GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Atena turistica in 4 zile pline de soare in octombrie
Ziua 1: am aterizat la 18.30 dupa un zbor cu Wizz Air de o ora si jumatate de la Otopeni. Din aeroport am iesit dupa vreo 20 minute, fiind destul de mare si singurul din zona capitalei. Pana in oras am luat X95 cu capatul la Syntagma. De acolo am cumparat cartelele de transport pe 5 zile si am luat linia rosie a metroului 2 statii pana la Omonia. In 5 minute pe jos eram la Hotelul Phytagorian, o alegere buna tinand cont de raportul calitate / pret. Dupa ce ne-am cazat am ales sa servim cina la un restaurant din apropiere recomandat la receptie - Alexander the Great. Totul a fost foarte bun, terasa frumos aranjata si personalul ospitalier, chiar vorbitor de romana.
Ziua 2: dupa micul dejun am plecat in jur de 9:30 de la hotel avand ca destinatie principala Acropole. Dupa 3 statii de metrou am coborat chiar in apropiere de sit si la casa de bilete nu erau mai mult de 10 persoane. In 5 minute eram deja in interior in conditiile in care cealalta intrare unde ajung si autocarele este mult mai aglomerata. Timp de 2 ore am vizitat toate obiectivele din perimetrul Acropole si pot spune ca este o incursiune de neratat prin istoria glorioasa a Greciei Antice.
La ora pranzului am coborat in cartierul Plaka si ne-am plimbat relaxat pe aici vreme de 2 ceasuri. Am descoperit numeroase strazi viu colorate, pline de vegetatie si case bine conservate, iar la tot pasul se gasesc magazine de suveniruri si produse cu specific local, multe terase si restaurante cu oameni amabili.
Traseul turistic din Plaka ne-a purtat catre Monastiraki acolo unde am facut o oprire la micuta biserica ortodoxa din fata pietei. Dupa o pauza bine meritata am continuat plimbarea pe Ermou - principala artera comerciala partial pietonala – am vizitat catedrala o cladire renovata in 2016 cu un aspect modern - Syntagma unde am poposit vreme de jumatate de ora si am prins schimbarea garzii de la ora 15 - apoi prin Gradinile Nationale care au in centru o gradina zoologica in miniatura - strada Irodou Attikoucu resedinta primului ministru si a presedintelui intesata de forte de ordine, caci amandoi erau la birou. Aici am vazut inca o data schimbarea garzii intr-o zona neaglomerata chiar vis a vis de Palatul Prezidential. Era ca si cum asistam la un spectacol pus in scena pentru 10 persoane.
Traseul a continuat spre stadionul de marmura Panathenaic pe care am ales sa-l vizitam in interior in ultima zi. De la stadion am plecat inapoi la Syntagma trecand pe langa ansamblul Templul lui Zeus care se vede foarte bine si din strada, nefiind nevoie sa luati bilet pentru a vizita. Din Syntagma ne-am intors pe Ermou si de la Monastiraki am plecat pe jos spre hotel. La tot pasul veti gasi oameni ai strazii, fapt care te surprinde initial, dar pe masura ce ii vezi pretutindeni te obisnuiesti. Important ca cei mai multi sunt inofensivi, iar noi nici de hoti de buzunare nu am dat. Inclusiv vis a vis de hotel era o tabara de refugiati care noaptea se aduna deasupra unei guri de aerisire de la metrou care probabil degaja caldura.
Ziua 3: tot dupa micul dejun am plecat cu linia verde a metroului pana la statia finala Pireus. Acolo ne-am plimbat prin portul turistic si am vazut ce variante de excursii de o zi se pot face cu feribotul intrucat o parte din grup dorea sa ajunga joi la Aegina. Frumoasa si zona portului, dar destul de aglomerata si o parte din zona era in reconstructie. Chiar langa port se afla Biserica Sfanta Treime unde am intrat si am fost placut impresionati. E o biserica mare frumos pictata intr-o paleta de culori inchise combinate cu gravuri in marmura si lemn.
Din Pireu am luat metroul o statie pana la Faliro pentru ca aveam in plan o plimbare cu tramvaiul pe zona de plaja din apropierea Atenei. La Faliro se afla de o parte si de alta a autostrazii stadionul echipei Olympiacos si cel al pacii si prieteniei care a gazduit de-a lungul timpului mai multe competitii internationale. Tramvaiul 3 face legatura dintre stadion si Voula. Vreme de 45 de minute cat dureaza calatoria poti admira mai multe statiuni cu plaje destul de mici, dar bine amenajate.
Glyfada este cea mai populara statiune de langa Atena cu magazine de lux si restaurante cu pretentii, dar si o viata de noapte activa din ce am citit. Este considerata o perla a rivierei ateniene. Aici am stat vreme de 3-4 ore, ne-am plimbat prin centru si am stat putin la plaja in zona portului turistic.
La intoarcere ne-am oprit la statia Kalamaki unde vazusem o zona de plaja destul de intinsa si am luat masa la o terasa deschisa si in extrasezon si cu preparate foarte bune la preturi acceptabile.
