ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
LUNA
FEB-2018
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

(Restaurant Karibu/Stone Town) Fred Mercury, o legendă din Orașul de Piatră

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

youtube

Ahmen îmi spune că apropierea de Fred Mercury House a făcut din restaurantul Karibu, la care ne aflăm, un loc foarte popular în lumea turiștilor și că marele rock star, lucrând la un magazin pe nume Wonder House, din apropiere, își lua în mod regulat masa la acest local.

Pe numele său adevărat Farrock Bulshara, omul care urma să acopere cu vocea sa patru octave, a deschis pentru prima dată ochii, aici, în Stone Town, pe 4 septembrie 1946. Părinții săi, proveniți din India, secta Parsi, s-au mutat în Zanzibar pe vremea Sultanatului, când tatăl lui Farrock era funcționar public al guvernului. Mișcarea de eliberare din 1964 a determinat familia tânărului pasionat de pop-rock și a viitorului autor al celebrelor Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, seria Queen și We Are the Champions, să se mute la Londra. Aici, noul Fred Mercury, după ce obține o licență în artă și după mai multe încercări muzicale, pune bazele formației Queen, abordând rock-ul progresiv, heavy metal și gospel...

Simțul său ritmic și puterea de pătrundere a refrenului „I want to break free” ne însoțesc și astăzi în zborul nostru spre libertate...

Deja decizia asupra meniului a fost luată. Vom servi două din meniurile preferate ale rock-starului, la niște prețuri convenabile: Grilled Octopus (caracatiță la grătar) înăbușită în marinată cu vin alb, oțet balsamic și oregano, prăjită la grătar și servită cu suc de lămâie cu unt pentru mine (14,50 USD). Ahmen preferă un Mishkaki, friptură de vită împănată cu carne de pui, cu lămâie (10 USD). El, care are probleme cu BP-ul (by-pass), mai vrea un ceai de plante iar eu rămân ferm la un expreso din cafea arabică.

Timp de câteva minute rămânem cu ochii ațintiți la meniurile pe care tânărul timid dar pasionat de audițiile la radio a pop-rockului american și european, le prefera în anii petrecuți pe străzile de piatră ale târgușorului de negustori de atunci.

-Platou Indian cu felii de vită, creveți cu lămâie și carne de pui, servite cu fructe de sezon și cu chapatti (pâine indiană) prăjit 24 USD-meniu pentru două sau mai multe persoane.

-Trio Pates-ficăței de pui, pate de pește sau rac, servit cu crutoane prăjite, 15.50 USD.

-Calamar la grătar cu sos aromat de tamarind, servit cu cartofi franțuzești, 16.50 USD

- Homar presat-cozi de homar fripte la tavă, servit cu pastă de coriandru și acoperit cu un sos de fructe de sezon, 18.50 USD.

- Creveți de mărimi diferite-decojiți creveții suculenți fripți la tavă și serviți cu suc de lămâie cu unt și pate de fructe-20 USD.

- Salată Nicosie de tuna, un amestec de cartofi tăiați în formă de cuburi, păstăi de fasole verde, ou, crutoane și bucățele de tuna cu o garnitură delicioasă de de ingrediente aromate-14.50 USD

-- Amestec de creveți Bahari într-un stil al casei, cu mixaj de legume proaspete, alături de cartofi franțuzești, 14.50 USD.

Îi spun lui Ahmen că gusturile tânărului de pe atunci trebuiau să fie foarte rafinate pentru vârsta lui.

-Da, așa este. Dar nu uita că mâncărurile erau mult mai ieftine și mai accesibile. De la un an la altul, bucătăria din Zanzibar a devenit populară în lume, nu atât datorită influențelor venite din afară, cât secretului de îmbinare a unor ingredient din pădurile de mirodenii ale sultanilor, păduri unde își mutau odinioară și haremurile, pentru a-și păstra toate plăcerile într-un loc sigur. Urmează să le vizităm și noi în această după-amiază.

Trecem din nou prin niște străduțe parcă ascunse de lume, cu locuințe, moschei, bazare, motociclete, biciclete, prăvălioare cu stofe, fructe cu miresme de basm, cu oameni ce dorm liniștiți somnul după-amiezii toride, grupuri de băieți și fetițe ce vorbesc în cor, cu voci de șoricei, printre care câteva englezoaice masive și infatuate, cu pielea rumenită de soare și cu evantaie ce brăzdează arșița, își croiesc cu greu, prin fostul lor protectorat, drumul spre o țintă ușor de prezis.

