ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.01.2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:
Mulțumit, aproape încântat

Excursie in Austria

TIPĂREȘTE

De obicei la inceput de ianuarie facem o mica vacanta de ski la vecinii bulgari. Incepand de prin 2017 am fost in fiecare an pentru o perioada intre 4-7 zile, de cele mai multe ori in Pamporovo, dar si la Borovets sau Bansko. Tot de obicei mergem cu inca o familie cu doi copii, un grup de 7 persoane, toti membrii acestui grup fiind considerati acum adulti, avand in vedere ca, copiii au depasit demult varsta de 12 ani :). Din acest grup doar tatii si copii schiaza, iar mamele nu.

Asa ca, din toamna anului trecut am inceput sa planuim vacanta de ski din ianuarie 2026. Prima optiune a fost Pamporovo si hotelul Kamelia unde suntem oaspeti aproape in fiecare an. Din pacate, prietenii nostri au avut ceva probleme personale de natura medicala dar si financiara, asa ca anul asta nu au putut veni in aceasta vacanta. In aceasta situatie a trebuit sa ne hotaram daca mergem doar noi, sau incercam alta varianta.” Jumatatea mea” mi-a spus clar ca ea se va plictisi, fiind mai mult singura, in timpul cat eu si fiica noastra mergeam la ski, asa ca pana la urma am hotarat sa imbinam skiul si cu vizitarea anumitor obiective, solutia aleasa fiind cateva zile de ski la Solden cu vizite la Viena, Salzburg si Innsbruck.

Am facut mai intai rezervarea la Solden la hotelul Garni Viktoria, dupa care am inceput sa ne planificam opririle de pe traseu. Am cochetat si cu ideea unei opriri in Budapesta, fiind si aproape de jumatatea drumului, dar pana la urma am renuntat, urmand sa petrecem cate o noapte in Viena, Salzburg si Innsbruck. Pana la urma, am tot ezitat intre cazarile din Innsbruck, asa ca pana la urma am ramas doua nopti in Salzburg.

Aventura noastra a inceput in noaptea de 2-3 ianuarie, cand pe la ora 3.30 am inghesuit bagajele in masina si am plecat spre Viena. Cand am ajuns in zona Brasovului, pe la Paraul Rece, a inceput ninsoarea, care ne-a insotit pana pe la Arad. Chiar si asa, drumul a fost destul de ok, de la Sibiu ne-am suit pe autostrada si ne-am miscat destul de repede. In apropierea Fagarasului wazeul ne-a pus sa ocolim, pe la Soars, asa ca am avut parte si de ceva senzatii tari, drumul nefiind deszapezit, dar totusi circulabil, peisajele fiind de vis. Am achizitionat vignieta pentru Ungaria de la un peco pe langa Arad, valabila pentru o perioada de 10 zile. Nu imi mai amintesc exact cat a costat (putin peste 100 de lei).

Acelasi Waze s-a incapatant sa ne scoata de pe autostrada, undeva in apropierea Gyorului si sa ne duca pana la Viena, numai pe drumuri nationale. La un moment dat am trecut peste waze, am intrat iar pe autostrada, dar se circula aproape bara la bara, foarte stresant, asa ca am revenit la traseul pe care ni-l dadea aplicatia. Nu ne-a parut rau, drumul a fost bun, rapid si liber. Am trecut rapid in Austria, vignieta am achizitionat-o online, fara probleme.

In Austria, pe drumul national, am avut ocazia sa admiram frumusetea si simplitatea micilor comune prin care treceam. Ornamentele si decoratiunile de Craciun nu fusesera stranse, remarcand ca totul era mult mai sobru, mai civilizat, instalatiile luminoase fiind de culoarea alba sau galbena si fara sa clipeasca deranjant. Am ajuns la hotelul Senator din Viena, prima noastra cazare, dupa caderea intunericului. Dupa indicatiile doamnei de la receptie, am facut un drum cu tramvaiul spre centrul istoric. Ne-am plimbat pe strazile din centrul vechi, admirand cladirile istorice si vitrinele magazinelor, ajungand ca punct final la Stephansdom. Cand nu am putut sa mai suportam frigul ne-am indreptat spre statia de tramvai Shottentor pentru a lua tramvaiul spre hotel. Am cochetat cu ideea de a lua o pizza sau chiar ceva de la Mc Donalds, dar” ochisem” un restaurant cu specific oriental in apropierea hotelului Senator, asa ca am renuntat. Pana la urma fiimea a declarat ca” nu mai poate de foame” si am cumparat cateva produse de patiserie si hot dog, chiar din statia de la Shottentor, foarte bune si la reducere datorita orei inaintate.

