ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
AUG-2020
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Unde/ce am mâncat/băut în Plovdiv

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu scriu separat despre unde mănânc în drumurile mele (din lipsă de timp), dar doar un articol despre Plovdiv nu se mai putea lungi și cu partea asta. Ca să nu mai zic de poze că n-am putut să exemplific cum trebuie nici obiectivele, dar’mite dacă mai amestecam și mâncărurile. Așa că, iată-mă scriind despre unde/ce am mâncat prin Plovdiv.

Din cauza pandemiei multe restaurante (prea multe), erau închise. Am căutat unele din topuri sau recomandate și aveau porțile ferecate. Smokini, un restaurant foarte căutat și apreciat era închis, Mevlevi Hane Dervish Monastery, un loc foarte frumos, pe care l-am căutat în mod special, era de asemena, închis. Dar și altele pe lângă care am trecut, fără să le căutăm în mod special, erau închise.

În primele 2 zile am încercat să găsim restaurante bine cotate pe tripadvisor, dar cine recomanda un restaurant care fusese pe locul 1, acum era pe 6, sau unul de pe locul 4, acum era pe 11 și tot așa… Într-o seară ne-am dus la Odeon, restaurant foarte bine cotat, din cadrul sitului arheologic cu același nume, cu o terasă și o priveliște foarte frumoase. Dar când am ajuns acolo, era undeva spre 20, adică destul de ok ca oră de cină, nici o masă nu era ocupată. Meniul era super sofisticat, toate păreau bune, dar nu am avut curaj să ne așezăm. Mi se pare cam aiurea să iei masa singur într-un restaurant, așa că l-am bifat pe Odeon doar vizual.

Cartierul Kapana, acolo unde am fost cazați, este plin de restaurante și baruri, dar nu am putut să ne apropiem. Acolo se adună toată lumea din Plovdiv, localnici sau turiști și acolo ne-ar fi plăcut să măncăm. Am văzut niște farfurii apetisante de ne-au lăsat gura apă, numai că era atât de aglomerat că nu am avut curaj să ne oprim în vreo seară. Am încercat mai pe zi, dar nici atunci n-a fost bine. Totul era rezervat și trebuia să mâncăm cumva la foc automat ca să eliberăm. În Kapana sunt și cafenele cochete unde este o plăcere să savurezi o cafea sau să te răcorești cu ceva de băut, dar dacă am ocolit cartierul din cauză de aglomerație, nu ne-am bucurat nici de asta. N-a fost ok în perioada asta de pandemie, altfel, Kapana este un cartier vesel, care transmite vacanță din toate ungherele.

Până la urmă am lăsat naibii și topurile și recomandările și am căutat să mâncăm oarecum unde ne apuca foamea, în drumul nostru, în locuri care să ne placă vizual și cu ceva lume pe la alte mese.

Nu am avut micul dejun și cu toate că am stat într-un apartament bine dotat d. p. d. v. al bucătăriei, ne-a fost lene, ca și altă dată când am stat la apartamente, să ne autogospodărim dimineața. Și când am văzut că avem o terasă turcească aproape de noi și ce loc îmbietor era, acolo ne-am început diminețile

Așadar, am luat micul dejun la Terasa Dzhumaya, aproape de cazarea noastră și foarte aproape de Stadionul Roman. Câte o banitsa, 1 cataif câteodată, o cafea și un ceai turcesc era tot ce ne trebuia ca să ne începem ziua bine. Cam 20-22 de leva ne ducea asta, aprox 50 de lei pentru amândoi, mai mult decât ok.

Peste zi am avut o singură masa principală pentru că a fost foarte cald, ne-am oprit destul de des la terase pentru hidratare și dulce și cu înghețatele și ronțăielile de peste zi, nu s-a simțit nevoia de mai mult de o masă principală.

PizzaLab este o pizzerie pe bulevardul principal, pietonal, între Stadionul Roman și Forumul Roman, vis-à-vis de Plovdiv Toghether și nebunul Miljo, la care toată lumea se oprește să facă fotografii. Îți faci singur pizza, pe loc, în sensul că îți alegi ingredientele dintre cele expuse, mică-medie-mare, cu făină albă sau integrală, blat subțire sau pufos, foarte bogată, foarte bună și o servire rapidă. Nu te servește nimeni la masă, comanzi totul la casă îți iei pizza și te duci acasă sau la una din mesele din interior sau cele câteva din fața pizzeriei.

