2 experiențe gastronomice bune în Tropea

Am stat puțin în Tropea și, în plus, am avut 2 mese pe zi (micul dejun și cina) incluse în prețul cazării la Hotel Le Rocette Mare, precum v-am povestit la timpul respectiv. Asta înseamnă că la capitolul „alte experiențe gastronomice” n-am putut adăuga prea multe. Mai precis, au fost doar 2. O să le descriu totuși, poate ajută.
L’Ammuratta Ristorante – plaja La Rotonda, în capătul nordic
Este de fapt restaurantul hotelului amintit. Ne-am cazat pe la prânz, deci era logic să fim curioși cum arată și ce oferă, mai ales că ne era atât de la îndemână. Și mai ales că în zonă nu prea sunt alte variante. Dimineața și seara el este dedicat exclusiv oaspeților hotelului, dar la prânz primește pe toată lumea. Se prezintă ca o terasă acoperită cu formă neregulată, adaptată terenului (ultimele mese sunt efectiv lipite de stânca San Leonardo).
Mesele sunt de obicei de 4 persoane, acoperite cu fețe albe și albastre, scaunele din ratan, un model fluid și ușor, dublat de pernuțe comode. În mare, aspect nu foarte sofisticat, primitor (vă reamintesc că hotelul este clasat la 3*). Principalul atu: poziționarea pe plajă, oferind priveliști spectaculoase asupra mării (ce include, la ora potrivită, și apusul de soare).
Am fost întâmpinați de șeful de sală (ulterior aveam să aflăm că el e 😊) și îndrumați către una dintre puținele mese libere. Am apreciat că aceasta se afla chiar în prima linie, cu vedere neobstrucționată; pur și simplu am avut noroc. Am primit meniuri și lăsați să decidem.
Oferta nu-i deloc stufoasă, doar câteva preparate din fiecare categorie: aperitive, primo piatto, secundo piatto și dolci. Nu eram maxim de flămânzi, iar peste mai puțin de 5 ore 😊 aveam să mâncăm din nou, deci am hotărât să luăm doar câte un fel de mâncare. În fond, băutura-i temelie, se știe! 😊 (Și noi chiar aveam un bun motiv de celebrat – prima vacanță adevărată a verii 2025!)
Am ales deci: calamarata (un soi de paste tubulare groase și scurte) cu pește spadă, vinete și roșii (16 euro), fâșii de ton cu rucola și ceapă caramelizată (19 euro), o salată mixă de împărțit (6 euro), juma’ de vin (9 euro) și o sticlă mare de apă (3,5 euro). N-a fost nevoie să inspectăm toaleta în așteptarea hranei (acum realizez că n-am inspectat-o defel pe tot parcursul șederii noastre acolo; n-a fost nevoie, n-aveam camera departe), doar ne-am bucurat de peisaj și de atmosferă. Ah, nimic nu se compară cu prima zi de vacanță! Are ceva din prima zi de viață, cel puțin prima pe care o conștientizezi, când totul pare posibil, cerul tangibil și iubirea infinită...
Ok, să (ne) revenim. Le-am primit pe toate odată: salata, pastele și tonul. Ceea ce a fost bine, căci am putut face combinații. Delicioase. A, băuturile veniseră înainte, desigur. Vinul (roze; aveam să-l preferăm la fiecare cină) foarte fain, aromat și aproape sec, dar nu acru de sec. Am lins deci farfuriile, am golit paharele. Și, pentru că setea era mare, am mai luat o sticlă de apă. În total, nota a adunat 57 de euro. Am plătit cu cardul.
Ristorante Scacco Matto – Via Umberto I, 27 – deschis 12-23 – 4,3/817 pe Google
A doua zi ne-a prins prânzul prin orașul vechi. Pin-uisem eu pe hartă câteva mâncătorii, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Adică mai contează și să le găsești deschise când ți-e ție foame.
E cunoscut apetitul locuitorilor țărmurilor Mediteranei vestice pentru siesta de prânz. Necazul e că pe unii fix atunci îi pălește foamea, când ăștia se găsesc să-și facă siesta. Ei bine, printre italieni mai sunt și oameni normali și deschiși la minte, sunt bucuroasă s-o recunosc. Printre care băieții ăștia de la Scacco Matto (ce-o fi însemnând?!). Încercasem anterior la alții, dar n-a fost chip. Cu atât mai recunoscători am fost când ne-au instalat pe terasa umbroasă și ne-au promis că ne ospătează.
Am primit meniuri – cam aceeași clasificare de preparate, în plus aveau ceva oferte pentru copii și un meniu al zilei. Am optat pentru parmigiana di melanzane (10 euro), o chestie pe care eu o iubesc tare și n-o ratez niciodată când am ocazia (un fel de lasagna fără foi, doar cu vinete, parmezan și roșii) și tentacul de caracatiță la grill (18 euro), care a venit cu ceva piure și salată de varză roșie. Așa, ușor, de prânz, că știam ce ne așteaptă la cină... De băut, am luat câte o bere mică Nastro Azzuro (4 euro bucata).
Caracatița a fost cum a fost, dar chestia cu vinete a câștigat detașat! Parcă zic că am primit și un pic de pâinică din partea casei... Și, din motiv de... deficit de calorii 😊, ne-am gândit că ar merge și un desert de șeruit: tartufo di pistacchio (6 euro). Citisem despre tartufo că ar fi dulcele specific zonei, inventat într-un orășel apropiat, Pizzo Calabrio. Conform AI, „înghețata de ciocolată și cea de vanilie fuzionează într-un tartufo acoperit cu ciocolată fină, ușor crocantă. La bază se găsește ciocolată topită, fiind completată în vârf de amarenă (cireașă amară)” . Hmm... prin Pizzo Calabrio aveam să trecem peste 2 zile, dar puțin probabil să ne putem opri. În plus, eu nu mă înnebunesc după ciocolată (vanilia îmi place, da). Tati nu se înnebunește după dulciuri în general... Deci chestia asta cu fistic mi s-a părut un bun surogat.
A fost o alegere inspirată, vă zic drept! Fistic autentic și, în loc de ciocolată, grăunțe de fistic prăjit. Muuuult mai bine! A gustat și Tati și i-a plăcut.
Împreună cu coperto (3 euro de căciulă), nota ne-a scuturat de fix 48 de euro. Absolut rezonabil.
... În încheiere, deși în aceste 2 recomandări nu apar, vă invit să nu uitați de cele 2 branduri gastronomice ale zonei și să le încercați fără rezerve: delicioasa ceapă roșie de Tropea și ‘nduja, o pastă alcătuită din carne de porc, untură și boia iute.

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de crismis in 15.09.25 15:38:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
@crismis: Atmosferă relaxată, papa bun... Ce altceva ți-ai mai putea dori, mai ales în prima zi de vacanță?
Chiar mi-ai făcut poftă de mâncare italienească!
PS:” Scacco matto” însemană” șah mat” .
@Carmen Ion: Mulțam că m-ai luminat, chiar am căutat ce înseamnă "scatto Matto" și n-am găsit!
... Da, mâncarea italienească se numără și printre preferatele mele! Sunt absolut geniali oamenii, am mai zis-o: din 3 ingrediente simple îți scot o capodoperă!
- Sep.2018 Locuri de luat masa în Tropea - recomandari — scris în 13.12.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