ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Albania ne-a întâmpinat la graniţă cu o cazemată

TIPĂREȘTE URM de aici

Penultima zi a periplului nostru prin ţările balcanice, am tranzitat Albania. Spun tranzitat pentru că am făcut câteva sute de kilometri cu autocarul cu opriri doar de două ore în Durres şi Tirana. Dela Ulcinj unde am dormit şase nopţi până în Albania, la punctul de frontieră Muriqan sunt 30 km. Graniţa e comună în sensul că documentele de călătorie ne-au fost luate de un muntenegrean şi date înapoi de un ofiţer albanez. Acesta a fost mult mai atent cu noi, cerând să i se deschidă portbagajul şi controlând la întâmplare o valiză din autocar. Cum am ieşit din vamă nici la 100 m, pe partea dreaptă era o cazemată nefuncţională dar orişicum. Am fost atentă, am mai pozat una pe drum iar despre altele situate mai departe nu pot spune dacă au fost cazemate, buncăre sau ridicături de pământ. Aceste cazemate cât şi mii de buncăre au rămas de pe timpul dictatorului Enver Hodja care a condus Albania 50 ani până în 1985. A fost cel mai stalinist din conducătorii ţărilor socialiste, promovând o politică de izolare şi de duşmănie cu toată lumea. S-a sprijinit pe Jugoslavia lui Tito, apoi a rupt relaţiile. S-a apropiat de URSS, apoi de duşmanul acestuia China, cu care după 1970. a răcit relaţiile. În aceste condiţii a dirijat o mare parte din buget spre înarmare, sărăcind întreaga populaţie. Coform visualnews.com în Albania au fost inventariate 750000 (şaptesutecincizecimii) de diferite forme de adăpost şi apărare. În altă sursă am găsit 200000. După saitul citat, cum în Albania trăiesc cca. 3 mil locuitori (mai sunt câteva milioane înafara graniţelor) rezultă o construcţie de apărare la 4 locuitori.

Am trecut pe lângă lacul Skadar (cel mai mare din balcani, pe care-l traversasem pe un pod spre Budva), am depăşit oraşul Shkoder mergând pe E851 şi apoi spre Durres pe E762. Chiar de la primele aşezări din Albania s-a putut vedea sărăcia şi nivelul scăzut de trai. Ca să nu greşesc, ca şi evaluare m-am dus la PIB. În Albania PIB/ cap locuitor este de 4000 dol faţă de 7200 dol. în România (estimare 2010) Las´că nici nu se omoară cu munca! În faţa birturilor stăteau albanezii la o cafea şi narghilea, traficul de maşini era redus dar şi murdăria şi dezordinea erau la ele acasă, cum veţi vedea în poze. Nu acelaş lucru pot spune despre cele două oraşe pe care le-am vizitat Durres şi Tirana care erau curate şi sistematizate şi făceau efortul de a arăta o faţă modernizată. După 1990 Albania a rămas o ţară foarte săracă şi ca şi la noi, şi-a distrus economia naţională. Neavând bani pentru foarte multe construcţii noi, am apreciat efortul lor de a şterge de pe obrazul oraşelor urmele cenuşii ale comunismului. Toate faţadele blocurilor construite în anii 60-70 sunt vopsite în culori foarte vii, ceeace le schimbă faţa şi aduce o oarecare doză de optimism. Fiind total necunoscută până la căderea regimului comunist, nedesmeticită încă între 1990 şi 2000, revista Lonely Planet a situat-o pe locul 1 în primele 10 ţări de vizitat în 2011. Într-adevăr în ultimii ani Albania a început să fie vizitată de turişti străini.dar nu ştie să facă turism, nu s-a adaptat încă la necesitatea promovării agresive prin afişaj, reclamă şi indicatoare a obiectivelor de vizitat.Ţara are un .relief muntos şi împădurit cu numai 20% din suprafaţă fiind agricolă. Din păcate pentru că drumul nostru de la Ulcinj la Durres şi apoi la Tirana este apropiat de litoral nu am văzut frumuseţea munţilor care se ridică la înălţimi ameţitoare- vârful Korob având 2754 m. Albania are peste 150 de lacuri: Skodar (spre Muntenegru), Ohrid şi Prespes (spre Macedonia) şi suprafeţe întinse mlăştinoase. Am străbătut o porţiune muntoasă spre Ohrib pe unde am intrat în Macedonia dar după ce am văzut canioanele Tarei şi munţii care înconjoară lacul Kotor, nu am mai fost prea impresionată, mai ales că era seară, înnorat şi contururile nu erau limpezi. Drumurile din Albania sunt bune dar înguste şi circulate aproape exclusiv de Mercedesuri de diferite vechimi, altă marcă necontând pe piaţa automobilelor albaneze.

