ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
LUNA
APR-2012
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O masa de Paste intr-o taverna de exceptie din Theologos

TIPĂREȘTE

Cand am plecat in Thassos pentru cateva zile de Paste nu am mai avut timp sa citesc si recomandarile colegilor despre taverne si restaurante.

Oricum, desi sunt o gourmanda si asta se vede bine de pe "silueta mea silfida", nu mi-am facut griji, gandindu-ma ca nu voi muri de foame, mai ales daca gasesc ceva "patiserie" -sarailii, baclavale, placintele, caci doar astea imi lipsesc.

La imbarcarea din Kavala pe ferry boat am primit insa o brosura (pentru ca grecii stiu sa-si vanda marfa bine) in care erau mentionate si restaurante si taverne. Am consultat-o, caci era vorba de mancare si nu puteam sa trec cu vederea amanuntul acesta esential.

In ziua de Paste, duminica 15 aprilie, o zi de exceptie si ca excursie in sine despre care voi scrie in alt rew, si ca vreme, soare si cald dar mai ales ca intamplare am vizitat si Theologosul prezentat ca fiind cea mai veche localitate, cu case traditionale, acoperite cu piatra.

Dar pe la ora pranzului era deschis la Orizonte, nu m-a incantat, si trecand noi mai departe zarim in fata ochilor taverna Iatroy. De fapt ce mi-a atras atentia in mod deosebit, cu toate ca eu nu mananc miel, era vitrina in care se perpeleau la protap mieii. Taverna mare, cu terasa spre partea muntelui, de fapt chiar pe buza unei stanci fremata de lume. Ne-a placut atmosfera, modul politicos si prietenos al patronului care ne-a invitat la masa. Restaurantul era plin de familii venite in grup compact, probabil pentru a nu se pierde spiritul sarbatorii. La mese de 6-10-12 persoane stateau alaturi de bunici, parinti, copii, nepoti. Cu tristete m-am gandit ca la noi nu prea am vazut familii intregi mergand la restaurant pentru a se respecta, ci sarbatoarea este in casa unde bunica si mama trudesc din greu si cu eforturi pentru a pregati o masa de sarbatoare.

In fine, imediat a venit un tanar ospatar care ne-a spus ca fiind o zi speciala ne recomanda, ce credeti, bineinteles... MIELUL la protap.

Distractiv a fost cand dupa ce a inteles ca vorbim...romaneste a spus si el cateva cuvinte adica, normal ceea ce trebuia sa stie pentru turistii romani, miel, porc, vin, cartofi, salata verde. Oricum, ne-a cucerit cu zambetul si intelegerea lui.

Am comandat o salata greceasca si un souvlaki de pui pentru mine si pentru celelalte 3 persoane o salata verde, mielul la protap si vin.

Initial am cerut vinul casei la carafa, dar dupa ce am avut impresia ca era usor prea sec am cerut vestitul lor vin Resina (Melamatima, caci sunt mai multe feluri) un demi-sec.

Salata greceasca a fost consistenta si foarte buna, aromata iar in salata verde stropita cu uleiul de masline au tocat si ceapa verde.

Souvlakiul a fost foarte bun, carnea de pui invelita intr-o crusta de bacon, frigaruia avand si ardei gras intre bucatelele de carne bine patrunse.

Platoul cu miel arata extraordinar si a fost atat de consistent, incat 3 persoane au luptat indelung pentru a il dovedi.

Inainte de a se orna platoul, se cantareste cantitatea de miel si se aduce biletelul pentru a vedea clientul gramajul. A fost 1,3kg.

Bineinteles ca s-a mai cerut stropit cu ceva vin si fiindca in toate cele 5 zile cat a durat mica noastra vacanta nu am vazut picior de politist, soferul a mai trecut si el pe langa pahar.

Veselia era mare, o orchestra alcatuita din 3 persoane ne-a cantat neincetat timp de aproape 3 ore. Ma gandeam ca la noi ar fi facut 5 pauze a cate 20 de minute timp in care ar fi golit ceva pahare. La un moment dat s-a si dansat, bineinteles specific macedonean. Deja copiii de pe la mese au iesit la joaca, iar parintii au ramas in fata platourilor cu miel...

La final ni s-a adus un dulce (din copilarie imi amintesc ca se numea halva turceasca) din partea casei si cafelele de rigoare.

A fost o masa de Paste exceptionala. O singura nelamurire am avut. Nu am vazut pe nimeni ciocnind oua rosii.

Am plecat dupa 3 ore, orchestra mai canta inca si taverna era in continuare plina.