Lucrurile au stat altfel prin 1896, când englezii, angajați într-un război local cu rebelii Omanis, l-au determinat pe Sultan să capituleze doar în 45 de minute, după ce obuzele au început să cadă asupra Orașului de Piatră. Apoi, luându-și doar partea leului din aur, mirodenii și fildeș, aceștia l-au lăsat pe sultan să administreze în continuare insula după câteva reguli noi, impuse de cuceritor.

Peste tot, un amestec mozaical de influențe africane, arabe, indiene, persane, europene, case masive cu bănci de piatră de-a lungul lor, verande mari, protejate de balustrade din lemn, sculpturi și basoreliefuri islamice în piatră de coral, piatră de la care se spune că provine și numele orașului. Ușile arabe în formă rectangulară, cu inscripții coranice, și cele indiene, cu flori de lotus, semn distinctiv al prosperității, cu partea de sus rotundă, completează peisajul unui basm în care viața fierbe într-un bazin tumultos-un bazin încăpător, plin de oameni simpli, negustori, cadâne, sultani, meșteri, magicieni, localnici, ocupanți, restauratori, diplomați, bucătari, agenți și turiști.

În față unei prăvălii cu inscripția Mercury House, câțiva turiști consternați privesc un grupaj de poze din viața artistului, fără să aibă acces în interiorul unui muzeu propiu-zis, chiar dacă se aude un fond muzical ce atrage lumea.

Doar apartamentul părinților lui Freddy Mercury, la doar câteva sute de metri distanță, un loc de o simplitate uluitoare, se mai închiriază, din când în când, fanilor mai înfocați.

În sfârșit, mai văd și în alte părți ale lumii branduri turistice încă nefructificate.

Zanzibar, un oraș minune, în care oamenii cu pielea de nuanțe de ebonită sau în negru, trăiesc împreună fără să se amestece unii cu alții, iar culorile devin rase… toți își trăiesc viața arsă de soare la maxim, chiar și în acest august de iarnă africană, pe niște spații înguste, așteptând ca tabloul străzii să se picteze singur, în fiecare zi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 11.09.18 17:39:47
Validat / Publicat: 11.09.18 18:24:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 1358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Arhitectură florală în plin centrul Orașului de Piatră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[11.09.18 18:10:05]
»

Dacă tot veni vorba de Freddie Mercury și având în vedere că s-a născut pe 5 septembrie, articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

glcitizenAUTOR REVIEW
[11.09.18 18:13:24]
»

@webmaster26:

Este perfect, multumesc.

webmaster26
[11.09.18 18:23:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Zanzibar?, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

===

Pe viitor ar fi bine să nu mai amesteci recomandări de ''mâncătorie'' cu recomandări de călătorie.

Articole de genul acesta sunt greu de încadrat undeva!

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.09.18 00:44:49]
»

@webmaster26:

Ok. Vazâd atâtea review-uri cu meniuri si note de plată pozate, m-am gândit ca si turismul gastronomic (food streets) la mare cautare in lume, poate prezenta interes.

Yolanda
[12.09.18 07:58:49]
»

@glcitizen: chiar ca e o mare dezamagire! parca am avut o presimtire... cei de acolo nu-si dau seama ce artist urias a fost, sau nu le place muzica lui?!?

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.09.18 08:43:10]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda. Da, e o lume opaca la curentele moderrniste din muzica. Doar islamul si coranul...

Storia
[12.09.18 09:53:23]
»

"Mamaaaaa, just killed a man... "

Freddie Mercury este preferatul meu! Iar articolul m-a captivat efectiv, atat prin informatie cat si prin talentul narativ de exceptie. L-am citit si efectiv 'm-am plimbat' si eu in acele locuri.

Felicitari!

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.09.18 10:23:18]
»

@Review:

Multumesc pt cuvintele frumoase.

Michi
[12.09.18 17:00:03]
»

Dacă aş avea mai puţin cu 20 de ani, ţi-aş printa reviewurile şi le-aş constitui ca ghid pentru ce aş avea de văzut. Neîndeplinind condiţia esenţială mai îmi clătesc ochii pe aici, pe aproape prin Maramu´sau prin Banat. Felicitări pentru construcţia reviewurilor pe care le-ai scris. Cât priveşte urmele personalităţilor am vizitat şi noi cafeneaua lui Rick în Casablanca ( se pare că e făcătură dar asta am aflat cu mult mai târziu)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[13.09.18 08:57:11]
»

@Michi:

Multumesc pt aprecierele magulitoare ale unei colege cu experienta pe AFA. Sunt sigur ca ai retrait emotiile filmului la vestita Cafenea RicK. Da, este un re-make al unei foste soții de ambasador îndragostita si ea de film.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, Michi, Storia, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Zanzibar? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059156894683838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1