EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde am mâncat în Rimini, o experiență plăcută
În documentarea făcută pentru sejurul din Rimini văzusem pe Tripadvisor câteva localuri care mă tentau, așa că după cazarea la Card International Hotel, vezi impresii, și o scurtă plimbare prin oraș am mers la unul din aceste localuri.
Piada e Cassoni Ciana e Monda
Piada și Cassoni Ciana și Monda este o afacere de familie, un restaurant fast-food specializat în piada și cassone, două produse tradiționale din regiunea Romagna în care se află și Rimini, amenajat la parterul unei clădiri într-o Sală unde se preiau comenzile și se prepară mâncarea și o Terasă, vara deschisă, iarna închisă, încălzită. Oferă mâncare la pachet sau la cele cu câteva mese de pe terasă.
Piadina este o pâine italiană, un aluat moale fără drojdie făcut doar cu făină, apă și ulei de măsline, o textură moale și o suprafață ușor arsă, cunoscută în Italia și sub numele de Piadina Romagnola, după Romagna, regiunea în care a fost creată. Se coace pe o plită încinsă, mi-a amintit de când mergeam la mătușa la țară și ne făcea o asemenea pâine, și se umple cu ce se găsește prin cămară, diverse combinații de brânzeturi, prosciutto, salamuri, legume, ierburi aromatice.
Cassone, numită și Cassone Romagnoli, seamănă foarte mult cu piadina, are în plus lapte, este puțin mai tare, se umplu înainte de coacere și se coc umplute în tigaie. Se pot umple cu spanac, roșii, mozzarella, ciuperci, ardei gras, prosciutto, branzeturi sau orice altceva de prin cămară.
Situat pe Viale Don Giovanni Bosco 1, are site, cianaemonda.it, telefon și email, iar pe Tripadvisor este evaluat cu 4,5 puncte din peste 1.500 de recenzii, bucătăria și raportul preț/calitate fiind cele mai bine apreciate, este clasat pe locul 20 din cele aproape 700 de restaurante din oraș. Deschis zilnic între orele 12:30 – 15:30 și 17:30 – 22:30 oferă mâncare stradală, fast-food-uri italienești ce pot fi și vegane sau vegetariene.
Pe terasa închisă, încălzită, am găsit Meniuri printate cu prețuri și detalii în engleză și italiană, dar fără poze, iar în interior am găsit produsele scrise pe mai multe table numai în italiană.
Am studiat oferta printată care pe lângă cele două produse tradiționale, Piadine și Cassone, mai cuprinde Specialități și Delicii, Cossone și Rotole cu diferite umpluturi, Dulciuri, Cossone și Rotole cu nutela, cocos, brânzeturi sau combinații din ele, și Mâncăruri de sezon, vara Piadine cu umpluturi cu brânză de bivoliță și legume de sezon, iarna Cassoni cu brânză, varză, cârnați.
Piadinele pot fi normale sau pufoase, cu umpluturi de măsline, rozmarin, șuncă crudă sau fiartă, mortadella, diferite salamuri, brînză squacquerone, rucola și șuncă de parma, ton, roșii și salată, legume gratinate, ciuperci, dovlecei și chiar carne de porc, în diverse combinații, iar Cassoni pot fi umpluți cu amestecuri din legume, mozzarella, ciuperci, funghi, roșii, cartofi, dar pot avea și cârnați, șuncă, ton, roșii, legume gratinate, dovlecei, cam aceleași ca umpluturile de piadine.
Au și Băuturi, Apă plată sau gazoasă, diferite Răcoritoare, Vin, Bere, nu foarte diversificate Ciana și Monda livrând mai mult la domiciliu, cât am stat la local au mâncat acolo 7 persoane, noi și încă cinci tineri, dar au livrat la mult mai mulți.
Am intrat în micul local unde se dă comanda și câteva fete ce pregătesc la vedere preparatele, mi-a plăcut ideea, am solicitat două Piada Farcita și o Cassone, am ieșit pe terasă și am așteptat prepararea lor. Fetele zâmbitoare și rapide au pregătit repede cele comandate, fata de la casa de marcaj ni le-a dat, am achitat cash Nota de plată, 14,90 euro, se acceptă și cardurile, și am mers pe terasă pentru a mânca.
„Piada Farcita” au fost diferite, una cu umplutură de prociutto, rucola și nelipsita mozzarella, cealaltă cu șuncă de Parma, funghi și mozzarella, au fost delicioase, la fel și „Cassoni” care avea mortadella și mozzarella, au fost suficient de mari chiar și pentru noi aflați pe drumuri de 12 ore. Am ales umplutura pe care ne-am dorit-o, specifică zonei, mortadella, șunca de Parma, mi-a plăcut mult funghi, totul a fost excelent, recomand cu plăcere acest local.
Am salutat gazdele și am plecat spre hotelul unde eram cazați, circa 1,4 kilometri, în plimbare ușoară, mai văzând, mai pozând câte ceva. Localul este spre mare, cred că vara este plin.
