GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ieftin și delicios în Icod de los Vinos
Ca o adevărată gazdă, simpatica domnișoară care ne-a cazat la Hotel San Agustin ne-a făcut și câteva recomandări de mâncătorii bune; totdeauna am considerat că e de preferat, atunci când se poate, să mergi pe mâna localnicilor. Vreo două-trei erau la doi pași de noi, înșirate pe Calle San Sebastian, ne-a atenționat că astă seară (sâmbătă) oricare din ele ne vor fi ospătat cu drag, dar mâine vor fi închise toate, mai puțin Pizzeria Family, aflată ceva mai departe. Aveam să observăm că în Tenerife cam asta-i regula: una sau două zile pe săptămână restaurantele sunt închise, iar unele au program limitat, doar pentru cină, de exemplu. De aceea, dacă vizați un anumit loc, e bine să faceți un pic de muncă de cercetare înainte.
Icod de los Vinos este un orășel cochet, dar modest și cu siguranță mai puțin turistic decât alte locuri de pe insulă; dezavantajul ar fi că oferta gastronomică e destul de limitată, iar avantajul major, după cum se va vedea, excelentul raport calitate/preț. După o scurtă plimbare prin centrul istoric al micii urbe, ocazie cu care am localizat principalele puncte de interes, ne-am reîntors și am ales Restaurante Agustin Y Rosa, poate pentru că numele semăna cu cel al hotelului nostru, care deja ne făcuse o bună impresie????. Recunosc, ăsta nu-i un argument obiectiv, probabil că mai mult ar fi trebuit să ne ghideze nota foarte bună de pe harta Google: 4,2 din 383 de recenzii.
Restaurantul ocupă parterul clădirii cu nr. 15 de pe Calle San Sebastian, o frumoasă alee pietonală pietruită, decorată ici-colo cu jardiniere și mici felinare retro, care noaptea o scaldă într-o blândă lumină aurie. Afară, de-o parte și de alta a intrării simple, sub protecția unei copertine, se găsesc 4-5 mese; ne-ar fi plăcut să ocupăm una din ele, dacă ar fi fost libere, mereu suntem dornici de aer și spații deschise și seara canareză era călduță, chiar dacă ne aflam doar în februarie...
Mă rog, n-a fost să fie, am intrat și am fost îndrumați spre una din mese, lângă una din ferestre. Interior spațios, luminos, 3 încăperi ce comunică între ele prin deschideri arcuite, decorate în stil tradițional cu mici pătrate de faianță colorată. Mobilier din lemn vopsit vintage, mese de mărimi diferite, toate aranjate frumos, cu acoperitori waterproof și șervețele bejulii, farfurii albe, pahare de sticlă. Candelabre nesofisticate, de forme diferite, câteva tablouri agățate pe pereți, câteva decoruri verzi, din plante... Muzică ambientală în difuzoare, la un volum discret... O atmosferă plăcută, caldă, intimă, deloc încărcată, care ne-a făcut să ne destindem încă din primele momente.
Am primit imediat meniurile în limba engleză; în afară de noi, mai erau doar alte 2-3 mese ocupate, până la final restaurantul avea să fie aproape plin... Nu foarte stufoasă oferta, destul însă cât să petreci câteva minute studiind paginile tipărite – câteva aperitive, supe, feluri principale – majoritatea cu accente tradiționale. Ne aflam pe o insulă, era clar că trebuia să ne începem peripluul gastronomic cu ceva pește, nu prea conta ce și cum, pește să fie! Am ales, așadar, câte o porție, fără să ne lămurim prea bine ce vom primi, nu știam toate denumirile în engleză și ne-a fost lene să mai căutăm pe Google????... Mai bine să ne contopim cu atmosfera acestui loc minunat, să ne lăsăm în voia sentimentului deplin de libertate (ce ne îmbată mereu la fiecare început de vacanță!)... Tati a poftit și la o supă de pește, am fost de acord să-l ajut un pic... Pentru stropit, ce altceva decât o carafă de vin roșu?! Doar eram într-una din cele mai importante zone viticole de pe insulă!
