GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Strada, eleganţă italiană în centrul oraşului Ruse
Cum minivacanţele de Paşte şi 1 Mai bat la uşă şi cum mulţi compatrioţi vor dori să le petreacă în ţara vecină şi prietenă de la sud de Dunăre, m-am gândit că ar prinde bine un articol despre un local din Ruse, în ideea că cineva ar putea să se oprească în trecere mânat de foame, de aceea vă voi povesti experienţa noastră de acolo.
Pe când ne întorceam către casă din minivacanţa revelionului 2017, de la Veliko Târnovo, echipa a votat în unanimitate să luăm masa la Ruse, la Happy, că tot trecuse demult de ora prânzului şi foamea ne cam dădea târcoale. Asta era, aşa şi în scop de frumoasă aducere aminte de la revelionul 2016, când ne intrase la suflet acest cel mai vestit local din oraş. Zis, mai rămânea de făcut!
Parcăm undeva în Ruse, aproape de un Lidl, o luăm pe jos o bună bucată de drum pe faimoasa stradă pietonală, Aleksandrovska, ajungem în centrul oraşului, admirăm Statuia Libertăţii, parcul, Piata Svoboda, clădirea Dohodno Zdanie scăldate de un soare blând ce dădea vreo 7 grade în termometre şi aglomeraţie pe alei. Ajungem în faţa restaurantului şi... stupoare: mai multe persoane aşteptau afară să se elibereze vreo masă dinăuntru, ce să mai, era coadă de-a binelea. Ne desumflăm după câteva minute de aşteptare şi începem să evaluăm situaţia: nu am fi intrat nici în 45 minute, cu tot cu timpul alocat consumaţiei, ne mai trebuia încă o oră şi ceva, ceea ce era de neacceptat, în opinia mea. Aşteptarea la uşa restaurantului îmi inducea o stare de demult, de pe vremea împuşcatului de care nu voiam să-mi amintesc, în cele câteva minute în care am stat, am revăzut mai mulţi turişti, foşti ”vecini” pe care-i întâlniserăm la Hotel Târnovo, şi ei având acelaşi scop final, acela de a mânca la Happy. Până când o doamnă ce aştepta ca şi noi, întreabă retoric către prietenii săi cu care venise: „Dar ce are dom'le aşa special, acest Happy, de e aşa coadă, alt restaurant nu mai există în Ruse? ” În clipa aceea am realizat că avea dreptate într-o măsură oarecare şi am decis de comun acord să nu mai aşteptăm, poate vom găsi ceva convenabil pe traseu.
Nu apucăm să parcurgem decât vreo 200 m pe str. Aleksandrovska în direcţia de unde veniserăm, că ne atrage atenţia afară, în faţa unei clădiri arătoase purtând numele La Strada, un panou pe care era aşezat un meniu în scop de a fi consultat. Răsfoim un pic în timp ce foamea ne rodea binişor în burţi, şi bingo! Ne dăm seama că era ceea ce căutam: un local cu mâncăruri felurite, cu preţuri ok, chiar mai mici ca la Happy, cu poziţie excelentă, în inima oraşului! Adresă: Ruse, Ul. Aleksandrovska, nr. 77, site oficial: lastrada.bg/ro
Intrăm şi ne minunăm: wow, e chiar frumos, dar mai ales foarte spaţios! Localul se desfăşoară pe două niveluri, parter şi etaj, mesele fiind dispuse atât la parter, cât şi la etaj în jurul unui ”miez” gol pe ambele caturi, ceea ce-i conferă o superbă vedere panoramică de sus de la bar, asupra intrării şi întregului local. La parter se află bucătăria şi unul dintre baruri, iar accesul la etaj se face pe ambele părţi, de la intrare pornind în sus simetric pe margini, scări frumos ornate cu ghivece mari de flori. Sub una dintre scări se află o colecţie interesantă de sticle de vin.
