EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Național - locul unde s-a inventat Ciorba Rădăuțeană
În incursiunea noastră prin Bucovina, nu am vizitat doar obiective turistice, ci și mâncătorii cum am văzut că le spuneți unii dintre voi pe aici.
Gurmanzi de fel, ne făcusem temele de dinainte cu câteva locații, una dintre ele fiind Restaurant Național din Rădăuți, o locație intens promovată prin online, mai ales pentru ciorba rădăuțeană, care a fost inventată aici!
Dar să le luăm pe rând. După ce ne-am cazat la Shim Residence, despre care am scris aici, cam rămăsesem fără baterii am ales din prima să mergem la Restaurant Național. Fiind prea obosiți, am ales să mergem cu mașina de la cazare, drum care a durat câteva minute dar care ar fi durat 20-25 pe jos.
Am parcat mașina în parcarea din centrul orașului, adică aici. Este o parcare cu plată și am achitat 3 lei pentru o oră șu jumătate.
Am mers apoi pe jos câțiva pași, restaurantul fiind foarte aproape de parcarea cu pricina. Fiind luni, vă imaginați că nu prea era nimeni, lucru bun pentru noi, fiind cu siguranță favorizați cu o servire mai rapidă dar și o pregătire a preparatelor în aceeași manieră.
Restaurantul este situat în centrul oraşului Rădăuţi, vis-a-vis de Catedrala Ortodoxă, Restaurantul Naţional si-a deschis portile în anul 1945 sub denumirea de « Restaurant 7 Noiembrie ».
În anul 1960 acesta a intrat în reţeaua Oficiului Naţional de Turism şi a devenit « Restaurantul Nordic » în cadrul căruia în anul 1963 a fost creat salonul 'Naţional' dedicat în special primirii grupurilor de turişti străini.
Ne-am așezat la mese mai greu, pentru că fiind gol aproape peste tot, nu știam unde să stăm. Asta a fost la fel cu parcarea goală. Când este plină, te bucuri și de 1 loc găsit, când e goală, nu știi unde să o lași, așa și aici... 😅
Am ales o masă cu mai multe locuri și am început să răsfoim meniul care era destul de stufos. Din nou, cu greu ne-am putut decide. Parcă este mai simplu când ai o gamă mai restrânsă, dar când ai mai multe preparate, pe care să-l comanzi? Parcă ai vrea o ciorbică, dar ar merge și un pui... sau ceva de porc? Sau mai bine ceva mai light, o salată. Neah... sunt în concediu, mă simt bine, hai un cartofi prăjit!
Și uite așa dilemele culinare se abătuseră asupra noastră precum RO-Alertul înainte de vijelie. Una peste alta, o treabă era clară, am comandat și celebra Ciorbă Rădăuțeană, despre care trebuie să scriu ceva, orice... doar aici s-a inventat ea!
Ciorba Rădăuțeană - cum a fost creată
Acesta este evident cel mai celebru produs al maestrului culinar Cornelia Dumitrescu, bucătarul șef al Restaurantului Național. Ciorba Rădăuțeană nu este străină nimănui, aceasta fiind prezentă în meniul a numeroase restaurante cu specific românesc din țară dar și din străinătate.
Ciorba a fost creată pe 14 februarie 1982, în Restaurantul Nordic din Rădăuți, pornind de la o rețetă originală, adaptată vremurilor. La acea vreme, ciorba de burtă era considerată „decadentă” și greu de preparat din lipsa materiei prime, așa că s-a decis o adaptare mai accesibilă, potrivită și pentru copii, bazată pe carne de pui, care era încă disponibilă.
Ciorba rădăuțeană a devenit repede populară, fiind servită inițial doar la Rădăuți, în ciuda rețetarului comun al O. J. T. Suceava, deoarece restaurantele aveau obiceiul de a oferi specialități proprii. După 1989, rețeta s-a răspândit și a câștigat popularitate în întreaga țară și peste hotare, devenind un adevărat brand al orașului Rădăuți.
Deși nu a putut fi omologată oficial din cauza denumirii geografice, ciorba și-a păstrat numele, reprezentând cu mândrie bucătăria locală și contribuind la promovarea zonei turistice unice a Rădăuțiului, obiectivul inițial al creării acesteia.
Toate acestea i-au adus creatoarei diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Rădăuți, dar și numeroase premii, cum ar fi...
26 aprilie 1980: A primit titlul de „Maestru în arta culinară” acordat de Ministerul Comerțului Interior, pentru înaltă calificare profesională și contribuții deosebite la pregătirea și specializarea cadrelor din alimentația publică.
