GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
(Restaurant Karibu/Stone Town) Fred Mercury, o legendă din Orașul de Piatră
Ahmen îmi spune că apropierea de Fred Mercury House a făcut din restaurantul Karibu, la care ne aflăm, un loc foarte popular în lumea turiștilor și că marele rock star, lucrând la un magazin pe nume Wonder House, din apropiere, își lua în mod regulat masa la acest local.
Pe numele său adevărat Farrock Bulshara, omul care urma să acopere cu vocea sa patru octave, a deschis pentru prima dată ochii, aici, în Stone Town, pe 4 septembrie 1946. Părinții săi, proveniți din India, secta Parsi, s-au mutat în Zanzibar pe vremea Sultanatului, când tatăl lui Farrock era funcționar public al guvernului. Mișcarea de eliberare din 1964 a determinat familia tânărului pasionat de pop-rock și a viitorului autor al celebrelor Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, seria Queen și We Are the Champions, să se mute la Londra. Aici, noul Fred Mercury, după ce obține o licență în artă și după mai multe încercări muzicale, pune bazele formației Queen, abordând rock-ul progresiv, heavy metal și gospel...
Simțul său ritmic și puterea de pătrundere a refrenului „I want to break free” ne însoțesc și astăzi în zborul nostru spre libertate...
Deja decizia asupra meniului a fost luată. Vom servi două din meniurile preferate ale rock-starului, la niște prețuri convenabile: Grilled Octopus (caracatiță la grătar) înăbușită în marinată cu vin alb, oțet balsamic și oregano, prăjită la grătar și servită cu suc de lămâie cu unt pentru mine (14,50 USD). Ahmen preferă un Mishkaki, friptură de vită împănată cu carne de pui, cu lămâie (10 USD). El, care are probleme cu BP-ul (by-pass), mai vrea un ceai de plante iar eu rămân ferm la un expreso din cafea arabică.
Timp de câteva minute rămânem cu ochii ațintiți la meniurile pe care tânărul timid dar pasionat de audițiile la radio a pop-rockului american și european, le prefera în anii petrecuți pe străzile de piatră ale târgușorului de negustori de atunci.
-Platou Indian cu felii de vită, creveți cu lămâie și carne de pui, servite cu fructe de sezon și cu chapatti (pâine indiană) prăjit 24 USD-meniu pentru două sau mai multe persoane.
-Trio Pates-ficăței de pui, pate de pește sau rac, servit cu crutoane prăjite, 15.50 USD.
-Calamar la grătar cu sos aromat de tamarind, servit cu cartofi franțuzești, 16.50 USD
- Homar presat-cozi de homar fripte la tavă, servit cu pastă de coriandru și acoperit cu un sos de fructe de sezon, 18.50 USD.
- Creveți de mărimi diferite-decojiți creveții suculenți fripți la tavă și serviți cu suc de lămâie cu unt și pate de fructe-20 USD.
- Salată Nicosie de tuna, un amestec de cartofi tăiați în formă de cuburi, păstăi de fasole verde, ou, crutoane și bucățele de tuna cu o garnitură delicioasă de de ingrediente aromate-14.50 USD
-- Amestec de creveți Bahari într-un stil al casei, cu mixaj de legume proaspete, alături de cartofi franțuzești, 14.50 USD.
Îi spun lui Ahmen că gusturile tânărului de pe atunci trebuiau să fie foarte rafinate pentru vârsta lui.
-Da, așa este. Dar nu uita că mâncărurile erau mult mai ieftine și mai accesibile. De la un an la altul, bucătăria din Zanzibar a devenit populară în lume, nu atât datorită influențelor venite din afară, cât secretului de îmbinare a unor ingredient din pădurile de mirodenii ale sultanilor, păduri unde își mutau odinioară și haremurile, pentru a-și păstra toate plăcerile într-un loc sigur. Urmează să le vizităm și noi în această după-amiază.
Trecem din nou prin niște străduțe parcă ascunse de lume, cu locuințe, moschei, bazare, motociclete, biciclete, prăvălioare cu stofe, fructe cu miresme de basm, cu oameni ce dorm liniștiți somnul după-amiezii toride, grupuri de băieți și fetițe ce vorbesc în cor, cu voci de șoricei, printre care câteva englezoaice masive și infatuate, cu pielea rumenită de soare și cu evantaie ce brăzdează arșița, își croiesc cu greu, prin fostul lor protectorat, drumul spre o țintă ușor de prezis.
