EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Punct Gastronomic Local Scărița - Belioara, o binecuvântare după o drumeție de câteva ore prin Rezervația Scărița-Belioara
Pe la punctul gastronomic am trecut de două ori, prima dată în urmă cu aproximativ o lună, când nu am reușit să mâncăm gulaș pentru că era doar ora 10 a. m. și ne-am propus să ne reîntoarcem cu altă ocazie, pe la ora prânzului. Atunci am mâncat plăcinte foarte bune cu dulceață de casă și siropuri de casă.
Adresa punctului gastronomic este în localitatea Poșaga de Sus, în zona rezervației Scărița – Belioara, jud. Alba.
Accesul este dinspre Poșaga de Jos, se trece prin Cheile Poșăgii, Poșaga de Sus, apoi se intră pe un drum asfaltat, îngust și sinuos care urcă pe lângă pârâul Poșaga și în cele din urmă se face trecere pe un drum pietruit dar nivelat care duce la Rezervația Scărița – Belioara.
Aici veți observa pe marginea drumului un panou care vă informează că la o distanță de 200 metri se află Punctul Gastronomic Local Scărița – Belioara, cu mâncare tradițională.
Pe mașinile parcate aproape de intrarea pe traseul din Rezervația geo-botanică Scărița- Belioara erau amplasate reclame cu acest local.
Din stradă urmează o urcare destul de abruptă până la local care nu se observă de jos.
Odată ajunși sus veți observa frumusețea peisajului care se poate admira de la terasa sau din curtea amenajată cu mese, bănci și butuci din lemn acoperiți cu țesături tradiționale.
Aici este un balansoar pe care vă puteți legăna până vă este servită mâncarea comandată.
Noi am ales să stăm pe terasă. Terasa este frumos amenajată cu elemente decorative tradiționale și cu multe flori.
Din partea casei am fost întâmpinați cu țuică și vișinată de casă.
Mâncarea este pregătită zilnic, iar ce rămâne neconsumat se donează în sat la săraci, așa ne-a spus patronul.
Acesta este o afacere de familie, sunt doi tineri, soț și soție, care la sfârșit de săptămână vin din Alba ca să facă ecoturism, să gătească mâncare tradițională. Ei au în construcție două unități de cazare, două căbănuțe cu baie în cameră.
Mâncarea
Noi am consumat gulaș preparat la ceaun, carnea era fragedă (gustos, 25 lei/porție), plăcinte cu dulceță (8 lei/ porție, care are două bucăți). Dulceața este preparată de casă și este gustoasă. Noi am optat pentru dulceață de afine și de piersici.
În lista meniu sunt trecute preparatele- Platou tradițional (18lei), Supă/Ciorbă (12 lei), Fel principal (25 lei), Plăcinte cu brânză/dulceață, clătite, papanași.
Erau două tipuri de ciorbe și două tipuri de fel principal.
Recomandarea
Nouă ne-a plăcut foarte mult ospitalitatea, mâncarea, decorurile și peisajul cu munții calcaroși care se înalță spre cer.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Mâncare proaspătă, prețuri mici
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Rezervația Scărița - Belioara
Trimis de Dana2008 in 17.10.20 20:17:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Muntele Mare? , M-ȚII APUSENI" (nou-creată)
[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dana2008: Foarte bună recomandarea ta pentru cei care colindă munții, este un loc numai bun de ostoit foamea și setea. Aș vrea sa fac o precizare:
Punctele gastronomice locale NU sunt și NU vor fi restaurante, niciodată. Ele au un regim special, vin in ajutorul localnicilor (câștigă un ban cinstit) dar și al turiștilor care caută un loc pentru a mânca, o idee excelenta, un proiect al lui Ivan Patzaichin.
Sunt zone in țară unde nu găsești un loc in care sa mănânci o mâncare caldă (așa-am pățit prin satele maramureșene), oricât s-ar oripila unii când vorbim despre “mâncatorii” , nu poți mânca toată ziua, zi de zi din traistă, in vacanțe sau drumeții, mai cu seamă cei care depun efort pe munți.
Astfel, din Delta Dunării a venit omul acesta valoros cu o asemenea idee lăudabilă, satele deltei având cele mai multe asemenea puncte gastronomice din țară (spune presa).
-
Citez de pe saitul ANSVSA:
“Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.
Va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării”
-
Toalete aveau? Dar consumabile?
-
Semnal la telefon exista?
-
Să vă fie de bine! Locul arată drăguț iar peisajele sunt încântătoare.
@krisstinna: Excelentă completarea și observația! Mai că am să urmăresc de acum cu mare interes punctele gastronomice, pentru prospețimea preparatelor.
Așa a și fost acolo, câte două preparate diferite per fel de mâncare. Și nu fac cantități mari.
Am întrebat de unde știu ei câți clienți vor avea că sa calculeze numărul de porții pe care îl prepară în ziua respectivă.
Răspunsul a fost că dimineața coboară 200m până în parcare și pune fluturași pe parbrizele mașinilor. Astfel când am fost noi, au fost dimineața 23 de mașini și au aproximat 17 de porții de mâncare. Ce rămâne seara, este donat săracilor din sat.
Nu a trebuit să merg la toaletă așa că nu pot oferi detalii, dar cu siguranță exista.
Chiar merită încurajați astfel de antreprenori!
Călătorii plăcute! Sănătate! ????????
@webmasterX: bună ziua!
Articolul acesta nu am știut să-l incadrez la rubrica nou creată Muntele Mare. Puteți să îl mutați acolo dumneavoastră?
https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=101680&d=drumetii-in-apuseni--m-tii-apuseni
Mulțumesc frumos!
@Dana2008: NU există „rubrică pentru Muntele Mare”
- există doar rubrică pentru „Unde mâncăm în zona Muntele Mare”
- în rest, toate drumețiile din zona Muntelui Mare (și a altor munți din ac zonă) sunt publicate în rubrica generică „Drumeții în Munții Apuseni”
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)