04.14 13:41:29]
»

@andreea72: O aventură în adevăratul sens al cuvântului pe care abia acum (shame on me) am pus ochii! Mă apuc de lecturat invers, de la VI la I, e de citit! Congrats!

andreea72AUTOR REVIEW
[06.04.14 13:52:30]
»

@le_maitre: Multumesc, aoleu, mai urmeaza!!

anka-bc
[28.10.14 22:37:14]
»

Andreea as dori sa contactez ghidul de care voi ati fost foarte multumiti in Ubud. Cum as putea sa procedez?

ciprian.ccc
[05.08.15 07:16:59]
»

Andreea doresc si eu datele ghidului din Ubud. Am incercat pe facebook sa-i trimit un mesaj dar nu raspunde. Multumesc!

mara70
[12.06.24 15:53:54]
»

Buna ziua! As dori sa imi spuneti cum se numeste prima cascada pe care ati vizitat-o in prima zi. Saptamana viitoate plecam in Bali si am vrea sa urmam traseul pe care l-ati facut voi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreea72, anka-bc, ciprian.ccc, le_maitre, mara70
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Bali:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042603015899658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1