GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La salon, că-i de bon ton!
5 septembrie 2017: ultima zi a sejurului petrecut la Ammoudia vezi impresii și ultima baie în Marea Ionică. Nu ne grăbim, ne luăm răgazul de a savura încă un frappé și a admira plaja-potcoavă a micului sat, căci în drum spre București vom poposi peste noapte în apropiere de Pella pentru a vizita situl și muzeul arheologic din fosta mare capitală a regatului macedonean vezi impresii.
Distanța dintre Ammoudia și Pella nu e mare iar pe Egnatia Odos e o adevărată plăcere să rulezi, așa încât decidem să facem o oprire într-un loc despre care citisem pe AFA câteva reviewuri elogioase: Metsovo.
Din autostradă e un ocol de numai 5-6 km, ce-i drept zdravăn șerpuiți, însă superba panoramă a Munților Pindului compensează eventualele mici neplăceri legate de răul de mișcare și te răsplătește din plin pentru curajul de a fi urcat la peste 1.000 m altitudine. Iar când intri în localitate..., Doamne, ce frumusețe! Ce case superbe din piatră și lemn, ce străduțe pitorești, înguste și în pantă, și ce de pensiuni, hoteluri, taverne și magazine de suvenire! Căci Metsovo a devenit în ultimii ani un sat turistic, căutat îndeosebi în sezonul rece pentru practicarea sporturilor de iarnă iar vara frecventat masiv de compatrioți de-ai noștri, în drum spre/dinspre Marea Ionică. Și nu e deloc de mirare: ca centru al aromânilor din Grecia (vlahi), Metsovo atinge în chip firesc o coardă sensibilă în inimile noastre, mai ales că aici chiar ai șansa de a te înțelege relativ ușor cu localnicii fără a apela la limbi de circulație internațională.
De acest lucru aveam să ne convingem și noi în scurtă vreme: după o plimbare pe câteva străzi pentru a admira arhitectura montană, biserica, parcul cu copaci falnici și iarbă de un verde intens, precum și obiectele meșteșugărești expuse în nenumăratele buticuri, în parcarea generoasă din piață ne-am oprit la unul din magazinele cu produse tradiționale pentru a încerca celebra brânză locală și la fel de celebrul vin. Evident, nu am plecat cu mâna goală, în afara sus-numitelor mai achiziționând și baclava și cataifuri, tocmai bune de savurat peste două zile acasă, precum și un magnet care să ne aducă aminte de minunatele peisaje din această zonă a Epirului, dar și de soarta deseori potrivnică a aromânilor din Grecia.
Intrând în vorbă cu proprietara magazinului (cu care ne-am înțeles bine pe limba ei - și oarecum și a noastră), am rugat-o să ne recomande un loc de luat prânzul, cerința principală fiind mielul, după care tânjea Adrian. Foarte binevoitoare, doamna ne-a scris pe o bucată de hârtie denumirea în grecește a localului (în caz că ne rătăcim și avem nevoie să cerem indicații) și ne-a explicat cum să ajungem.
Metsovitiko Saloni se află pe strada principală (Main Street), vizavi de Sergio Cafe Bar și la vreo 20-30 m distanță de Hotel Egnatia. Parterul clădirii este ocupat de un magazin cu obiecte de menaj, la taverna situată la etaj ajungându-se urcând niște scări din lemn cam scârțâitoare.
Salonul este de dimensiuni surprinzător de mari și cu design tradițional plăcut ochiului, constând din moblier sculptat, canapele pline de pernuțe care mi-au evocat Istanbulul, rasteluri cu farfurii pictate, ștergare cusute cu motive populare, reproduceri după imagini din zonă. Un șemineu minunat completează atmosfera, amintind de iernile reci, specifice satului.
Și în același spirit, afară, pe mica terasă, nu sunt amplasate decât patru mese, toate neocupate la acel moment (era cu puțin trecut de orele 13). La una din ele am luat și noi loc și după o scurtă oprire la toaletă (impecabil de curată), am cerut meniurile. Am fost serviți cu promptitudine de un chelner tânăr, care nu vorbea însă limba vlahă, semn că graiul strămoșesc nu mai e pe placul generațiilor noi și se află în pericol de pieire. Mare păcat!
Decizia noastră a fost rapidă, înlesnită și de oferta destul de limitată: după nouă zile de hrană ”uscată”, constând mai ales din pește fript și salate, Adrian a cedat tentației unei supe de fasole, după care am comandat amândoi kleftiko și Greek coffee. Am udat totul cu o sticlă de... apă, șoferul având, desigur, interdicție la alcool iar eu secondându-l din spirit de solidaritate. La final, consumația a costat 29 de euro. Nu mult, dar nici puțin!
