ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
FEB-2019
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Conacul Secuiesc 4*, Colțești, Alba, cel mai bun gulyas unguresc, rețetă tradițională

TIPĂREȘTE

La recomandarea unui prieten, am ales să petrecem weekendul în comuna Rimetea, din județul Alba. A fost un week-end de poveste, cu castel, chei, cetate, piscuri cucerite după ore bune de urcuș, iar peste toate acestea am așezat răsfățul: cel mai gustos gulaș unguresc pe care l-am mâncat până în prezent.

Gulyasul servit la Conacul Secuiesc 4* este un preparat cunoscut în zonă dar și în străinătate. Pentru gustarea acestuia oamenii străbat distanțe mari, dar mai ales se chinuie să găsească o masă liberă.

Rezervarea

Fără o rezervare prealabilă, nu ai nici o șansă să mănânci din bunătățile gătite și servite la Conacul Secuiesc.

Prietenul nostru ne-a spus să facem din timp rezervarea la restaurant pentru că nu prindem locuri. Numărul de telefon l-am luat de pe net și am sunat joi seara de câteva ori, dar nu mi-a răspuns nimeni. Atunci, am trimis e-mail, mesaj pe whatsapp, am completat formularul de rezervare de pe pagina lor, iar vineri dimineața nu am avut nici un răspuns. Vineri am început să sun iarăși, ba se întrerupea apelul, ba intra căsuța vocală care îmi spunea că nu poate fi contactat destinatarul. Am intrat într-o oarecare panică că nu voi reuși să fac rezervarea până dimineață când vom pleca spre Rimetea. Am aflat ulterior ca le cade reteaua si nu au semnal.

După n apeluri aud o voce... mi-a răspuns!!! Ce bucurie! Acum urma partea cu locurile, dacă s-au ocupat în două zile de când tot sun eu? Am avut noroc în cele din urmă si am făcut rezervarea la restaurant. În paralel căutam și sunam pentru cazarea de sâmbătă noaptea. După n încercări, răspunsuri de genul: ne pare rău dar pentru o noapte nu avem camere disponibile, am plecat la drum fără să reușesc să rezerv cazarea... Dacă nu găseam acolo ceva, ne întorceam acasă seara, dar despre cazare voi povesti în alt review.

Adresa restaurantului: Sat Coltești, com. Rimetea, jud. Alba.

Orarul: Marți - Duminică 9:00 - 22:00. Luni închis.

Ajungeți cu ușurință la Conacul Secuiesc pentru că este semnalizat cu panouri publicitare, dar și dacă întrebați localnicii, aceștia vă îndrumă cu drag. Noi am întrebat și ne-a fost explicat traseul până la Conac, cu mare amabilitate.

Am citit că au scris unele persoane că nu au reușit să vorbească cu localnicii. Noi în două zile am vorbit cu mai multe persoane, și toți au fost foarte amabili, ne-au îndrumat și ajutat cu sfaturi despre trasee și destinații turistice, ne-au răspuns pe ulițe la salut în limba română, așa că nu vă fie frică să mergeți acolo, vă descurcați și în secuime vorbind limba română. Cred că localnicii sunt obișnuiți să ofere informații turiștilor.

Conacul Secuiesc este un "must see", un simbol al gastronomiei secuiești. Nu poți merge în Rimetea și să nu mănânci acolo.

În jurul Conacului Secuiesc sunt trei parcări, veți găsi un loc cu siguranță. Într-o parcare este o rulotă cu produse lactate tradiționale. Noi nu am cumpărat, dar arătau foarte apetisant specialitățile din cașcaval.

După ce am parcat mașina, am intrat în Conac. Am fost întâmpinați la intrare și verificați pe lista de rezervări, după care am fost conduși la masa noastră.

Restaurantul

Ambianța restaurantului este una tradițională, culorile folosite sunt: verde, nuanța mobilietului (pictat cu motive florale în roșu și alb); alb, pereții, fețele de masă cu broderie și perdelele; roșu, șervețele și traversele de pe mese, panglicile perdelelor.

La mese sunt scaune din lemn cu spătarul decupat, de culoare verde, pictate, cu protecție pentru șezut, parcă sunt scăunele din povești. Tot mobilierul este din lemn pictat. Am cerut permisiunea să fotografiez decorațiunile și mobilerul și am primit aprobarea, cu amabilitate. Nu am fotografiat restaurantul pentru că era plin și nu am vrut să incomodez consumatorii. Am fotografiat în schimb masa noastră. Merită să mergeți acolo, este foarte frumos.

Mâncarea

Am ales din lista meniu cele două variante de gulaș, gulaș unguresc (26 lei) și gulaș de fasole (28 lei) foarte gustoase ambele, dar noi am concluzionat că cel unguresc este special.

Am întrebat chelnerul care este diferența dintre cele două preparate și ne-a răspuns cu amabilitate și cu zâmbetul pe buze la această întrebare și la multe altele... ne-am împrietenit!