Am găsit o masă liberă aproape de intrare, la parter, ne-am aşezat şi am primit meniul de la un ospătar amabil, care nu vorbea română deloc, doar ceva engleză, suficient cât să ne înţelegem între noi. Meniul este foarte stufos, cuprinde mâncăruri atât din bucătăria locală, bulgară, cât şi din cea italiană sau internaţională.
Ceea ce se face remarcat mai întâi în aspect, este stilul italian rafinat, aş zice mai degrabă veneţian, în care este decorat restaurantul, judecând după măştile interesante vizibile pe toţi pereţii. Combinaţia de nuanţe de albastru şi bej-maroniu este prezentă peste tot, în pardoseală, mobilier, pereţi. Eleganţa este cuvântul care ar defini cel mai bine interiorul. In decor apar şi două narghilele, care nu prea au nici in clin, nici in mânecă cu specificul de dorit al localului, dar cine ştie?! , or fi fost doritori, de-aia or fi fost aduse! Muzica lentă, în surdină, ce pătrunde prin toate cotloanele te cuprinde molcom creând o atmosferă caldă, prietenescă în care te dezmorţeşti imediat. Din propria descriere făcută pe site-ul dedicat, am dedus că localul a fost deschis anul trecut, pe locul fostului restaurant Potsdam şi că în septembrie 2016 urma sa fie inaugurat unul similar în complexul Mall Ruse, lucru ce s-a şi înfăptuit. De fapt, se doreşte crearea unui lanţ de restaurante cu această marcă, „La Strada”, pesemne în replică pentru altele deja consacrate.
Făcând săpături pe internet despre restaurant, am dat de site-ul oficial, bine pus la punct, care m-a surprins plăcut afişând câteva informaţii şi în română, semn că nu sunt puţini clienţii conaţionali ce se opresc să-i calce pragul. Ba mai mult, se poate comanda şi prin telefon, se poate achita on-line, iar în local şi cu cardul, lucru pe care l-am experimentat şi noi. Meniul, în schimb, nu este disponibil şi în română, ci numai în bulgară şi engleză, atât în restaurant, cât şi pe site, însă bine ilustrat şi detaliat. Cuprinde o mulţime de preparate, că nu ştii la care să te opreşti: salate, aperitive calde şi reci, meniu dedicat copiilor, secţiuni cu preparate pe bază de orez (risotto), mâncăruri la cuptor pe bază de pui şi porc, paste, pizza, paella, burgeri, bruschette, supe, barbeque, preparate din peşte şi fructe de mare şi, în fine, o panoplie de prăjituri apetisante ca desert.
În faţa unei oferte aşa de generoase, prietenul nostru şi-a deschis papilele gustative cu o mastică biemeritată, că deh, nu era şofer, soţul meu a încercat o Zagorka fără alcool că era însetat de-a binelea şi, pe deasupra, şofer, iar noi fetele am cerut sangria pe care, din păcate, nu o aveau. Apoi, ne-am consolat cu câte un ayran.
În ceea ce priveşte mâncarea, noi aveam un gând dinainte conturat, acela de a repeta experienţa de la Happy cu coasta de porc la cuptor la care visaserăm de când ne întorseserăm din Kefalonia şi de la Salonic, însă în faţa unui meniu atât de ofertant, ne-am răzgândit. Am ales să începem festinul cu câte o salată Caesar pentru mine şi soţul meu, prietenii noştri preferând risotto cu mix de ciuperci, el, şi cartofi noi cu sos de iaurt asezonat cu mărar şi usturoi, ea. Toate au fost foarte bine gătite, gustoase, iar porţiile îndestulătoare, că aproape ne săturaserăm. Dar mai aveam de aşteptat felul principal pentru care optaserăm la unison: aripioare fripte pe sabie, după ce pendulaserăm între diferitele preparate la grătar: frigărui de pui, de porc, coaste porţionate individual fripte şi ele pe sabie, căci arătau excelent prezentate în meniu. Comandaserăm două porţii, câte una pentru două persoane bănuind că sunt foarte mari şi nu ne-am înşelat: ospătarul a venit cu două funduri de lemn, rotunde, ornate cu salată verde, pe fiecare fiind aşezată câte o sabie pe care erau înşirate vreo 10-12 aripioare şi bucăţi de parlenka.
