Gustul autentic al parrillei uruguayene
Banc local
— Chelner, friptura asta are gust ciudat… — Este „asado de tira” , señor. — Aha… și vaca a murit de bătrânețe sau de tristețe?
În multe orașe din America de Sud, piețele agroalimentare nu sunt doar locuri de cumpărături, ci adevărate centre gastronomice. Restaurantele și terasele deschise în aceste piețe au un stil foarte diferit de restaurantele clasice europene sunt vii, zgomotoase, colorate și profund conectate cu tradițiile locale. Aici mesele sunt simple, apropiate unele de altele, iar atmosfera amintește de o cantină tradițională unde oamenii vin pentru mâncare autentică. Restaurantele din astfel de piețe pun accent pe rețete locale și ingrediente proaspete cumpărate chiar din halele din jur.
Prima oară când am întâlnit acest concept a fost în Santiago de Chile, unde mi-a plăcut foarte mult! De atunci de fiecare data când ajung prin America de Sud caut o asemenea piață agrolimentară cu restaurnate integrate.
Am găsit similar atât în Buenos Aires, cât și în Rio de Janeiro! Și în această călătorie am descoperit acest concept în Sao Paolo, dar și în Montevideo. Doar în Asuncion nu am găsit ceva similar.
În Brazilia, piețele agroalimentare sunt zgomotoase, colorate și pline de mirosuri de carne la grătar, fructe tropicale și cafea proaspătă. Restaurantele sunt adesea integrate direct între tarabele cu legume, pește și condimente.
Dacă în Sao Paolo am fost de mai multe ori la Mercado Municipal de Sao Paolo unde am mâncat celebrul sandviș mortadella, în Montevideo am descoperit Mercado del Puerto un adevărat simbol al mâncării uruguayene.
Sunt și asemănări, dar și diferențe între piețele din Brazilia și cele din Uruguay. În Brazilia atmosfera este mai energică și poate cumva mai haotică, în Uruguay atmosfera este mult mai calmă, mai relaxată și poate mai elegantă. In Brazilia sunt multe preparate locale este muzică și socializare intense, sunt culori vii tropicale și spațiile sunt foarte agglomerate, iar Berea și cachaça predomină în preferințe. În Uruguay se pune mult mai mare accent pe carne, ai parte de o adevărată experiență culinară lentă, spațiile au un design industrial classic, dar și modern în același timp, iar vinul Tanat predomină.
Astfel în Uruguay, piețele agroalimentare sunt mai ordonate și mai elegante decât în Brazilia. Accentul cade pe carne premium, vin și experiență socială relaxată
Astăzi vreau să vă povestesc despre ultimul restaurant la care am mâncat în Uruguay și cu asta închei articolele despre această țară absolut deosebită și atât de puțin cunoscută la noi.
În interiorul pieței agro alimentare Mercado del Puerto am descoperit restaurantul Mostrador Parrilla. Acesta este unul dintre cele mai apreciate restaurante contemporane din Uruguay, reinterpretând cultura tradițională a parrillei uruguayene într-un stil modern, artistic și relaxat.
Mostrador Santa Teresita și Mostrador Parrilla provin din aceeași idee gastronomică uruguayană numită „mostrador” , adică un restaurant construit în jurul unei tejghea, bar de prezentare a preparatelor, inspirat direct din piețele agroalimentare Mercado.
În cultura gastronomică din Uruguay și Argentina, Mercado este piață agro-alimentară, iar mostrador tejghea de expunere. Conceptul vine din piețele tradiționale unde mâncarea este gătită la vedere, preparatele sunt expuse direct pe tejghea, clientul alege vizual, spațiul este deschis și social.
Mostrador Parrilla reinterpretază exact această experiență grill deschis, produse locale expuse, atmosferă faină, în fapt o combinație între restaurant și piață gourmet foarte reușită din punctul meu de vedere.
Diferența față de parrilla clasică in Mercado del Puerto este că spațiul este mai minimalist și artistic, accentul cade pe design și prezentare, experiența seamănă cu un food market contemporan, meniul este mai creativ și sezonier. Apropo parilla este grătar pe lemne.
Practic, Mostrador este o versiune modernă și sofisticată a restaurantelor populare din piețele sud-americane.
La acest restaurant ne-am așezat și noi în ultima zi petrecută în Uruguay. Am ajuns în jurul pranzului și nu era foarte multă lume ca prin alte părți pe unde am ajuns. Fiind setați pe carne evident că tot asta am comandat, plus bere rece.
Am comndat o porție de cartofi prăjiți și un asado de tira, coaste de vită tăiate transversal plus două beri reci. Fiind foarte scump și fiind avizați că aici porțiile sunt imense am comandat doar o porție.
Evident a venit întâi coperta adică niște pâine caldă cu ceva sos de usturoi. Apoi o porție mare de cartofi prăjiți și o farfurie plină cu carne. Asta nu era de-ajuns, dar mai era încă o friptură pe dedesubt. La fix să mâncăm amândoi pe săturate.
La final ne-am declarat și sătui, dar și cu papilele gustative foarte fericite că au savurat în ultima zi ceva atât de bun. Toată distracția cu tot cu tips ne-a dus spre 150 lei în banii noștri.
Una peste alta dacă ajungeți oriunde prin America de sud, căutați aceste piețe agro alimentare, ca să trăiți cumva experințe deosebite alături de localnici.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de robert in 24.05.26 11:41:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Montevideo?, MONTEVIDEO" (nou-creată pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”

Rog așteptați...