Eu una nu mă dau în vânt după supele grecești - la acest capitol consider că le dăm clasă cu ciorbele noastre, dar Adrian m-a asigurat că a fost în regulă, adică în limite normale pentru o supă grecească... Pot însă depune mărturie că de mult n-am mai mâncat un kleftiko așa de suculent: bucățile de miel se topeau în gură iar verdețurile cu care fuseseră asezonate îi sporeau aroma îmbietoare. Adaug și că mi-a plăcut la nebunie cafeaua: era foarte tare și nu excesiv de dulce iar boabele fuseseră bine prăjite, rezultând un lichid de culoare închisă, nu acel maroniu spălăcit pe care l-am întâlnit de multe ori în Grecia și care m-a făcut să mă reprofilez de-a lungul anilor pe frappéuri.
Din fotografiile de meniu atașate veți trage probabil aceleași concluzii ca și mine: specialitățile casei sunt felurile pe bază de carne de miel și vițel, vinete și roșii, adică genul de mâncare consistentă specifică iernii. Nu lipsesc însă brânza, salatele sau tzatzikiul. Pe Tripadvisor, unde am descoperit ulterior că Metsovitiko Saloni primise un scor de 4,5 din 5, clienții apreciaseră în mod deosebit kolokithopita (plăcintă de dovlecei cu brânză feta), saganaki (brânză feta pané) sau yiouvetsi (carne fragedă de miel, vită sau pui preparată la cuptor în sos de roșii și vin și amestecată cu paste). Oferta de băuturi mi s-a părut suficient de largă, cu câteva sortimente de bere și sucuri și ceva mai multe variante de vin, pe care, din păcate, nu le-am putut testa.
Cât privește prețurile, aș zice că și ele se încadrează în limite normale iar serviciul a fost ireproșabil.
Punctul forte al acestei taverne tradiționale rămâne însă, în opinia mea, poziționarea pe strada principală, cu vedere spre munții între care stă cuibărit Metsovo, un sat fermecător pe care vă îndemn să nu îl ocoliți în drumurile voastre prin Epir.
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 26.02.18 11:18:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion: Mutat în rubrica "Unde mâncăm? - taverne, restaurante în Metsovo, METSOVO" (nou-creată pe sait)
===
@Carmen Ion, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre restaurante/taverne de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "unde mâncăm" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre restaurante, respectiv despre zonă sau împrejurimi şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte
În plus, cine încearcă să aleagă o taverna în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor ´´Unde mâncăm'' .
===
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster: Mulțumesc. Sunt destul de "veche" pe AFA ca să știu cum se face un review de restaurant, dar în cazul de față nu m-am putut abține și am amestecat și impresii de călătorie, prea e frumos Metsovo și eu prea NU m-am documentat pentru un articol separat.
Sper să fiu iertată. Promit să nu mai fac...
@Carmen Ion:
Un răspuns elegant adresat web-lui, așa cum vă este felul de a fi.
Nu am ajuns acolo, dar reviewul dv. constituie o bună recomandare pentru iubitorii frumoasei Elada. Admir tenacitatea dv. pe AFA și sunteți un simbol pentru noi. Cu recunoștiință pentru amabilitatea dv. când v-am rugat să faceți o traducere din limba franceză în limba română a unui text de pe soclul unei statui de lângă Palatul Regal din Brussels (review scris de @ Marius Gaudi)
Vă doresc din suflet, zile frumoase și linistite.
@Mihai18: Mulțumesc pentru aprecieri și urări. Asemenea!
Cu mare plăcere vă pot ajuta în continuare cu traduceri, atât pe dumneavoastră cât și pe ceilalți colegi, cu condiția să nu fie vreun...roman, că de astea, credeți-mă, m-am cam săturat să traduc în ultima vreme, când la modă sunt texte gen fantasy, cu vampiri, zombi și alte creaturi scârboase de care tineretul (mai cu seamă) pare să se fi ”atașat”, probabil în chip de evadare din realitate. Care realitate, prin comparație, îmi pare infinit mai frumoasă...
@Carmen Ion: Ooff! nici nu mi-a trecut inca oful dupa articolele lui @kellyboy ca vii si tu cu alte bunataturi pe aici, si inca nu merg sa mananc, mai vreau sa citesc cateva articole.
Si iar am ajuns la miel si cred ca va trebui sa imi cumpar si eu si sa le pregatesc ca altfel o sa visez numai asta.
Felicitari pentru articol, sa va fie de bine, votat cu mare drag.
@mishu: Pentru miel, eu voi aștepta totuși Paștele...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 [Taverna To Koutouki tou Nikola] Prima cină în Grecia - un real succes! — scris în 05.10.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