GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mehana Hagi Mincio, din Velico Tîrnovo
În prima seară a minivacanţei petrecute la Velico Tîrnovo, obosiţi de drum, de umblat şi de aşteptarea inutilă a spectacolului de sunet şi lumini de la Ţareveţ, care nu a mai venit, am hotărât să alegem pentru cină un restaurant cât mai aproape de hotelul Real (citeste impresii), unde aveam reşedinţa temporară.
Când ajunsesem iniţial la hotel, văzusem eu chiar pe străduţa pe care intrasem în parcare o firmă pe care scria механа, adică, pe româneşte, cârciumă. Fac o scurtă paranteză. Să nu vă faceţi o impresie greşită, nu ştiu bulgăreşte, decât ce-am prins de la televiziunea bulgară, din măreţele timpuri, pe care văd că acum din ce în ce mai mulţi le regretă şi nu înţeleg de ce. Iar alfabetul chirilic l-am prins aşa, din zbor, că n-am făcut rusa în şcoală. Dar ce însemnă mehana în bulgăreşte, ştiam din precedentele două vizite, în 1989 şi 1990, când m-am plimbat pe cont propriu, cu maşina personală, Dacia 1310, prin ţara vecină şi prietenă.
Aşa că, am zis să încercăm prima dată aici, prilej cu care am văzut şi numele complet: Mehana Hagi Mincio.
Cârciuma este micuţă şi aranjată cu specific bulgăresc. Pe pereţi se pot vedea costume populare, dar şi nişte desene simpatice, însoţite de comentarii, depănând povestea lui Hagi Mincio, pe care, totuşi nu am reuşit s-o înţeleg prea bine. Patronul, un bărbat spre 60 de ani, simpatic, amabil, volubil, este om umblat prin lume, după cum recunoaşte şi el şi după cum vorbeşte germenă şi engleză. Probabil că ne văzuse maşina, pentru că ne-a zis ceva cu румънски гости (rumînski gosti) , după care ne-a întrebat în ce limbă preferăm să vorbim: germană, sau engleză.
Noi intrasem doar să vedem ce e pe-acolo, dar la o aşa primire, ne-am aşezat imediat la masă.
O singură masă mai era ocupată cu câteva persoane, apropiaţi ai patronului, cred, pentru că acesta se mai aşeza şi el alături de ei şi schimba cu ei câteva vorbe din când în când.
Ne-a fost adus meniul, scris în bulgară şi engleză, în care erau prezentate multe preparate, foarte apetisante în fotografii. Cel mai mult ne-au atras atenţia cele din categoria: dishes in a pot (preparte la oală) , din care am ales să mâncăm ficăţei de pui, la care am adăugat şi o salată bulgărească.
Aceasta din urmă are în compoziţie cam aceleaşi ingrediente ca cea cu acelaşi nume, de la Carrefour, dar aspectul este complet diferit, ingredientele nefiind amestecate, ci prezentate separat: roşiile şi castraveţii tăiaţi felii, iar alături, ardei copţi şi brânza, o singură bucată. Salata aceasta este imensă, singură poate sătura o persoană obişnuită mai puţin înfometată. În plus, bulgarii o servesc pe post de antreu. Noi am păstrat din ea şi pentru felul principal comandat.
Când acesta a fost adus, am rămas surprinşi de aspect, chiar dacă văzusem fotografia în meniu. Porţiile fuseseră preparate fiecare în câte o oală de lut, cu capac, de dimensiuni tocmai potrivite. Cum abia fuseseră scoase din cuptor, am aşteptat să se mai răcească şi apoi am gustat. Ei bine, un deliciu! Ficăţeii erau preparaţi cu caşcaval şi bucăţele de cartofi, usturoi şi alte mirodenii. Evident, am adăugat şi o bere locală draft, ca să alunece mâncarea mai bine. Şi-acum, când povestesc, îmi lasă gura apă!
Am încheiat cu desertul: eu o porţie de clătite cu miere, soţia o îngheţată.
Să nu vă închipuiţi că totul s-a petrecut rapid, aşa cum am povestit aici, nu, nicidecum! Am mâncat şi am băut pe-ndelete, cu pauze, în care am mai discutat şi cu patronul. La un moment dat, am văzut într-un colţ, agăţată pe perete, fotografia unui fotbalist. Figura mi-era cunoscută, dar nu-mi mai aduceam aminte cine era. Mi-a împrospătat memoria patronul localului, fan al echipei Levski Spartak (corespondentul echipei Dinamo, de la noi). Era Asparuhov, de care mi-aduceam aminte când, copil fiind, văzusem primul campionat mondial de fotbal transmis la noi, cel din Marea Britanie.
Asparuhov a murit în plină glorie, într-un accident de maşină (http://en. wikipedia. org/wiki/Georgi_Asparuhov).
