GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Astăzi vom face o excursie într-o zonă montană din Australia, Blue Mountains. Atracția nu lipsește din oferta tour-operatorilor inclusiv cei din țara noastră deoarece este o destinație deosebită. În următoarele vă voi povesti și de unde provine numele de: Munții albaștri.
Articolul va fi un pic mai lunguț, mai bogat în informații dar nu le pot omite de dragul a unui articol scurt. Recomand citirea acestui articol.
Unde se află Blue Mountains?
Blue Mountains este o zonă montană aflată pe o arie extinsă 11400 kmp. 33°43′05″S 150°18′38″E / 33.71806°S 150.31056°E, acestea sînt coordonatele geografice între care se află, înălțimea acestor munți sînt 1189m, și încep cca la 50 km de Sydney din statul New South Wales. Cel mai înalt punct One Tree Hill, vârful Mount Werong este de 1215 m.
Despre Blue Mountains
Blue Mountains face parte dintr-un masiv muntos care se numește Great Dividing Area. Această arie conține Parcul Național Blue Mountains, orașele City of Blue Mountains, Katoomba, Blackheath, Mount Victoria, Springwood, Hawkesbury, Lithgow, Oberon, are o populație de 79000 locuitori (densitate 6.93 pers/kmp). Regiunea este traversată de autostrada Great Western Highway, și calea ferată Main Western Railway.
Acești munți din Australia nu fac parte din cea mai răcoroasă regiune, minimele pot fi de 2 grC. (minim absolut aici -1grC) Și zăpada este destul de rară, astfel eu mă pot considera norocos că la momentul vizitei temperatura era de 2 grC și m-a prins și o lapoviță de scurtă durată. Vara (decembrie-februarie) temperaturile sînt mai generoase și urcă spre 20-25grc, dar pota avea loc extreme la 30grC.
Flora conține plante rare ce numai în Australia cresc, de exemplu un conifer pe nume wollemia nobilis. Pădurile de eucalipt sînt foarte extinse și au legătură cu numele parcului. Eucalipții care sînt ușor albăstrui și emană și ceva uleiuri așa că dacă sînt mulți la un loc are loc fenomenul pe care l-am experimentat și eu. În orice punct de belvedere tot peisajul și orizontul pare albăstrui, așa că nu s-a putut da o denumire mai potrivită decât acesta.
Platoul este traversat de râuri care alimentează un lac de acumulare Warragamba în care se varsă Coxs, Wollondily River.
Un pic de istorie despre Blue Mountains
Din punct de vedere geologic Blue Mountains există de 470 mil ani. S-a găsit cuarțit din acea perioadă. În toți acești ani până în prezent s-a format relieful Blue Mountains cu văile, râurile, munții și formațiunile stâncoase așa cum o vedem în prezent.
Aborigenii care au trăit aici acum mii de ani s-au numit gundungurra și darug. După începerea colonizării prima atestare documentată despre Blue Mountains apare în anul 1789 în descoperirile căpitanului englez John Hunter. După descoperire a început exploatarea zonei fertile și colonizarea. În prezent popoarele care au emigrat aici trăiesc împreună cu urmașii popoarelor aborigene, există chiar și o instituție Darug Tribal Aboriginal Corporation.
Din punct de vedere turistic discutăm despre un paradis, dar asta vă povestesc în următoarele.
Excursia mea
Având în vedere că locul unde trebuia să ajung era la cca 100 km de Sydney s-a plecat devreme la 6.30. Ghidul o persoană în vârstă cu părul alb și-a făcut foarte bine treaba, se vedea experiența a mulți ani de lucru. Minibuzul avea un router în dotare unde fiecare își putea conecta telefonul. Aveam la dispoziție un net foarte bun pe tot drumul pe care l-am folosit pentru documentări scurte privind locul unde mergem precum și condiții meteo.
