ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2025

BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

Un prânz gustos şi rapid la Ali Baba Kebab Haus în Sesimbra

TIPĂREȘTE URM de aici

6 mai 2024

În ultima zi a vacanţei noastre la Lisabona de anul trecut am ales încă o excursie opţională înainte de a ajunge la aeroport, profitând de faptul că aveam zborul de întoarcere după amiaza târziu. Aveam astfel ocazia de a descoperi cât de cât şi zona aflată la sud de Lisabona.

Imediat după micul dejun luat la hotelul Tryp Lisboa Caparica Mar, am predat camera, am dus bagajele la autocar şi am pornit la drum. Alternativa era să mai rămânem la hotel până la ora oficială de check out şi apoi cu un taxi, plătit de noi, să ajungem la aeroport. Cei mai mulţi dintre noi au ales varianta excursiei. Eu eram cumva în dubiu, plătisem excursia aceasta, care a costat 55 euro de persoană,  încă din prima zi fără să prevăd că soţul meu va avea o problemă de sănătate chiar în seara dinaintea plecării spre ţară şi nu îşi va reveni complet nici peste noapte, astfel că mă gândeam serios să mai rămânem în hotel până la prânz şi să plătesc chiar un late check out. El a decis să mergem cu grupul, chiar dacă el urma să stea mai mult în autocar, pe ultima banchetă, ţinând legătura prin telefon.

Excursia de şase ore Azeitão – Sesimbra – Setúbal includea şi o degustare de vinuri, care însă nu a mai avut loc, ghida nereuşind să ne programeze la o celebră cramă cu vechi tradiții.

Prima oprire am făcut-o la Cabo Espichel, un promontoriu sălbatic, unde ne-am bucurat de peisaje aproape la fel de spectaculoase şi de impresionante ca la Cabo da Roca, dar despre acesta voi povesti, poate, cu altă ocazie, deoarece merită cu prisosinţă mai multă atenţie.

Ne-am continuat apoi drumul spre Sesimbra, unde am făcut două opriri, prima sus la Castel, iar a doua, mai lungă, în staţiunea aflată pe malul oceanului.

Sesimbra este o staţiune cu parfum marin situată la aproximativ patruzeci de kilometri sud de Lisabona în sud vestul Peninsulei Setúbal şi se întinde între apele cristaline ale Atlanticului şi dealurile stâncoase ale lanţului muntos Arrábida.

Autocarul a oprit mai întâi la Castelo de Sesimbra, vechiul castel maur, unde am admirat o parte din zidurile care au rezistat peste veacuri vremii şi cutremurelor, apoi am vizitat Igreja de Santa Maria do Castelo, o mică bijuterie aflată în interiorul zidurilor maure, cu tavanul alb, pereţii acoperiţi cu plăci alb albastre de azulejos şi altarul, aurit masiv, cu sculpturi elaborate și influențe rococo. La sugestia ghidei, am intrat și în cimitirul aflat chiar alături, unde am fost plăcut surprinși de panorama fantastică oferită asupra golfului Sesimbra și a localității, realizând cteva fotografii şi filme extrem de reuşite.

Am revenit la autocar şi am coborât cu acesta până în staţiune, fiind debarcaţi în centru într-o parcare foarte generoasă şi gratuită, liberă la început de mai, dar posibil neîncăpătoare în plin sezon turistic.

Aici am avut program liber, ghida oferindu-ne doar câteva sugestii de vizitare şi precizând ora de întâlnire înapoi la autocar. Soţul meu a preferat să rămână în autocar, în timp ce eu am plecat să „explorez” împrejurimile alături de ceilalţi din grup.

Ne-am îndreptat, bineînţeles, spre Ocean şi am ajuns la plajă, una din cele mai frumoase plaje din Portugalia, cu nisip fin alb-gălbui, de formă semicirculară, poziţionarea într-un golf natural oferind avantajul unei ape liniştite, fără valuri mari, perfecte pentru bălăceală fără griji atunci când temperatura apei permite baia în Ocean.

Am descoperit o frumoasă alee de promenadă care mărginea plaja şi m-am plimbat puţin pe aceasta profitând de ziua superbă, însorită, caldă şi fără pic de vânt, admirând plaja şi portul. Am revenit apoi la Fortaleza de Santiago, fortul construit în secolul al XVII-lea care a preluat rolul strategic al castelului maur din deal de apărare a golfului de atacurile piraţilor, în prezent acesta găzduind Muzeul Maritim din Sesimbra, pe care însă nu l-am vizitat, doar m-am plimbat pe esplanada acestuia unde am făcut ceva fotografii.

Pentru că venise ora prânzului, eu începusem deja să caut locul potrivit pentru mine. Internetul îmi recomanda mai multe locaţii, toate cu specific de peşte şi fructe de mare, cât se poate de firesc într-un vechi sat de pescari, însă departe de gusturile mele. Mulţi vor considera că am ratat ocazia de a gusta tocmai specialităţile de peşte care au făcut celebră Sesimbra. În realitate, am acceptat iniţial, fără prea mult entuziasm, invitaţia colegilor de excursie de a lua împreună un prânz de peşte, însă au înţeles şi ei că ar fi durat foarte mult de la alegerea „animalului” dorit, frumos expus la intrare, prepararea acestuia, consumarea celor comandate şi până la plată, iar timpul nostru era limitat, astfel că au renunţat şi ei.