Durres

La 140 km de Ulcinj se află Durres, al doilea oraş ca mărime din Albania cu o populaţie de aproape 200000 locuitori. Este cel mai important port al ţării la marea Adriatică şi se află la o distanţă de numai 300 km de Bari şi 200 km de Brindisi. Schimburile comerciale maritime din ultimii ani au favorizat dezvoltarea unui oraş nou şi dinamic cu blocuri înalte, bănci, hoteluri elegante în apropierea litoralului. În timpul pe care l-am avut la dispoziţie am vizitat oraşul vechi fondat în sec. VIII- IX î. Hr. de proto-iliri. Iniţial s-a numit Dyrrah şi s-a dezvoltat repede ca urmare a construirii portului. Sub stăpânirea bizantină a devenit centrul unei regiuni militare care a căzut însă în mâinile otomanilor în anul 1500. După o perioadă de recesiune, prin sec. XIX Durres renaşte astfel că în 1912, după câştigarea indepemdenţei, devine pentru o perioadă scurtă capitala ţării. Oraşul dezvoltă industrii şi ateliere manufacturiere sub regele Zog dar invazia italienilor din 1939 pune capăt acestui reviriment. Sub Enver Hodja au loc naţionalizări şi represiuni contra clasei burgheze sub semnul ideologiei comuniste dar ţara s-a industrializat, electrificat şi analfabetismul a scăzut.

Autocarul a oprit în apropierea statuii fondatorului statului albanez Ismail Kemal Vlora în faţa căruia se înalţă turnul veneţian. Acesta are o înălţime de 9 m şi diametru de 16 m şi a fost construit de veneţieni din cărămidă în locul unui alt turn în sec. XV. Fiind amplasat lângă port raţiunea lui era de apărare a acestuia. Are un etaj şi creneluri pentru artilerie. Astăzi pe platformă este un restaurant care oferă o panoramă frumoasă asupra oraşului. Adevăratele comori ale oraşului sunt amfiteatrul roman şi zidurile bizantine. Amfiteatrul roman situat în centrul oraşului în piaţa primăriei a fost descoperit de arheologul Vanhjel Toci în 1966. Nici jumătate din ruine nu au fost decopertate, în zonă fiind multe case de locuit şi statul nemanifestând interesul şi neavând bani pentru exproprierea lor. Situl arheologic nu a fost conservat şi se deteriorează continuu. Amfiteatrul este unul din cele mai mari din balcani şi a fost construit în timpul împăratului Traian sec IId. Hr. Are o formă eliptică cu axe de peste 100m care puteau adăposti 15000 de spectatori şi 12 perechi de gladiatori care luptau simultan. Fiind ridicat într-o zonă puternic seismică el a fost protejat de dealul în care a fost construit. După căderea imperiului roman, amfiteatrul şi-a pierdut funcţia de bază şi a fost folosit ca cimitir. Într-o galerie s-a amenajat o biserică. În acastă biserică se mai păstrează frescele şi mozaicurile originale. Biserica a fost ridicată de prima comunitate creştină albaneză în cinstirea sf. Martir Asteio. Zidurile bizantine au fost construite din cărămidă în sec. V în timpul împăratului bizantin Justinian. Folosite ca apărare erau dispuse în trei rânduri concentrice din care unul se mai păstrează şi azi. La săpăturile din anul 2000 s-a descoperit că aceste ziduri se suprapuneau unora romane mai vechi. Aveau o lungime de 4,5 km şi înălţime uneori până la 12 m. Din 60m în 60m erau turnuri poligonale. Au fost distruse de un cutremur în 1273, refăcute şi au continuat să fie mijloc de apărare până în Evul Mediu. Forumul din sec Vî. Hr. se află lângă actuala piaţă a primăriei şi este în bună stare de conservare. A fost decopertat în 1987. Organizaţia Europa Noastră a inclus situl arheologic din Durres pe o listă de 14 patrimonii culturale în pericol şi care trebuie salvate (printre ele e şi Roşia Montană)

Vechea moschee Fatih a oraşului, cea mai veche din Albania a fost construită în sec. XVI pe locul unei bazilici creştine în apropiere de zidurile bizantine. A fost afectată de cutremurele din 1979 şi 1994 şi este în reconstrucţie. Moscheea nouă din piaţa primăriei a fost construită în 1938 într-o formă modernă dar şi ea a trebuit să fie consolidată după cutremure. Alături sunt Centrul Cultural Islamic şi Scoala Coranică.