[fb]
---
Trimis de amero in 20.04.12 21:22:34
Validat / Publicat: 20.04.12 22:38:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Athena, Salonic, Serres, Nea Pori, Nea Moudania, Delfi, Meteora, Metamorfosi

VIZUALIZĂRI: 4928 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 mieii la protap
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

cristina65
[20.04.12 23:39:12]
»

Of-of, mai-mai!... Ce-mi facusi tu mie, amero draga, la 11 jumate noaptea, de nu mai nimeresc drumul spre frigider!...

Dupa ce ca descrii frumos si... savuros, cand ziceam eu victorioasa "uite ca rezist! ", -da' sa nu zicem hopa, ca inca n-am sarit gardul-, na ca m-ai dat gata si cu pozele (asta ca sa pui bomboana pe coliva...) Astept review-urile alea cu peisaje, drumuri, chestii de-alea inofensive... : -)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[21.04.12 00:08:29]
»

Draga Amero,

Ce miel gustos... ce poze frumoase... ce rea esti!!! (ca m-am luat dupa ecoul Cristinei si am venit direct aici... si azi e deja miine)

Abia astept sa ne vedem la vara...

motaneata
[21.04.12 00:25:11]
»

am cerut vinul casei la carafa, dar dupa ce am avut impresia ca era usor prea sec am cerut vestitul lor vin Resina... un demi-sec.

@amero, adevaratul vin Resina nu este demisec, ci este chiar sec!

Dar pentru ca gusturile nu se discuta si turistii cer si demi-sec, ba chiar si dulce, grecii au pregatite varietati pe gustul clientului, chit ca acestea sunt "corectate" cu zahar, rar cu must. Nu conteaza, bani sa iasa! Daca ceri, ei iti dau si Resina rosu, demi-sec, desi Resina este obligatoriu "alb, sec".

Uite ce spune "biblia vinurilor" (allhlwines.com/glossary.html):

Retsina. A dry white wine made in Greece, mostly from the Savatiano grape, to which pine resin has been added.

Anul trecut, in Thassos, in prima seara am fost la taverna lui Sakis ('Korali') din Skala Potamia, pe care o tot lauda @Sandu. 53 pe AFA (vezi impresii). Am comandat, bineinteles, si un "Resina". Mi s-a adus o sticla la 'jumate, exact ca cea din poza ta nr 9. Valeu, era demi! Si cum mie imi place vinul alb, sec, rece si gratis (deh, neam de potgorean!), probabil ca m-am strambat putin. Sakis m-a vazut, si-a dat seama ca ceva nu e in regula si, dupa ce i-am zis de unde sunt, inclusiv de AFA, vad ca dispare cu sticla mea si-mi aduce o alta, mai rotunjoara si cu o emblema pe ea. Mi-a schimbat si paharul, a turnat si a asteptat sa gust. Era altceva! L-am surprins ranjind si i-am facut o poza. Mi-a zis complice: asta e Resina!

ameroAUTOR REVIEW
[21.04.12 05:00:29]
»

@motaneata: draga motaneata, la capitolul vinuri nu contrazic pe nimeni, pentru ca nu sunt o cunoscatoare.

oricum multumesc pentru precizari

TORA INGRID
[21.04.12 07:31:15]
»

Pentru lamuritoarele explicatii si corectii de la podgoreanul @motaneata, suntem datori care cum ajungem pe acolo pe plaiurile Helladei, sa-i aducem o sticla din cea autentica de vin alb, sec, rece si gratis. (poate are si o explicatie de ce o multime de doamne prefera vinul rosu si sec?! - si desigur ca astept altceva decat vesnica gluma ca vinul rosu e bun ptr doamne cand il beau barbatii). Multumim, @motaneata!

@amero, profiti ca postul (Pastelui, desigur) a trecut ca sa ne inciti sa recuperam? Mielul ala protapit e o lovitura grea data noua, celor care te-am vota cu amandoua mainile pentru dejunul acesta grecesc.

Grecii au o traditie in care se ciocnesc oua, cunoscuta sub numele de tsougrisma. Probabil ca ciocnesc ouale la ei acasa nu la restaurant. Christós Anésti (Hristos a Înviat) - Alithós Anésti (Adevărat a-nviat).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Larissa
[21.04.12 08:12:51]
»

Dragă amero, la fix ai postat review-ul că azi se pregătește la mine iar miel, la ciorbă și felul principal, iar pozele tale mi-au deschis apetitul care amorțise bine după paște. Felicitări pentru review, mă bucur că ai avut parte de sărbători fericite! Desigur că iar am adus superbonusul, îl meriți pe deplin! Abia aștept continuarea!

le_maitre
[21.04.12 12:11:55]
»

Norocul meu ca ma asezasem sa pap in momentul in care s-a deschis magnifica paginutza aici prezenta cu minunatiile afisate parca in dorinta ca sufletelul meu (sau al oricarui cititor cu apetente "gourmandises") sa faca oaresce icter pe baza nervoasa! Am scapat de pacatosul de icter, dar parca nu m-am saturat cu ce aveam in fata-mi asa ca am mai scanat encore une fois pozele, culminand cu desertul si acum pot spune ca stau mai bine dpdv pofte satisfacute.

