EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stâna Ștefanu - un amalgam de tradiții, miresme îmbietoare și peisaje idilice
Anul de grație 2023... Căldura insuportabilă a cuprins toată regiunea de sud a țării, am rezistat cu stoicism zile întregi, și cu dorința arzătoare de a scăpa de ea ne-am amintit că muntele face parte din ființa noastră, așa că am mers să-l vedem, să ne bucurăm de frumusețea lui inegalabilă. Sfârșit de iulie, noi suntem deja la Rânca, la Vila Ozon, la răcoare, ne plimbăm prin stațiune, ne relaxăm în curtea pensiunii, dar ce mai poți face la Rânca? Să dai o fugă la Stâna Ștefanu!
Să începem cu începutul: m-am născut în anul... scuze, am încurcat borcanele! :) Într-o zi de luni, cam pe la 09.30, stam noi așa, liniștiți, pe terasa pensiunii, la o cafea bună, iar Nina mă întreabă:
- Răducane, dăm și noi o fugă până la Jupiter?
Eu:
- Stațiune sau planetă?
Stați, stați, stați! Am greșit textul, ăsta e cel cu reclama la o marcă de țiglă metalică, :) eu altceva voiam să spun, că Nina m-a întrebat dacă dăm o fugă la Stâna Ștefanu, iar eu i-am răspuns dulce și suav:
- Mda...
Pe la 11.30 am încălecat pe bidiviu, și am plecat pe frumoasa Transalpina, urmând amețitoarele serpentine, aruncând privirea în stânga și în dreapta, către peisajele de poveste... dar și în față, că venea dracu' vreo mașină și ne făceam zob! :) După parcurgerea unor porțiuni de drum cu ceață de o tăiai cu cuțitul, am ajuns la Stâna Ștefanu, fief-ul familiei B., un loc pentru odihnă, relaxare și hrană, la poalele Vârfului Ștefanu. Fiind început de săptămână, nu era aglomerat, doar 2-3 mașini în parcare. Ne-am plimbat puțin, am trecut în revistă acest obiectiv turistic, apoi am mers să mâncăm ceva, ceasul arăta deja ora 12.30. Cum tocanul de oaie nu era gata, ne-am orientat către preparatele de pe grătar, nici acelea prea multe: bulz ciobănesc, cu brânză de vacă, așa ziceau ei, pastramă și cârnați de porc. Pentru mine, „oaie” este cuvântul de care îmi amintesc doar când număr acele animale drăgălașe și sfioase, ca să mă ia somnul, sau când mă adresez cu simpatie vreunui prieten, doar că acolo mai pun în față litera „c” . :) Sunt prieten cu preparatele din carne de oaie, sau produsele din lapte de oaie așa cum sunt prieteni șoarecele cu pisica, vulpea cu găinile, sau ce exemple mai doriți să dați. :)
Nina a comandat un bulz, și o porție de brânză de oaie cu mămăligă, iar eu am cerut cârnați, după ce l-am disperat pe nenea care vindea să nu mă fenteze, în 2019 mi-am furat-o cu cârnații, am gustat și erau din carne de oaie! Am mers cu mâncarea pe terasa decorată cu costume tradiționale sau alte obiecte de artă populară, așezându-ne la o masă, unde am făcut câteva fotografii fără să deranjez pe cineva. Conform spuselor soției, bulzul a fost bun, la fel și brânza cu mămăligă, am mâncat și eu cârnații, buni și ăștia, dar mai cu noduri, aveam senzația că până și mămăliga și furculița miroseau a oaie! Pentru ce am consumat noi, am plătit puțin, 45 de lei. Pe lângă preparatele arhicunoscute, de aici se mai pot cumpăra diverse siropuri, și câteva sortimente de dulceață sau de miere. În partea dreaptă privind dinspre stradă, proprietarii au amenajat un mic muzeu, unde sunt expuse, ce-i drept cam înghesuite, costume populare și diferite obiecte folosite odinioară de oamenii din satele gorjene. De asemenea, turiștii au la dispoziție câteva cojoace, sau șube din blană de oaie, pentru fotografii de neuitat. Stâna este deschisă zilnic, între orele 09.00- 20.00, bineînțeles pe perioada în care se poate circula pe Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului.