25 noiembrie 1978: Locul I la Concursul profesional Cel mai bun bucătar – cofetar – patiser şi ospătar, faza interjudeţeană
1981: Diplomă de onoare – Fruntaş în întrecere, locul II
24 aprilie 2007: Diplomă de excelenţăPentru preocuparea susţinută privind calificarea şi perfecţionarea personalului, contribuţia la creşterea calităţii serviciilor turistice şi atingerea standardelor europene de performanţăAcordat de Centrul de Învăţământ şi Cercetare în Turism, I. P. I. Bucovina
Așadar cu atâtea diplome și certificări, trebuia să fie ceva foarte bun.
Am comandat 3 ciorbe și un platou, ca să fie treaba treabă. O ciorbă de burtă, o ciorbă rădăuțeană și una de văcă mu. Ciorbele au venit destul de repede doar că erau date în fiert. Nu am mai fost serviți cu ciorbe așa clocotite, niciodată. Doamna ospătar se uita la noi... nu înțelegea de ce nu servim ciorbele, i-am spus că sunt foarte fierbinți și dânsa a spus că așa servesc ei. Parcă totuși PREA clocotite.
Ne mai era și foame și nu ne puteam atinge de ele. Evident că am tot sorbit un pic câte pic de ne-am ars la limbă dar aia e ce să faci. Una peste alta au fost foarte bune iar ciorba Rădăuțeană a fost într-adevăr deosebită, cu un gust interesant.
Ciorba de burtă nu pot să zic că m-a dat pe spate. Am mâncat atât de multe ciorbe de burtă în atât de multe locuri că mi-e greu să mai fac comparații. Nu a fost nici prea-prea nici foarte-foarte, a fost ok, cum trebuie.
Am mai comandat un platou care zic ei era pentru 2 persoane, dar pe care 3 adulți și 1 copil nu l-au putut dovedi, plus 4 mici cu cartofi prăjiți și murături.
Platoul a fost delicios, toate preparatele de pe el fiind extrem de suculente și bine făcute. Am luat ce a rămas la pachet și am mai mâncat de aproape 2 ori din ele, atât de mari au fost porțiile.
Referitor la costuri, cu toată organizarea mea exemplară, pare că am uitat să pozez bonul de final. Dar la momentul vizitei... ciorba rădăuțeană era 23 de lei, cea de burtă tot 23 iar cea de văcuță 22.
Îmi aduc aminte că parcă am sărit de 200 de lei cu toate adunate dar au meritat din plin și cu siguranță vom reveni și evident că da, vă recomand și vouă locația!
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 06.09.24 11:05:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂDĂUȚI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Da, da, da. Recomand restaurantul. Căci ciorba rădăuțeană nu cred că are nevoie de recomandare.
Cei foarte vechi pe aici poate își amintesc de userul Sânziana, chiar rădăuțeancă din naștere care ne-a familiarizat acum vreo 15 ani cu acest produs. Ne-a fost ghid local, obiectivele orașului, inclusiv cele culinare trecându-le în revistă.
Amintiri plăcute.
Miami! 👅
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@⭐ValentinB_88⭐: Să vă fie de bine! Off! Dacă m-aș putea teleporta aș vrea să ajung din nou acolo și să mănânc cu mare plăcere ciorba rădăuțeană, tochitura sau alte preparate tradiționale pe care le-ați servit voi! Am fost și eu acolo în iunie 2019 și mi-a plăcut totul, vezi impresii! Văd că nu se dezmint și se mănâncă preparate la fel de bune și în porții mari! Mulțumesc pentru aducere aminte!
@mprofeanu: Da, am mâncat foarte bine iar raportul calitate-cantitate-preț, a fost unul foarte bine echilibrat (din punctul meu de vedere). Exceptând ciorbele de-a dreptul clocotite, cu care ne-am luptat până s-au răcit, a fost super bine.
Mulțumesc de vot, vizită și ecoul fain.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 [Cofetării, patiserii, ceainării, cafenele] Cofetăria Konditorei, la pomul lăudat... — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jun.2019 Unde am mâncat în Rădăuți — scris în 17.12.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Restaurant Național] Poftiti la ciorba radauteana in Radauti! — scris în 24.07.18 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- May.2018 [Restaurant Colieri] Restaurant in Radauti — scris în 08.05.18 de mihaelaa1 din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 [Popasul Vladichii] [Popasul Vlădichii:] Scrijele — scris în 08.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 [Restaurant Antique] Rădăuţeană la Rădăuţi! - Restaurant Antique — scris în 11.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2013 [Restaurant Paul's Select] Restaurantul Select — scris în 07.10.13 de bogdanmiu din BUCURESTI - RECOMANDĂ