Deodată, în faţa noastră, ca într-un adevărat spectacol de gastronomie, ospătarul ne-a făcut atenţi (moment în care au ciulit ochii şi urechile şi vecinii), a ridicat sabia în poziţie verticală cu o mână deasupra fundului şi cu mâna cealaltă a început să desprindă cu furculiţa toate aripioarele care au căzut una câte una până la ultima pe patul de salată verde. Vecinii de la celealte mese au început să aplaude, semn că le plăcuse reprezentaţia. Apoi, ne-a adus şi câte un sos de usturoi ca să alunece mai bine şi mai aromat mâncarea. E inutil să vă spun că şi acum când scriu salivez, nu ştiu cu ce le unseseră înainte de a le frige, că au fost fenomenale, doar facem şi noi acasă aripioare fripte la grătar, dar ca acelea, nu ne-au ieşit niciodată! Şi miroseau atât de bine, că pofta ne dăduse gata. Abia am putut să dovedim porţiile, eram mai mult decât sătui, dar nu ne venea să lăsăm nimic pe farfurie, pardon, pe fund!
De prăjitură, cu mare regret, nu s-a mai pus problema, căci nu mai avea loc nimic, abia am mai strecurat câteva sorbituri de coca-cola ştiind că ţine loc şi de cafea, să nu ne ia somnul pe drum. Nota de plată, destul de ”subţire”: aproape 23 leva.
Când am intrat în restaurant era încă soare, când am ieşit se lăsase binişor seara peste Ruse, deşi era doar puţin trecut peste orele 17,00, iarna fiind mai zgârcită cu lumina zilei, după cum se ştie.
Aceasta a fost experienţa noastră ce s-a numit ”La Strada”, pe care am declarat-o imediat un succes şi aş putea spune chiar un serios concurent pentru vestitul Happy, deşi sunt diferite ca stil, atmosferă şi ambianţă, e ca şi cum ai compara mere cu pere. Fără îndoială, îl recomand cu inima deschisă, dacă aveţi drum prin Ruse vă puteţi opri să-i încercaţi preparatele şi aerul italian, nu vă va dezmăgi!
 
Web, de data aceasta nu am inspiraţie şi mă las pe mâna ta, te rog ataşează o ilustraţie muzicală aşa cum vrei tu!
Trimis de irinad in 28.03.17 18:33:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
„La Strada” a fost și un film superb al lui Felini, cu o coloană sonoră de excepție. Sper să placă.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmasterX: Ai dreptate, vezi, ştiam eu că pot conta pe web! O idee excelentă, mulţumesc!
@irinad: Si uite-asa in prag de seara am prins votul nr 1 ???? si mi s-a facut o foame de nu mai pot. Arata totul foarte bine si a meritat sa renuntati la Happy. Si uite asa am mai primit o recomandare de luat masa, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Da, câteodată prinde bine să mai schimbi localul, îţi dai seama că există alternative demne de atenţie. Şi preţurile erau ceva mai mici, parcă şi porţiile ceva mai generoase.
Însă, repet, după părerea mea, nu trebuie neapărat comparate, cel mai bine e să le încerci pe amândouă!
Mulţumesc de vizită, din nou sunt "invidioasă" că eşti iute de mână! Seară frumoasă în continuare!
@irinad: Intamplator sunt cu tableta in mana si ma anunta cand am un mail nou, asa ca am ajutor ????
Sincer, mi-a plăcut reviewul prin destinația sa. Dacă ai ști cât îmi sunt de cunoscute locurile din P-2 și P-3. Pe strada Aleksandrovska am făcut potecă dar de restaurant nu am știut. Acum știu, primăvara a venit și bate la ușă o vizită acolo. Se merită, în Bulgaria este pace și liniște. Am memorat exteriorul acestui restaurant și cred că acolo vom merge și noi.