Tirana

Pe după amiază am intrat în Tirana. Mai aveam 300 km până la Skopje şi ghidul ne-a atras atenţia că oricum vom ajunge noaptea şi ar fi bine să nu stăm în Tirana mai mult de o oră jumătate pentru că drumul va fi de munte. La Struga (Ohrid, Macedonia) este o altitudine de 700 m şi drum în serpentine. Degeaba am mârâit că avem prea puţin timp la dispoziţie, nu s-a lăsat înduplecată. Deşi ţinutul a fost locuit din neolitic, Tirana a apărut şi s-a dezvoltat ca oraş în jurul unei moschei construită de Suleiman Paşa în 1614. Primele construcţii au fost o baie turcească, un cuptor de pâine şi un han. La acestea s-au adăugat clădirile civile ale nobilor şi servitorilor lor. Într-o sută de ani oraşul a devenit un important centru de export al uleiului de măsline. În sec. XIX au apărut primii colonişti creştini ortodoxi care şi-au ridicat o biserică fără a avea ripostă din partea musulmanilor.. În construcţii predominant a fost stilul arhitectonic otoman cu locuinţe de cărămidă lungi şi cu un singur etaj. Din primele decenii ale sec. XX a pătruns stilul neo-baroc promovat de arhitecţi francezi. În perioada 1928-1939 regele Ahmet Zogu al Albaniei a demarat un curajos proiect de modernizare a oraşului. După invazia italienilor din 1939 urmează arhitectura lui Musolini şi apoi după terminarea războiului sub influenţă comunistă au apărut grandioasele şi solidele construcţii de tip sovietic. Exceptând marca dormitoarelor comuniste care au împânzit oraşul până spre centrul lui, restul construcţiilor sunt un conglomerat de stiluri care reflectă influenţele exercitate asupra Tiranei de diverse puteri. După 1990 vechile blocuri comuniste cenuşii au fost îmbrăcate în culori tari şi vesele. Primează un portocaliu spre roşu. Tirana este situată într-o zonă colinară la o altitudine de 100 m şi se află la o depărtare de sub 30 km de ţărmul mării Adriatice. Cu toate că are o populaţie de numai cca 600000 locuitori, dă impresia de oraş mare. Autocarul a oprit lângă un parc aproape de centru şi de acolo, program liber. Între blocurile vechi răsare câte unul nou care parcă impunge cerul. Aşa este TID Tower de 84m cu 24 de etaje proiectat de o firmă belgiană. Construcţia a început în 2007 şi în 2011 a fost inaugurată. Este destinată birourilor dar şi spaţiilor comerciale de lux. O altă clădire de data asta interbelică este Palatul Administrativ o clădire circulară cu influenţe orientale în construcţie. În piaţa Skandebeg cu o suprafaţă de 4 ha. este centrul politic şi administrativ al Albaniei. Numele ei datează din 1968 când în locul statuii lui I. V. Stalin a fost pusă cea ecvestră a eroului naţional Skanderbeg. Acesta a fost un nobil din sec. XV care a luptat contra otomanilor şi a eliberat de ocupaţie o parte a teritoriului albanez. Statuia de 11m a fost ridicată la împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Skanderberg. Muzeul de Istorie Natională este uşor de recunoscut datorită faţadei rectangulare enorme lucrată în mozaic. Muzeul a fost inaugurat în 1981 cu o suprafaţă de 27000mp. Realizat în maniera realismului socialist reprezintă ˝ avântul poprului albanez faţă de independenţă şi identitate. ˝ Fresca este o adevărată operă de artă. În faţa muzeului, până în 1991 era amplasată statuia lui Enver Hodja, distrusă cu furie de popor. Moscheea lui Et´hem Bey este amplasată tot în piaţa Skanderbeg şi a fost construită între 1793-1821. Este împodobită cu superbe decoraţiuni care încântă ochii miilor de turişti care o vizitează. A fost închisă în timpul regimului comunist şi redeschisă în 1991 cu ocazia adunării a 10000 de credincioşi. Din faţa acestei moschei au pornit primele manifestaţii împotriva regimului dictatorial. Alături de statuia lui Skanderbeg, Turnul cu ceas este simbolul Tiranei. A fost construit între 1821-1830. Are o înălţime de 35m şi în vârf deţine un orologiu îngrijit pe parcursul a multor generaţii de. aceeaşi familie. După ce am terminat în principiu ce puteam vedea într-o oră jumătate, ne-am oprit să bem o cafea la o terasă aflată într-o monumentală clădire în piaţa Skanderbeg. Am rugat chelneriţa să ne schimbe câţiva eu ca să putem achita în lek întrebând-o totodată unde e toaleta. Ne-a adus restul fără să ne spună unde e. Ne-am ridicat de la masa şi am deschis la nimereală o uşă. Într-o secundă a apărut în spatele nostru o namilă de bărbat, un halterofil, care ne-a întrebat destul de răstit ce vrem? După ce i-am răspuns, ne-a privit şi evaluat şi ne-a condus într-o sală la care erau multe mese de jucători, fum de ţigară şi un ecran enorm Tipul ne-a condus la toaletă, a aşteptat în faţa ei şi apoi ne-a însoţit până afară. Am făcut pe furiş o poză care a ieşit tremurată pentru că eram conştientă că dacă m-ar fi văzut, îmi pocnea aparatul sau mi-l lua. Era clar că erau nişte jocuri ilegale în plin centrul Tiranei şi văzându-ne în vârstă a acceptat să intrăm.

