Totul a pornit de la acele excursii de 1 zi la Atena organizate din statiunile din nordul Greciei... in care ajungi la Acropole, poposind de obicei ptr. scurt timp la prima ora in Pireu, vezi pe la pranz schimbarea garzii, si intre astea ti se povesteste despre tot felul de lucruri si ramai cu povestile.
Eu am vrut sa le vad. Asa ca am pornit clar cu destinatia Atena, mai precis am stat in Glyfada. De la hotel faceai 5 minute pana la plaja, asa ca am avut timp si pentru asa ceva. In centrul Atenei se ajunge cu tramvaiul sau cu autobuze. Exista card-uri de transport ptr. 1 zi sau mai multe, care iti permit sa circuli cu orice mijloc de transport. Cu aceasta ocazie si acordand mai multa atentie la ce scrie, am constatat ca acel bilet de intrare la Acropole este de fapt valabil 4 zile, si ti permite sa vizitezi pe langa Acropole, Agora antica, Agora romana, Teatrul lui Dyonissis, Kerameikos si Templul lui Zeus. Bineinteles ca am fost peste tot.
Am fost de asemenea pana in varful dealului Philoppapou, unde, pe langa acel monument deosebit de frumos ai o alta perspectiva asupra intregii Atene. Iar dealul respectiv este de fapt un adevarat parc. Si, nu putea sa lipseasca o excursie pana in varful dealului Lycabettus, cu funicularul, cu deosebit de frumoasa biserica a Sf. Gheorge.
Doamnelor, dar nu numai pentru dumneavoastra, aproape de Acropole exista muzeul bijuteriilor Illias Lalaounis. In momentul cand am fost eu erau 50 de colectii organizate pe tematici, unele clasice, altele cu tenta foarte moderna. Acestea din urma m-au tinut pe mine acolo pentru un timp destul de lung pentru ca erau cu adevarat deosebite.
Si bineinteles ca am facut si o excurise pentru a vedea templul lui Poseidon de la Sunio. Pentru cei care nu vor sa sofeze ci numai sa admire exista autobuze care merg de-alungul rivierei Atenei pana acolo, iar pretul este deosebit de rezonabil.
Trimis de apexro in 18.04.11 22:11:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (apexro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
asa trebuia sa fac si eu dar timpul nu ne-a permis am stat decat 2 nopti in Atena si nu am putut vedea decat foarte putine lucruri chiar daca am fost cu masina personala
Sa stii ca eu am mai fost si alta data, tot asa cate un weekend prelungit... ultima data anul trecut, la sfarsitul lui august, fiindca am inteles ca orasul e mai putin aglomerat, grecii fiind plecati in concediu... bineinteles ca turistii sunt nelipsiti... smile... a fost totusi un pic prea cald... Ceea ce am scris in acest review am vizitat atunci... apoi mi-am ales alte obiective, fiindca ai de unde alege... am fost spre exemplu o zi in Egina... transportul cu un gen de catamaran... sunt o multime de curse, biletul dus-intors e mai ieftin decat daca ai cumpara bilete separat... noroc ca am avut inspiratia sa ma duc cu o zi inainte pana in Pireu, sa-mi iau bilet si sa vad exact de unde trebuie sa iau vaporul... acel port este o imensitate... Nu as recomanda acele excursii cu 3 insule fiindca pe celelalte 2 nu faci decat plaja si baie din cate am inteles si nu trebuie sa platesti o gramada de bani pentru asta... in Egina am vizitat manastirea Sf. Nectarie si templul lui Apheia, care pe mine m-a impresionat in mod deosebit... Interesanta, in Atena este si gradina zoologica, unde se gaseste a treia ca marime colectie de pasari din lume... Pentru cei pasionati de istorie as recomanda noul muzeu al Acropolei... desi, pentru indiferent cine, in momentul in care ajungi fata in fata cu Cariatidele ramai fara cuvinte...
Apoi, merita vizitata Galeria Nationala, unde, pe langa colectiile clasice sunt in permanenta organizate expozitii de arta moderna... si mai sunt multe altele...
Inca ceva... nu uitati, marea e foarte aproape...
@apexro: Frumos... O completare: Cariatidele originare se afla in muzeu, pe Acropole sunt expuse niste copii. Si nu le putem vedea de aproape, doar de la mai bine de 10-12m, pentru ca accesul in apropierea lor e interzis si ingradit de balustrade, ceea ce m-a enervat... Nu vroiam sa pun mana pe statui, dar sa nu te poti apropia ( la 1m sa zicem) de coloane si temple e chiar foarte frustrant pentru un amator de arheologie... Pentru cei care nu vad decat "pietre peste tot", bineinteles ca nu conteaza.
- Dec.2022 Atena la inceputul lui decembrie 2022 — scris în 19.12.22 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2022 Atena — scris în 25.05.22 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Atena. 8500 ani de civilizatie — scris în 19.02.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Atena în noiembrie — scris în 18.11.19 de gigigigi din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La pas prin Atena — scris în 06.11.19 de Nico15 din SAN JOSE COSTA RICA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Prima vacanță pe cont propriu – la Atena — scris în 29.09.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Atena, încă o dorință împlinită — scris în 10.04.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