ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAY-2019
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Restaurant Smokini, Plovdiv - ambianță modernă, mâncare delicioasă

TIPĂREȘTE URM de aici

Precum v-am povestit, în Plovdiv am poposit doar o zi și încă puțin, un timp absolut insuficient pentru a trage o concluzie fermă referitoare la oferta gastronomică a acestui oraș (deși nu văd de ce ar avea cineva motive serioase să se plângă; sunt convinsă că găsești de toate pentru toți, croite pe toate buzunarele). S-a întâmplat însă să mâncăm de prânz într-un loc deosebit, pe care țin musai să-l evidențiez, poate or mai exista doritori să-l încerce. În tot cazul, eu aș mânca și a doua oară aici, dacă aș avea ocazia.

Se cheamă Restaurant Smokini și am dat de el pe TripAdvisor, fiind a doua opțiune recomandată la ora respectivă (prima se găsea cam departe pe hartă). Adresa lui este str. Otets Paisii 12, în imediata vecinătate a moscheei Giumaia (1-2 minute de mers). Este deschis zilnic între 11:30 și 23:30, pretându-se deci pentru servit prânzul sau cina (sau oricare variante combinate ale acestora). Nici pe GoogleMaps n-are o notă rea (4,6) și beneficiază de comentarii pozitive. Spicuim din prezentarea de pe site-ul www.smokini.bg: „Restaurantul Smokini combină bucătăria internațională inspirată cu rețete tipice bulgărești... Înțelegerea noastră că totul se poate îmbunătăți ne motivează să cutăm noi motivări zilnic, să experimentăm și să îmbunătățim gustul emoțiilor pe care vi le oferim.”

Restaurantul se află la parterul unei clădiri cu mai multe niveluri. Din stradă, intrarea e marcată corespunzător, dar nu pare nimic spectaculos. După ce treci pragul însă, înțelegi însă că ai nimerit într-un loc privilegiat, select chiar. Interiorul e amenjat cu mult bun gust, combinând stilul „industrial” cu o serie de accente moderne. Mesele sunt simple, cu blaturi maronii, iar scaunele cu spătar sunt colorate diferit: alb, roșu, galben, albastru. Pereții nu arată la fel peste tot – zone acoperite cu var lavabil alb altermează cu porțiuni îmbrăcate în cărămizi roșiatice. Din tavan atârnă, la înălțimi diferite, corpuri de iluminat asemănătoare lămpilor industriale. Tot felul de obiecte completează decorul: ceasuri stilizate, tablouri abstracte, machete de mașini, un vechi telefon cu fise.

Când am ajuns noi, nu era nimeni înăuntru, așa că am putut să fac poze în voie.

Am fost conduși sptre terasa din spate, unde mai erau câteva mese ocupate (vremea era grozavă, toată lumea ducea dorul statului afară, în aer liber și soare). Terasa e decorată total diferit, mesele sunt gri, iar scaunele acoperite cu pernuțe albe, dar și viu colorate. Există și o mică grădină, în care tronează scheletul vopsit în alb al unei biciclete. Mi-au plăcut în mod deosebit niște corpuri de iluminat în formă de sticle, colorate și ele, conectate la un soi de robineți din alamă.

Buuun!!!... Eram destul de hămesiți, așa că odată ce am fost aprovizionați cu meniuri, am și tăbărât cu toții pe ele. Mă rog, fiecare cu dominanta lui; Tati a început cu ăl’ de vinuri, care se pare că l-a impresionat atât de tare, încât l-a și fotografiat, dimpreună cu harta principalelor regiuni viticole bulgărești... Mai mult decât atât, ne-a convins să-l „ajutăm” cu o sticlă de vin roșu, proaspăt premiată... Dacă-i musai, cu plăcere, ce să zic?! Ok, am mai luat și o sticlă mare de apă, iar Milena și-a comandat nelipsitul capuccino.

De mâncat (căci să nu uităm scopul principal al vizitei), am ales așa (sper să nu greșesc prea tare, a trecut ceva timp de atunci, iar pozele mă ajută doar parțial, bonul de casă, fiind redactat „în limba și literatura bulgară”, absolut deloc!): eu – ceva vită cu piure de cartofi și cu un sos caramelizat foarte bun (surpriza a constat în decoruri, câteva felii deshidratate de țelină, absolut delicioase, a fost bătaie pe ele!); Tati – chiftele bulgărești cu legume la grătar (porție imensă, n-a reușit s-o dovedească); Paul – somon la cuptor, pe pat de mazăre plus un sos alb plus ceva piure de mazăre (cu mentă, asta îmi amintesc, că mi-a plăcut mult combinația); Diana – niște guguloaie din piept de pui și șuncă afumată, date prin pesmet și coapte, plus rizotto cu spanac; Milena – tot piept de pui, acompaniat de ceva piure gălbui (de cartof dulce?!) și un smac cu nuci pisate. Și pentru că „nicio masă fără shopska salata”, nu puteam s-o ratăm nici aici, mai ales că o aveau în meniu, dar... reinterpretată. Reinterpretată să fie, dar să fie! Pentru cei mai puțin cunoscători, shopska salata este formată din legume (roșii, castraveți, ceapă, ardei), peste care se rade din abundență telemea de vaci. Un fel de salată grecească fără măsline, cum ar veni. E foarte răcoritoare și însoțește perfect cam orice fel de mâncare; noi luăm de obicei o porție, pe care o împărțim (la fel procedăm cu salata grecească în Grecia).