Cu P-3 am o mică povestioară. O doamnă de vârsta 3-a plimba în cărucior neputul (nepoata) sa, cu vârsta sub doi ani. Tare drăgălaș copilul și soția l-a luat în brațe (noi nu avem nepoții, din păcate). Era prietenos cu ea. Instantaneu a urmat o ședință foto, cca. 4-5 poziții. Bunica sa ne-a spus că vrea și ea fotografii. Aparatul meu nu era polaroid dar mi-a dat (scris) adresa sa în limba bulgară și i le-am trimis prin poștă, cu confirmarea primirii.
O seară bună.
@irinad:
Câtă bucurie ai produs pe aici! Doar eu plâng, până la vară - vară, nu tavernă, nu mehana!!! Grav!
@Mihai18: Mă gândeam eu că vă vor face plăcere fotografiile din Ruse. Reastaurantul acesta este relativ nou (de anul trecut) aşa cum se prezintă acum. Pe locul lui era un altul ce se numea Potsdam. Mergeţi liniştiţi, Bulgaria este foarte primitoare!
Apropo de poze, am şi eu o mică povestioară de astă-vară de la primul festival roman de la Nikopolis ad Istrum. La intrare, întâmpina oaspeţii o frumoasă fată bulgăroaică îmbrăcată în straie romane ce împărţea răvaşe (în limba bulgară, desigur) tuturor vizitatorilor. Băieţii noştri, al meu soţ şi bunul său prieten şi fost coleg de şcoală, au vrut neapărat să se pozeze cu ea. Eu am fost fotograful, iar fata, care era pe deasupra şi isteaţă foc, mi-a scris adresa ei de mail pe un răvaş cu litere latine, rugându-mă să-i trimit şi ei pozele. Dar, literele erau uşor deformate, aşa încât am confundat litera "r" cu litera "v". Mesajul se întorcea nerecunoscând adresa, până la urmă soţul meu a a venit cu ideea să mai încercăm schimbând literele, până am reuşit.
Nici nu ştiţi ce fericită am făcut-o, mi-a mulţumit de o mie de ori, mi-a spus că nu se mai aştepta să primească vreo poză deoarece trecuse aproape o săptămână!
Şi dvs. o seară bună!
@elviramvio: Păi, dacă nu mehana, nu taverna, sigur ne vei povesti despre vreun restaurant de pe la noi. Au şi acestea rolul bine determinat în "viaţa de turist". Ştii că şi mie îmi place istoria, îmi plac "bolovanii antici", ador peisajele, marea, dar nu mă dau în lături nici de la locurile în care se ia masa, căci şi ele ne fac viaţa mai frumoasă. Şi pe deasupra, articolele despre ele au gradul lor de utilitate!
Pupici!
@irinad:
Cald si rece in ce spui tu!! Dar vor fi si bolovani, chiar azi numaram zilele (of, saptamanile) pe calendar pana ajung. Si parca anticipand ce ai postat tu, azi m-am trezit cautand sa fac o rezervare peste Dunare, asa, sa o stiu acolo cand vin din concediu si sa putem fugi o noapte la o mehana si prin coclauri rustice!
@elviramvio: Ştiu ce greu e să astepți, dar las'că vine ea şi vacanță şi să vezi...
Mai avem şi noi în plan incursiuni bulgăreşti!
@irinad: Draga mea, am fost și eu acolo, dar vara, pe terasă. Am băut o cafea foarte bună, nu am mâncat nimic, eram plini de la Happy.
Mulțumim pentru recomandare, o să țin cont.
Vă salut cu drag!
@krisstinna:Cu mare plăcere, draga mea!
Ei, şi eu vreau să ajung acolo într-un anotimp mai cald, şi mie îmi place să savurez o cafea sau o limonadă la terasă! Mă destinde şi-mi dă un sentiment aşteptat de relaxare după plimbări mai agitate.