Nici nu stiu ce sa mai spun: sarut mana pentru share-ul impresiilor+foto sau "de ce oare ne tormentezi" cu asemenea bunatati? Raman la "sarut mana" si iti urez un sfarsit saptamanal... gastro!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaro
[21.04.12 12:36:17]
»

Ufff, ce amintiri... din singura mea (de pana acum, sper) vacanta in Grecia. De miel nu mai vorbesc, iar salata aia apetisanta n-o mananc aici decat la sor'mea, care de vreo doi ani a binevoit sa-si faca un solar, si cand ne strangem la ea, nu ne ajung castroane intregi de salata cu ceapa verde, ecologice, evident. Gustul de acasa!

ameroAUTOR REVIEW
[21.04.12 19:24:39]
»

Buna seara si multumesc tuturor. Ma bucur ca am trezit interesul si ca suntem atat de multi iubitori ai Eladei.

Nu am vrut sa va trezesc pofta pentru miel, insa realmente chiar arata incredibil, spun arata, pentru ca eu nu mananc miel dar ceilalti au fost incantati de gustul mielului la protap, poate si atmosfera...

Tora are dreptate, dar m-am scuzat ca nu ma pricep la vinuri si intradevar asa se spune Hristos Anesti.

Va doresc tuturor vacante frumoase de Paste in Thassos si rew. din care sa aflu si alte lucruri care mi-au scapat cu siguranta in scurta mea vacanta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata
[22.04.12 01:03:09]
»

@Tora Ingrid, am vazut acum vreo doi ani filmul ala cu Mel Gibson si Helen Hunt, "Ce-şi doresc femeile", si m-am crucit. Mi-am dat seama (dar nu numai din film) ca femeile au o alta scara de valori pentru dorinte, dar si alte explicatii pentru preferinte.

Orice explicatie as da eu acum preferintei femeilor pentru vinul rosu si sec, ar fi imediat dedublata si amendata de sexul frumos, iar preopinentul ar sfarsi in ocara, sfasiat ca un trantor de catre albinele lucratoare. Ingerul meu pazitor imi spune sa stau bland, sa nu ma incumet la o asa provocare.

Sa stii insa ca si barbatilor le place vinul rosu si sec. Am observat insa un anumit defazaj intre momentul dorintei barbatului si cel al femeii. De pilda, in Grecia, cand eu ceream un pahar de vin rosu, sotia mea voia o bere! Iar cand eu ceream o bere, sotia mea voia vin rosu! Nu m-am incumetat niciodata sa o intreb "de ce".

Referitor la "vesnica gluma ca vinul rosu e bun pentru doamne cand il beau barbatii", ani la randul mi s-a parut o gluma vulgara si nesarata. Chiar m-am intrebat: care a fost idiotul care a spus-o prima data? Dupa lungi cercetari am aflat ca numele lui este... Michelangelo Buonarroti!!! Nu am curajul sa-l contrazic.

In incheiere declar ca apreciez la tine simtul datoriei, mai ales cand spui:

suntem datori care cum ajungem pe acolo pe plaiurile Helladei, sa-i aducem (lui Motăneaţă) o sticla din cea autentica de vin alb, sec, rece si gratis.

Asa sa fie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileanaxperta*
[24.04.12 13:28:59]
»

Draga mea @amero, te felicit pt. un Paste binemeritat si atat de reusit in Thassos, insula mea de suflet.

Mi-ai amintit de vitrinele intesate de miei nu doar cu ocazia sarbatorii pascale in Thassos. Noi am fost in sept. si la preacunoscuta taverna a lui Stelios din Theologos, acolo vezi, cred eu, de la inceputul sezonului pana la finele lui, numai miei la protap, o autentica "feerie" de fripturi bine rumenite si "intepate" ... Mmmm, numai cu gandul acolo si deja mi=e o foameeeeee!!!

Ca si ceilalti, astept continuarea povestilor tale din Insula de Smarald.

PS. @motaneata, ca intotdeauna simpatic si stiutor. Te salut cu drag, stimabile!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[10.07.15 01:35:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Taverne în sudul Thassosului (Potos, Limenaria etc) " -- nou-creată, între timp, pe sait.

webmaster26
[23.07.17 16:34:17]
»

Mutat în rubrica "Taverne în Theologos, THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, amero, cristina65, ileanaxperta*, le_maitre, motaneata, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Theologos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06023120880127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1