Dupa ora 17 am luat tramvaiul 5 pana la Piata Syntagma si am surprins orasul intr-un interval aglomerat, cand toata lumea mergea spre casa. Pana in centru drumul a durat aproape o ora.
Din piata centrala am plecat pe bulevardul Panepistimiou pentru a admira trio-ul neoclasic format Acedemia de Arte, Universitatea si Biblioteca Nationala. Dupa 20 de minute eram la Omonia si pentru ca era inca devreme ne-am intors spre Monastiraki pe strada Athinas trecand pe langa Primarie si Piata Centrala Ateniana.
Pana spre ora 21 ne-am plimbat pe strazile pietonale din Monastiraki dupa care am luat metroul o statie si ne-am intors la hotel.
Ziua 4: dupa acelasi program matinal, pentru ziua de joi ne-am propus o zi de relaxare la plaja. A fost o premiera sa stam la mijlocul lunii octombrie la peste 25 de grade la Marea Egee si chiar sa facem baie in mare. Am ajuns la plaja Kalamaki dupa vreo ora de cand plecasem de la hotel. Piata Syntagma de unde am luat tramvaiul 5 era inchisa si flancata de forte de ordine cu prilejul unei vizite oficiale a presedintelui Germaniei. Chiar la ora 10 cand aveau loc depuneri de coaroane la mormantul soldatului necunoscut din fata Parlamentului ne-am nimerit si noi prin zona.
Minunati de desfasurarea de forte si de securitatea din zona am plecat mai departe spre plaja. Am prins o vreme super si pana spre ora 17 am stat la plaja, acolo unde am servit si masa de pranz direct pe sezlong comandata de la restaurantul din apropiere. Apa potrivita pentru baie, suficient de sarata cat sa te tina la suprafata si pietricele foarte fine care nu te incomodau prin apa. Totul a fost perfect pentru o zona pe care nu o gasesti ca recomandare pentru o vacanta la mare in Grecia.
La intoarcere pentru a evita aglomeratia din zona centrala am luat tramvaiul 3 spre Neo Faliro si apoi linia verde a metroului pana la Omonia. S-a dovedit o alegere buna pentru ca am facut mai putin de o ora pana la hotel.
Aproape de ora 19 am iesit la plimbare pe jos spre centru pe traseul P. Tsaldari (o zona destul de dubioasa, paradoxal situata in centru) – Cimitirul Atenian – Ermou – Monastiraki – Plaka pana la Statia de Metrou de Acropole. Spre ora 22 ne-am intors la cazare.
Ziua 5: am fost si mai matinali si putin dupa ora 7 eram cu bagajele facute si coborati la micul dejun. Ne mai ramasese de vizitat Stadionul Panathenaic unde am ajuns pe la 8:15. Eram 3-4 vizitatori la acea ora, fapt ce ne-a permis sa facem poze in voie si sa-l vizitam pe indelete. Pentru 5 EUR cat costa biletul pe langa accesul pe arena mai poti vedea si o galerie a tortelor olimpice si a afiselor olimpiadelor, primind si un audio guide care pentru 45 de minute iti prezinta istoria jocurilor olimpice.
Am urcat pana la ultimul rand al tribunelor de unde puteai cuprinde stadionul intr-o panorama si Acropolele se vedea in departare foarte frumos. Ne-am fotografiat pe podium si inapoi la Syntagma.
Pentru ca mai aveam o ora pana trebuia sa plecam spre aeroport am ales sa ne mai plimbam pe traseul Bdul Stadiou – Klafthmonos Square cu un ansamblul statuar neobisnuit dedicat razboiuliu civil din cate am citit – Omonia – Muzeul de Arhitectura si inapoi la hotel. Te surprinde mai degraba neplacut la tot pasul pe bulevardele principale peisajul urban format din cladiri noi, magazine de lux, cladiri vechi in ruina, blocuri dezafectate si multi oameni ai strazii care isi fac veacul pe unde apuca. Dar odata obisnuit iti poti vedea linistit de programul de turist descoperind partea frumoasa a Atenei.
Putin dupa ora 11 am plecat de la hotel cu metroul pana la Syntagma, iar de acolo am ales sa luam tot metroul linia albastra pana la aeroport (bilet separat 10 EUR). Calatoria cu metroul + tren suburban a durat in jur de 50 de minute, iar din gara pana la terminalul de plecare al WizzAir am mai facut vreo 20 de minute. Totul a decurs normal si periplul nostru prin cultura ateniana s-a incheiat cand tocmai incepuse sa ploua dupa multe zile cu soare.
Trimis de Dimosu in 02.11.18 15:42:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dimosu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”In 5 minute pe jos eram la Hotelul Phytagorian, o alegere buna tinand cont de raportul calitate / pret.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Atena la inceputul lui decembrie 2022 — scris în 19.12.22 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2022 Atena — scris în 25.05.22 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Atena. 8500 ani de civilizatie — scris în 19.02.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Atena în noiembrie — scris în 18.11.19 de gigigigi din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La pas prin Atena — scris în 06.11.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Prima vacanță pe cont propriu – la Atena — scris în 29.09.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Atena, încă o dorință împlinită — scris în 10.04.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