Vicolo Wine & Food
Aleea Vinului și Mâncării, restaurantul de familie la care am fost a doua seară, un mic bistrou cu bucătărie tradițională italiană, se află în centrul istoric din Rimini pe Via Amintore Galli 6, are cont, pe FB, telefon, email și Wi-Fi gratuit. Este amenajat la parterul unei clădiri cu etaj unde are 7 – 8 mese, mai are mese și în fața lui, mi-ar fi plăcut să stau acolo, dar în decembrie?!?! . Pe Tripadvisor are peste 700 de recenzii cu 4,5 puncte și se află pe locul 7 din cele aproape 700 de restaurante din oraș.
Deschis zilnic între orele 12:30 – 14:30 și 19:30 – 22:30, oferă mâncare mediteraneană, italiană și italiană Romagnola cu opțiuni vegetariene, vegane și fără gluten. Are, se spune, nu am testat, și o ofertă de vinuri foarte bune.
Ajunși acolo pe la 7 și un sfert, eram primii clienți, am fost întâmpinați de o doamnă amabilă, zâmbitoare, care ne-a condus la o masă și ne-a adus Meniuri printate, cu prețuri și detalii în engleză și italiană, fără poze, dar parte din mâncăruri erau scrise pe o tablă, pe trotuar, la intrare. Doamna ne-a lăsat singuri, noi am început studiul.
Meniul, nu foarte bogat dar proaspăt, este cel tipic unui bistro, platouri, primele feluri de casă, feluri principale, garniturile, dulcele casei, vin, bere și alte mâncăruri și băuturi. Mă tentau două grupe de mâncăruri, I Nostri Tagliari, aici mi-a atras atenția Coperto 2,5 euro, și Specialità, dar am dorit un meniu complet cu primul fel, fel principal și dulce. Pentru Primii piatti (Primele feluri) am ales Tagliatella al ragu, iar pentru Secondi (Feluri pricipale) m-am decis pentru Filetto Curato și Costolette d’Angello. Ca Dolci della casa am optat pentru Tiramisù Sbagliato iar de la Bar, chiar dacă oferă peste 80 de tipuri de vin, am dorit Apă.
Doamna a plecat cu comanda dar s-a întors repede cu trei boluri, unul cu „Bob” , altul cu „Măsline” și unul cu „Pâine” , arătau bine împreună cu tărtăcuța decor, au fost binevenite până a sosit mâncarea comandată care nu a întârziat. Odată cu ele a adus și o sticlă de „Apă naturală Alisea” , prea rece pentru mine, prea bună pentru alții.
„Tagliatella, raguu-ul bunicii” arăta bine, sosul ragu și parmezanul făcând-o foarte bună, „Mușchiul file de porc” cu mere, muștar Dijon și dulceață de ceapă, lângă ele puțină varză roșie, „Cotletele de miel pane” cu lămâie și varză roșie, plăcute văzului, cu miresme îmbietoare, fierbinți și aromate, mușchiul fraged se topea în gură iar cotletele crocante au fost delicioase.
A sosit și „Tiramisù Sbagliato” cu spumă de mascarpone, pișcoturi, biscuiți, limoncello și fructe de pădure care, chiar Greșit (Sbagliato) fiind, s-a ridicat (tirami su, ridică-mă) la înălțime, dar nu am înțeles ce era greșit la el. Sincer nu am mai mâncat o așa bunătate, avea și fructe de pădure dar și mici pișcoturi în compoziție.
Am solicitat Nota de plată care a venit însoțită de o sticluță cu limoncello, l-am gustat și eu, era plăcut, foarte rece, bun. Cuprindea și 2 Coperto, nu solicitasem dar... este o taxă pe persoană care se plătește în toate restaurantele din Italia și înseamnă taxă de acoperire, plată pentru locul ocupat și folosirea mesei cu ce este pe ea, inclusif „pane e grissini” . A fost introdusă în Evul Mediu de hangii pentru că mulți călători ce poposeau la hanuri mâncau de acasă. Am achitat cu cardul Nota de plată, 62 euro, ne-am mulțumit reciproc cu gazda noastră și am plecat spre Hotelul aflat la 8 – 10 minute de mers pe jos, continuam plimbarea acelei zile. Mâncand la acest local mi-am adus aminte de altul tot așa de bun, tot afacere de familie, din Malta de anul trecut.
Concluzii
Aceste două localuri sunt recomandabile celor ce vor mâncare gustoasă tradițională, romagnola preparată atunci, servită de personal amabil, profesionist. Mi-au plăcut mâncărurile servite, mi-au plăcut mâncărurile romagnoli, mergeți acolo și nu veți regreta!!
despre SERVICII
Personal amabil, prompt, serviabil...
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Mâncare gustoasă, proaspătă, pregătită atunci, specifică regiunii Emilia Romagna...
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Două localuri diferite, unul aproape de zona litoralului, altul central în Orașul Vechi...
Trimis de mprofeanu in 18.12.22 18:58:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Nu pot comenta, inghit in sec de cand m-am uitat la poze, felicitari, votat cu mare drag.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Ristorante Da Roberto, Rimini — scris în 16.08.17 de AndreeaIasi din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Restaurant Carlos Rimini - cea mai bună mâncare — scris în 16.08.17 de AndreeaIasi din IASI - RECOMANDĂ