Aici ne-am oprit pentru că am văzut coadă de vreo 2 ori când am trecut pe lângă și pentru că voiam să ne păcălim foamea cu ceva până reușeam să mâncăm ca lumea în ziua aceea. Am luat o pizza amândoi și ni s-a părut bestială, soțul nefiind amator de pizza, chiar deloc. Dar cu bere a mers excelent, ceea ce a făcut să revenim și în altă zi și să mai luăm una mare, cu de toate și multă rucola și a fost suficientă pentru amândoi. O pizza mare la PizzaLab era 12 leva și cu toate că nu credeam că o să recomand o pizzerie, pentru că noi nu ne prea oprim la așa ceva din cauza soțului căruia nu-i place pizza deloc, pe asta v-o recomand din toată inima. Coadă veșnică, de câte ori am trecut pe lângă ea, dar mergea foarte repede.

Rahat Tepe este un restaurant destul de căutat și de recomandat, chiar și de centrele infoturistice din Plovdiv. El se află sus, pe dealul Nebet Tepe, exact la intrarea în Complexul Arheologic, acolo unde se duc oamenii pentru un apus de soare. Așa că ar fi bine să îmbini masa cu apusul.

Restaurantul se mândrește cu multe feluri din bucătăria națională și a fost o vreme nr 1 pe Tripadvisor. Acum nu mai este, afișul de la intrare a rămas, dar oricum mi s-a părut că este destul de căutat în continuare. La cât era de mare, am găsit o masă, chiar am putut să alegem, dar în nici o jumătate de oră de când ne-am așezat toată terasa s-a umplut.

Aici am mâncat un fel traditional, recomandat de un simpatic ospătar, fel care se numea Extra clay plate, oala aceea de lut în care amestecă ei cărnuri cu legume și iese ceva dumnezeiesc. Oala noastră a fost cu porc, pui, legume multe, cârnați, ardei usturați copți, porție pentru 2 persoane, din care am mâncat abia jumătate amândoi. Am lăsat puțin loc și pentru un lava cake, bun, bun. Cu o rachie, 2 beri, una mare de 500 ml si una mica de 330 ml, un ayran și un frape ne-a dus la 40 de leva, aprox 100 de lei, super preț, după părerea noastră.

La Bar Happy Grill, ne-am oprit într-o zi călduroasă, în jurul prânzului, ca să se mai ducă dogoarea soarelui. La data aceea avea 4,6 pe tripadvisor, specificul este grecesc și era aproape plin de oameni și la interior și pe terasa exterioară, dar mesele erau distanțate suficient. Aici am împărțit niște sushi, soțul a mâncat coaste de porc cu cartofi, iar eu scoici cu sos Happy. Un aperol plus două beri mari, un cappuccino, un Summer time (un mix de pepene în 3 culori, stropit cu un sos și aromatizat cu mentă, super răcoritor) ne-a dus la 60 de leva, bun și prețul ăsta având în vedere ce am mâncat/băut.

Feluri multe, specific grecesc, cum spuneam, foarte frumos și înăuntru și afară și la toaletă. Se află în intersecția unde este fântâna din fața Primăriei, pe străduța din fața Cazinoului și McDonalds.

Hemingway este un restaurant mai prețios, care oferă feluri naționale și internaționale și la el am ajuns în ultima seară. Dacă toată vacanța mâncăm oarecum mai repezit, mai la terase de tip fast-food, întotdeauna ultimei seri îi rezervăm mai multe ore. Ne place să găsim un loc mai deosebit și să ne răsfățăm puțin, marcând astfel finalul vacanței. Pe Hemingway l-am ochit când am fost spre restaurantul Odeon. Din bulevardul principal, pietonal, între Stadionul Roman și Forumul Roman, cum te uiți spre Primărie, în stânga pe străduță, vis-a-vis de Villa Antica, care fusese prima noastră opțiune de cazare.

Restaurantul era full, nu am găsit nici un loc pe terasa de afară dar aveau mese libere la interior. La vremea aceea bulgarii nu aveau restrictii la restaurante și noi nu am avut ceva de obiectat pentru că în interior erau doar vreo 3 mese ocupate.

Supărarea că nu am prins masa afară a fost compensată de faptul că la interior era o muzică live, de bună calitate. Un el și o ea, ne-au delectat toată seara cu șlagăre internaționale, interpretate într-o manieră proprie, destul de diferit de variantele originale, cu înclinații spre jazz. Absolut deosebiți, ne-am trimis bezele și inimioare toată seara.