Am fost o zi în Albania. Ţară săracă, oprimată 50 de ani de un regim comunist mai dur decât la noi, ţară în care oamenii încearcă să-şi facă un viitor acasă sau aiurea… parcă istoria se repetă, nu-i aşa?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 11.10.16 18:30:20
Validat / Publicat: 12.10.16 06:50:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA

VIZUALIZĂRI: 5657 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Skodar, în drum spre Albania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

Jimmy1
[12.10.16 09:28:24]
»

Păcat că posibilitatea de vot se opreşte la foarte bun/foarte util. Aş da mai mult. Dar vreau să vă semnalez un lucru: în 89 aveam PIB-ul de 2800 USD. Acum e de 7200. Mai poate fi vorba de clişeul "ne-am distrus economia naţională"?

MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 09:41:54]
»

@Jimmy1 Dacă ţii seama de numărul întreprinderilor date la fier vechi, da. Cred că valoarea relativ ridicată a PIB/ loc., locul 74 din 192 ţări listate se datorează multinaţionalelor şi exportului. Datele sunt din 2010 şi cum în ultimii ani am avut creştere economică, s-ar putea să fie mai bun.

mishu
[12.10.16 09:46:49]
»

@Michi: Nici acest articol nu-l pot comenta prea mult, nu pot decat sa te admir pentru tot ce ai vazut, mi s-a parut tot acest traseu ca fiind ceva deosebit si cu tot ce trebuie.

Si chiar daca vremea in unele cazuri a fost neprielnica ramanea povestea care este aceeasi infiferent de vreme. Este o poveste usor melancolica insa plina de farmec.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Jimmy1
[12.10.16 09:51:04]
»

@Michi: V-am fentat un pic. Sunt economistă de 41 de ani. Ştiu mult de tot şi despre economie şi despre fierul vechi. Dar nu e locul aici să fac un expozeu. Admir foarte mult faptul că sunteţi activă şi prezentă, citesc cu mare plăcere review-urile dv. şi sper să mi se întâmple şi mie să pot călători încă mulţi ani de-acum încolo. Dacă voi avea ce alege pentru excursii, vi se datorează şi dv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 09:54:02]
»

@Jimmy1: Mulţumesc

mprofeanu
[12.10.16 10:22:41]
»

@Michi: Citit și votat cu mare drag! Văzând pozele îmi dau seama ce greu este să construiești atunci când ai distrus! Viața merge înainte și cu speranță și bunăvoință tot se înaintează...

Michaell
[12.10.16 10:54:50]
»

@Michi: Un vot si o mica obiectie. Spui undeva in text: ,,... şi ca şi la noi, şi-a distrus economia naţională ,,

Ca sa distrugi ceva trebui mai intii sa fi avut ceva...competitiv. Ma indoiesc ca Albania a avut ceva in acest sens. Dealtfel ca si Romania. Ambele au avut ,,ceva,, dar in nici-un caz o industrie competitiva pe piata mondiala. Deci a disparut ceva ce in mod normal, intr-o economie libera, nici n-ar fi avut vre-o sansa sa apara, deci ceva fara vre-o valoare. Asa trebuiesc vazute lucurulile.

iulianic
[12.10.16 11:04:23]
»

@Michi: Într-adevăr, Albania este o țară săracă, dar care se străduiește să iasă din mizerie și din anonimat. Turistic este avantajată de ieșirea la mare, de câteva obiective medievale, dar și de istoria ei - așa cum este sau cum fost ea. Este conștientă de acest lucru și chiar încearcă să facă ceva în acest sens.