De fapt, gândindu-mă că până la vacanţa de vară am putea face mici escapade la sud de Dunăre şi am putea trece prin Ruse, mi-am amintit de ultima noastră vizită în oraş şi de acest restaurant care ne-a scos atunci din încurcătura foamei. Şi ce e mai frumos decât să ştii că şi altcineva ar putea să găsească sugestia ta folositoare?!
O zi frumoasă îţi doresc!
Foarte util pontul cu acest restaurant, in caz ca ne apuca foamea pe drumul spre casa.
Asa cum m-a apucat acum vazand pozele...
@marius gaudi: Nu vreau sa-ți pricinuiesc vreo neplăcere sau foame cu pozele, dar stii cum e, ele sunt atât de ilustrative...
Exact aşa m-am gândit: în drum spre casă mai poate fi făcut un popas într-un loc drăguț şi primitor, într-un oraş cu un centru cochet şi frumos!
Vacanțe de vis şi pentru anul în curs îți urez!
@irinad: abia azi dimineata am vazut articolul tau. Am fost inspirata sa il citesc abia acum, dupa ce am consumat cateva sarmale, daca as fi facut greseala sa il citesc inainte de masa ar fi fost jale
In cazul vostru, faptul ca nu ati gasit locuri la Happy a fost grozav, uite, asa ati avut ocazia de a gasi un alt local fantastic pe care sa ni-l recomandati si noua!
Pozele sunt de inspiratie maxima (vai ce bine ca am mancat, stiam eu ca iar imi ploua in gura daca citesc alt articol de-al tau despre restaurante ).
O zi splendida iti doresc!
@ioana74: Știu, gata am învățat: cel mai bine e să citești articole despre restaurante după ce ai mâncat, așa cum e bine să te duci la cumpărături cu burta plină ca să nu cumperi tot magazinul.
Da, experiența de la La Strada merită adusă în atenția turistului ca să se poată decide mai bine dacă alege cumva să se oprească un pic în Ruse în drum spre casă.
Mulțumesc de vizită și aprecieri, știi că-mi face mare plăcere să ”vorbești” cu mine!
Pupici!
Frumoase si apetisante descrieri! Felicitari pentru detaliile colorate!
@glcitizen: Mulţumesc mult, eşti foarte generos cu mine! Mă simt atât de mică şi neînsemnată pe lângă "cetăţeanul titan" pe care l-am cunoscut la Slănic, aşa încât aprecierile tale îmi merg la suflet!
@irinad:
Multumesc, si eu ma bucur ca te-am cunoscut. In realitate, sunt mult mai modest decit in fictiune.
@irinad: Chiar frumoasa locatia, pare interesanta, iar mancaricile apetisante, multumim pentru informatiile utile si placute.
@calatorul: Mulţumesc, mă bucur că ţi-au plăcut atât localul, cât şi felul în care arătau preparatele, în plus te asigur că erau foarte gustoase. Ambianţa era deosebită, chelnerii amabili şi prompţi, îmi propun să mai ajungem pe-acolo cât de curând. Ruse poate constitui o pauză binemeritată pentru masă atunci când eşti în tranzit spre casă.
O seară frumoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 [Restaurant Terassa] Masa cu vedere frumoasa catre Dunare — scris în 04.02.24 de Deborah77 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 [Restaurant Complex Ciflishki Han] Complex Cifliski Han - Ruse — scris în 25.05.23 de fregata din GIURGIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kaufland Ruse (+Lidl) — scris în 07.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 [Restaurant Happy Bar & Grill] „... be happy! ” la Happy Bar&Grill din Ruse — scris în 04.03.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2011 [Restaurant Happy Bar & Grill] Happy !? - [Bistro Happy] — scris în 09.11.11 de radu.ro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 [Restaurant Complex Ciflishki Han] Mehana Ciflika - merita incercat — scris în 16.10.11 de radu.ro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 [Restaurant Happy Bar & Grill] Bistro HAPPY / Mancare buna, aproape de casa — scris în 17.01.11 de greeneyes din BUCUREşTI - RECOMANDĂ