Mâncarea a fost foarte bună iar servirea exemplară și prețioasă. 2 țuici, o sticlă de Cabernet dry, o apă, un cappuccino, o cremă de brânză din partea casei, cu o lipie cu semințe, un altfel de salată bulgărească, pe care am luat-o ca aperitiv, iar eu am mâncat miel cu orez, spanac și ciuperci, iar soțul coaste de porc cu cartofi și porumb. Din cauza cremei de brânză din partea casei și a salatei pe care nu era cazul să o luăm, dar mai ales pâinea aia cu semințe, n-am mai mâncat nici jumătate din felurile principale. Sloganul de pe meniul restaurantului este “adio dietei” și cam așa a fost. Servirea mai prețioasă, farfuriile deosebite, eleganța locului, s-a reflectat binențeles, ca întotdeauna, de altfel, și în nota de plată, iar la Hemingway ne-a costat 119 leva, 130 cu tips. Nu ne-a părut rău de nici un firfiric, am plecat de acolo spre miezul nopții, a fost o seară pe cinste. Hemingway era bine cotat pe tripadvisor la data aceea și nu cred că genul acesta de restaurant decade într-atât încât să nu fie recomandat.

A fost foarte cald în perioada aceea în jurul prânzului și zilnic a trebuit să ne răcorim, așa că ne-am oprit la terase ca să ne hidratăm cu o bere sau un aperol. Unele nu mai știu cum se numesc, nu credeam că o să scriu despre mâncat/băut, dar mi-a rămas în minte Masa Regelui, o terasă din spatele Zidurilor cetății byzantine timpurii. De fapt, acel obiectiv nu era pe lista noastră, l-am găsit tocmai căutând o terasă care să ne placă. Masa Regelui este doar bar, nu se mănâncă acolo, dar se află într-o grădină imensă, cu zeci de mese și scenă în aer liber pentru concerte. În vremurile bune cred că este nebunie aici. Și noi ne-am simțit bine cu o bere Kamenitsa la draft (500 ml 3 leva) și un prosecco aperol (7 leva).

Tot pe bulevardul principal, chiar în fața Cazinoului și a McDonalds este iarăși o super terasă umbroasă, cu perne, numai bună de oprit pentru o cafea sau ceva de băut.

Satori Magic Café ne-a ieșit în cale în drum spre obiective. Este un loc magic, într-adevăr, a fost slăbiciunea noastră la Plovdiv. Nu ne era foame, nu ne era sete, dar era musai să ne oprim ca să o studiem, atâta era de drăguță. Se află pe o străduță din orașul vechi, imposibil să nu dați de ea și să vă atragă privirile. O dată a fost întâmplător, dar am mai căutat-o o dată pentru că ni s-a părut un super loc pentru o bere, muzică bună, în surdină, super decorațiuni înăuntru și afară și un proprietar foarte cool. Super, super loc.

Gelaterii sunt destule în Plovdiv. Dacă mergeți vara aveți de unde alege. Gelateriile Raffy sunt prin tot orașul, cel puțin 5 am numărat pe ștrasele principal și înghețata este bună. De la Raffy am mâncat înghețată și la Mănăstirea Bachkovo. Gelateria Vivaldi este a unui Italian și se află în cadrul unei galerii, undeva pe lângă Teatrul Dramatic, între Stadionul Roman și Primărie, pe dreapta, cum te duci spre Parcul Central. Vedeți că la intrare, pe stânga este Ruffy, italianul este mai în spate puțin. Vorbește mult dar are înghețată artigianală bună. Mie mi-a mai plăcut o gelaterie care se află vis-à-vis de PizzaLab unde au fost cele mai mici cupe la același preț ca Ruffy, dar înghețata mai bună. În general cam 6 leva am dat pe 2 cupe.

Dacă vreți să mai și cumpărați una-alta, în afară de minisupermarketurile de care o să dați peste tot, chiar în spatele centrului infoturistic principal (Acela de lângă Stadionul Roman) este Bila, deschis până la ora 21.

Nu știu dacă mi-am adus aminte chiar de toate, dar o idee despre ce poți mânca/bea în Plovdiv sper că am reușit să transmit, un pic și cu pozele. Mai zic o dată că centrul vechi este mic, distanțele între obiective sunt scurte, iar terasele/restaurantele/barurile sunt multe, unele lângă altele și vă ies în cale fără să le căutați prea mult.


despre SERVICII

Plovdiv este un oraș turistic iar calitatea serviciilor este aproape de superlativ. Cu mici, mici excepții, nesemnificative, pe ici, pe colo.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 27.11.20 14:29:44
Validat / Publicat: 27.11.20 15:47:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Rahat Tepe, terasă cu vedere superbă asupra orașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[27.11.20 19:00:11]
»

@Aurici:  Citit și vizionat pozele, salivat abudent...

Ce ai cu mine, de ce mă chinuiești?!! ​

Mâncarea e unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult în Bulgaria - e taaare bună    și... ieftină​.