Atunci eu le-am propus un restaurant pe care îl ochisem mai devreme, situat pe strada principală care cobora de la parcare spre mare, un fast food care oferea kebab şi pizza, iar propunerea mea a fost acceptată de mai mulţi. Variantele erau kebab/pizza sau nimic, cei care au refuzat în final mâncând chestii similare în aeroport, tot pe fugă, însă la alte preţuri, sensibil mai mari.

Decizia fiind luată, ne-am îndreptat spre restaurantul Ali Baba Kebab Haus.

Adresa: Av. da Liberdade, nr. 37,2970-635 Sesimbra, Portugalia

Coordonate GPS: 38.444932 N -9.100292 E

Telefon: +351.967.335.994

Program: zilnic: 09.00 ÷ 22.00

Website: https://www.alibabakebabhaus.com/

Ali Baba Kebab Haus face parte dintr-o largă rețea de restaurante cu același nume, vreo optsprezece, dacă am numărat bine, în diverse oraşe din Portugalia, restaurante deja cu tradiţie, primul restaurant fiind deschis în Lisabona în anul 2007.

Este bine poziţionat pe o stradă principală, aproape de plajă, fiind situat la parterul unui bloc. Dispune de o terasă cu destul de multe măsuţe la umbra unor copertine. Spaţiul interior este mult mai modest, dar eu oricum preferam terasa. Ca la orice restaurant gen fast food, se comandă şi se achită cele dorite, se aşteaptă extrem de puţin şi apoi servirea se face la masă.

Principala specialitate a restaurantului o constituie, desigur, doner kebabul, de pui sau de vită, în pâine, în lipie sau la farfurie. Vegetarienii pot opta pentru falafel, în aceleaşi trei variante. Nici burgerii, în diverse sortimente, nu puteau lipsi din meniu şi nici puiul pane crocant în diferite variante de servire.

Nici amatorii de pizza nu vor fi dezamăgiţi dacă vor trece pragul acestui restaurant, având posibilitatea de a alege dintre mai multe sortimente, toate la preţul foarte convenabil de 9 euro, în timp ce cei mai grăbiţi pot cumpăra şi pizza la felie pentru doar 2 euro felia dintre variantele deja preparate şi expuse.

Restaurantul este apreciat şi pentru serviciile de livrare oferite în zona Sesimbra.

Am ales o măsuţă pe terasă, unde fumatul era permis, apoi am intrat şi am comandat un meniu durum kebab de pui pentru mine la preţul de 8 euro şi un durum kebab la preţul de 6 euro la pachet pentru soţul meu. Am plătit în numerar, mi-am luat paharul de Coca Cola şi am aşteptat la masă „asamblarea” kebabului, operaţiune care nu a durat mult, cei doi angajaţi mişcându-se eficient.

Mâncarea am primit-o într-un timp foarte scurt, aşa cum îmi place mie 😊. Meniul meu durum kebab a constat dintr-un kebab de pui cu salată rulat într-o lipie, o porţie de cartofi prăjiţi pentru care am optat pentru un sos de usturoi cu maioneză şi un pahar de băutură răcoritoare, eu alegând Coca Cola.

Din partea unui coleg de excursie am primit şi un espresso scurt, cafeaua Delta fiind exact pe gustul meu. Recunosc că peste tot în Portugalia atât în partea continentală, cât şi în Madeira sau în Azore nu am băut decât cafele foarte bune :)

Sunt fan kebab şi am mâncat acest preparat de-a lungul anilor în multe locuri şi ţări, fiind mulţumită de fiecare dată şi uneori chiar încântată. Şi aici în Portugalia durum kebabul ales a fost o surpriză plăcută pentru mine, carnea suculentă, moderat condimentată şi sărată, salata asortată, sosurile, toate concurând la un gust excelent.

Companionii mei au ales şi alte produse din meniu şi toţi am fost mulţumiţi şi ne-am ridicat sătui de la masă după acest prânz rapid.

Restaurantul nu dispune de parcare proprie. Există posibilitatea de a parca pe locurile din faţa restaurantului, în funcţie de noroc.

Concluzii

În această excursie am avut ocazia să descopăr o staţiune fermecătoare situată pe malul Oceanului Atlanticului la sud de Lisabona, cu vechi tradiţii în ale pescuitului. Firesc ar fi fost să aleg pentru prânz un restaurant de peşte şi fructe de mare din multitudinea de restaurante de profil şi să profit de specialităţile gastronomice locale care au făcut celebră Sesimbra în întreaga Portugalie şi dincolo de graniţele acesteia.

Cu toate acestea, eu am ales altceva, absolut pe gustul meu, şi la fel aş proceda oricând într-o situaţie similară.

Ali Baba Kebab Haus a fost cea mai bună alegere pentru mine, oferindu-mi un prânz rapid, gustos şi săţios la un preţ extrem de avantajos.

Am fost acolo, mi-a plăcut, deci recomand acest restaurant.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de nicole33 in 01.12.25 07:25:26
Validat / Publicat: 01.12.25 08:20:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 27 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Ali Baba Kebab Haus - intrarea şi o mică parte din terasă
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Sesimbra?:

SOCIALs