Am fost și eu într-o excursie de o zi în Albania. Fiind într-o vacanță în Parga, se înțelege că nu am văzut decât sudul țării, cu Sarandë și cu Butrint. Am văzut multă sărăcie, dar și istorie străveche și o stațiune turistică ultramodernă.

Știți că pentru anul viitor mi-am propus o vacanță întreagă (10 zile) în Albania?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 11:08:13]
»

@iulianic: Nu ştiu dacă ai ce face 10 zile în Albania? Doar dacă sunteţi amatori de plajă.

MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 11:16:37]
»

@Michaell: Ca să fi avut industrie competitivă nu trebuia să fi fost în CAER. Ori datele problemei fiind cele din regimul comunist, în acea perioadă 1948-1990, economia funcţiona ca într-un ţarc dar oamenii erau mai mulţumiţi că aveau locuri de muncă, ˝li se dădea˝ case şi 1 kg de carne după stat ore la coadă. Astăzi pătura activă, cei tineri văzând că aici n-au şanse (în primul rând din cauza furăturii şi corupţiei) au plecat cât vezi cu ochii. Cei care au rămas, la bătrâni mă refer, sunt nostalgici şi nu înţeleg de ce nu le ajunge pensia. Este o dramă pentru că toată viaţa nu au avut alt orizont. Eu, deşi f. bătrână, gândesc altfel pentru că am tras sub comunişti din cauza discriminării pe bază de origine socială. Soţul meu la fel.

Costi
[12.10.16 11:28:36]
»

@Jimmy1:

în 89 aveam PIB-ul de 2800 USD

Nu vreau să fiu considerat nostalgic, departe de mine să fiu așa ceva, dar mă întreb: cine a calculat PIB-ul României în 1989?

Asta pentru că economia socialistă nu mai opera de ceva vreme cu acest concept (produs intern brut), ci cu venitul net. Nu e cazul să intru în detalii, dar cei doi parametri diferă substanțial. În primul rând, al doilea nu conținea nimic din sfera serviciilor.

Pe de altă parte, valoarea dolarului în 1989 era alta față de cea de acum.

Comparația dintre ce a fost și ce este acum trebuie făcută după alte criterii; de exemplu, ce poți cumpăra cu un salariu mediu (atunci și acum), dar nici asta nu e foarte relevant, pentru că și prețurile sunt cu totul altele. De exemplu, pentru că mașina era considerată un obiect de lux, îți trebuiau vreo 30 de salarii medii, în timp ce acum ar ajunge vreo 10. În schimb, cu un salariu mediu, înainte puteai cumpăra vreo 25 de uniforme școlare, în timp ce acum maxim 10 (pentru ceva ce ar ține loc de uniformă). Calculele mele sunt relative și aproximative, dar ne putem face o idee, totuși. Aș putea discuta o zi întreagă pe tema comparației, dar fiecare are un anumit feeling. Al meu este că, una peste alta, pe ansamblu, mi-e mai bine acum, decât înainte. Măcar și pentru faptul că am ajuns să vizitez, printre altele, Albania. Și a fost o experiență deosebită.

iulianic
[12.10.16 12:14:58]
»

@Michi:

Nu ştiu dacă ai ce face 10 zile în Albania…

Am ce face! Nu va fi loc de plictiseală pentru că voi merge cu sora mea și cu o prietenă.

Este vorba despre un circuit combinat cu sejur. Bineînțeles, plajă și baie în mare, dar și 4 excursii de câte o jumătate de zi (deci, deloc obositoare) în Albania, plus încă una la Kastorias pe drumul de întoarcere. Dacă mai adaug faptul că regimul de masă în Albania este demipensiune și că hotelul are 4*, ce părere aveți de un preț de 240 euro/persoană pentru toate astea? E drept, beneficiez și de oarecare reducere.

Michaell
[12.10.16 12:17:00]
»

Deacord si cu Michi (ceea ce rareori e cazul) si la fel si cu Costi.

Pensia virstnicilor de azi reflecta exact valoarea / randamentul muncii prestat de ei in anii de activitate. Daca produsele si serviciile prestate atunci, practic pe piata libera de atunci (de azi nu mai vorbesc) n-au avut nici-o valoare, trebuie sa fie bucurosi ca primesc banii pe care-i primesc. In realitate, defapt nici aceste sume nu sunt justificate. Primesc acesti bani ca un fel de mila. Suna crud dar asta-i adevarul. Daca o intreprindere de ca 5000 de angajati lucreaza un schimb intreg ptr. ca la urma un container intreg de camasi sa fie vandut (cu chiu cu vai) la valoarea de 5 Dollari pe piata occidentala... cred ca acest exemplu explica meritul economiei de atunci.