În anul ăsta nenorocit, aglomerația la restaurante a fost într-adevăr o problemă​: în București am evitat aproape în totalitate astfel de ieșiri iar în concediile din Rhodos și Creta ne-am bucurat că grecii răriseră semnificativ mesele și că respectau cu strictețe protocolul de igienă: mască pe față, dezinfectant.

Bravo pentru întreg sejurul din Plovdiv și pentru excursiile făcute în împrejurimi! ​

AuriciAUTOR REVIEW
[27.11.20 19:30:25]
»

@Carmen Ion:  Păi am greșit, nu mai fac. Nu scriu despre mâncare, în general, cu toate că acu am fost surprinsă să constat cât de repede s-a scris articolul. A fost mult mai lejer decât altele. Dar din cauza timpului, cine știe dacă mai recidivez? Că nici obiectivele alea nu-mi place să le înghesui așa, într-un articol, dar ce să fac? Scap și eu cum pot.

Lăsând plângăceala asta la o parte, și mie îmi place mult de tot mâncarea bulgărească. Așa cum am mai spus, nu îmi amintesc să fi mâncat ceva care să nu-mi placă. Dacă nu ar face porțiile alea atât de mari ca să îmi pară rău că las în farfurie, ar fi și mai bine.

Și eu am ocolit restaurantele în perioada asta, dar la bulgari nu am avut emoții. Când am fost noi, ei stăteau mult mai bine ca noi la cazurile de COVID și am fost în locuri oarecum lejere. Am văzut că și în Grecia a fost super anul ăsta, chiar v-am invidiat pe toți cei care ați apucat să o bifați. ​​

Eu zic că o să vină vremuri bune. Să fim cuminți și să mai avem puțintică răbdare și o să ne reluăm drumurile și o să mâncăm toate bunătățile din lume. Răbdărică și tutun... ce să zic.

Merci pentru vizită și ecou​​, minivacanță frumoasă, orice ai face de data asta...

webmasterPHONE
[27.11.20 19:50:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinnaPHONE
[27.11.20 20:03:44]
»

@Aurici:  Foarte bine ai făcut, ai scris un review separat despre mâncare

Chiar dacă nu vânezi anumite restaurante dintr-un anumit oraș, tu, ca turist, îți poți face o idee despre felurile de mâncare, despre băuturi, prețuri, servicii.  Dacă noi (voi, noi) am fost mereu la bulgari, ai văzut și tu că sunt oameni care solicită recomandări, nu au fost niciodată in vacanță la vecini.

Și e valabil pentru orice țară, părerea mea.  

Sunt pe stradă încă, abia am terminat programul la birou. Am o foame de lup dar e prea târziu sa mănânc. Am înghițit in sec privind pozele tale, abia aștept sa ajung acasă și să beau un ceai fierbinte

Vă doresc un sfârșit de săptămâna liniștit, un LA Mulți Ani călduros pentru 1 Decembrie și o plimbare plăcută luni, când va ninge in oraș

AuriciAUTOR REVIEW
[27.11.20 21:21:25]
»

@webmaster:  Mulțumesc mult, seară faină!

@krisstinna:  ​Eu aș vrea să scriu mereu și despre unde mănânc, înțeleg importanța că și eu caut așa ceva când plec. De aceea, adaug mereu un paragraf despre unde mănânc în articolele de călătorie, că decât nimic, o da cineva de informație și acolo. La fel, aș vrea să nu mai înghesui atâtea obiective într-un articol, dar nush cum să fac că mereu scriu în urmă și mă demoralizez dacă-i așa. Asta-i... doar timpul nu mă lasă. Am văzut însă că nu m-a durut și s-a scris mai ușor decât m-am așteptat. Poate mai reușesc și altă dată.  

Îți transmit un abur și de la ceaiul meu fierbinte. Coada șoricelului+coada calului, culese de mine de pe munți și mentă, pentru aromă, din grădina mea.

La mulți ani și ție și tuturor, de ziua noastră. O să ies și luni pe străzi, ca în fiecare zi și o să mă bucur dacă ninge. Mai schimb peisajul că am făcut potecă pe străzile din jurul casei.  

mprofeanu
[30.11.20 16:51:52]
»

@Aurici:  Un adevărat regal despre mâncarea bulgărească și despre restaurantele din Plovdiv, de reținut și cine știe poate ajung acolo, ... știu că ai scris și caut ușor articolul tău!

AuriciAUTOR REVIEW
[30.11.20 19:00:14]
»

@mprofeanu:  O să te satisfacă pe deplin Plovdiv, din toate punctele de vedere, inclusiv, sau mai ales, gastronomic. E de pus pe listă cu toată încrederea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Plovdiv? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057939052581787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1