Am circulat o mare parte din traseu pe autostradă. Am observat că șoferul nu a depășit viteza permisă și nici la alți participanți din trafic nu am observat. Amenzile sînt mari și în caz de abateri grave mașinile se confiscă iar șoferul face închisoare. Această lege ne-ar trebui la noi în România n-ar mai fi accidente tragice...
Până să ajungem la Scenic World atracția principală din Blue Mountains am avut 2 opriri la autostradă. Prima oprire a avut loc într-un mic complex cu magazine, restaurante, toaletă, apă de băut și a doua oprire în apropierea orășelului Katoomba. Încă de la prima oprire am simțit temperaturile scăzute dar am avut tot luat de la mine de acasă, geacă, căciulă, etc. Au fost în schimb turiști cu mine în minibuz care a trebuit să-și cumpere acolo pe loc într-un magazin geacă, șapcă, etc. Temperatura se apropiea deja de 2 grC, luna mai fiind toamnă, început de iarnă pe acolo.
În apropiere de Katoomba ne-am oprit în parcarea resortului Hydro Hotel. Resortul este amplasat într-un punct de belvedere de unde vedem Blue Mountains în toată splendoarea sa albastră. Resortul conține cazare, restaurant, magazin, bar, loc de belvedere, grădină de iarnă, sală de evenimente, sală de conferințe și cafenea.
Three Sisters
După plecare din Katoomba am ajuns și la atracția principală Three Sisters. Cele trei surori au 200 milioane de ani și s-au format datorită eroziunii. Pentru a le observa mai bine s-au amenajat cărări de drumeții, s-au construit punte de belvedere și cea mai faină realizare este instalația pe cablu 3 în 1 Scenic World. Surorile se află la o altitudine de cca 900 metri și au fost botezate Meehni (922 m), Wimlah (918 m) și Gunnedoo (906m)
Legenda surorilor este cât de cât asemănătoare cu legendele noastre de pe plaiurile mioritice. Surorile făceau parte din tribul Katoomba și s-au măritat cu băieți din tribul Nepean, lucru interzis. Cei din tribul Katoomba au prins pe cele trei surori și ca pedeapsă le-au zidit în stâncile care formează astîzi Three Sisters.
Scenic World
Orar și prețuri
Atracția care include 3 instalații de cabluri și acces pe traseele amenajate se poate vizita de luni până vineri între orele 10.00-16.00 (ultimul bilet la 14.45) iar sâmbătă și duminică între orele 9.00-17.00 (ultimul bilet 15.45)
Atracția pentru un adult costă 50 dolari australieni (150 lei) dar merită. La mine a fost inclus în prețul biletului pentru excursia de o zi.
Despre Scenic World
Atracția s-a construit în 1984 și este compusă din 3 instalații pe cablu. Dsitracția începe cu coborârea într-un funicular (railway se numește atracția pe pliant) la un unghi de 52 gr printre stâncile și tunelele din formațiunea calcaroasă Orphan Rocks. Se coboară 310 m și se ajunge în valea Jamison. Funicularele sînt mari pentru multe persoane, grupuri întregi de turiști.
Jos în valea Jamison a urmat o plimbare cu rol didactic pe un traseu tematic amenajat în acest scop. Am învățat aici despre flora și fauna zonei dar s-a povestit și despre construcția instalațiilor de cablu. Tot pe traseul nostru ni s-a prezentat mina de cărbuni din Katoomba (doar exteriorul și intrarea) Mina nu mai funcționează este un mini-muzeu aici și la intrare putem admira scule, unelte, vagoane de transport folosite în extracția cărbunelui din această zonă.
Urcarea înapoi se va realiza într-o telecabină imensă, nu am văzut până acum așa ceva încape vreo50-60 persoane. (cableway se numește atracția pe pliant)
A treia atracție este telecabina dreaptă cu cablu întins fără înclinație deasupra formațiunilor stâncoase și cascade din zonă. (Skyway se numește atracția pe pliant) Înălțimea la care se află această telecabină dreaptă este de 270 m. Telecabina este cât un autobuz și tot așa încap vreo 50-60 persoane dacă nu mai multe.