Diferența este că gulașul cu fasole are aceeași compoziție ca cel unguresc, doar ca mai are adăugate: fasole și cârnați. Carnea de vită se topea în gură, nu era ațoasă, iar aromele sunt excepționale. Gulașul unguresc este mai picant si mai condimentat față de cel de fasole.

Cantitățile sunt mari. Gulașul este servit într-un suport cu un bol de metal care este încălzit cu o lumânare pastilă pentru a nu se răci și cu polonic cu care sa te servesti.

Dintr-o porție de gulaș veti umple două farfurii adânci.

Am întrebat de ce are lumânare și mi s-a răspuns că în farfurie nu incape toată cantitatea, iar lumânarea arde pentru a nu se răci gulașul.

Am primit pâine de casă (3 lei), smântână (5 lei) și ceapa roșie (3,50 lei).

Desertul

Desertul trebuia să fie unul special, așa că am ales găluștele Somloi (21lei/ buc), rețeta originală. Noi suntem înnebuniți după găluștele Somloi din Hajduszoboszlo, nu am mai găsit ceva asemănător în România și speram să găsesc aici. Ne-am comandat, mie nu mi-a plăcut în mod special, dar soțului meu i-a plăcut mult desertul. Eu dacă mai mănânc acolo desert, voi lua papanași pentru că arătau foarte bine.

Găluștele Somloy sunt bucățele din trei blaturi diferite: cu vanilie, cu nucă si cu stafide si cu ciocolată. Toate blaturile se așează într-un pahar, se însiropeaza cu un sos de ciocolată, iar deadupra se pune multă frișcă (tot chelnerul nostru amabil ne-a povestit rețeta).

Găluștele Somloi din Hajduszoboszlo sunt cu cremă de ciocolată și cu cremă de vanilie, acoperite cu caramel sărat și frișcă. Altă rețetă, altă savoare, pentru mine reteta aceea este cea mai buna.

De băut, și-a luat soțul o bere fără alcool Ursus Cooler 11 lei.

Total nota de plată 118,50 lei. Rotunjit la 130 lei.

Curatenia si ordinea sunt la loc de cinste. Am observat ca dupa ce au plecat de la masa clientii, chelnerii au strans rapid totul si au asezat o noua fata de masa pentru urmatorii consumatori.

Am fost serviti rapid. Chelnerii poarta costume traditionale secuiesti, foarte frumoase.

După ce am mâncat am ieșit în curtea Pensiunii Restaurant Conacul Secuiesc.

Curtea

Suprafața curții este foarte mare, priveliștea oferită de Munții Trascaului cu vârful Piatra Secuiului, este minunată, aceasta noi am admirat-o și de la masă, pentru că eram la geam.

În curte este amenajată o cascadă, un lac, multe stanci, arbusti decorativi, un loc de joacă pentru copii, bănci.

Era semnal Wifi cand am fost noi.

Recomandarea

Vă recomand să mâncați cel mai bun gulaș unguresc la Conacul Secuiesc din Coltești.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 12.02.19 18:31:01
Validat / Publicat: 12.02.19 19:43:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 3300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Conacul Secuiesc, Colțești, Alba

galuste somloi, vedere spre muntii Trascaului

EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50100 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mirmicu
[13.02.19 07:11:53]
»

Într-adevăr este un loc cu totul special, pe care mă bucur că am avut ocazia să-l vizităm acum câțiva ani. Am fost fascinați de mâncare, de conac dar și de peisajul extraordinar.

Felicitări pentru alegerea inspirată de care... se pare că v-ați bucurat din plin.

E o recomandare foarte bună. Este o locație de neratat pentru cei aflați în zonă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[13.02.19 08:23:27]
»

@mirmicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am avut un weekend de poveste.

A fost atât de bine încât vrem să ne reîntoarcem în primăvară și cu copilul nostru, sa se bucure de natură, sa vadă muntii Trascaului si să mănânce și el gulas de la Conacul Secuiesc.

Când inverzeste natura se schimbă complet perspectiva... cu siguranță ne vom bucura de peisaje superbe... acum am avut zăpadă.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[13.02.19 09:41:05]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismis
[13.02.19 11:06:51]
»

@Dana2008: Superb! Auzisem de acest loc, sper să reușim și noi să ajungem acolo!

Dana2008AUTOR REVIEW
[13.02.19 12:39:14]
»

@crismis: SUCCES cu rezervarea... dacă nu răspund, insistă, pentru că le cade rețeaua.

Este superb și select, iar gulasul unguresc e musai de încercat.

Numai la el mi-e gândul.

Mi-a mai ramas un gulas în minte, trebuie să merg iarăși la Vlahita pentru un bob gulas. Nu am mai mâncat unul de fasole asemănător, desi au trecut vreo 5 ani de atunci.

Astept impresiile tale de după.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dana2008, mirmicu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Rimetea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054914951324463 sec
    ecranul dvs: 1 x 1