BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ajunși în Passau, după ce ne-am cazat, am ieșit să mâncăm de prânz. Nu prea studiasem oferta anterior, am zis că ne-om opri unde ne-o face cu ochiul. Lui Tati i-a făcut cu ochiul (iar eu l-am urmat) un mic bistro aflat la parterul unei clădiri, cu intrarea flancată din toate părțile de tăblițe pe care erau scrise de mână denumiri de preparate și prețuri. (Nu că am fi priceput mare lucru... Noroc că meniul propriu-zis, pe care urma să-l primim înăuntru, are și poze.) Dar să nu sărim etapele...
Pe harta Google găsiți localul cu denumirea de Cafe & Bistro Bayerische Schmankerl, cu o notă bună (4,5 din 133 de comentarii), la adresa Schustergasse 10. Pe strada principală ce taie peninsula istorică pe lung, destul de aproape de „vârful” acesteia.
Interiorul ne-a fermecat de cum am intrat – genul acela de local mic, intim, cu doar câteva mese, mult lemn, câteva plante și decorațiuni simple, de efect, fețe de masă cadrilate alb-roșu. Pe unul din pereții laterali, o pictură aplicată cu pensula direct pe varul alb, înfățișând o scenă pastorală. Chiar sub ea ne-am așezat. Altfel, mai era o singură masă ocupată (un nene cu o halbă de bere în față; când am plecat, tot acolo l-am lăsat, dar cu altă halbă).
Era o doamnă ce se ocupa de local, mai spre vârsta a treia, zâmbitoare și volubilă, vorbea într-una, numai în germană. Noi în engleză, ea în germană. Cumva, ne-am înțeles totuși, căci am primit ce am poftit: câte un pahar de bere locală, o porție de piept de porc la tavă cu varză și găluște de cartofi și încă una de escalop cu ciuperci și spätzle. Servirea a fost rapidă, mâncarea gustoasă, berea rece și aromată. Nu mai știu exact cât a fost nota de plată, dar, uitându-mă pe poza cu tăblițele de pe fațada stabilimentului, văd că fiecare fel a costat în jur de 15 euro, berea o fi fost și ea vreo 5, deci în jur de 40 per total. Recomand.
Mai pe seară, ne-am dus la pont, adică după oarece studiu, la ANTON Kaffehaus & Weinbar, pe Luragogasse 1 (una din străduțele ce dau în Domplatz). 4,6 pe Google. După cum se prezintă, nu-i chiar mâncătorie, servește mai degrabă băuturi și dulciuri. Dar și câteva chestii „sărate” , nesofisticate, după cum aveam să constatăm citind meniul.
Înăuntru am găsit 3 încăperi ce comunică între ele stil vagon, cea din mijloc conține barul și vitrina frigorifică. Noi am mers în stânga, lângă soba de teracotă cu rol pur decorativ (cel puțin în sezonul ăsta), judecând după numeroasele ghivece cu plante așezate pe ea. În rest, foarte drăguț ambientul: canapele și scaune tapițate cu piele grena, ici-colo aruncată câte o pernuță decorativă într-un imprimeu vesel, cu floricele, mici veioze pe mese, tablouri clasice pe pereți.
Plecaserăm chitiți să continuăm masa de mai devreme cu ceva desert și ANTON avea referințe bune în acest sens. Eu am fost consecventă până la capăt și am ales apfelstrudel (6,5 euro) și o băutură de casă pe bază de soc (4,5 euro), Tati însă a dat-o pe sărături: lasagna (12,5 euro) și o bere mică (4,1 euro). Am primit ștrudelul însoțit de sos de vanilie; combinația s-a dovedit delicioasă, la fel și socata asezonată cu mentă și lămâie. Nici Tati nu s-a plâns. Total-general 27,6 euro. Recomaaand!
Ultima cină am luat-o pe terasa din fața vechii Primării. Trecuserăm de mai multe ori pe acolo prin peregrinările noastre și remarcasem scaunele strânse; se pare că funcționează doar seara și doar pe vreme bună. Logic, căci se află integral sub cerul liber. Grădină de vară, cred că ăsta-i termenul. Oficial însă, o cheamă Ratskeller Passau, iar Google o descrie drept restaurant cu specific german și-i acordă 4,4 puncte din peste 1800 de review-ri. Acum, că mă uit pe poze, constat că are și secțiune de interior. În fine.
Fusese o zi în general frumoasă (mă refer la vreme), doar câțiva stropi de ploaie căzuseră la începutul excursiei pe Dunăre, pe urmă chiar se înseninase binișor. Și se și încălzise un pic. Perfect pentru o masă în aer liber!
