ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2025
LUNA
OCT-2025

NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:

Să pornim în regatul luminii și al umbrelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Era prima dată când puneam piciorul in Spania. A fost chimie de la primul pas.

Lăsăm acasă cele 12 grade și ne îmbarcam spre Malaga, 8 prieteni, unii novici în ale Spaniei, alții experți, dar toți entuziasmați de o excursie pe care o programam de aproape un an de zile. Cumpărasem biletele în urmă cu multe luni la prețuri mici, mai puțin de 100 de euro pe ambele sensuri. Am avut timp sa coacem excursia.

În cele 7 zile, am vrut să facem de toate. Eram mulți, fiecare cu preferințe diferite, dar până la final, toți am avut motive de bucurie. De acasă am rezervat două mașini, am ales doi șoferi responsabili, și două rezerve care n-au mai intrat pe teren. Restul, nu ne-am bătut capul decât să-i dirijăm.

Am folosit compania All in Car. La aeroport vin cu niște microbuze albastre după clienți, cam la un interval de 15-20 de minute. La 10 minute de drum te debarcă în fața firmei. N-ai cum să greșești. Costurile au fost sub 200 euro per mașină, cu toate asigurările incluse. De acasă doar am rezervat, plata am făcut-o la preluarea mașinilor. Am primit ceva reducere pentru plata cash și am primit un Opel Corsa și un Citroen C3. Până la finalul excursiei am adunat un pic peste 1000 de km făcuți cu mașina și vreo 22.000 de pași zilnici făcuți pe jos. Uneori ne-am trezit devreme, înainte de ora 7, să ajungem undeva sau să vedem vreun răsărit. Miezul nopții nu prea l-am prins. Un pahar de vin, ne trimitea urgent la culcare.

Spania, mi s-a părut lumină. O lumină care nu doar cade peste lucruri, ci le pătrunde, le străbate, le învăluie și le transformă în povești. O lumină care se joacă pe ziduri, se ascunde în umbre, revine mereu, ca o promisiune. În Andaluzia, lumina intră în piatră, în aer și în oameni. Învață să stea și să spună povești. Le-am ascultat, și le dau mai departe așa cum eu le-am perceput.

Am înțeles că adevărata călătorie nu e despre distanțe, ci despre profunzime. Despre a coborî în tăcerea lumii și a asculta ce are de spus.

La Peștera Nerja am înțeles că lumina nu este doar ceea ce vedem, ci este ceea ce ne lipsește. La El Torcal, umbra e un personaj în sine. La Setenil de las Bodegas am înțeles că lumina iubește piatra. O dragoste cu năbădăi, dar care nu se risipește. Poate de aceea artiștii andaluzi au fost obsedați de contrastul dintre lumini și umbre.

Pablo Picasso s-a născut la Malaga.

În Andaluzia, trei religii au trăit împreună: musulmani, evrei și creștini. Au fost un model de toleranță intelectuală, care a dat naștere unui amestec de idei, poezii, dans, cântec și chitară.

Cuvântul” ole!” asociat azi cu flamenco și coridele, provine din exclamația de admirație folosită la spectacole și cântări religioase a arabilor” Allah!”

Pe mașină, am încercat să ascultăm radiouri locale. Să intrăm mai bine în atmosfera locului. Fără să înțelegem mare lucru din versuri, i-am simțit durerea și suferința. Azi, flamenco e un simbol turistic, dar s-a născut din suferință și marginalizare. Rădăcinile sale sunt în comunitățile de gitanos, țigani andaluzi, care după Reconquista au fost persecutați. Ei și-au exprimat suferința prin cântecul cante jondo (cântec adânc). E o tradiție aproape mistică. Dacă un interpret reușește să atingă starea” duende” vocea sa, poate face publicul să plângă fără să știe de ce.” Duende” nu e emoție, e o forță spirituală, un fel de transă artistică. Unii cântăreți cred că duende e un spirit care intră în trupul lor doar o dată sau de două ori în viață.

Flamenco, este de fapt o formă de rezistență culturală, un amestec de ritmuri arabe, melodii evreiești, influențe africane și gitane.

În secolul XIX spectacolele de flamenco erau interzise, fiind considerate periculoase pentru moral. Azi sunt patrimoniu imaterial al umanității.

Federico Garcia Lorca s-a născut la Granada. Andaluzia e o țară unde moartea e o sărbătoare și viața un cântec” .

A fost poarta către Lumea Noua. Columb, Magellan, Francisco Pizarro, au pornit de aici în aventurile lor. Sevilla a fost timp de aproape 200 de ani singurul port autorizat pentru comerțul cu Americile. Cum să nu fie unul dintre cele mai bogate orașe?

Antonio Banderas s-a născut la Malaga.” Tot ce sunt, vine din lumina din Malaga. Soarele de acolo nu doar te încălzește, te face sa visezi” .

Poate de aceea oamenii de aici trăiesc altfel: mai încet, mai aproape de soare, de piatră, de tăcere. Sunt calzi, direcți, exuberanți dar și melancolici în tăcere.

Fiecare răsărit aduce o nouă poveste, fiecare amurg, o promisiune.

Avem un pic peste o oră de mers. Ne cazăm în Almunecar. De maine, călătorim. 😊

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Maya_C in 16.10.25 12:29:54
Validat / Publicat: 16.10.25 16:44:26
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 48 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 [fără descriere]
Puteți VOTA acest articol:

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[16.10.25 12:56:00]

iata si propunerea muzicala!

Maya_CAUTOR REVIEW
[16.10.25 13:25:59]

@webmaster13: perfect

Carmen IonPHONE
[16.10.25 17:13:13]

@Maya_C: Minunat ai sintetizat Andaluzia, cea mai frumoasă și interesantă regiune a Spaniei, după părerea mea: soare, piatră, lumină, flamenco, Picasso, Garcia Lorca, Banderas, trei religii care au conviețuit pașnic până la un moment dat, porta spre Lumile Noi în epoca marilor descoperiri geografice, o simbioză excepțională între arhitecturale maură și creștină, și mai presus de orice un inegalabil sentiment de bine, senzația inegalabilă că ai ajuns într-un loc binecuvântat de Dumnezeu și iubit de oameni.

O săptămână e mult prea puțin pentru a cunoaște în profunzime o zonă a Europei atât de complexă și ofertantă din punct de vedere turistic. Nu îmi rămâne așadar decât să te felicit pentru alegere, să aștept cu interes viitoarele tale reviewuri și să-ți urez să revii în Andaluzia pentru a o descoperi și redescoperi.

Pentru că fiecare zi în sudul Spaniei e ca o sărbătoare.

crismisPHONE
[16.10.25 18:01:33]

@Maya_C: Ca de obicei, exceptional! Felicitari!

ANILUPHONE
[16.10.25 18:34:19]

@Maya_C: Dumnezeiște ai descris Andaluzia!!! Ai tu un stil al tău de a descrie locurile pe unde călătoriți încât este o plăcere să citesc, nu plictisești, nu te pierzi în detalii... și mă bucur tare mult că ai revenit cu scrierile tale aici pe AFA!

Aștept continuarea calatoriei voastre andaluze, făcută de voi pe cont propriu! Știu cât este de frumoasă Andaluzia, am fost în primăvară dar cu agenție... și recunosc că aș mai merge pentru că tare mult mi-a plăcut!

Felicitări pentru organizare și spor la scris! Ah... vreau mai multe poze!!!

3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, crismis
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Andaluzia: