GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inspirati de Elizabeth Gilbert hotaram ca este momentul sa cunoastem taramul de vis numit Bali. Asa ca planuiesc o calatorie absolut inedita, cu un zbor plin de peripetii si o cazare intr-un resort mic, intim, de bungalow-uri, Benoa Beach Villas.
Pentru cei dornici de aventura, organizarea unei calatorii pe cont propriu reprezinta o mare provocare, dar si o mare satisfactie. Dupa un zbor de aproximativ 3 ore pana in Amsterdam si apoi unul de 12 ore pana in Kuala Lumpur, constatam ca terminalul companiei aeriene cu care urma sa zburam pana la Denpasar se afla la 20 de km de locul in care aterizasem. Am constatat cu placere ca Malaesia este o tara extrem de civilizata, in care se vand bilete de taxi pe distante determinate si, dupa o cursa rapida de 20 de minute reusim sa prindem avionul.
Aterizam dupa inca 3 ore intr-un Bali invaluit de o ploaie marunta si calda. Suntem in anotimpul ploios, iar taximetristul cu care ne indreptam catre hotelul nostru ne povesteste ca din noiembrie ploua continuu.
Ajunsi la hotelul construit in stil traditional balinez, entuziasmul nostru incepe sa paleasca: restaurantul este inchis, iar receptionera ne anunta ca la ora aceea (11 pm) nu sunt sanse sa mai gasim undeva deschis. Adormim cu burta goala, dar convinsi ca prima zi in Bali va reusi sa ne schimbe starea de spirit.
Asa a si fost: dupa o plimbare minunata pe plaja Tanjung Benoa, cautam restaurantul Tao, unde, pentru o bautura comandata poti folosi gratuit piscina. Mancarea thai este insa destul de departe de originalul thailandez. De asemenea, straduta principala balineza este total diferita de cea thailandeza: daca in Thailanda comerciantii erau fericiti indiferent cat de mult sau putin cumparai de la ei, in Bali trebuie sa fiti pregatiti pentru agresivitatea balineza. Turistii sunt considerati adevarate vaci de muls. Primul soc a fost shimbul valutar unde un adevarat maestru prestidigitator ne-a inselat cu aproximativ 100euro. Dupa acest eveniment am inceput sa studiem cu atentie ghidul despre Bali si asa am aflat ca in aceasta tara este bine sa schimbi bani numai la ATM-uri sau in case de schimb foarte mari. Tot din ghid am aflat ca targuiala este pentru bastinasi un mod de viata si ca pot sa-ti ceara si de 50 de ori pretul real. Concluzia: pentru un concediu in Bali trebuie sa fii foarte bine informat si sa ai rabdare sa te targuiesti de la urcatul in taxi-pentru ca acolo nu poti circula decat cu masina, pana la cumparatul unui kg de fructe.
Dupa patru zile de lungi plimbari pe incredibil de frumoasa promenada a zonei marilor hoteluri, hotaram sa ne luam inima in dinti si sa vizitam insula: doar motivul principal al vizitei in Bali sunt terasele de orez si templele.
Inchiriem un taxi pentru 45 dolari pe zi si incepem marea aventura. In prima zi vizitam Tohpati, zona in care se fabrica baticul, apoi Celuk unde sunt nenumarate ateliere de prelucrare a argintului, Batuan care este zona pictorilor si constructorilor de case balineze, Mas-zona lucratorilor in lemn. Am vizitat multe tari, dar senzatia de arta populara de o asemenea valoare nu am avut-o nicaieri. Intr-adevar, poporul balinez este un popor de artisti.
Urmeaza Seribatu village, un sat in care vizitam plantatii de cafea, cacao si condimente. Pentru aproximativ 10 euro incercam o ceasca din celebra cafea Luwac, dar gustul nu ne convinge sa platim 100 de euro pe 100g. Totul in aceste locuri minunate este exagerat de scump, pentru ca turistul este o adevarata mina de aur. Dupa atentatele din 2002 si 2005 viata in Bali era foarte ieftina pentru ca turismul era ca si inexistent, dar acum, la aproape 7 ani turistii au revenit, iar preturile cresc proportional cu numarul lor.
Ajungem la vulcanul Kintamani, unde privelistea craterului fumegand iti da ceva fiori, iar in drumul de intoarcere privelistea teraselor de orez de la Tegellalang reusesc sa te transpuna intr-o lume arhaica plina de bucuria simpla de a trai in comuniune cu natura. In Batubulan asistam uimiti la dansurile traditionale: Barong, Kris, Kecak si Fire dance, care ne conving ca in lume exista atat de multe diferente intre oameni.
A doua zi incepem cu templul Taman Ayun: toate templele din Bali pe care le-am vizitat au ceva intr-adevar sacru-comuniunea perfecta cu natura. Aici te copleseste imaginea templului sapat in stanca, pravalit peste terase de orez, ascuns de vegetatia luxurianta ecuatoriala, traversat de apele involburate ale raului.
Dupa cateva minute de reculegere, pornim spre Jatiluwih, cea mai frumoasa zona cu terase de orez. Aici traiesti sentimentul ca timpul s-a oprit, balinezii ara inca terasele cu boi, linistea este dumnezeiasca, iar muntii care se vad in spatele campurilor verzi iti ofera sentimentul de perfectiune.