Scenic world mai conține o a patra atracție, care de fapt este un traseu de drumeție amenajat și care duce până sub formațiunile Three Sisters. Se merge pe jos aproximativ 2.4 km.
După finalizarea celor trei trasee pe instalația pe cablu ne-am urcat în minibuz și am mers într-un loc de belvedere aflat cel mai aproape de formațiunea stâncoasă Three Sisters. Locul de belvedere este în formă de terase și este foarte larg pentru mase întregi de turiști. Este cel mai apropiat loc de unde se poate vedea Three Sisters, mai aproape de atât trebuie mers pe traseele de drumeții. Tot aici m-a prins o lapoviță dar fiind vreme capricioasă într-un sfert de oră a ieșit soarele și s-a făcut senin.
După finalizarea vizitei am urcat în minibuz pentru a ajunge într-un loc de potolit foamea, după care am continuat cu alte vizite interesante. O să încarc fotografii și filme în număr mare pentru a vă face o idee despre Blue Mountains. WM rog acest video excelent la începutul articolului, mulțumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=-ZR19GFkRqY&pp=ygUZQmx1ZSBNb3VudGFpbnMgZHJvbmUgdmlldw%3D%3D
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
După ce vedeți filmările și fotografiile nu mai există nici un dubiu că totul a fost excelent. Blue Mountains este locul unde turistul de Australia ar trebui să ajungă cumva neapărat, se organizează multe excursii care cumpărate local nici nu costă așa mult. Aici în Blue Mountains veți vedea o faună și o floră deosebită, originală cum numai ăn Asutralia vedeți.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Din nou am doar cuvinte de laudă la capitolul distracție și relaxare. Se pot face drumeții clasice care nu costă nimic dar trebuie timp, mult timp pentru așa un sejur pe cont propriu. Cât despre distracție, eu am avut parte de scenic world cu ajutorul căruia exeprimentezi tot pe repede înainte. DAcă discutăm de distracție să nu uităm de posibilități de cățărare, de parasailing, de un ciclism pe cărări amenajate, chiar și ceva mai motorizat cu ATV uri doar pe trasee agreate pentru aceste vehicule. Se poate observa totul și pe calea aerului sînt ceva atracții de genul plimbări cu elicopterul dar pentru buzunare mai groase. Și sînt ferm convins că Blue Mountains este mult mai mult decât am povestit acum despre el.
Trimis de AZE in 03.09.23 21:27:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Australia, #CĂLĂTORII AUSTRALIA - AUSTRALIA" (deja existentă pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX: Buna ziua, multumesc. Am atasat dupa incarcarea pozelor si 5 video-uri cu Blue Mountains. Rog validati, multumesc
@Michi: Sărut mâna, mulțumesc. Doar acum răspund dimineața lucram.
Dar vă promit când oi fi în pensie voi răspunde așa instant la ecouri la orice oră fie noapte, fie zi.
În altă ordine de idei această excursie din NSW (New South Wales) a fost una dintre cele mai reușite excursii. Ce este drept îmi plac zonele montane (doar locuiesc în apropierea munților Făgăraș) și a fost numai bine venită această excursie.
Bineînțeles că peisajul este mult diferit față de peisajul montan din România. În primul rând după revizualizarea pozelor observ vegetația mult diferită, relieful poate un pic diferit. În rest este tot peisaj montan iubit atât de australieni cât și de turiști.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Pe urmele aborigenilor din Australia — scris în 28.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Featherdale Wildlife Park, un zoo altfel — scris în 08.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Leura, Blue Mountains — scris în 07.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Jetstar - sau călătoria mea din sudul până în nordul Australiei — scris în 07.07.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Mâncare, transport, vizite-turist în Australia — scris în 23.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Zborul meu spre Australia (plus câteva informații utile) — scris în 12.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Al cincelea continent — scris în 10.05.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