Ceea ce scriu aici n-am auzit la televizor sau la Euoropa libera ci am trait pe propria piele.

Costi, PIB-ul de atunci era cunoscut de fondul monetar. Randamentul economiei asa cum il propagau comunistii era oricum un banc si in afara nu era luat in serios de nimenea.

Accesati link-ul de mai jos ptr. a vedea cit de putin s-a schimbat in gandirea oamenilor intr-un sfert de veac. tion.ro/asistenta-din-tim ... nterior/1636963

@ Michi, dupa lectura acestui Link inca tot esti de parere ca polticienii sau coruptia e devina ca se traieste asa cum se traieste in Romania??

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[12.10.16 12:20:39]
»

@iulianic:

ce părere aveți de un preț de 240 euro/persoană pentru toate astea?

Cu 450 € poti zbura in SUA (Florida), deci zbor dus / intors plus o masina de inchiriat plus un rezervor plin.

Deci 240 € ptr. Albania e mult...

Tu ai intrebat, eu ti-am raspuns.

iulianic
[12.10.16 12:34:03]
»

@Michaell: Eu nu pe tine te-am întrebat pentru că știu că ai niște vederi cu totul personale despre România și despre noi, toți cei care am ales să ne ducem viața - așa cum este ea - în țara care ne-a crescut.

Sigur, întotdeauna există ceva mai ieftin decât orice preț.

Cu 450 € poti zbura in SUA (Florida), deci zbor dus / intors plus o masina de inchiriat plus un rezervor plin.

Și cazarea? Și masa? Și alte cheltuieli? Te rog, lasă-mă să gândesc ca un român adevărat, privind în propriul buzunar!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 14:30:02]
»

@Michael

Dupa lectura acestui Link inca tot esti de parere ca polticienii sau coruptia e devina ca se traieste asa cum se traieste in Romania??

Stai puţin. Au trecut 27 de ani, suficient timp ca o ţară chiar pornită de la zero să ajungă la oarecare bunăstare( v. România Mare, perioada 1920-1930). Cu banii furaţi şi care văd că se recuperează în mică măsură şi nu ştiu în ce direcţie sunt dirijaţi, câţi km de autostradă, câte spitale, câte şcoli s-ar fi făcut? Nu vreau să politizez, (doar suntem un sait de turism) dar s-a pornit cu pasul stâng. În timp ce credulii strigam în Piaţa Universităţii, la umbra unchiului Secu se punea de averi colosale. Câteodată zic ˝bine că mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul˝ pentru că nu văd o revigorare rapidă. Pe de altă parte, am rămas aici şi noi şi copiii deşi şi unii şi alţii puteam emigra. Noi încă din anii 80, copiii după ce şi-au făcut meserii căutate. Mai e un proverb˝ fie pâinea cât de rea...˝ dar eu sunt o bătrână cu o mentalitate demodată, ce să mai vorbesc?Ştii, după ce am văzut cât de cât Albania, m-a apucat mila de ei.

PS. Ca analiză psihologică, la fiecare ecou răzbate multă ură şi desconsiderare pentru România, încât mă întreb dacă nu vrei să te convingi singur că ai făcut mai bine că ai plecat. Părerea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[12.10.16 14:42:20]
»

@Michi: Ai citit articolul? Ce parere ai de felul de a gandi a tinerei asistente? Ai vazut ce-i debiteaza mintea? La asta mi-as fi dorit sa spui ceva! Eu de 27 de ani sunt plecat si poate deasta nu-i mai pot intelege pe oameni. Mi-as fi dorit (sa incerci) sa-mi explici cum de o fata atit de tinara si ,,neinfectata,, de gandirea comunista e in stare de atita ignoranta si, scuze, dar trebuie s-o spun: PROSTIE.

Ce are asta de-aface cu turismul? Pai eu cred ca are. Problemele din domeniul sanatatii, dupa parerea mea, isi au radaciniile tot acolo unde si le au cele din bransa turismului si anume in ignoranta si in mentalitate balcanica. In hoteluri si restaurante lucreaza oameni care gandesc exact la fel precum asistenta din articol ! Acesta-i motivul ptr. care litoralul arata la fel ca spitalele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[12.10.16 15:36:25]
»

@Michaell: Măi să fie! Am citit atentă confesiunea fetei şi i-am dat dreptate. Nu o consider deloc proastă ci că are nevoie şi de căldură sufletească, nu numai de bani.