Mi-a părut rău că nu am văzut măgărușii care făceau deliciul copiilor, și care erau mai tot timpul prezenți pe lângă stână, în urmă cu patru ani cred că erau șapte sau opt, pășteau liniștiți, indiferenți la mașinile care opreau în dreptul lor.
Fiind o afacere de familie a soților B., Stâna Ștefanu s-a dezvoltat de la an la an. În luna noiembrie 2020, o mână criminală a incediat stâna, care a ars din temelii, însă cei doi soți au luat totul de la zero, reușind să facă din acest loc un reper al Transalpinei și al zonei.
Fie că va plac sau nu produsele din oaie, Stâna Ștefanu e un loc pe care nu trebuie să-l ocoliți dacă ati ajuns pe cea mai înaltă șosea din România, vă recomand să veniți și să vă relaxați aici.
Vacanțe frumoase vă doresc!
Trimis de Safta Radu in 07.08.23 18:05:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Safta Radu:
”Într-o zi de luni, cam pe la 09.30, stăteam noi așa, liniștiți, pe terasă, la o cafea bună, iar Nina mă întreabă:
- Răducane, dăm și noi o fugă până la Jupiter?
Eu:
- Stațiune sau planetă?
Stați, stați, stați! Am greșit textul, ăsta e cel cu reclama la o marcă de țiglă metalică, eu altceva voiam să spun, că Nina m-a întrebat dacă dăm o fugă la Stâna Ștefanu, iar eu i-am răspuns dulce și suav:
- Mda...
Ierea sa-mi steie corasonu' ! Bre, iar batu vantu pi la talica? Cum... Jupiter?
Ma lamurii o tarusca mai incolo ca la Stana la Stefanu!
E chiar frumos acolo! Oameni harnici, se vede mana de gospodar care stie ca munca-l tine! Nici nu se cunoaste ca a ars!
Ma mira, insa, ca la 12:30 nu aveau mancarea gata pentru turisti. Dar ce era pe acolo mi-a placut cum arata. Si eu, mare amatoate de branza, taaare am pohtit la bulz si la felia de branza a Ninei.
Cat despre P12... Faaain! Tare fain flacau esti! Sexy rau! Tzundra aia nu mirosea a oaie?
”Mi-a părut rău că nu am văzut măgărușii care făceau deliciul copiilor, și care erau mai tot timpul prezenți pe lângă stână, în urmă cu patru ani cred că erau șapte sau opt, pășteau liniștiți, indiferenți la mașinile care opreau în dreptul lor.
Dar unde erau magarusii? Macar ai dezlegat misterul?
Sa va fie de bine!
@Zoazore: De ce bre să-ți stea corazonu' ? Mai glumesc și eu, încerc să mai înveselesc atmosfera, nu știi că lunea e cea mai deprimantă zi a săptămânii?
E frumos la Stâna Ștefanu, e tradițional, e și comercial, e o afacere care aduce profit. Nu era gata tocanul, corect, dar nu uita că era într-o zi de luni, când nici iarba nu crește, când sunt mai puțini clienți...
Nu am dezlegat misterul măgărușilor, când am plecat se adunaseră niște nori uriași, ne-a fost teamă să nu ne prindă ploaia.
Mulțumesc pentru ecou, aprecieri și vot.
@Safta Radu:
”Mai glumesc și eu, încerc să mai înveselesc atmosfera, nu știi că lunea e cea mai deprimantă zi a săptămânii?
Si sa stii ca ai si reusit! Mi-a placut teribil nota amuzanta a articolului tau!
Da, e si comercial, dar si multa munca acolo. Pe bacita am vazut-o la TV odata, nu mai retin (deh, varsta!) in ce emisiune! Strasnica femeie! Se vedea hotararea, determinarea si bucuria, dar si munca pe chipul si pe mainile ei.
Deci ai doua mistere de elucidat, mr. Whats... aaa... Safta! Magarusiide la Stefanu si malamutu' lu' sefu' de la Fundata (Cheile Gradistei).
Spor!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articol fain, bucate alese, poze frumoase.
Am și eu o problemă mai mult tehnică: de ce nu pot vota poza P12 de mai multe ori? ????