A doua zi de dimineata, am facut checkinnul si am mers sa vizitam Shonbrunnul. Ca sa evitam parcarea platita, am parcat undeva in apropiere, pe Felberstrasse, unde parcarea este gratuita. Din pacate fiind duminica, era destul de aglomerat, asa ca am renuntat la ideea de a vizita interiorul palatului, multumindu-ne cu targul de Craciun. Am cumparat tot felul de suveniruri, am baut un espresso foarte bun si punch si am mancat un fel de kurtos. Am hoinarit putin si pe aleile parcului, mergand pana la Gloriette, de unde am admirat panorama palatului si a Vienei in general. Desi era insorit, era destul de frig, asa ca ne-am indreptat spre masina si am plecat spre Salzburg.

La Salzburg ne-am cazat la hotelul Lasserhof. Desi eram obositi dupa vizita la Shobrunn si drumul pana la Salzburg, seara am facut o mica plimbare pana in centrul istoric al Salzburgului, traversand raul Salzach. Am vrut sa luam masa la Barenwirt, o taverna traditionala, care, dupa recenziile citite, ofera mancare specifica austriaca, dar, din pacate nu aveau nimic liber, fiind utila o rezervare in avans, ceea ce noi nu aveam.

Am vrut apoi sa mergem la Augustiner Brau, cunoscuta drept cea mai mare berarie din Austria. Aici exista niste camere cu mese mari la care pot sta multe persoane, inconvenientul fiind sa stai la masa cu persoane necunoscute. Se serveste bere artizanala si se poate manca, existand un coridor cu diferite standuri unde se pot cumpara mancaruri traditionale. Din pacate era o harmalaie de nedescris si domnea un miros de bere nu prea placut, asa ca am cautat altceva. Pana la urma am mancat la Ristorante Magno, un restaurant cu specific italian situat in Mozartplatz, unde am ajuns cu ultimele puteri fiind aproape inghetati. Am mancat pizza si paste carbonara, tiramisu, profiterol si am baut bere Stiegl la draft. Mancarea a fost foarte buna si destul de accesibila ca si preturi, asa ca recomand acest restaurant.

Ziua urmatoare am rezervat-o integral plimbarii prin Salzburg. Am inceput cu vizitarea cetatii emblematice a orasului, Castelul Hohensalzburg. Am achizitionat biletele de intrare online pentru a evita statul la coada. Castelul este amplasat pe un deal in centrul vechi al orasului, in apropierea Domului, care se poate de asemenea vizita. Se poate ajunge si pe jos, dar majoritatea turistilor folosesc funicularul, asa cum am facut si noi. Castelul este incarcat de istorie iar terasele sale ofera o panorama extraordinara asupra Salzburgului. In interior exista mai multe muzee si camere tematice.

A urmat vizita la” Mozart Gebursthaus” , casa in care s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, situata pe Getreidegasse, faimoasa strada comerciala din centrul vechi al Salzburgului. Muzeul in sine nu este foarte impresionant, exista cateva obiecte personale, tablouri, scrisori ale lui WAM dar si ale tatalui sau Leopold sau ale surorii Nanaerl. In schimb informatiile care insotesc fiecare obiect expus, te ajuta sa afli mai multe despre viata lui WAM si a familiei sale.