Michaell, gândim iremediabil diferit. Am învăţat în ultimii ani că trebuie să respectăm opiniile celorlalţi chiar dacă nu suntem de acord cu ele. Ce ai zice să încep o polemică privind pe dna Merkel care prin acceptarea iniţială a 2 mil emigranţi, a deschis calea islamizării Europei? Asta nu a fost dovadă de prostie?

Hai să terminăm polemica şi să ascultăm hitul ˝gândim la fel, simţim la fel˝... youtube

Ce am s-o încasez de la WEB pentru off la pătrat !

Costi
[12.10.16 23:38:33]
»

@Michaell:

Cu scuzele de rigoare pentru off topic: am citit articolul de care vorbeai. Eu, care trăiesc aici, nu am fost prea mirat de ce spunea tânăra, dar să știi că nu mai sunt mulți care gândesc ca ea.

M-a frapat însă ceva din ce spunea:

Acolo predomină puterea pacientului, pacientul are putere, nu cadrul medical, trebuie să pui foarte mult preț pe pacient.

Spunea asta și rezulta că nu-i convine să fie pacientul pe primul plan, ar fi dorit probabil ca pacientul să fie la cheremul cadrului medical, la mofturile și chefurile lui, așa cum se întâmplă, din păcate, în România.

Asta spune tot. De-aia s-a întors acasă. Meseria asta, dacă vrei să o faci bine, trebuie să o faci cu pasiune și dăruire de sine. Iar ea, cu siguranță nu se încadrează în această categorie. E egoistă și nu o interesează decât binele ei.

Asta e! Cei pasionați de medicină plecă să lucreze în Germania, cei care o fac doar pentru că trebuie să câștige bani din ceva, rămân aici!

Și, ca să nu fiu complet în afara subiectului, fac o legătură cu cele de mai sus și review-ul de față. Uitați-vă cu atenție la poza P20. Ce se vede acolo? da știu, veți zice că o piață frumușică. Așa e, deși nu prea pe gustul meu, nu sunt amator de betoane. Dar mai e ceva: un maidanez. Probabil vă este așa de familiară o astfel de imagine, încât nici nu l-ați băgat în seamă.

Dar singura țară unde am mai văzut aceste imagini familiare nouă a fost Albania. Mama Michi, mila aia față de albanezi este și pentru români, nu-i așa?

MichiAUTOR REVIEW
[13.10.16 02:05:43]
»

@Costi:În România este mediul în care trăiesc şi nu-l compar cu alte ţări. Între ţările străine intervin gradele de comparaţie şi de aia mi-e milă. Mai e ceva. Oraşele mari din Rom. sunt alerte, au construcţii noi în special de office, aglomeraţie în centru, nu ai loc de maşini, este viaţă. Acolo e totul încremenit cel puţin asta a fost părerea mea

Cu privire la cadrele medicale:

Cei pasionaţi de medicină plecă să lucreze în Germania, cei care o fac doar pentru că trebuie să câştige bani din ceva, rămân aici! .

Eu nu aş da sentinţe atât de categorice şi nu aş generaliza. În ţară au rămas mulţi medici buni, cu experienţă care n-au fost dispuşi s-o ia dincolo d´acapo şi să suporte şi condiţia de auslander.. Eu am fost operată în ţară de un prof. ortoped şi cred că nici în America nu ar fi reuşit aşa. Soţul, deasemeni a suferit o operaţie f, grea şi nu are nicio sechelă.

Cât despre făcutul banilor, greşeşti. Majoritatea medicilor pleacă pentru că afară leafa e de la 3000 eu. în sus chiar dacă practică în spitale mici de comune. Ştii cât are aici un medic primar fără gărzi? Puţin peste 1000 eu, în mână vreo 800.Poţi răspunde că ia şpagă. Fii sigur că leafa plus spaga nu ajunge la 3000eu. aşa că sunt şi alte resorturi care-i ţin aici.

zlatna
[14.10.16 08:51:27]
»

@Michi: Foarte bun articolul, l-am trecut la favorite.

Eu de mult doresc sa ajungem in Albania, dar deocamdata nu am reusit sa-mi conving si sotia. Are o retinere pentru aceasta destinatie, ii plac peisajele, marea, dar deocamdata nu.

Ati facut un adevarat tur de forta prin tarile balcanilor in aceasta vara, va felicit.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[14.10.16 10:30:29]
»

@zlatna: Mulţumesc. Ca să mă laud anul ăsta am fost şi aproape o săptămână în Dobrogea şi în august transilvania-banat. Chiar că m-am lăudat!