Vinuțul l-am primit repejor, l-am degustat, l-am găsit aromat și aspru, ne-a îmbujorat obrajii, ne-a scormonit prin burtici, ne-a încălzit suplimentar inimile... La puțin timp sosi și supa – fierbinte și gustoasă, nu mult diferită de cum am mai gustat prin alte locuri; am lipăit-o în doi timpi și trei mișcări. Pentru felul principal a trebuit să mai așteptăm, dar nu mult. Surpriza a fost de proporții însă. Porția lui Tati însemna niște pește alb (cod, cred) învelit în pesmet și apoi învăluit de o bogată zeamă cu legume și pătrunjel. Porția mea – un medalion consistent (pește-spadă?) făcut pe grătar, acompaniat de salată verde, roșii, ceapă și lămâie, iar separat, pe o farfurie, am primit garnitura – o cantitate generoasă de patatas arrugadas, alături de un bol cu mojo verde!
Citisem câte ceva despre bucătăria tradițională canareză, așa că știam „cu ce se mănâncă”! Patatas arrugadas (în traducere liberă „cartofi zbârciți”) sunt cartofi de mici dimensiuni fierți în coajă în apă cu sare, până când toată apa se evaporă, iar coaja rămâne pudrată cu un praf fin de sare. Se servesc musai cu mojo roso (un sos pe bază de ardei roșu, de obicei iute) sau mojo verde (sos cu pătrunjel sau coriandru, eventual usturoi și alte condimente). Aveam să ne delectăm la aproape toate mesele cu această delicioasă garnitură de-a lungul vacanței noastre în Tenerife! E bine să întrebați dinainte, unele feluri de mâncare o conțin implicit, altele nu. În cazul nostru, doar una din porții o presupunea, dar a fost numai bine cât să ajungă pentru amândoi; cu siguranță n-am fi dovedit două porții...
În consecință, ne-am delectat cu delicioasele bucate, am gustat unul de la altul, așa cum facem de obicei, ne-am declarat extrem de satisfăcuți. Satisfacția noastră a fost deplină odată cu sosirea notei de plată: 26,34 euro! Ni s-a părut incredibil – porții de pește la numai 8 euro și un pic... Doar prin Albania cred că am mai întâlnit așa ceva... Voi atașa poza, să nu credeți că fabulez. Cel puțin așa era în februarie 2020; ce-o mai aduce era post-covid... numai Dumnezeu știe... Am plătit cu cardul.
Ați înțeles ideea, recomand Icod de los Vinos, chiar dacă nu se află în buricul insulei, e un loc ieftin și drăguț... Recomand, desigur, Restaurante Agustin Y Rosa – ambianță plăcută, mâncare bună, prețuri mici. Alte variante de luat în seamă, conform gazdei noastre: Restaurante El Mortero și El Rincon del Chamo (vecine cu „al nostru”, tot pe Calle San Sebastian) și Pizzeria Family (pe Carrer Vieja a La Vega), cum te duci spre ocean.
Trimis de crismis in 05.04.20 12:39:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună recomandarea
Mutat în rubrica "Unde mâncăm prin Tenerife?, TENERIFE" (nou-creată pe sait)
@crismis: Am savurat pur si simplu articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Și eu am re-savurat deliciile acelea, scriind acest articol! Mi-e atât de dor... Dar am răbdare.
Mulțumesc pentru vizită!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@crismis: B chiar și eu! Și doar ce-am mâncat! P10 e cea mai ”relaxantă”! Nici nu mai trebuie să mă spăl pe mâini!
Sărut mâna pentru masă!
@Zoazore: He-he, nu m-am gândit! Are și mâncatul ăsta virtual partea lui bună: nu trebuie să te mai speli pe mâini!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Locuri bune de luat masa în Los Cristianos şi împrejurimi — scris în 12.02.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Apr.2022 [Restaurant Guachinche El Cordero [S. Miguel de Abona]] Guachinche El Cordero, restaurantul de la marginea plantaţiei de banani — scris în 18.01.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Un prânz şi două cine în Santa Cruz de Tenerife — scris în 07.01.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Restaurant El Burgado [Los Cristianos]] Un loc unde trebuie să mâncați! — scris în 29.10.21 de istratescu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 3 restaurante bune în Puerto de Santiago — scris în 26.04.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 [Restaurante las Estrellas [Chio]] Priveliște magnifică, ofertă culinară bună — scris în 26.04.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 [Casa Maria Restaurante [Callao Salvaje]] Casa Maria Restaurante, Callao Salvaje - locul unde am mai învățat un cuvânt: barraquito — scris în 19.04.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