@AZE: Si eu am aceeasi problema! Cu asa baci la stana sigur isi vor dubla veniturile!
@ Zoazore, @ Aze:
Mulțumesc, sunteți voi prea drăguți, prea generoși.
@Safta Radu: Sanchi! Asa suntem noi, mai directi! Tu stii ca io nu fac complimente barbatilor! Asta este adevarul: arati bine ca baci la stana. Si nici nu e teama ca la injumatatesti produsele. Doar ai declarat ca nu-ti plac produsele ovine. Ia sa ma fi dus eu! Nimic nu mai ramanea: lapte, branza, jintita... Vise, amintiri...
Cu tine sunt toate in siguranta. Si mai gasesti si magarusii!
@Safta Radu: Văd că e înghesuială de afaişti pe transalpina. Acum vreo zece zile a scris şi Doinafil despre Stâna lui Stefanu. Dar ca mine în 2013 nu aţi fost. Am vrut şi noi în ceasul al doisprezecelea să mergem pe transalpina, că pe Drumul Regelui de la Sebeş la Novaci fuseserăm cu vreo 40 de ani în urmă. Stâna lui Stefanu era şi acum zece ani şi ţin minte că am mâncat mămăliguţă cu două feluri e brânză şi tocană la ceaun. A devenit un adevărat reper şi e un ritual să se oprească toţi acolo.
@Michi: E înghesuială de AFA-isti pentru ca Transalpina, în opinia multora, e cel mai frumos drum montan din tara. Am ajuns și eu de câteva ori la Stâna Stefanu, deși nu ma împac deloc cu produsele de origine ovina, oricare ar fi ele, sincer sa fiu am fost mai mult pentru soția mea, care nu refuza un bulz sau o portie de tocana. Stana a devenit un adevărat reper pentru ca a fost amplasata inteligent, pe cel mai frumos și mai circulat tronson al Transalpinei, acolo unde adrenalina se ridica la cote maxime.
Mulțumesc pentru ecou și pentru vot.
@Safta Radu:
”Într-o zi de luni, cam pe la 09.30, stam noi așa, liniștiți, pe terasa pensiunii, la o cafea bună, iar Nina mă întreabă:
- Răducane, dăm și noi o fugă până la Jupiter?
Eu:
- Stațiune sau planetă?
Stați, stați, stați! Am greșit textul
Aşteptam acest articol cu interes, dar şi puţină teamă
Prima reacţie la vederea articolului a fost să zic că "Vreau şi eu la Jupiter! "... ăăă... la Stâna asta pe care văd că toată lumea o laudă.
A doua reacţie a fost de... autoapărare. Şi cum nu folosesc strategia lui Zozo cu iaurtul, mult prea ineficientă pentru mine, mi-am înfrânat curiozitatea de a citi şi a viziona fotografiile până după ce terminam de mâncat. Este mai sigur aşa când vine vorba de mâncătorii , dar văd că ţi-a fost milă de noi cititorii. Apreciez
”Cum tocanul de oaie nu era gata, ne-am orientat către preparatele de pe grătar, ...
Gata! De ce îmi era mai teamă, am scăpat.
Mă provocase Doina în articolele ei cu "tocanul" ăsta, care arată într-un mare fel, că de gust nu ştiu ce să spun, neîncercând până acum acest preparat şi eram convinsă că vei veni şi tu acum să pui sare pe rană şi să mă faci "să dau marea pe munte" în minivacanţa care se apropie .
Să vă fie de bine şi să mai încercaţi!
@Safta Radu:
”Sunt prieten cu preparatele din carne de oaie, sau produsele din lapte de oaie așa cum sunt prieteni șoarecele cu pisica, vulpea cu găinile, sau ce exemple mai doriți să dați.
Am prins ideea . Cam la fel aş putea descrie şi eu prieteşugul cu peştii şi alte lighioane care trăiesc prin mările şi oceanele planetei, dar cu animalele astea atât de blânde nu am nimic de împărţit . Recunosc că acasă gătesc rarisim miel sau oaie, din motiv de miros, însă nu ratez nicio ocazie "în deplasare"
Cu atât mai de apreciat este gestul făcut de tine cu vizita la Stână spre bucuria soţiei.
