GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stâna Stefanu
In ultimul week-end ne-am hotarat, asa mai pe nepusa masa sa mergem sa vedem Transalpina.
La o cafea cu colegii, unul imi propune sa mananc la o stana - Stefan ceva de genul, asta in conditiile in care stia ca eu sunt fan oaie.
Asa ca am intrat sa caut pe google sa vad despre ce e vorba.
Deci:
Stana Stefanu, marca înregistrată OSSIM? Ok, mai caut, găsesc site propriu, găsesc localizar. Setez destinație in GPS, și telefon, să fie, și incepem drumul.
Despre Transalpina, nu mai este nimic de zis.
Daca ar fi sa compar Transalpina cu Transfăgărășan parca inima mea ar merge spre Transalpina.
Dar, despre Stâna Stefanu.
Am găsit cu greu un loc de parcare. Norocul meu a fost că am o mașină care ocupa 1/2 loc de parcare, dar și așa a trebuit să fac 4-5 manevre.
Deși nu ne era foame, am comandat la familie ”tocan” de oaie (pentru mine) și de vițel pentru consoartă și junioară. Și o porție de brânză cu smântână și mămăligă. Și 3 siropuri pentru stins - soc cu lămâie și soc cu mentă. Ca prețuri, decente: castron de tocan + mămăligă - 15 lei, un sirop 5 lei.
Deși cele 98 kg ale mele trebuiesc alimentate, după castronul de tocan, eram sătul, vedeam lumea în culori, și guvernul chiar începea să îmi placă...
Așa că brânza cu smântână parcă nu mai avea loc. Dar am gustat. Ca să citez: ”curcubeu pe cerul gurii”... Deci a mers uns...
Sătul, am început să analizez locația.
Am numărat 55 de mașini parcate. Unde, nu știu, însă îndemânarea șoferilor merită apreciată...
Am făcut câteva mici cumpărături (brânza, miere...) și am mai stat să admir priveliștea.
Există chiar și o încăpere amenajată tip muzeu-stână tradițională. Din greșeală am fost nevoit să merg la toaletă. Iarăși am fost surprins: curățenie, condiții mai mult decât decente în vârful muntelui...
Încă o dată, am fost surprins.
O familie a creat un Brand.
Unde spiritul tradițional a învins.
Dar mai ales Bunul Simț, atenția față de turist (un copil a vrut clătite, așa că bunica a făcut clătite...), și de ce nu un pic de spirit antreprenorial a creat ceva deosebit.
În voiajul cititorilor, nu evitați această locație. Oameni, fac diferența.
Trimis de cozmin_t in 03.09.17 14:05:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cozmin_t); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE
Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@cozmin_t: Bine-ai venit pe la noi, pe AFA!
Norocul (sau intuiția) m-au făcut să citesc în timp ce mănânc (da, știu, nu-i sănătos, dar vina e la voi!).
De fapt, ce e tocan-ul? Prima oară am crezut c-ai greșit!
Să vă fie de bine!
TOCAN
Fel de mîncare specific oltenesc (gorjenesc chiar), ceva gen tocană, dar preponderent carne de oaie fără adaosuri inutile (gen legume, rosii...), facut la ceaun, in seu propriu.
Se apropie de tocană, dar pirostia, fumul, face diferența. Trebuie gustat ca să simți.
Se pare că Varlam (cel de la Prima TV) a cerut rețeta, și a sunat să spună că nu bate cu ce a mâncat. Cei de acolo i-au replicat că și ei au încercat o rețetă de a lui și nu a ieșit...
Oricum, ”tocan” este o mâncare tradițională ciobănească, din Oltenia nordică (Gorj, Vâlcea).
Pentru cei slabi de înger, atunci când am terminat tocanul de oaie, marginea superioară a castronului era albă de la seul de oaie... Așa că trebuie să fii fan oaie. Dar soția și junioara nu au fost deranjate de miros sau gust, deci este comestibil...
Da, la stână aș mânca și eu, acolo musai mâncarea-i proaspătă și originală, obligatoriu foarte bună…
Și-i și așa frumos amenajat…
Și eu sunt fan oaie în toate felurile…
Da, cu bucurie constat că lumea devine un loc tot mai frumos și mai plăcut de locuit…
avem speranțe
La acest rewiev aș da chiar 1300 puncte… nu?
@Zoazore:
Păi să mai fie și mâncarea masculină, de ce feminină mereu?
Oameni buni,
Atunci când am căutat un loc unde să mănânc, având această informație, am vrut neapărat să încerc meniul. Nu este diversificat, dar este deosebit.
Nu este Ramada, nici clasificat cu stele Michelin...
Dar stomacul vostru vă va mulțumi...
Eu am schimbat traseul, doar pentru că eram prea plin și nu mai puteam continua până la Sebeș.
Dar anul viitor...
@cozmin_t:
Eu n-aș mere la Ramada dar la stână aș! Clar! Cert! Sigur!
Ramade-s multe și nu știi ce găsești acolo, stâne gasești mai rar și cu atât mai rar la marginea drumului și așa frumos amenajată...
Unii umblă mult pe munte ca să găsească o stână să le deie mâncare de-asta - cu meniu din asta nediversificat de calitate
La Ramada nu prea știi ce-ți dă, aici clar știi sau măcar poți ușor să presupui...
Cu toate ca nu-s fan oaie, chiar n-am avut nicio problema sa mananc de cateva ori la aceasta stana. Ma alatur elogiilor prezentate si as mai adauga la meniul prezentat, tuica servita. De cateva ori a fost "din partea casei" ceea ce intareste cele prezentate despre spiritul antreprenorial al acestor oameni deosebiti. Nu stiu daca din instinct dar chiar se pricep sa multumeasca turistii ceea ce este destul de rar intalnit. Felicitari pentru articol si pentru promovarea unor oameni deosebiti. Turismul romanesc are urgenta nevoie de astfel de oameni inimosi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 [Restaurant Casa Simy [Petrești, AB]] Casa Simy – un bun popas pentru potolit foamea — scris în 18.01.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 [Restaurant Stâna Ștefanu [Transalpina KM51]] Stâna Ștefanu - un amalgam de tradiții, miresme îmbietoare și peisaje idilice — scris în 07.08.23 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Restaurant Stâna Ștefanu [Transalpina KM51]] Stana Stefanu, aglomeratie da bun — scris în 01.09.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La masă pe Transalpina, la ”Terasa Bunicului” — scris în 19.08.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2018 [Restaurant Casa Simy [Petrești, AB]] Recomand restaurant Casa Simy — scris în 17.08.18 de Costiii din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Stana Ștefanu - Transalpina — scris în 21.08.19 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 [Restaurant casa Damian [Petrești, AB]] Casa Damian [Petresti, AB] — scris în 11.07.17 de oldmen din MANGALIA - RECOMANDĂ