Dupa atata plimbare ni se facuse foame, asa ca dupa o documentare pe internet, am hotarat sa mancam Bosna, un preparat traditional, iar cel mai renumit loc unde se prepara asa ceva este Balkan Grill Walter, care este un fel de stand stradal, situat pe o straduta adiacenta Getreidegasse. Bosna este asemanator cu un hotdog, in loc de cremvurst avand un fel de carnati traditionali, existand 5 variante de prezentare in functie de garnituri. Noi am ales varianta clasica, cu ceapa, cippola si curry. A fost foarte bun si satios, in ciuda pretului de 6,2 euro.

Dupa o sesiune de shoping de suveniruri, am intrat si la Mozart Cafe, situata in apropierea Mozart Gebursthaus. Este o cafenea intima, primitoare, situata la etaj, intrarea facandu-se din Getreidegasse urcand o scara. Aici am baut o cafea melange, care sincer nu ne-a dat pe spate, in schimb am mai luat un strudel de mere si celebra prajitura Salzburger Nocher, care au fost delicioase! Dupa o zi de hoinareala, ne-am intors spre hotelul Lasserhof si seara am petrecut-o in camera de hotel, dupa o vizita in prealabil la Sparul de langa gara din Salzburg, fata de care eram foarte aproape.

Ziua urmatoare am predat camera si am plecat spre Innsbruck, urmand sa facem o oprire si la muzeul Swarovski din Wattens. Acesta este de fapt un parc imens, existand diferite alei, restaurant, loc de joaca, carusel, dar partea principala este un muzeu subteran unde exista mai multe camere unde sunt expuse diverse opere facute de artisti celebri implicand cristalele Swarovski. Exista un circuit, camerele fiind numerotate, iar la final este o mare zona unde se vand bijuterii Swarovski. A fost o experienta super interesanta, care ne-a creat niste senzatii pe care nu le-am mai intalnit pana acum intr-un muzeu! Desi nu l-am vizitat, am o mentiune speciala si pentru locul de joaca, care este sub forma unui mic turn pe patru nivele interconectate, unde cei mici se pot catara de la un etaj la altul, sau cobori pe diverse tobogane.

Marturisesc, ca regret ca nu am luat o noapte de cazare si in Innsbruck. Planul initial era sa stam o noapte in Salzburg si una in Innsbruck, dar pentru ca nu am gasit o cazare care sa ne multumeasca am preferat sa stam doua nopti in Salzburg. Cautand pe internet, mi s-a parut ca Innsbruckul nu este la fel de ofertant ca si Salzburgul ca si obiective turistice, dar, la fata locului, centrul istoric din Innsbruck mi-a placut foarte mult! La Innsbruck exista si o trambulina celebra pentru sarituri cu schiurile, unde se desfasoara o etapa a Turneului celor 4 trambuline, care anul acesta a avut loc in 3-4 ianuarie, iar noi am ajuns pe 6 ianuarie! Mi-ar fi placut enorm sa pot urmaresc un astfel de spectacol, dar am ajuns prea tarziu. La Innsbruck am hoinarit cateva ore prin centrul istoric, am cumparat ceva suveniruri si am baut un punch, apoi am plecat spre Solden.

Am ajuns la Solden, unde ne-am cazat la hotelul Garni Viktoria, in jur de ora 19. Solden este una dintre statiunile emblematice de ski ale Austriei. Aici nu prea am avut ce vizita, si nici nu am luat masa in oras, avand micul dejun inclus iar pentru masa de seara preferand sa ne pregatim cate ceva in camera. Aprovizionarea o faceam la Supermarketul Mpreis din apropierea hotelului, sau la Sparul situat putin mai departe. De mentionat ca am avut o zi jumatate de ninsoare, asa ca am avut parte de un minunat decor de iarna pe fundalul alpilor austrieci, ceva de vis.