La poza P12 comentez şi eu că ţi-ar sta bine ca baci la stână, nici pagubă nu le-ai face, dar că sigur hainele tale au prins miros după ce ai pus blana aia pe tine
”Fiind o afacere de familie a soților B., Stâna Ștefanu s-a dezvoltat de la an la an. În luna noiembrie 2020, o mână criminală a incediat stâna, care a ars din temelii, însă cei doi soți au luat totul de la zero, reușind să facă din acest loc un reper al Transalpinei și al zonei.
Nu ştiam de acest incident nefericit, dar, din ce văd în poze, îmi pare că Stâna asta a renăscut din propria cenuşă precum pasărea Phoenix. Bravo lor!
@nicole33: Da, am scris acest review cu o oarecare notă umoristică, e prea multă liniște pe sait, nimeni parcă nu mai are chef de nimic... Bafta ta cu tocanul, aș fi înclinat să fiu sadic, nu milos, dar nu era gata, fierbea liniștit în ditamai ceaunul, dacă era gata ceream pentru Nina, și făceam o fotografie așa cum ai făcut tu când am scris despre pictura gastronomică... Dar apreciez că apreciezi
Mulțumesc mult pentru ecou și pentru vot.
@nicole33: „De gustibus non est disputandum” , parcă așa ziceau romanii... Tot ce pot să spun e că sunt prieten cu peștii în adevăratul sens al cuvântului, și chiar dacă nu pretind că aș fi primul, într-un top al celor mai mari consumatori de pește din sud-estul Europei tot aș avea loc! Am încercat să-i fac pe plac Ninei, dar n-a avut noroc, trebuia să mai așteptăm pentru tocan, fiind prima zi a săptămânii cei de la stână l-au pus la fiert mai târziu. Te asigur că blana de oaie pe care am pus-o pe mine nu avea mirosul specific, la câți or fi făcut poze cu ea înclin să cred că mirosea mai degrabă a parfum.
Mulțumesc pentru ecou și pentru aprecieri.
@Safta Radu:
”Da, am scris acest review cu o oarecare notă umoristică, e prea multă liniște pe sait, nimeni parcă nu mai are chef de nimic...
Nu este tocmai stilul tău, dar, crede-mă, ţi-a ieşit foarte bine
Despre acalmia şi lipsa de chef din ultima perioadă ar fi multe de spus.
Intru zilnic şi invazia de reclamaţii şi de "telegrame" aproape mă deprimă, pentru că eu nu "rezonez" câtuşi de puţin cu această nouă tendinţă.
”Bafta ta cu tocanul, aș fi înclinat să fiu sadic, nu milos, dar nu era gata, fierbea liniștit în ditamai ceaunul, dacă era gata ceream pentru Nina, și făceam o fotografie
Sunt convinsă că nu ai fi ratat o asemenea ocazie.
Ideea este că i-ai rămas dator Ninei, astfel că se impune o nouă vizită la Stână pentru a te revanşa faţă de ea, deci, nu am scăpat decât pe moment
”Te asigur că blana de oaie pe care am pus-o pe mine nu avea mirosul specific, la câți or fi făcut poze cu ea înclin să cred că mirosea mai degrabă a parfum.
Norocul tău . Altfel nu te vedeam prea bine şi nici prea... îmbrăcat, în încercarea disperată de a scăpa de mirosuri
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 [Restaurant Casa Simy [Petrești, AB]] Casa Simy – un bun popas pentru potolit foamea — scris în 18.01.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Restaurant Stâna Ștefanu [Transalpina KM51]] Stana Stefanu, aglomeratie da bun — scris în 01.09.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La masă pe Transalpina, la ”Terasa Bunicului” — scris în 19.08.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2018 [Restaurant Casa Simy [Petrești, AB]] Recomand restaurant Casa Simy — scris în 17.08.18 de Costiii din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Stana Ștefanu - Transalpina — scris în 21.08.19 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 [Restaurant Stâna Ștefanu [Transalpina KM51]] Stâna Stefanu — scris în 03.09.17 de cozmin_t din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 [Restaurant casa Damian [Petrești, AB]] Casa Damian [Petresti, AB] — scris în 11.07.17 de oldmen din MANGALIA - RECOMANDĂ