Ca noi au gândit mulți, se pare, căci gata-gata să nu găsim masă! După câteva momente de ezitare, până la urmă s-a eliberat una. Ne-a preluat o domnișoară blondă, suavă și delicată, parcă desprinsă din cărțile cu povești – o fată atât de frumoasă rar mi-a fost dat să văd! Tati a întrebat-o de unde e, iar ea a răspuns timid, cu o voce de privighetoare: „From Germany!” Nu știu ce l-o fi apucat pe Tati, că doar se vedea din avion că-i fenotip nordic sută-n mie!... Doar să se bage-n seamă cu ea, cred... Fata ne-a aprovizionat cu meniuri și ne-a lăsat să le studiem.
Mă săturasem de șnițele și cărnăraie, așa că am virat în altă zonă, alegând falafel cu cus-cus și sos de iaurt cu coriandru. Tati se pare că nu se săturase încă și nici prea multă imaginație n-a dovedit, căci a optat pentru obișnuita friptură de porc cu sos și veșnicele găluște de cartofi. De băut, am luat câte o berulă „de-a casei” .
Am fost serviți într-un timp rezonabil, întâi cu lichide, apoi și cu restul și fata frumoasă nici nu ne-a încurcat comenzile, cum am remarcat că a procedat un coleg de-al dumisale la o masă vecină. Apreciem, ce să zic?! Iar mâncarea a fost bună, chiar mai mult decât m-am așteptat, cus-cusul fiind asezonat excelent, cu suc de roșii, bucăți de legume și condimente.
La final am cerut nota și Tati a întrebat dacă putem plăti cu cardul. „Of course!” a zis frumoasa și s-a dus după POS. Totalul a fost 38 de euro, a tastat, mai rămânea de selectat din rubrica „tips” variantele 10%, 15% sau 20%. Să fie 10% a zis Tati. 38 plus 10% = 41,8. „Bad conection!” – ghinion – zise fata. „Hai la bar, că acolo e routerul și merge!”
Se duse Tati cu ea și când se întoarse îl văzui eu că-i cam schimbat la față... Se întâmplase că Ileana Cosânzeana anulă prima tranzacție (cel puțin așa afirmase), introduse din nou totalul 41,8 euro, la care mai aplică o dată procentul de 10%! Tati i-a atras atenția că inițial fusese 38, nu 41,8, ea nu și nu, că atât a fost, n-a prea avut cu cine discuta și s-a lăsat păgubaș, achitând în final 46 de euro. Am râs împreună de situație, ce era să facem?! Te-a făcut din vorbe, Tati, dar măcar era frumoasă! De atunci tot povestim pe la cunoscuți cum singura țeapă din excursia asta ne-am luat-o în Germania de la o zână blondă autentică! 😊 Recomand?! Recomand... ochii-n paișpe când plătiți nota! 😂
Trimis de crismis in 11.02.24 13:16:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Passau?, PASSAU" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@crismis: Nu stiu ce fac nemtii si austriecii de e asa de bun strudelul lor, sa fie si cu inghetata si sos de vanilie langa, curcubeu pe cerul gurii!
Sosul excesiv de langa fripturi pe mine nu ma atrage, intotdeauna ramanea in farfuria mea, deh, revolta colecistului!
Bună berea aia Weltenburger Kloster Pils! Se găsește și la noi, uneori la Mega Image și mai mereu pe la diverse magazine specializate de băuturi.
Am înnoptat în iunie anul trecut și eu în Passau, am mîncat de seară pe malul Inn-ului, tocmai începea sezonul de gălbiori (Pfifferlinge), așa că am luat ceva din meniul de sezon. Restaurantul Innsteg (Innstrasse 13) nu e prea pitoresc amplasat, singurul avantaj e că se vede în zare panorama orașului vechi.
Micul dejun a fost mai reușit, la o cafenea din zona pietonală, aflată în același spațiu cu o școală de șoferi, unde am căscat curios gura la niște simulatoare auto care completau recuzita de predare a teoriei șofatului. Deși era sîmbătă destul de devreme, în sala de curs se desfășura o lecție la care mai mulți elevi luau conștiincios notițe.
E vorba de Cafe EMOTION's (Theresienstrasse 10), unde am început ziua cu prosecco, dulcețuri, croasant și cafea.
Tot sîmbăta, se desfășoară în piața catedralei (Domplatz) o piață alimentară (și nu numai), unde se găsesc de-ale gurii pentru mîncat sau pentru luat acasă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)