EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La masă, în Strasbourg
Aş fi vrut să strecor în articolul de călătorie câteva cuvinte despre experienţa noastră gastronomică avută în Strasbourg, dar, cum era deja prea lung şi stufos, am ales s-o fac separat, mai cu seamă că există deja rubrică dedicată.
Prea multe nu am a spune, dar probabil că eu nu ştiu să „vorbesc” puţin, ci mai degrabă mă simt ciudat să scriu doar un pic.
În fine, făcându-ni-se foame de-a binelea, resimţind-o foarte acut după ce coborâserăm de pe terasa Catedralei, ne hotărâm să mergem să luăm masa într-unul din localurile de pe lângă Catedrală, că Slavă Domnului, aveam de unde, erau destule.
Ochiserăm deja unul, pe nume „Le 22” , pe strada Rue Gutenberg, în timp ce o luaserăm la pas pe traseul trenuleţului, cel pe linia verde. „Le 22” , în fapt o braserie, cafenea, pizzerie, avea în faţa sa pe trotuar, panouri cu oferta de mâncare şi preţurile aferente, care păreau ceva mai prietenoase faţă de altele de la mâncătoriile din jur.
Date de identificare:
Adresă: Rue Gutenberg, nr. 22,67000, Strasbourg
Tel. : +33388140244
„Le 22” este un local micuţ, tipic alsacian, care s-a adaptat perfect cerinţelor, servind pe lângă preparatele tradiţionale din zonă şi altele la mare căutare printre turişti, principalii săi clienţi.
Am intrat, am fost poftiţi la una dintre puţinele mese neocupate în acel moment şi de îndată a venit un chelner politicos şi amabil care ne-a adresat cuvinte frumoase de bun-venit şi ne-a adus meniurile tipărite. Atmosfera din interior, ca şi modul în care era decorat localul, simplu dar cu stil, ne-au introdus imediat în ambianţa tipic franţuzească, dar cu influenţe germane.
Nu ne-a trebuit prea mult timp să ne hotărâm dat fiind faptul că noi ne declaraserăm fani tarte flambée, încă de la prima minivacanţă în Colmar. Am frunzărit totuşi meniul să vedem ce mai oferă şi pentru a alege ceva de băut.
Pentru a fi mai explicită, tarte flambée (în germană flammkuchen) seamănă cu o pizza cu un blat foarte subţire, crocant, care pentru unii ar fi mult mai bună decât pizza, lucru discutabil, desigur.
O tarte flambée are o crustă foarte subțire de aluat dospit iar umplutura suportă foarte puține variații: întotdeauna conține smântână grasă și/sau o brânză locală de vaci, numită „fromage blanc” , ceapă și afumătură cu gust bun, de casă. Varianta numită „Forestière” conține în plus și ciuperci de pădure, cea ştiută drept „Gratinée” , are și brânză gruyère și cea numită „Munster” , este pregătită cu faimoasa brânză locală cu același nume.
Trebuie spus că cel mai important lucru, chiar esenţial, pentru tarte flambée este coacerea. Atât numele franțuzesc, cât și cel cu rezonanță germană, s-ar traduce prin „tartă coaptă în flăcări” . Desigur, tarte flambée nu se coace în flăcări, ci într-un cuptor tradițional cu lemne, în care suprafața ceramică este încinsă bine de la căldura lemnelor care ard.
Şi acum, după ce v-am prezentat cele mai de seamă aspecte despre tarte flambée, voi trece la comanda noastră. Dacă în mod obişnuit, eu o alegeam pe cea „Forestière” , de data aceasta am vrut s-o încerc pe cea regăsită în meniu drept „Chèvre Miel” , adică pe cea gătită cu brânză de capră şi miere. Părea o ciudăţenie, de care vroiam să mă conving că-şi merită preţul: 12€. Soţul s-a hotărât şi el pentru o variantă în premieră, cea „Munster” (10,90€).
În plus, ne-am gândit că ar fi bine să „ronţăim” şi nişte cartofi prăjiţi (4€), că nu strică să îngurgităm ceva înainte de tartes flambées care ar fi avut nevoie de ceva mai mult timp gătire. De băut, ne-am orientat la vinul casei, riesling, cunoscând faptul că vinurile alsaciene sunt renumite pentru aromă şi gust deosebit. Am ales o carafă de vin alb, la jumătate de litru (14€).
Tartes flambées ne-au fost servite pe funduri de lemn, aşa cum am văzut că sunt în mod tradiţional aduse la masă clienţilor. De prisos să vă spun că totul a fost impecabil, ambele tarte flambée delicioase, cu un gust fin pe care le-am savurat până la ultima înghţitură, la un moment dat sheruindu-le pentru a ne edifica asupra noilor variante. Vinul le-a acompaniat perfect făcându-le să alunece mai bine în stomac.
Nota de plată, de 40,90€, am achitat-o cu cardul lăsând la final câţiva euro cash drept mulţumire pentru un serviciu prompt şi, mai ales, atent.
În concluzie, recomand „Le 22” celor ce vor să ia masa în centrul Strasbourgului, fie că sunt în trecere, fie că stau mai mult în oraş, pentru servire operativă, preţuri mai temperate şi calitatea preparatelor!
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=vhy-xWIGjM8
Trimis de irinad in 15.03.24 07:25:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@irinad:
”Pentru a fi mai explicită, tarte flambée (în germană flammkuchen) seamănă cu o pizza cu un blat foarte subţire, crocant, care pentru unii ar fi mult mai bună decât pizza, lucru discutabil, desigur.
Cata placere si ce amintiri frumoase am legate de aceasta "pizza" speciala. Eu am facut cunostinta cu ea in perioada in care stateam in Austria asa ca pentru mine este "flammkuchen", si ai dreptate, variantele sunt destul de limitate. Mie imi placea ca avea acel blat subtire si crocant si imi placea varianta cu bacon, ceapa si ceva verdeata.
De asemenea aceste blaturi le gaseai si in supermarket, eu le luam din Spar, dar binenteles ca daca nu ai si cuptorul adecvat nu iese ca la restaurant.
Cat despre pizza, pot spune ca la noi in casa se face o pizza bestiala, asa incat la local nu prea mai imi place la fel de mult, si ma ajuta faptul ca am tavile speciale de pizza iar in cuptor am o placa de piatra si iese o pizza minunata.
Inghit in sec, asa ca ma opresc aici, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulţumesc pentru ecou, vot, completări! Mă gândeam eu că în Austria ai avut posibilitatea să te familiarizezi cu flammkuchen/tarte flambée. Am întâlnit şi păreri conform cărora preparatul acesta simplu n-ar fi cine ştie ce, dar nouă ne-a plăcut de la prima degustare. În special cea „Forestière". Mie mi s-a părut şi mai uşoară, mâncarea alsaciană fiind recunoscută ca fiind, în general, grea.
Cât despre pizza, eu chiar o îndrăgesc, dar nu o gătesc acasă deloc. Mănânc destul de des atunci când o comandăm de la serviciu sau când sunt în deplasare, fie la noi, dar mai cu seamă când merg în Italia vrând să încerc cum se face în ţara de origine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2017 Chez Yvonne - restaurantul preferat al lui Jacque Chirac — scris în 18.10.17 de arcrom din X - RECOMANDĂ