Dupa cele 4 nopti petrecute la Solden, am plecat spre casa, dar dornici de mai vedea locuri noi, am hotarat sa facem inca o oprire la Bratislava. Am rezervat pe boooking un apartament situat in apropierea centrului Bratislavei, unde am ajuns dupa un drum destul de obositor, datorita ninsorii care ne-a insotit de pe la Salzburg pana la Bratislava, circulatia desfasurandu-se cu greutate. Am ajuns pe seara, si dupa ce ne-am cazat am mers la o plimbare prin centrul istoric. Am ramas placut surprinsi, exista multe cladiri istorice, dar si multe locuri de luat masa, street food sau baruri exclusiviste pline de tineri, multi dintre ai austrieci sau alte natii occidentale, auzind foarte des limba engleza. Punctul nostru de interes a fost Monumentul Instalatorului Chumil. Este o statuie din bronz, care reprezinta un instalator care iese efectiv dintr-o gura de canal, in memoria meseriei de instalator dar si pentru a aminti locuitorilor perioada din al doilea razboi mondial cand Bratislava a fost bombardata, iar locuitorii s-au refugiat in subteran.

Dupa ce l-am frecat pe Chumil pe nas (se spune ca aduce noroc), am plecat sa cautam un restaurant pentru a ne potoli foamea si a ne incalzi. Dupa o cautare pe net am vazut ca in drumul nostru se afla Bistro Zepen House. Probabil ca nu am citit foarte atent, pentru ca am crezut ca este un retaurant traditional Slovac, dar de fapt este un restaurant cu specific georgian! Este foarte cautat, noi am avut noroc ca am prins o masa fara rezervare, ajungand si la o ora mai tarzie. Nu mai stiu exact ce am mancat, dar am ales variante de mancare care sa fie aduse mai repede. Mancarea a fost foarte buna, ca si berea georgiana de altfel.

Desi nu am vizitat foarte mult, a doua zi am plecat spre casa cu gandul la lungul drum care ne asteapta. Am mai facut o oprire in Gyor, unde ne-am plimbat pe stradutele din centrul istoric pe un ger simtitor. Din pacate majoritatea magazinelor erau inchise, fiind duminica. Pana la urma am gasit un magazin de suveniruri deschis, foarte bine dotat si care ne-a multumit asteptarile. Am luat masa la unul dintre restaurantele galonate din centrul istoric al Gyorului, respectiv la restaurantul Palffy. Am mancat Gulas, Pizza si Snitel Vienez, am baut bere fara alcool si limonada. Mancarea a fost foarte buna si preturile decente.

A urmat lungul drum spre casa, unde am ajuns cu bine, in jur de ora 3 dimineata. A fost per total o experienta obositoare, dar placuta. Am revazut Viena, dar am vazut si locuri noi, unde nu mai ajunsesem pana acum. Speram sa repetam cat de curand figura, poate intr-un city break in Italia :)

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de nightwish in 17.01.26 22:51:09
Validat / Publicat: 18.01.26 08:39:35
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 47 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nightwish); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Centrul istoric Viena
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.01.26 08:36:47]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Austria, diverse zone # - # EXCURSII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Drumul către / din Austria]

adso
[18.01.26 09:20:37]

@nightwish: Pe 5 ianuarie am fi putut bea o cafea (sau un vin fiert) împreună, în Salzburg!

Am fost în Austria cam în aceeași perioadă, noi pentru a asista la Turneul celor patru trambunile - voi la ski. Pe 7 am revenit în țară, dvs. văd că ați prelungit vacanța fetei .

Confirm ce spuneți, Innsbruck este un oraș foarte frumos. Și eu am regretat că nu am luat cazare acolo, dar în perioada turneului totul era înfiorător de scump, peste 300 de euro pe noapte o cameră. Așa că am stat doar în Salzburg și, cu plecare de acolo, am fost la Innsbruck pe 4 ianuarie și la Bischofshofen pe 6, pentru ultimele două etape ale turneului. Merită să veniți, pe viitor!

La Innsbruck a fost sold-out cu o lună înainte, 21000 de spectatori, nu puteți merge fără să vă planificați „mișcarea” . Dincolo mai erau bilete inclusiv în seara competiției, abia s-au strâns 12000 de oameni, nici pe jumătate din capacitatea tribunelor.

Vacanțe frumoase în continuare!

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Austria:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)