BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De-ale gurii în Kokkini Hani
La Stella Apartments vezi impresii am avut chicinetă și ne-am preparat singuri majoritatea meselor, însă am luat cina și la două taverne locale, situate aproximativ față în față la intrarea dinspre Heraklion în Kokkini Hani, pe Palaia EO Irakleioi-Agioi Nikolaoi, șoseaua paralelă cu New National Road care străbate stațiunea de-a lungul țărmului.
Spre deosebire de experiența de la Spyros’ Tavern din Pano Gouves vezi impresii, unde ne-am delectat vederea cu decorul abundent și auzul cu muzica la bouzouki, în restaurantele din Kokkini Hani atenția nu ne-a mai fost distrasă de nimic și ne-am putut concentra exclusiv asupra mâncării.
O fi bine, o fi rău?!! ????
În prima seară, după ce ne-am familiarizat cu împrejurimile, am mers la The Place of Zoi, un local micuț și fără pretenții, exact cum ne place nouă. Nu se află la plajă, ci de cealaltă parte a străzii, însă lipsa panoramei marine e compensată cu vârf și îndesat de calitatea excelentă a mâncării și de serviciul foarte amabil și atent. Motiv pentru care aproape că nici n-am remarcat decorul ca și inexistent, alcătuit doar din mobilierul închis la culoare.
Cei doi sau trei clienți păreau de-ai casei, așa încât Zoi, un bărbat cam de vârsta noastră, și ajutoarele sale (soția fiind, probabil, bucătăreasa iar fiica - ospătăriță) se cam băteau de muscă. Am primit așadar rapid meniurile în limbile greacă și engleză, cu pozele aferente, și ne-am pus pe studiu.
Oferta este destul de cuprinzătoare: obișnuitele aperitive tradiționale (salate, tzatziki, brânză friptă, dovlecei la grătar, chifteluțe); mâncăruri gătite (legume umplute, musaca, pastitsio, tocane); souvlaki, burgeri, șnițele; pești și fructe de mare; paste. Servesc și micul dejun în variantele continental, cretan și englezesc.
Stau bine și la capitolul licori: în afară de cafea și sucuri, aici se pot consuma niscai cocteiluri (într-o după-amiază am testat aperol spritzul - foarte bun!), ouzo, gin, bere și vin.
Prețurile mi s-au părut ultra decente, și cum eram înfometați, ne-am aruncat la o comandă „grasă” . Pentru început am poftit la chifteluțe de dovlecei și sărmăluțe în foi de viță. Ni s-a spus că la sărmăluțe tocmai se lucra, și în final, când ne-au fost aduse vreo 10 bucăți ????, dacă am numărat eu bine, eram deja sătui, așa că am cerut să ne fie puse la pachet și au constituit prânzul din ziua următoare.
La felul principal Adrian a dorit vită în sos tomat iar eu, musaca. Dragilor, sunt obișnuită cu mâncarea grecească, dar la Place of Zoi ea mi-a întrecut toate așteptările! ????
Unde mai pui că vinul alb sec la carafă s-a dovedit a fi de-a dreptul excepțional. Am „ras” împreună cu Adrian un litru îndoit cu două sticluțe de soda water.
Iar la final am căpătat din partea casei raki, un platouaș cu pepe roșu și pere și o cremă de brânză cu dulceață de vișine. Minunat!
Porții generoase, gust impecabil, iar nota de plată n-a „măsurat” decât 37 euro. Un adevărat festin! ????
Într-o altă seară am poposit To Kyma („valuri” ), un restaurant mai mărișor, cu nume bine ales, amplasat pe plaja deservită de cafeneaua sa. Cum localul este situat la nivelul străzii iar plaja mai jos (se coboară o scară destul de abruptă), pe timp de zi priveliștea mării nu poate fi decât spectaculoasă. Numai că noi am ajuns acolo pe întuneric... ????
Aici s-a acordat ceva atenție decorului: am remarcat câteva ghivece și un aranjament drăguț din cărămidă aparentă. Erau ocupate 3 sau 4 mese.
To Kyma e un local cunoscut în zonă, specializat în pește și fructe de mare - calamar, octopus, midii, creveți, pește spadă, sardine, biban de mare etc. În afara acestora servește însă și aperitive clasice, carne la grătar și feluri gătite la cuptor, cam aceleași ca la The Place of Zoi. Și băuturile oferite sunt similare. Meniul, pe care îl puteți consulta în fotografiile atașate, e scris în limbile greacă și engleză și are poze.
Prețurile mi s-au părut un pic mai mari decât la Zoi, dar recunosc că nu m-am obosit prea tare să fac comparații.
Comanda noastră a constat din icre (făcute cu mixerul - nu mi-au plăcut????) și hamsii la grătar pentru început, apoi calamar prăjiți pentru mine și gemitsa (roșii și ardei umpluți cu orez și legume) pentru Adrian. Am ajutat mâncarea să alunece pe gât cu un litru din vinul casei și 2 sticluțe de soda water și la desert am primit on the house struguri și pepene galben și roșu.
Serviciul a fost OK și, cu excepția icrelor, mâncarea ne-a mers la suflet.
Total consumație 47,70 euro.
Ne-am simțit bine la ambele taverne, cu un plus pentru The Place of Zoi.
Ar trebui să mai menționez ceva: la începutul lui octombrie, multe localuri din Kokkini Hani, fie ele cafenele, baruri sau restaurante - se închiseseră.
Din fericire, noi n-am murit de foame, chiar dimpotrivă: ne-am desfătat cu delicii grecești bine preparate, sevite prompt și cu amabilitate. Și nici nu ne-am golit cardurile... ????
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
despre SERVICII
Servire promptă și atentă
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Mâncare excepțională la Zoi, mai puțin gustoasă la To Kyma, unde nu mi-au plăcut icrele
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Nimic deosebit ca decor. Ambele taverne sunt situate pe strada principală, dar To Kyma e pe țărm, cu panorame fără îndoială frumoase pe timp de zi
Trimis de Carmen Ion in 10.03.23 16:33:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Îmi place felul în care arată cartea de meniuri în tavernele grecești. Prezentarea în imagini a felurilor de mâncare a început să se întâlnească și la noi, dar nu în toate localurile. Dar și pozele tale îți fac cu ochiul!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Rodel: Așa este. Meniurile cu poze sunt special concepute pentru turiști. Grecii știu cum să-și vândă marfa...
Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 [Petousis Taverna [Ammoudara]] Petousis Taverna — scris în 24.07.23 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 [Spyros Taverna [Pano Gouves]] O cină cu bouzouki în Pano Gouves — scris în 08.03.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Unde am mâncat în Heraklion — scris în 28.12.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