Nu mai lungesc vorba, ca să nu vă plictisesc. După vreo două ore petrecute în cârciuma Hagi Mincio, am cerut şi nota de plată. Cât credeţi că a costat totul? Ei bine, două salate imense, două porţii de ficăţei de pui la oală, o porţie de clătite (preparate exact ca la noi), una de îngheţată şi cinci halbe de bere, au costat 33 de leva! Am lăsat 40, fără nicio urmă de ezitare.
La plecare, patronul ne-a dat şi două sticle de 0,5 litri cu apă plată. Să le aveţi la hotel, ne-a spus el şi ne-a poftit să venim şi altă dată.
Doar dorinţa de a mai încerca şi alte locaţii ne-a făcut să nu revenim, dar, cu siguranţă, o vom face la următoarea vizită în Velico Tîrnovo.
Ceea ce vă invit şi pe voi să faceţi. Vă asigur că nu veţi regreta!
P. S. După ce am terminat de scris, din curiozitate, am dat un search pe google. Încercaţi şi voi. Veţi vedea că şi alţii au găsit acest loc plăcut.
Trimis de Costi in 10.09.11 17:58:47
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Costi frumoasa relatare si daca nu eram la capitolul gatit vorba cuiva "faceam ulcer" de pofta nu alta. Se stie ca romanul e primitor dar se pare ca saracia ii inpinge pe unii sa uite de vestita ospitalitate si sa te jegmaneasca pe fata. Fiindca am tot umblat prin tara vecina si am luat masa pe unde s-a putut pot sa zic ca au un simt al ospitalitatii/servicii/pret mult mai cu bun simt decat la noi.
Ca si grecii ei trebuie sa dea ceva la final din partea casei, fie bomboane, fie un digestiv, ceva acolo ca sa incheie ei ultimii cum sar zice.
Daca voi ajunge curand pe la Veliko am sa ma stradui sa gasesc acel restaurant (poate dai niste coordonate GPS) sa vad daca te pot contrazice in cele povestite.
@roth
Restaurantul despre care am povestit este colţ în colţ cu hotelul la care am stat (vezi link-ul din text). Din parcarea acestuia, practic se intră în restaurant.
Cât despre coordonatele GPS, le găseşti pe cele ale hotelului, le-am dat şi într-un ecou de la review-ul despre hotel. Ele sunt: 43.0846 N; 25.6353 E.
Abia aştept să mergi acolo, sunt sigur că-mi vei da dreptate.
Am mers si noi la restaurantul acesta datorita relatarii scrise de tine. Ma bucur ca am mers pentru ca am avut o seara extrem de placuta. Patronul era la o masa langa bar cu un prieten si in timp i s-au mai adaugat cativa prieteni. In rest a fost un "deja vu" al relatarii tale. S-a interesat de unde suntem si m-a distrat vorbindu-ne (nefiind singurul bulgar) de Hagi, Ceausescu, Nadia si Dracula... Mancarea a fost foarte buna si interesant prezentata in vesela traditionala. A fost o cina calda si copioasa pe care am luat-o cu sotul meu si mi-a placut mult atitudinea lui. Venea la masa destul de des dar nu a fost agasant. Mancarea a fost delicioasa in special stropita cu Zagorka, cea mai buna bere. (a anului 2012). Multumim Costi, pentru pont! Recomand!
@dannas asteptam impresiile tale de acolo scrise ca review nou. Procedand astfel, ai ocazia ca prin notele si evaluarile proprii sa contribui la o medie mai reprezentativa a acestei destinatii. Daca doresti, copiaza textul de mai sus si reincarca-l - cu eventuale ajustari, completari etc - folosind linkul ADAUGA IMPRESII NOI (vezi imediat mai jos)
@dannas
Mă bucur că v-aţi simţit bine şi că aţi rămas cu o bună impresie, ca şi mine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 [Restaurant Ego (1) Pizza & Grill / Nezavisimost] O surpriză plăcută — scris în 22.09.23 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 [Restaurant Ego (1) Pizza & Grill / Nezavisimost] Restaurant Ego 1 - un prânz bun în frumosul Veliko — scris în 28.07.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2021 [Restaurant Shtastliveca] Restaurant Shtastliveca din Veliko Tarnovo, un restaurant de top — scris în 14.11.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant Casa di Bianco] Ne-am simtit bine aici — scris în 03.10.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant Club Na Arhitekta] Mehana “Club na Arhitekta” — scris în 27.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant Ego (2) Pizza & Grill / Stefan Stambolov] Restaurant EGO Pizza & Grill 2. Deci, da! :)) Plus alte locații unde papa bun!!! — scris în 25.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant hotel Gurko] Restaurant Gurko. Nimic deosebit — scris în 24.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