Băuturile le-am primit mintenaș, vinul își merita premiul cu prisosință, apa rece, cafeaua fetei corespunzătoare. Pentru mâncare am așteptat un pic, dar nu prea mult, doar cât ne-am mai foit prin incintă și-am mai tras câteva cadre, cât am vizitat toaletele (foarte curate și dotate corect), cât am mai depănat din impresiile zilei... Am primit cam deodată toate felurile de mâncare, lucru mai puțin obișnuit la frații bulgari, care de obicei îți trântesc pe masă câte una, câte alta, pe măsură ce-s gata. Se vede treaba că băieții ăștia trecură pe la ceva școli de perfecționare...

În primul rând, le-am mâncat cu privirile! Toate arătau foarte bine, demne de o emisiune gen Master Chef, decorate, desenate, bibilite... Pe urmă ne-am înfipt în ele și s-au bucurat din plin și papilele noastre gustative. Ba, pentru o experiență completă, am luat câte o îmbucătură-două unii de la alții, așa cum facem de obicei. Bune toate, ce să zic?! Minunate! Cum, s-a terminat și vinul?! Bine că mai e apă, măcar...

Țin minte că erau și ceva dulciuri prin meniu, eu nu prea servesc, dar copiilor le cam făcuseră cu ochiul. I-am temperat, promițându-le că-i duce mama la cofetăria de la moschee, unde zise @Floria că-s turcisme de-alea bune-bunee! Așa că am zis „săru’ mâna pentru masă” și, pentru a câștiga timp, am pornit împreună cu Diana să căutăm un bancomat, lăsându-i pe ceilalți să achite nota (cu cardul meu; nu vă grăbiți să mă felicitați! ????). Care a fost ea, nota, fix 152,5 leva, adică vreo 370 ron. O fi mult pentru 5 persoane, în buricul Plovdivului? Nu știu ce-o să considerați, fiecare are propria sa ierarhie de valori. Pentru noi a fost ok.

Recomand Restaurant Smokini, are prețuri un pic peste medie, dar se mănâncă demențial acolo! Vă jur!


[fb]
---
Trimis de crismis in 21.07.19 19:12:08
Validat / Publicat: 21.07.19 20:01:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Restaurant Smokini; interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39000 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.07.19 20:00:25]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Plovdiv? , PLOVDIV" (nou-creată pe sait)

webmaster
[22.07.19 07:43:29]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisAUTOR REVIEW
[22.07.19 07:58:18]
»

@webmaster: Mulțumesc!

krisstinna
[22.07.19 13:16:17]
»

@crismis: Mie chiar nu mi se pare scump, tot ce e in centru are prețuri ușor mai ridicate, indiferent de țara.

Și dacă nici eu nu știu, atunci cine? Doar știi ca principalele obiective in vacanțele mele și nu numai, sunt cârciumile

Ce e mai plăcut pe lumea asta in afara relaxării in fața unei cola, a unei cafele sau a unei halimoseli bune?

Auzi, toți diabeticii sunt la fel ca al meu? Știi ce am noroc? Ca nu consuma alcool, ca altfel...

Să va fie de bine!

crismisAUTOR REVIEW
[22.07.19 13:59:14]
»

@krisstinna: Așa-i că nu fu' scump?! Zisei io!...

Nu știu cun îi al tău, dar cu ai mei duc zilnic adevărate razboaie! Când aud "Cum, dar nici miere n-am voie???", mă apucă toate pandaliile! Dintre toți, singura care folosește indulcitor sunt eu, care n-am diabet și am reușit să-mi cvasi-normalizez greutatea!

Zoazore
[22.07.19 23:01:36]
»

@crismis: Măi, dar n-arată rău deloc și nici nu mi se pare scump! Doar că sunt p-acolo niște combinații la care eu, conservatoare din fire, n-aș adera!

Și am și o nedumerire:

Milena – tot piept de pui, acompaniat de ceva piure gălbui (de cartof dulce?!) și un smac cu nuci pisate

= Milena nu era vegetariană? Sau i-a trecut? Sau nu-mi amintesc eu bine?

crismisAUTOR REVIEW
[23.07.19 07:35:15]
»

@Zoazore: Slavă Domnului, i-a trecut Milenei vegetarianismul! Mai gustă cărniță din când în când...

Mă bucur că-ți plăcu cârciumioara noastră!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Plovdiv? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062204122543335 sec
    ecranul dvs: 1 x 1