Lucrurile au stat altfel prin 1896, când englezii, angajați într-un război local cu rebelii Omanis, l-au determinat pe Sultan să capituleze doar în 45 de minute, după ce obuzele au început să cadă asupra Orașului de Piatră. Apoi, luându-și doar partea leului din aur, mirodenii și fildeș, aceștia l-au lăsat pe sultan să administreze în continuare insula după câteva reguli noi, impuse de cuceritor.
Peste tot, un amestec mozaical de influențe africane, arabe, indiene, persane, europene, case masive cu bănci de piatră de-a lungul lor, verande mari, protejate de balustrade din lemn, sculpturi și basoreliefuri islamice în piatră de coral, piatră de la care se spune că provine și numele orașului. Ușile arabe în formă rectangulară, cu inscripții coranice, și cele indiene, cu flori de lotus, semn distinctiv al prosperității, cu partea de sus rotundă, completează peisajul unui basm în care viața fierbe într-un bazin tumultos-un bazin încăpător, plin de oameni simpli, negustori, cadâne, sultani, meșteri, magicieni, localnici, ocupanți, restauratori, diplomați, bucătari, agenți și turiști.
În față unei prăvălii cu inscripția Mercury House, câțiva turiști consternați privesc un grupaj de poze din viața artistului, fără să aibă acces în interiorul unui muzeu propiu-zis, chiar dacă se aude un fond muzical ce atrage lumea.
Doar apartamentul părinților lui Freddy Mercury, la doar câteva sute de metri distanță, un loc de o simplitate uluitoare, se mai închiriază, din când în când, fanilor mai înfocați.
În sfârșit, mai văd și în alte părți ale lumii branduri turistice încă nefructificate.
Zanzibar, un oraș minune, în care oamenii cu pielea de nuanțe de ebonită sau în negru, trăiesc împreună fără să se amestece unii cu alții, iar culorile devin rase… toți își trăiesc viața arsă de soare la maxim, chiar și în acest august de iarnă africană, pe niște spații înguste, așteptând ca tabloul străzii să se picteze singur, în fiecare zi.
Trimis de glcitizen in 11.09.18 17:39:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dacă tot veni vorba de Freddie Mercury și având în vedere că s-a născut pe 5 septembrie, articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Zanzibar?, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)
===
Pe viitor ar fi bine să nu mai amesteci recomandări de ''mâncătorie'' cu recomandări de călătorie.
Articole de genul acesta sunt greu de încadrat undeva!
@webmaster26:
Ok. Vazâd atâtea review-uri cu meniuri si note de plată pozate, m-am gândit ca si turismul gastronomic (food streets) la mare cautare in lume, poate prezenta interes.
@glcitizen: chiar ca e o mare dezamagire! parca am avut o presimtire... cei de acolo nu-si dau seama ce artist urias a fost, sau nu le place muzica lui?!?
@Yolanda:
Multumesc, Yolanda. Da, e o lume opaca la curentele moderrniste din muzica. Doar islamul si coranul...
"Mamaaaaa, just killed a man... "
Freddie Mercury este preferatul meu! Iar articolul m-a captivat efectiv, atat prin informatie cat si prin talentul narativ de exceptie. L-am citit si efectiv 'm-am plimbat' si eu in acele locuri.
Felicitari!
Dacă aş avea mai puţin cu 20 de ani, ţi-aş printa reviewurile şi le-aş constitui ca ghid pentru ce aş avea de văzut. Neîndeplinind condiţia esenţială mai îmi clătesc ochii pe aici, pe aproape prin Maramu´sau prin Banat. Felicitări pentru construcţia reviewurilor pe care le-ai scris. Cât priveşte urmele personalităţilor am vizitat şi noi cafeneaua lui Rick în Casablanca ( se pare că e făcătură dar asta am aflat cu mult mai târziu)
@Michi:
Multumesc pt aprecierele magulitoare ale unei colege cu experienta pe AFA. Sunt sigur ca ai retrait emotiile filmului la vestita Cafenea RicK. Da, este un re-make al unei foste soții de ambasador îndragostita si ea de film.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2021 [Restaurant Africa House Hotel [Stone Town]] Locația și mâncarea și atmosfera de senzație — scris în 07.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [The Rock Restaurant Zanzibar [Pingwe]] The Rock și nu numai — scris în 29.12.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Zanzibar House [Matemwe]] Francesco un om cu o inimă mare — scris în 22.12.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Mâncătorii în zona Matemwe — scris în 16.12.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