Ne desprindem cu greu din acest templu natural al orezului ca sa vizitam cele trei lacuri: Bedugul, cu templul Ulun Danu-templul apei, apoi lacurile gemene Buyan si Tamblingan. Urmeaza cascada Git-Git si apoi Banjar, piscina naturala cu apa calda pe care balinezii o considera o zona de purificare. E uimitor sa vezi cum oameni de toate varstele se cufunda in apa cu credinta ca toate bolile, pacatele si relele vor disparea. Suntem in sec. 21 si totusi in Bali exista inca ritualuri de induplecare a maniei vulcanilor, de indepartare a cutremurelor si tsunami-urilor, de ofrande aduse zeilor pentru sanatate, bunastare si fericire. In cele 3 zile de excursii, taximetristul nostru ne-a explicat cu multa rabdare cum balinezii au supravietuit datorita religiei hinduse combinate cu credinte populare in multi alti zei.
In ultima zi am descoperit frumusetile templelor Uluwatu si Tanah Lot. Apa sfanta, serpi sacri si multe alte legende isi traiesc viata in anii 2012 reusind, chiar numai pentru cateva minute sa te transpuna intr-o lume de legenda. Interesant este ca poporul balinez chiar traieste aceasta viata mistica, iar credinta reincarnarii ii absolva probabil de micile gainarii pe care le fac in viata prezenta.
Dupa 10 zile in Bali am plecat cu profunda dezamagire ca nu am reusit sa descoperim toata frumusetea naturala a acestui rai si poate frumusetea ascunsa a unui popor cu profunde credinte religioase, dar interesante abordari ale vietii reale.
Probabil ca o revenire in acest loc cu adevarat fascinant ne va produce adevarata placere a descoperirii unui taram exotic.
Trimis de marinescubgdn in 13.02.12 21:47:34
- A fost prima sa vizită/vacanță în INDONEZIA
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marinescubgdn); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
felicitari ptr destinatia aleasa, ptr articol si fotografii. fotografiile reflecta imagini incredibil de frumoase!
de cand am fost in kuala lumpur cochetez cu ideea unui sejur in bali. air asia-compania aeriana a malaeziei are preturi f bune ptr bali cu plecare din kuala lumpur. iau in calcul bali ptr anul viitor alaturi de caraibe.
felicitari! si multumim!
@station5: Tot cu Air Asia am mers si noi din Kuala Lumpur catre Bali. ATENTIE: decoleaza de pe un terminal aflat la 20 km de terminalul sosiri internationale, asa ca lasati-va mai mult de 2 ore timp intre zboruri.
Vacanta placuta!
@marinescubgdn:
merci mult de info; chiar este importanta! eventual voi lua in calcul o noapte/o zi in kuala lumpur ptr ca mi-a placut f mult acolo si mi-au ramas obiective nevizitate din cauza timpului scurt
multumesc!
Excelente fotografii! Unele par ireale... parcă nu ar fi făcute pe pământ. Ce înseamnă diferenţele culturale!... Un alt spirit, alte reguli...
Mulţi ne-am dori să vedem aşa ceva!
azi noapte am visat cu Kenya si voind sa citesc cateva impresii despre aceasta tara am dat de tine si de reviewurile tale inedite... felicitari! se pare insa ca drumurile nostre se incruciseaza destul de des: -). Eu cind am fost in Bali l-am intilnit personal pe Ketut (daca tot te-ai lasat inspirat de carte si film). Ketut este real si locuieste in apropiere de Ubud.
Oau... excelent... si eu vreaaaauuuu...
Dvs ati mers pe cont propriu?
Mie una mi-ar fi frica sa ajung la asa mare departare fara sa am un sprijin, un ghid ceva...
Desi cred ca atunci cand as vedea peisajele prezentate in pozele dvs as uita de orice frica...
@GabrielaG - Da, am mers pe cont propriu. Ne-am informat initial din forumuri despre tot ce inseamna transferuri, schimb valutar, plaje, restaurante, etc si am pornit la drum. Indiferent de destinatie, nici un ghid nu va sta langa d-voastra in permanenta ca sa va ajute. Va trebuie doar putin curaj!
@marinescubgdn - De obicei nici mie nu imi place sa merg cu grup organizat... am impresia ca sunt o oaie
Dar... ma gandesc daca nu ar fi periculos sa merg atat de departe pe cont propriu.
De asemenea, ma gandesc sa nu ma stresez prea tare sau sa vin si mai obosita acasa daca am atatea responsabilitati si lucruri de facut.
Trebuie putin curaj, cum ati mentionat deja pe care dvs sunt sigura ca l-ati avut...
Credeti ca este mai rentabila o vacanta pe cont propriu? Ati iesit mai ieftin alegand aceasta varianta?
@GabrielaG - Putem calcula; un bilet Bucuresti-Bali este intre 900-1000 E dus-intors in oferta curenta a liniilor aeriene. Acelasi bilet poate fi cumparat sub 700 E in perioadele de reducere cu posibilitatea de a calatori oricand in timpul anului. La fel se intampla si cu cazarea, pentru care exista promotii fulger chiar cu 50 % reducere. Daca aveti si placerea de a citi review-rile site-urilor cu profil turistic privind costul transferurilor, locatii pt distractie sau pt luat masa, etc ati devenit deja propriul d-voastra ghid.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Bali — vacanta perfecta — scris în 19.04.24 de roxana198 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Mayong Cultural Walk: exact așa trebuie să arate un tur cultural — scris în 26.02.23 de garcia din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Bali cea mai vizitata insula din Asia — scris în 31.01.20 de dan39 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 My Bali dream - cum am descoperit raiul verde — scris în 15.05.19 de malli_alisar din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Despre plajele din Bali — scris în 26.03.19 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balangan Beach — scris în 09.09.18 de Alexandra_26 din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Honeymoon, fabulos — scris în 09.08.17 de Isabela93 din CRAIOVA - RECOMANDĂ