Jimmy1
[14.10.16 10:55:59]
»

@Michaell: Două lucruri omiteţi în legătură cu pensionarii de acum: 1. Ei nu sunt vinovaţi că nu puteau determina în nici un fel o funcţionare normală a economiei. Dintre cei care nu erau laşi dar nici nu puteau face mare brânză, că luptau cu morile de vânt, mulţi o tuleau în străinătate. Nu-i condamn. 2. În orice loc de muncă era câte unul care muncea pentru 5 alţii. Altfel n-ar fi funcţionat nimic. Nici ăluia nu i se cuvine pensia? Că a rămas aici şi nu s-a dus să muncească la alţii pe bani adevăraţi?

Michaell
[14.10.16 11:35:04]
»

@Jimmy1: Iti raspund facind legatura cu asistenta din Timisoara.

O asistenta in occident cu o asemenea gandire si conduita de munca n-ar avea sansa de as cistiga existenta, deci ar fi data afara, mai devreme sau mai tirziu. In consecinta ea, sau fiecare altu / alta, cu gandirea ei, n-ar fi avut ocazia nici sa cotizeze in casa de pensi si ca atare n-ar primi la batrinete nici-un ban, corect? Comportamentul asistentei din link, pe vremea comunistilor, o aveau practic toti, mai bine de 80 % din poporul muncitor. Ramin cei 20 % la care am inteles ca faci referire. Pai daca am spus ca intreaga economie nu producea nimic competitiv pe piata occidentala, de ce sa-i excludem pe cei 20% din aceasta socoteala.

Am cunoscut si eu, deci am avut colegi in Romania care, ptr. vremurile acelea, intradevar erau ceva mai treziti si productibili. Atentie: raportat la ce se intimplal si cum se muncea in tara ATUNCI. Raportat la standardele de azi sau la ce se intimpla in tariile vestice ATUNCI, nici nu meritä amintiti. Si aici ma includ si pe mine!

Daca cineva mai sus spunea ca gandirea asistentei nu mai corespunde cu majoritatea de azi, deci se poate vedea ca un caz marginas, ma simt din pacate nevoit sa-l contrazic. Personal am neamuri in Romania care de fiecare data cand apar articole sau se discuta in massmedia de situatia revoltatoare din sistemul de sanatate din Ro, sar ca electrocutati in apararea acelei institutii sau a situatiei in cauza. Le-am spus in fata: Voi va meritati soarta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[14.10.16 12:20:22]
»

Este ultima dată când intru în discuţie deşi acum două zile am invitat la respectarea opiniilor (în cazul că am înţeles ceva din democraţie). Nu accept desconsiderarea şi ura împotriva ţării în care te-ai născut şi probabil ţi-ai luat o diplomă învăţând pe gratis.Vorbesc despre două domenii pe care le cunosc:

1 Am doi copii medici primari, căsătoriţi tot cu medici. N-au plecat şi se consideră realizaţi. Sunt respectaţi, invitaţi la congrese şi au comunicări în reviste de medicină din occident. Condiţiile de muncă sunt precare chiar mizerabile dar n-au dat bir cu fugiţii şi chiar în această situaţie au satisfacţii profesionale. Personal după ce am umblat doi ani în cârje mi-am pus proteze de genunchi în România şi operaţiile au fost atât de reuşite încât de atunci am făcut zeci de excursii. Este vorba de profesionalism.

2. Cu privire la pensii. Am o pensie bună dar nu nesimţită. Am lucrat în proiectare pentru construcţia unor fabrici de medicamente în Turcia, Egipt, Arabia Saudită şi petrochimie în Kuweit, Mozambic. Ai să zici că sunt din lumea a treia dar au adus sute de milioane de dolari cu care Nea Nicu a plătit datoriile (decizie proastă). Şi acum occidentul se înghesuie să găsească pieţe în ţările în curs de dezvoltare. S-au folosit tehnologii avansate la vremea aceea cum ar fi Lurgi. Cazanele de abur proiectate de soţul meu şi realizate de Vulcan au fost exportate şi în RFG. Nu consider deloc că luăm pensia din milă, chiar putem spune că avem o bătrâneţe demnă şi normală cu nimic mai prejos decât a vârstnicilor din alte ţări. Şi mai presus de toate nu ne hrănim cu ură.

webmaster39
[14.10.16 14:30:39]
»

@all: Sunteți în afara subiectului. Continuați în privat dacă doriți.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Jimmy1, Michaell, Michi, mishu, mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Albania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069209814071655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1