BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Café Restaurant Al Oud din Fès, mic dar cu mâncare bună
Mă voi întoarce în Maroc, în Fès, și voi merge direct în Medina la Café Restaurant Al Oud, Oud (Lăuta arabă) este un instrument muzical cu coarde ciupite, tradițional din Orientul Mijlociu, un mic local care pe Tripadvisor este pe locul 13 din 435 restaurante clasificate și apreciat cu aproape 5 puncte din 464 recenzii, are și Travellers' Choice 2024.
Se află în Rue Talaa Kebira, 221, are telefonul +212622799471, Email-ul alaouiyoussef441990@gmail.com folosite și pentru comenzi, rezervări, mai multe informații despre local pe FB. Este deschis zilnic între orele 9 dimineața – 10 seara oferind mâncăruri marocane și mediteraneene, vegetariene, vegane și fără gluten. Funcționează într-o sală mică, caldă și primitoare, cu circa 20 de locuri, și în aer liber cu două mese. Pe terasă erau și două simpatice pisicuțe, cuminți și liniștite. Este foarte aproape de cazarea noastră, am trecut de multe ori pe lângă acest micuț local în vizitele noastre prin medină, seara era mereu plin.
Personalul, un băiat și-o fată, tineri și frumoși, amabili și prietenoși, vorbitori de engleză și franceză au fost operativi, profesioniști.
Am privit Meniul, nu foarte bogat, oferit de „Lăuta arabă” , Carte du jour, Oferta zilei pentru măncăruri, scrisă cu cretă colorată pe o tablă neagră și Drinks Card, Oferta de băuturi, pe un suport de plastic pe care l-am găsit pe masă.
Sunt preparate Supă marocană „Harira” , Salată marocană, Briouats (Plăcinte) vegetariene, Tajine cu kofta, pui sau miel, Pastilla (Plăcintă stratificată) cu pui sau lapte, Patiserie, Plăcinte, Clătite. Cușcuș doar vineri.
Ca băuturi sunt oferite Ceaiuri de mentă, de verbină sau cu gheață, Cafea, Cappuccino, Ciocolată fierbinte, Sucuri de portocale, lămâi, avocado, banane, Gama Coca, Apă minerală.
Am ales specific marocan, Supă Harira și Salată marocană, Tajine de pui și de miel, Suc de portocale.
Am mers prin sala goală, de fapt doar m-am ridicat și am pozat, apoi am ieșit și am pozat în afara restaurantului inclusiv cele două mese libere la acea oră.
Am revenit la masă, tânărul nostru amfitrion ne-a adus, din partea casei, „Măsline” și „Pâine marocană” , din care am ciugulit puțin. A sosit și „Sucul” , așa cum mai băusem, proaspăt și rece, bun. Vizavi la un stand era la un preț pe jumătate, 10 Dh, dar noi stăteam la masă. După câteva minute a sosit și prima parte a solicitării noastre.
„Harira” , supa tradițională marocană cu cubulețe din carne de vițel, cu roșii, năut și linte, a fost însoțită de smochine și lămâie și, lângă ea, o lingură de lemn, ca un căuș românesc dar mult mai mic. Am mâncat-o cu plăcere, lingura practică, supa gustoasă, aromată și consistentă, se simțeau ingredientele folosite, ghimbir, coriandru, pătrunjel, mi-a plăcut mult. Am mai spus-o, îmi plac supele și ciorbele și le comand pe cele specifice zonei sau, din cele uzuale, pe cele ce nu le pregătesc acasă.
„Salata marocană” , combinație de legume proaspete, roșii, castraveți, ardei gras roșu tăiate cubulețe și ceapă tocată mărunt, ierburi aromatice, pătrunjel și coriandru proaspăt, condimente, zeamă de lămâie, chimen, sare și piper a fost răcoritoare, bună și ca aperitiv și ca salată la Tajine.
Tajine este o mâncare tradițională marocană, bucăți de carne, mai mari sau mai mici, rumenite împreună cu ceapă și usturoi, amestecate cu condimentate, ghimbir, chimen, scorțișoară, coriandru, șofran, acoperite cu supă din aceași carne, gătit în vase speciale, numite Tajine, care păstrează suculența și aromele ingredientelor.
„Tajine de miel” , ce avea specific prune uscate și migdale prăjite, a fost delicioasă, fragedă, suculentă și aromată, recunosc, îmi place mielul, gătit de alții, nu de mine, „Tajine de pui” avea măsline verzi fără sâmburi și felii mari de lămâie, a fost bună, chiar foarte bună. Am servit și în alte părți tajine, a fost meniul meu prin Maroc, aici este pe locul întâi. La această clasificare intră și mărimea porțiilor, gustul și prețul. În alte părți porțiile erau mari dar gustul nu așa de deosebit și nici nu era diversitate. O să scriu despre fiecare în parte.
Mâncărurile au fost deosebite, mi-au plăcut mult, porții mari, gust pe măsură.
Oboseala zilei se făcea simțită, așa că am cerut Nota de plată, care a venit repede, în valoare de 280 Dh pe care am rotunjit-o și achitat-o cash, circa 28 de euro, preț bun pentru ce oferă. Am mulțumit tinerilor noștri amfitrioni, ne-au mulțumit și ei și am părăsit restaurantul care începuse să se umple. Precizez că am servit masa acolo în jurul orei 17:30, oră ce nu coincidea nici cu prânzul nici cu cina și de aceea a fost liber.
Mi-a plăcut localul mic, intim și liniștit. L-am ales în primul rând datorită specificului tradițional pe care îl are, am mai spus-o, îmi place să merg în localuri mici, tradiționale, dar și datorită apropierii lui de Riad Le Moucharabieh, cazarea noastră din Fès, circa 150 de metri, vezi impresii, și datorită recenziilor bune pe care le are, cu care sunt cu totul de acord. Foarte aproape este și alt local Boujloud restaurant café, tot pe Rue Talaa Kebira dar la numărul 181, spațios cu prețuri mai mari. Am vrut să servim masa și acolo dar mergând în două excursii nu a mai fost să fie.
Revenind la localul nostru îl recomand celor ce ajung în Fès. Se mănâncă bine, ieftin, porțiile sunt generoase! Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 28.12.24 13:03:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Under mâncăm în zona Fes?, FES" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Foarte interesant amestecul de ingrediente pentru acele „tahine” , de miel sau pui. Pentru noi, europenii, pare ciudat, dar dacă spui că ți-a plăcut, înseamnă că tot acest amalgam de condimente, nu face decât să fie gustos!
Lingura de lemn ce seamănă cu un căuș e interesantă, dar mi se pare cam mare pentru zeama pe care poți s-o bei la o înghițitură!
Mă bucur că ați savurat tot ce-ați avut pe masă!
Să fiți sănătoși și să vă dea anul ce vine sănătate și oportunități de excursii frumoase!
@doinafil: Lingura pare mare în poză dar nu deranjează când servești cu ea, oricum nu se umplea toată. Am putut mânca cu ea fără probleme. Mi s-a părut interesantă forma. Mâncarea a fost bună, iar carnea era foarte fiartă.
Ce poate face o căciulă...
Aceleași urări însutite și mulțumesc frumos pentru ecou! La mulți ani! Cu drag, !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)